• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve İçin İdeal Su

İnternette gezinirken bir kullanıcının kendi imkânlarıyla yaptığı teste denk geldim (paylaşıldıysa affola).

Bahri Meriç Canlı isimli bir arkadaş, Ankara'da bulabildiği suları, Xiomi'nin TDS kalemiyle inceleyip bir excel tablosu hazırlamış. Bkz. Aşağıda

olcum-sonuclari.png

Bu tabloyu kendi içme suyu tercihi için hazırladığını belirtmiş yazısında (yazı için bkz. https://www.bahri.info/2018/08/19/su-test-cihazi-aldim-ve-sise-sulari-olctum/ )

"Hangi suyu alayım?" sorusuna yardımcı olur diye ben de sizinle paylaşmak istedim.

Bir not: Erikli'nin 0,5'lik Uludağ kaydağındaki su, aynı cihazla benim ölçümümde 66 ppm çıktı.

İkinci not: Tablo 2018 Ağustos'unda hazırlanmış.

İnternette gezinirken bir kullanıcının kendi imkânlarıyla yaptığı teste denk geldim (paylaşıldıysa affola).

Bahri Meriç Canlı isimli bir arkadaş, Ankara'da bulabildiği suları, Xiomi'nin TDS kalemiyle inceleyip bir excel tablosu hazırlamış. Bkz. Aşağıda

Ekli dosyayı görüntüle 3380

Bu tabloyu kendi içme suyu tercihi için hazırladığını belirtmiş yazısında (yazı için bkz. https://www.bahri.info/2018/08/19/su-test-cihazi-aldim-ve-sise-sulari-olctum/ )

"Hangi suyu alayım?" sorusuna yardımcı olur diye ben de sizinle paylaşmak istedim.

Bir not: Erikli'nin 0,5'lik Uludağ kaydağındaki su, aynı cihazla benim ölçümümde 66 ppm çıktı.

İkinci not: Tablo 2018 Ağustos'unda hazırlanmış.
Hocam erikli uludağ yeterli bir su diyebilir miyiz? Abant ve buzdağına ulaşım zor, sırma kullanıyorum ama ondan da kuşkuluyum. Şu su işi sıkmaya başladı gerçekten..

Hocam erikli uludağ yeterli bir su diyebilir miyiz? Abant ve buzdağına ulaşım zor, sırma kullanıyorum ama ondan da kuşkuluyum. Şu su işi sıkmaya başladı gerçekten..

Eğer pası bana attıysanız, gol yollarında çok etkili arkadaşlar var, topun üzerinden atlayıp son vuruşu onlara bırakayım :D

Selamlar, bilmedigim ve uzunca bir süre arıtma sistemimden uzak kalacağım icin soruyorum. Burada ve baska platformlarda Bim Abant suyunun önerildiğini gördüm fakat yukarida paylasilan testte de goruldugu uzere Abant (32 ppm) SCAA hedef TDS değeri olan 150'ye çok çok uzak. SCAA'in belirttiği kabul edilebilir değerler 75 ile 250 arasında. Hal buyken, Abant Türkiye'de neden bu kadar tutuluyor? Sebebi ph ve diger mineral degerlerinin alternatiflerine gore daha kabul edilebilir olmasi mi?

Selamlar, bilmedigim ve uzunca bir süre arıtma sistemimden uzak kalacağım icin soruyorum. Burada ve baska platformlarda Bim Abant suyunun önerildiğini gördüm fakat yukarida paylasilan testte de goruldugu uzere Abant (32 ppm) SCAA hedef TDS değeri olan 150'ye çok çok uzak. SCAA'in belirttiği kabul edilebilir değerler 75 ile 250 arasında. Hal buyken, Abant Türkiye'de neden bu kadar tutuluyor? Sebebi ph ve diger mineral degerlerinin alternatiflerine gore daha kabul edilebilir olmasi mi?
Her şey ppm ile çözülmüyor malesef. Suyun içerisinde hangi minerallerden ne kadar bunlarda çok önemli. Sca dediğiniz değerleri öneriyor fakat nordic kavucurular bulabildiğiniz en düşük ppm’li su ile demleyin bizim çekirdeklerimizi diyorlar. Su önerileri genel kullanıcıların damak tadına göre şekillenmiş bir kavram. Bende buzdağı kullanıyorum memnunum , abant henüz deneme fırsatım olmadı. Birde şöyle bir var , buzdağından çok memnunsunuz diyelim, Aynı kahveyi erikli ile demleyince daha da güzel aromalar ortaya çıkabiliyor örnek veriyorum. Yani genelgeçer kural yok su için. Bence evinize 1,5lt’lik şişelerden 3-5 marka alın ve deneyin. Damak tadınıza hangisi en uygunsa o su ile devam edin.

merhaba, su konusunda ben de ufak denemeler yapmaya başladım. belki kendi suyumu hazırlamaya başlarım ama öncelikle kendi suyumu hazırlamak yerine gıda hareketi'nin 2019 tablosundaki ilk 10 su arasından ulaşabildiklerimi denedim. bütün denemelerimi 3coresroastery'den aldığım 2 temmuz city+ kavrum epiphany espresso ile aynı kıstaslarda yaptım. kerem bey'e sorduğumda 95 ppm koru su kullandığını yazdı. ben buzdağı, sultan su ve fuska su ile denedim. sca'ya göre en uygun su buzdağı gibi görünse de en kötü shotları buzdağı ile aldım (belki döküm demlemeler için daha uygundur bilemiyorum), en güzelini ise sultan su ile içtim. sca'nın espresso özelinde su kıstasını bulamadım. fuska suda ise kahvenin tadından anladığım kadarıyla sanırım karbonat sertliği yüksek, onun dışında fena değildi.

10 su arasından suyuna ulaşabileceğim firmalara ihtiyacım olan kimyasal analiz değerlerini öğrenmek için defalarca mail attıysam da en açık davrananı buzdağı oldu, sultan su ise paylaşmadı. güncel durumu merak edenler için, gönderdikleri kimyasal analiz değerlerini ve şişelerin üzerindeki değerleri dolum tarihleriyle birlikte aşağıda paylaşıyorum:
sultan su (uludağ-doğal kaynak): 16.06.20
fuska su (sapanca-doğal kaynak): 13.07.20 (kimyasal analizi)
buzdağı (sakarya-doğal mineralli): 16.06.2020 (kimyasal analizi)

edit 21.07.2020, fuska su kimyasal analizi:
Merhaba Burak Bey;
Aşağıdaki analizleri ihracat için yaptırmaktayız. Size ilettiğim ise rutin aylık yapılan analizdir.
Kalsiyum:23.45
Magnezyum:3.39
Sodyum:1,3
Bikarbonat:103,7
Sertilk:4,3 F

Saygılarımla.

İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

• sultan.jpg
    sultan.jpg
    128.2 KB · Görüntüleme: 53
  • fuska.jpg
    fuska.jpg
    127.4 KB · Görüntüleme: 39
  • buzdağı.jpg
    buzdağı.jpg
    112.8 KB · Görüntüleme: 98
Son düzenleme:
erikli su ile çok kötü demleme tecrübelerim oldu. hiç iyi bir demleme elde edemedim farklı zamanlarda tekrar denedim anca sonuç değişmedi. analizlerden bağımsız olarak kişisel tecrübem bu yönde. buzdağı su da bulunması çok zor sanırım en azından ben baktığım hiçbir markette göremedim. bilen varsa paylaşırsa sevinirim.

Su arayışında olan değerli kahveseverlere ufak bir önerim olacak baştan mükemmel su diye birşey olmadığı gerçeğini kabullenmeleri. Su denemeleri yaparken kullandığınız çekirdek için en uygun suyu seçtiğinizde bu ileriki demlemeler için birşeyi garanti altına almıyor aslında. Seçilen su belki de sıradaki 5 çekirdek için en uygun su olmayabiliyor. Yani belirlenen suyun kompozisyonu her çekirdeği eşit şekilde çözmüyor.

Benim tecrübem su konusunda limitli, ro, bwt sürahi, piyasadaki pek çok tüp su ve şimdi bwt arıtma. Eğer şu ana kadar olan alışkanlıklarım ve demleme düzenim doğru diye kabul etseydim mevcut arıtmamı an itibariyle çöpe atmam gerekiyordu. Ancak işin aslı o şekilde değil, her birimiz elimizdeki suya göre bir demleme rutini geliştiriyoruz aslında, suyun kabiliyetine göre sıradaki çekirdek için demlememizi optimize ediyoruz.

Bir örnek vereyim, 75ppm A suyu için 30/500, 94c, 24 click, japon40 lı filtre ile V60 için bir başlangıç noktam var (daha doğrusu vardı). Buranın çıktısına göre demlemeyi ufak ufak revize ederek optimum bir noktaya gelmeye çalışıyorum.
Şimdi 130ppm ve mg içeriği daha yüksek B suyu ile aynı noktadan başladığım anda muazzam bir fazla çözünme farkı alıyorum. Eğer ısrar edersem bu su benim için kullanılmaz olur ama adapte olursam elime demlemeyi olumlu yönde etkileyecek bir parametre daha geçer. Belki öğütüm, belki oran, belki sıcaklık belki de döküş sayısı ile oynayarak bu suya göre optimum bir başlangıç noktası bulmam lazım.

Diyeceğim, tds, mineral, pH ve sertlik olarak limitler dahilinde ve tadı hoşunuza giden bir su seçin ve sonrasında rutininizi bu su için optimum hale getirin. Her çekirdek değil ama çoğu çekirdek için muhtemelen güvenli bir bölgede kalıyor olacaksınız. Yoksa her kavurmahane kendi suyuna göre/uygun kavurduğu için (cupping demleme kendi suları ile yapılıp karar verildiği için diyeyim) karşımıza iki seçenek çıkıyor, çekirdek/su eşleşmesi :) veya geniş seçkide çekirdek ile optimum şekilde etkileşime girebilecek genel bir su.

Son düzenleme:
Su arayışında olan değerli kahveseverlere ufak bir önerim olacak baştan mükemmel su diye birşey olmadığı gerçeğini kabullenmeleri. Su denemeleri yaparken kullandığınız çekirdek için en uygun suyu seçtiğinizde bu ileriki demlemeler için birşeyi garanti altına almıyor aslında. Seçilen su belki de sıradaki 5 çekirdek için en uygun su olmayabiliyor. Yani belirlenen suyun kompozisyonu her çekirdeği eşit şekilde çözmüyor.

Benim tecrübem su konusunda limitli, ro, bwt sürahi, piyasadaki pek çok tüp su ve şimdi bwt arıtma. Eğer şu ana kadar olan alışkanlıklarım ve demleme düzenim doğru diye kabul etseydim mevcut arıtmamı an itibariyle çöpe atmam gerekiyordu. Ancak işin aslı o şekilde değil, her birimiz elimizdeki suya göre bir demleme rutini geliştiriyoruz aslında, suyun kabiliyetine göre sıradaki çekirdek için demlememizi optimize ediyoruz.

Bir örnek vereyim, 75ppm A suyu için 30/500, 94c, 24 click, japon40 lı filtre ile V60 için bir başlangıç noktam var (daha doğrusu vardı). Buranın çıktısına göre demlemeyi ufak ufak revize ederek optimum bir noktaya gelmeye çalışıyorum.
Şimdi 130ppm ve mg içeriği daha yüksek B suyu ile aynı noktadan başladığım anda muazzam bir fazla çözünme farkı alıyorum. Eğer ısrar edersem bu su benim için kullanılmaz olur ama adapte olursam elime demlemeyi olumlu yönde etkileyecek bir parametre daha geçer. Belki öğütüm, belki oran, belki sıcaklık belki de döküş sayısı ile oynayarak bu suya göre optimum bir başlangıç noktası bulmam lazım.

Diyeceğim, ppm, mineral, pH ve serlik olarak limitler dahilinde ve tadı hoşunuza giden bir su seçin ve sonrasında rutininizi bu su için optimum hale getirin. Her çekirdek değil ama çoğu çekirdek için muhtemelen güvenli bir bölgede kalıyor olacaksınız. Yoksa her kavurmahane kendi suyuna göre/uygun kavurduğu için (cupping demleme kendi suları ile yapılıp karar verildiği için diyeyim) karşımıza iki seçenek çıkıyor, çekirdek/su eşleşmesi :) veya geniş seçkide çekirdek ile optimum şekilde etkileşime girebilecek genel bir su.

Bu başlık altında yazılan tüm mesajları en az bir kere okuduktan sonra, sanıyorum kendim için en uygun yöntem bu :)

Eğer kavurmahaneden ek bir bilgi verilmezse, bundan sonra herhalde bunu uygularım

Haftasonu Yalovadaydım ve olduğum yerde içme suyu Taşkesti/Bolu vardı. Başka opsiyon olmayınca bu su ile demledim, demleme sonrası değerlerine baktım ve ufak çaplı bir şok geçirdim. İlk defa böyle bir suya denk geldim, hiç demleme için bu suyu kullanan var mı? bikarbonat 158mg/l, tds 276mg/l, ph8. Benim aldığım mı bu şekildeydi, yoksa hepsimi bu değerlerde merak ettim.

Değerli kahveseverlere bir sorum olacak,

Suyun belirli değerlerini ölçmek için test ekipmanı arıyorum.
Elimde tds ölçmek için kalem var.
Sertlik ölçmek için kit var.
Ph için ölçüm kağıtları var

Bunların yanına ph ı ara değerlerde de gösteren bir alternatif ne olabilir? (7-8 gibi değilde ara değerlerde görmek için)
Magnezyum ve kalsiyum ölçmek için kolay kullanımlı ne önerirsiniz? (Basit titrasyon kitleri var mıdır?)
Sertliği Kh, gh olarak ayrı ayrı nasıl ölçebilirim? (Bendeki kit alman sertliği ve onun karşılığı caco3 hesaplıyor ama yine titrimetrik olduğu için ara değerler yok)

Deneyip memnun kalınan ürünler varsa paylaşmanızı rica ederim.

Bunların yanına ph ı ara değerlerde de gösteren bir alternatif ne olabilir? (7-8 gibi değilde ara değerlerde görmek için)
Magnezyum ve kalsiyum ölçmek için kolay kullanımlı ne önerirsiniz? (Basit titrasyon kitleri var mıdır?)
Sertliği Kh, gh olarak ayrı ayrı nasıl ölçebilirim? (Bendeki kit alman sertliği ve onun karşılığı caco3 hesaplıyor ama yine titrimetrik olduğu için ara değerler yok)

Mg Ca ölçen kitler çok pahalıydı, hatta bulunması bile zordu, hiç uğraşmadım o nedenle.

Ama ara değerlerde sertlik ölçmek için güzel bir taktik var, suya test dökmek değil de tam tersi test kitine su dökmek. Back titration deniyor, daha hassas ölçümler yapabilirsiniz.

PH’ın kahve için önemi kısıtlı okuduğum kadarıyla o yüzden belirli aralıklarda kalındıkça şerit testler ile devam edebilirsiniz.

Magnezyum ve kalsiyum titrasyon kitleri toplam 100-120 lira arasında bulunabilir laboratuvar ürünleri üzerine çalışan online mağazalardan. Ancak bunları kullanan biri olarak, kullanması biraz zor olduğu için, çözünürlükleri biraz düşük kaldığı için (Mg için 2,4 ppm ve Ca için 4 ppm) ve CaCO3 cinsine çevrilmesi gerektiği için pek tavsiye etmem. Bunun yerine KH ve GH testlerini tavsiye ederim. Çözünürlük sorununa çözüm olarak stretched titration yapmanızı yani tavsiye edilen 5ml yerine 20ml kullanmasınızı öneririm. Tabi bu damla kullanımını arttıracaktır.

Bunun yerine çözünürlüğü 0.01/0.001g olan bir tartınız varsa arkadaşın önerdiği yöntemi veya tartı yardımıyla ölçüm yapabilirsiniz. Burada tabi daha iyi sonuçlar alırsınız. Bu konuda daha detaylı bilgi için linkteki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

PH’ın kahve için önemi kısıtlı okuduğum kadarıyla o yüzden belirli aralıklarda kalındıkça şerit testler ile devam edebilirsiniz.

Magnezyum ve kalsiyum titrasyon kitleri toplam 100-120 lira arasında bulunabilir laboratuvar ürünleri üzerine çalışan online mağazalardan. Ancak bunları kullanan biri olarak, kullanması biraz zor olduğu için, çözünürlükleri biraz düşük kaldığı için (Mg için 2,4 ppm ve Ca için 4 ppm) ve CaCO3 cinsine çevrilmesi gerektiği için pek tavsiye etmem. Bunun yerine KH ve GH testlerini tavsiye ederim. Çözünürlük sorununa çözüm olarak stretched titration yapmanızı yani tavsiye edilen 5ml yerine 20ml kullanmasınızı öneririm. Tabi bu damla kullanımını arttıracaktır.

Bunun yerine çözünürlüğü 0.01/0.001g olan bir tartınız varsa arkadaşın önerdiği yöntemi veya tartı yardımıyla ölçüm yapabilirsiniz. Burada tabi daha iyi sonuçlar alırsınız. Bu konuda daha detaylı bilgi için linkteki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
Cevaplar için teşekkürler.

PH 8 in altında çok büyük bir sıkıntı yok gözlemlediğim ancak yine de 7,5 gibi bir ara değeri ölçmek isterdim. ph kağıtları ölçemiyor bu şekilde, yuvarladığı için muhtemelen 7.6 ile 8.4 değerlerinin tümü 8 değerini veriyor olacak.
KH ve GH için öneriniz var mı? seyreltip fazla damla kullanmak hiç problem değil.
Yalnız bu şekilde ölçtüğüm zaman mg/ca oranını göremiyor olacağım, oransal olarak bu iki değeri de görmek istediğim için ayrı ayrı acaba yapabilir miyim diye bakıyordum ama burada da çözünürlük, hassasiyet ve alt/üst limit sorunu olacak gibi gördüm.

Linke de bakıyorum, tekrar teşekkürler.

Cevaplar için teşekkürler.

PH 8 in altında çok büyük bir sıkıntı yok gözlemlediğim ancak yine de 7,5 gibi bir ara değeri ölçmek isterdim. ph kağıtları ölçemiyor bu şekilde, yuvarladığı için muhtemelen 7.6 ile 8.4 değerlerinin tümü 8 değerini veriyor olacak.
KH ve GH için öneriniz var mı? seyreltip fazla damla kullanmak hiç problem değil.
Yalnız bu şekilde ölçtüğüm zaman mg/ca oranını göremiyor olacağım, oransal olarak bu iki değeri de görmek istediğim için ayrı ayrı acaba yapabilir miyim diye bakıyordum ama burada da çözünürlük, hassasiyet ve alt/üst limit sorunu olacak gibi gördüm.

Linke de bakıyorum, tekrar teşekkürler.
Bence pH konusunu yok sayın şimdilik, ben pek bakmadım şimdiye kadar ve bizi çok ilgilendirmediğini izlediğimi veya okuduğumu hatırlıyorum.

GH/KH testlerini yumuşak suyu tekrar minerallendirmeden önce baktığım için Ca/Mg değerlerini çok önemsemedim. Kalsiyum ağırlıklı bir suyun olacağını varsaydım.

Test konusunda bence yerli toplam sertlik kitleri değerlendirilebilir, oldukça uygun ve düzgün gibi. Tabi sistematik hata olabilir onu bilemeyeceğim. Kh testlerinde ben prodac kullanıyorum ama tasviye etmem, renk dönüşlerini biraz kafa karıştırıcı buluyorum. Başka markalar incelenerek alınabilir. Bunun yanında bizi yıllardır aramalarıyla taciz eden arıtmacılara da test için gönderebilirsiniz 😅😅

SCA'nın önerdiği değerleri hiç önemsememenizi tavsiye ederim.

Bence pH konusunu yok sayın şimdilik, ben pek bakmadım şimdiye kadar ve bizi çok ilgilendirmediğini izlediğimi veya okuduğumu hatırlıyorum.

GH/KH testlerini yumuşak suyu tekrar minerallendirmeden önce baktığım için Ca/Mg değerlerini çok önemsemedim. Kalsiyum ağırlıklı bir suyun olacağını varsaydım.

Test konusunda bence yerli toplam sertlik kitleri değerlendirilebilir, oldukça uygun ve düzgün gibi. Tabi sistematik hata olabilir onu bilemeyeceğim. Kh testlerinde ben prodac kullanıyorum ama tasviye etmem, renk dönüşlerini biraz kafa karıştırıcı buluyorum. Başka markalar incelenerek alınabilir. Bunun yanında bizi yıllardır aramalarıyla taciz eden arıtmacılara da test için gönderebilirsiniz 😅😅
PH için elimde referans değer olsun diye istiyorum aslında, 8 üstü olan bir su ile pek deneme yapma şansım olmadı. Alkalinite asıl asit dengeleyici olsa da farklı ph lar da etkisi farklı oluyor sanıyorum.

Benim şu anki merakım şu, elimdeki suyun içeriğine ev ortamında nasıl detaylı bakabilirim. Zaten herhangi birşey ayarlıyamıyorum evdeki sistemimde ancak şunu anlamış olacağım (en azından ph, tds, kh, gh ve mg/ca ölçebilirsem) mevcut suya göre adapte ettiğim demleme rutinim neye karşılık geliyor.

Arıtma firmaları bildiğim tds/iletkenlik, alman sertliği ve ph ölçüyor sadece, detaylı ölçüm yapan var mıdır bildiğiniz?

SCA'nın önerdiği değerleri hiç önemsememenizi tavsiye ederim.

SCA zaten pek kısıtlayıcı olmayan bir aralık paylaşmış, neye dayanarak bunu söylüyorsunuz? Kahvedeki extractionu önemseme, suyun değerlerini önemseme diyorsunuz ama hiç dayanağınızı yazdığınızı görmedim.

PH için elimde referans değer olsun diye istiyorum aslında, 8 üstü olan bir su ile pek deneme yapma şansım olmadı. Alkalinite asıl asit dengeleyici olsa da farklı ph lar da etkisi farklı oluyor sanıyorum.

Benim şu anki merakım şu, elimdeki suyun içeriğine ev ortamında nasıl detaylı bakabilirim. Zaten herhangi birşey ayarlıyamıyorum evdeki sistemimde ancak şunu anlamış olacağım (en azından ph, tds, kh, gh ve mg/ca ölçebilirsem) mevcut suya göre adapte ettiğim demleme rutinim neye karşılık geliyor.

Arıtma firmaları bildiğim tds/iletkenlik, alman sertliği ve ph ölçüyor sadece, detaylı ölçüm yapan var mıdır bildiğiniz?

Ben hiç böyle bir şey yaptırmadım ama bildiğim kadarıyla birçoğu böyle ölçümler yapıyor. Arkadaşlar daha iyi bilecektir sanırım.

Evde arıtıcıdan çıkan su TDS 8-12 arası değişiyor, Çeşme 180 civarında. Artık çeşmeden demleyim deneyeyim bakalım :D

Geri