• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafein Kültür

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Brezilya​

Pink Star​

Yöre: Brezilya, Sul de Minas
Üretici: Kooperatif/Çeşitli Üreticiler
Sahibi: Cooxupe Üyeleri (12000 Çiftçi)
işlem: Natürel
Varyete: Çeşitli Varyeteler (Harman Varyeteler)
Rakım: 750 – 1100 m
Hasat: 2020 – 2021
Tedarikçi: Sucafina Specialty
Profil: Filtre
Tadım Notları: Çikolata, Fındık, Tütün

Şimdi bu çekirdek nitelikli oluyor mu? Üretilen çiftlik belli değil? Varyete belli değil?

Brezilya​

Pink Star​

Şimdi bu çekirdek nitelikli oluyor mu? Üretilen çiftlik belli değil? Varyete belli değil?
Aynı fikirde olduğumuz için sitede bilgisini paylaşmamıştım ancak paylaşayım, talebiniz için teşekkürler. :)

Brezilya Pink Star: 81,25
Kenya Ichuga AB: 88,5
Etiyopya Kelloo Haru #2: 87,25
Honduras Caballero #5: 86,75
Honduras Caballero La Tanairi: 85

Şimdi bu kadar büyük bir alandan 12000 çiftçinin olduğu değişik değişik çekirdeklerin olduğu bir kahveden bi miktar alınıp bunu tadım yapıp aaa bu iyimiş demek saçma değil mi?
Birsürü çeşit elmadan oluşan elma deposundan rasgele alınan ve bir pakete koyulan elmanın nitelikli bir elma olduğu söylenebilir mi? Bu peketin tek niteliği karışık elma paketi olması olmaz mı? Hem alan büyük hem de varyete belli değil. Bunu nitelikli olarak sınıflandıran sca'ya güvenmek mantıklı oluyor mu bu durumda. Bi yerden sonra niteliksiz diye içtiğimiz tüm kahveler nitelikli diye tekrar önümüze gelecek bu şekilde.

Moderatörün son düzenlenenleri:

Brezilya​

Pink Star​

Adem Bey selamlar.

Forumdan arkadaşlar da hem yazdıklarımı hem kahvenin tedarikçideki kaynağını paylaşmışlar sağolsunlar.

Sorunuzu sorgulamanızı gayet iyi anlıyorum. Üretilen çiftlik belli değil sorunuza yönelik piyasada bulunan 88-89 gibi yüksek puanlar almış çekirdeklerin de ciddi bir kısmı tek tek çiftliği çiftçisi yazılamayan kooperatif üretimleridir. (Özellikle bu uygulama Etiyopya'da ve Kenya'da yaygındır.) Kooperatifler çiftlik alanı küçük, üretim miktarı düşük, işleme istasyonu olmayan (geneli öyle) çiftçilerin toplanıp, toplam üretimlerini kooperatifte ortak bir üretim olarak satmasına yardımcı olur. Aksi halde küçük çiftçi ve çiftliklerin çoğu yıllık gireceği üretimi satamıyorlar. Sebebi az evvel bahsettiğim gibi üretim miktarının satışı kar getiremeyecek kadar düşük olması, işleme istasyonlarının olmamaları, ticari kontaklarının olmamaları gibi durumlar.

Kooperatif kahvelerinde de üretimlerin miktarı spesifikleştikçe azalır, azaldıkça fiyatı artar, çok fazla harman varyete olmamasından dolayı da varyeteye özgü tatların ortaya çıkacağı tatlar daha belirginleşir, bu da puanını arttırır. Kooperatif üretimlerinde genellikle 4 varyeteye kadar harman edilmişse varyeteler yazılıyor, 4 varyetenin üzerinde ise varyeteler yazılmıyor genellikle.

Tedarikçi ve kooperatif ise kooperatifi sizlere bilgi olarak sunmamın nedeni, merak ettiğinizde sizde şüphe yaratan bir durum olduğunda paylaştığım tedarikçi ile ya da kooperatif ile de görüşerek ya da sitesinde araştırarak sunduğum bilgileri teyit edebilmeniz içindir. Elbette merak ettiğiniz herşeyi cevaplamakla öncelikle ben yükümlüyüm. Kastettiğim bana inanmamanız durumu olursa bu yöntemlere de başvurabilin diyedir.

Sevgili @coffeebeansantalya da sağolsun bir ara kahvelerin puanları sorulduğu için puanları paylaştığım yazımı bulup sizin için paylaşmış. Kahve puan olarak 80 üstünde 81,25 puan almıştır. Puanlamalar sadece aroma, lezzet, gövde, bitiş puanlaması üzerinden yapılmıyor aynı zamanda fincanlar arası birlik, berraklık, tatlılık ve denge üzerinden de puan alıp toplamda bir puan alıyorlar. Bu anlamda 80 82 puan arası kahveler genellikle lezzet kompleksitesi bakımından az olsalar da temizliği, berraklığı, kavururken homojen kavrulması gibi konularda iyi olabiliyorlar.

Son olarak kahveye dair söyleyebileceğim Brezilya Pink Star kahvesini espresso kalibrasyonunda bütçe yakmayacak, espressoda ve filtrede daha alışıldık klasik tatları seven insanlara, markalara önerebilmek için seçtik ve aldık.

Tarladan Fincana Buluşmaları altında üreticilerle müşterileri canlı yayında buluşturduğum bir seri başlattım. Cooxupe Kooperatifi yetkililerinden bir kişiyi de zaman bulduğumda programa davet edeceğim, kabul etmeleri dahilinde yayın olursa yayına siz de davetlim olun. Aklınızda kalan, yeterli cevap veremediğimi düşündüğünüz soruları canlı yayında kendilerine de sorabilirsiniz. Kooperatife ya da Sucafina Specialty'ye de yazıp da sorabilirsiniz.

İyi günler diliyorum.

Selam Orkun Bey, öncelikli olarak hayırlı olsun beklediğimiz haber geldi sonunun da, inşallah en kısa zamanda sipariş vereceğim, kimse yoğurdum ekşi demez ama sizin samimiyetinize binaen, siz espresso yorumunuzu nasıl buldunuz, deneyiminizi paylaşırsanız makbule geçer.
Espresso yorumumu da profilleme olarak, filtre profillerimdeki temel anlayışımı benimseyerek kavurdum. Espresso için de koyu, yoğun değil ama açık kavurma bir espresso profili olarak düşünebiliriz. Filtrede çıkmayan asidite espresssoda biraz da olsa kendini hissettirdi diyebilirim. :) O yüzden sıcak tadım notuna hafif kayısı yazdım, espresso denemelerimde sıcak tadımı bana hafif kayısı asiditesini andırdı asiditesi. Sipariş geçen arkadaşlara tekrar söyleyeyim en az iki hafta dinlendirin kahvelerinizi. Hatta üç hafta daha da iyi sonuç verecektir. Umuyorum sizler de beğenirsiniz. :)

Çalkalamanızın büyük etkisi vardır. Benim şampiyonada ikinci olduğum sene finalde yaşadığım problemi yaşamışsınız. Tim Wendelboe kahvesi olup, özellikle o sene kahveyi fazladan fazladan ajite edici şeyler yaptığım için ufak bir sarsılmada filtrelerim tıkanmıştı. 🥲
Kenya yıkanmış, yoğunluğu nispeten yüksek su direnci de olan bir kahve. Bir sonraki sefere çalkalama yapmamanızı tavsiye ederim. Süre 3:30 ları görüyorsa da kalınlaştırabilirsiniz değirmeninizi.

Güzel dilekleriniz ve desteğiniz için de teşekkür ederim.
Orkun bey teşekkürler cevabınız için. CMD 25 klik ve su sıcaklığı 96 derecede 2:30 da demlemem bitti. Kenya AB çok keyifli bir kahve gerçekten asidite sevdalılarının kesinlikle kaçırmamasını tavsiye ederim. Comandante kullanıcıları için ise öğütmeyi daha çok kalın (24-25) klikte yapmaları demleme sürelerini idealde (2:30-2:40) tutmaları için öneririm. Hatta suyu 96 derecelere kadar ısıtamayanlar 26 bile yapabilir diye düşünüyorum.

Çalkalamanızın büyük etkisi vardır. Benim şampiyonada ikinci olduğum sene finalde yaşadığım problemi yaşamışsınız. Tim Wendelboe kahvesi olup, özellikle o sene kahveyi fazladan fazladan ajite edici şeyler yaptığım için ufak bir sarsılmada filtrelerim tıkanmıştı. 🥲

Orkun bey teşekkürler cevabınız için. CMD 25 klik ve su sıcaklığı 96 derecede 2:30 da demlemem bitti. Kenya AB çok keyifli bir kahve gerçekten asidite sevdalılarının kesinlikle kaçırmamasını tavsiye ederim. Comandante kullanıcıları için ise öğütmeyi daha çok kalın (24-25) klikte yapmaları demleme sürelerini idealde (2:30-2:40) tutmaları için öneririm. Hatta suyu 96 derecelere kadar ısıtamayanlar 26 bile yapabilir diye düşünüyorum.
Ellerinize emeklerinize sağlık Berk Bey. Beş kahveyi de belirli damak zevklerine hitap edebilmeleri için seçtim. Kenya da kesinlikle bahsettiğiniz gibi güçlü asidite severlerin severek tükettiği, tüketeceği bir kahve oldu. :)

Deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. :)

Benim genel tavsiyem genel Clever tarifim. Oran normalden düşük ve su sıcaklığı yüksek sadece.

Önce kahve sonra su
96-97 derece su
16/245
4 Dakika demleme süresi
4. dakika kabuğu kırma
Öğütme değirmeninizde tavsiye edilen normal V60 ayarı.

Süzülme süresi soran olacaktır. Clever'da amacım kısa yoldan, yorulmadan kahve içmek olduğu için süzülme süresine çok bakmıyorum. :) Genelde yorgunken Clever demliyorum ve çok detaya girmiyorum. :)

Afiyetler şimdiden.

Detaylı güzel bir reçete çıkartırsanız paylaşırsanız mutlu olurum. :)

Gecikmeli oldu biraz ama tarifinizi ufak birkaç değişiklikle denedim.

Yıkanmış Honduras
CMD 23 klik
15/250
Önce su sonra kahve (Hoffman)

Başka bir yerde yazmıştınız veya videolarınızdan birinde söylemiştiniz sanırım, "bizim kahvelerde süre uzadıkça acılık olmaz süreyi uzatmayı deneyebilirsiniz" diye. Bu süreye göre normalde ince kaçabilecek öğütümde korktuğum gibi bir sonuç çıkmadı, aksine çok beğendim. Dolgun, keyifli bir tat var.

Kahveler için ellerinize sağlık.

Gecikmeli oldu biraz ama tarifinizi ufak birkaç değişiklikle denedim.

Yıkanmış Honduras
CMD 23 klik
15/250
Önce su sonra kahve (Hoffman)

Başka bir yerde yazmıştınız veya videolarınızdan birinde söylemiştiniz sanırım, "bizim kahvelerde süre uzadıkça acılık olmaz süreyi uzatmayı deneyebilirsiniz" diye. Bu süreye göre normalde ince kaçabilecek öğütümde korktuğum gibi bir sonuç çıkmadı, aksine çok beğendim. Dolgun, keyifli bir tat var.

Kahveler için ellerinize sağlık.
Evet Okan Bey. Son tavsiyeler videomda demiştim benzerini. Kahve profillerim normalde alışık olduğumuz profillere göre daha açık olması sebebiyle çözünmeye oldukça ihtiyaç duyuyorlar, o şekilde lezzetli çıkıyorlar. Oldukça berrak, temiz, gövdesi damağı yormayan ama keyifli damak hissiyatı olan kahveler. 😊

Diğer üç kahvenin de videolarına biraz vakit var ancak reçetesini tamamladıklarımı da paylaşmıştım burada. Videosu olanlar da zaten fayda sağladı. Ayrıca sizin ve sizler gibi arkadaşların bireysel deneyimleri ve verileri buraya yazmanız ve yazmaları da oldukça faydalı oluyor birbirimize.

Kahveyi beğenmenize sevindim. 😊

Emeklerinize sağlık ve afiyet olsun!

Kahveler kavrulalı neredeyse bir ay olmuş, ben alalı sanırım on gün oldu ve artık blooming evresinden sonra tek döküş yaparak demleme denemeleri yapıyorum. Değirmen Molent pocket ve su olarak buzdağı kullanıyorum.
Sanırım tek döküş daha benlik ve bana kalırsa kahveleri 3 hafta bekletmek gerekiyor zira şuan bambaşka lezzetteler zaten beğendiğim kahveleri daha çok beğeniyorum artık :) Şuan favori kahvem Kenya Ichuga oldu ancak La Tanair neden bilmiyorum ama içinde çok daha büyük potansiyel barındırıyor .
Üçüncü haftanın sonunda benim gibi tecrübe eden var mı merak ediyorum?

İndirimi kaçırdım diye üzülürken hediyesiyle geldi , teşekkürler @orkunustel . Ben de üç haftayı tamamlayınca kahveleri tatmayi planlıyorum :)
Paketlemenin ekolojik olması, çöp yaratmadan kargoda sağa sola dağılmaması güzel olmuş , bu yönünüzü de tebrik ediyorum.

Adem Bey selamlar.

Forumdan arkadaşlar da hem yazdıklarımı hem kahvenin tedarikçideki kaynağını paylaşmışlar sağolsunlar.

Sorunuzu sorgulamanızı gayet iyi anlıyorum. Üretilen çiftlik belli değil sorunuza yönelik piyasada bulunan 88-89 gibi yüksek puanlar almış çekirdeklerin de ciddi bir kısmı tek tek çiftliği çiftçisi yazılamayan kooperatif üretimleridir. (Özellikle bu uygulama Etiyopya'da ve Kenya'da yaygındır.) Kooperatifler çiftlik alanı küçük, üretim miktarı düşük, işleme istasyonu olmayan (geneli öyle) çiftçilerin toplanıp, toplam üretimlerini kooperatifte ortak bir üretim olarak satmasına yardımcı olur. Aksi halde küçük çiftçi ve çiftliklerin çoğu yıllık gireceği üretimi satamıyorlar. Sebebi az evvel bahsettiğim gibi üretim miktarının satışı kar getiremeyecek kadar düşük olması, işleme istasyonlarının olmamaları, ticari kontaklarının olmamaları gibi durumlar.

Kooperatif kahvelerinde de üretimlerin miktarı spesifikleştikçe azalır, azaldıkça fiyatı artar, çok fazla harman varyete olmamasından dolayı da varyeteye özgü tatların ortaya çıkacağı tatlar daha belirginleşir, bu da puanını arttırır. Kooperatif üretimlerinde genellikle 4 varyeteye kadar harman edilmişse varyeteler yazılıyor, 4 varyetenin üzerinde ise varyeteler yazılmıyor genellikle.

Tedarikçi ve kooperatif ise kooperatifi sizlere bilgi olarak sunmamın nedeni, merak ettiğinizde sizde şüphe yaratan bir durum olduğunda paylaştığım tedarikçi ile ya da kooperatif ile de görüşerek ya da sitesinde araştırarak sunduğum bilgileri teyit edebilmeniz içindir. Elbette merak ettiğiniz herşeyi cevaplamakla öncelikle ben yükümlüyüm. Kastettiğim bana inanmamanız durumu olursa bu yöntemlere de başvurabilin diyedir.

Sevgili @coffeebeansantalya da sağolsun bir ara kahvelerin puanları sorulduğu için puanları paylaştığım yazımı bulup sizin için paylaşmış. Kahve puan olarak 80 üstünde 81,25 puan almıştır. Puanlamalar sadece aroma, lezzet, gövde, bitiş puanlaması üzerinden yapılmıyor aynı zamanda fincanlar arası birlik, berraklık, tatlılık ve denge üzerinden de puan alıp toplamda bir puan alıyorlar. Bu anlamda 80 82 puan arası kahveler genellikle lezzet kompleksitesi bakımından az olsalar da temizliği, berraklığı, kavururken homojen kavrulması gibi konularda iyi olabiliyorlar.

Son olarak kahveye dair söyleyebileceğim Brezilya Pink Star kahvesini espresso kalibrasyonunda bütçe yakmayacak, espressoda ve filtrede daha alışıldık klasik tatları seven insanlara, markalara önerebilmek için seçtik ve aldık.

Tarladan Fincana Buluşmaları altında üreticilerle müşterileri canlı yayında buluşturduğum bir seri başlattım. Cooxupe Kooperatifi yetkililerinden bir kişiyi de zaman bulduğumda programa davet edeceğim, kabul etmeleri dahilinde yayın olursa yayına siz de davetlim olun. Aklınızda kalan, yeterli cevap veremediğimi düşündüğünüz soruları canlı yayında kendilerine de sorabilirsiniz. Kooperatife ya da Sucafina Specialty'ye de yazıp da sorabilirsiniz.

İyi günler diliyorum.
alternatif ürün
Linkteki ürün ben nitelikliyim. Türüm bu, bu çiftlikte üretildim. Çiftçim bu diyor. Demek istediğim bu. Sadece sca puanı nitelikli yapmaya yetmemeli bi ürünü. Yoksa starbucks kahveleri sca'dan 80 üstü puan almayı istese başarır çok kolay. Bu onu nitelikli yapacak mı?

Fikriniz var ama bilginiz yok gibi. Linteki protokolleri okuyarak başlayabilirsiniz.
Ya kimse 12000 çiftçiden, 5den fazla kahve türünden alınan numuneden çıkan sonuca güvenilmemesi gerektiğini anlamıyor. Ya da sca'nın her dediğini kanun sayıyor. :) bi gözünüzde canlandırır mısınız. tonlarca karmakarışık ürün içinden alınan küçük bir numune ne kadar gerçeği yansıtır. Örneğin Akdeniz portakallarını teste tabi tutuyoruz. Binlerce farklı üreticinin portakallarına bir numune seçip puan veriyoruz. Bu bütün Akdeniz portakallarının kaliteli olduğunu göstermez. Sadece Numunenin alındığı yerin kaliteli olduğunu gösterir. Bahsi geçen alan Çok daha büyük bir alan Ürün de çok daha küçük dolayısıyla bu test sonucuna güvenmek doğru değil.
Not: Mantıklı yöntemlerle yapılmamış testlere inanmak sizin bileceğiniz iş. Ben yine de soru işareti bırakmak istedim. Belki birileri daha bu ne saçma şey der ve biz de daha nitelikli daha özenle seçilmiş kahveler içeriz.

La tanairi ben 22. Gününde dün denedim. İlk denememe göre daha berrak ve daha tatlıydı 😊 hatta bence mzungu gibi, bol bol çilek ve daha temiz 😁
Katılıyorum size, bugün cleverde yaptığım demlemede ilk denemelerime göre daha temiz, tatlı ve çilek çok baskın hissediliyor, biraz ılıdığında çileği bastırmadan geriden yaban mersininin eşlik etmesi ayrı bir lezzet katıyor.

Ne zamandır Aeropress'le demleme yapmıyordum, bugün Kenya ile Senor Gesha'nın tarifini denedim:

15 gr - 240 ml su
CMD 20 klik
Buzdağı 95-96 derece

Inverted Aeropress'e kahveyi koyduktan sonra üstüne tek seferde bütün suyu ekledim. 4-5 defa karıştırıp 1 dakika demlenmeye bıraktım. 1. dakika itibariyle kapağı takıp ters çevirdikten sonra epey yavaş bir şekilde pressledim. Yaklaşık 2.30 civarı demleme bitti. Daha temiz bir fincan için iki adet filtre kullandım. Aeropress olsun da bu kadar berrak bir fincan çıksın, ne yalan söyleyeyim şaşırttı. Elma, limon, turunçgil kekremsiliği, Allah ne verdiyse vardı. Immersion falan ama asidite de beklediğimin üstündeydi. Kahveler kesinlikle bekledikçe açılıyor. 22 gün olmuş ama daha yeni yeni prime dönemine ulaşıyor gibi.

Ya kimse 12000 çiftçiden, 5den fazla kahve türünden alınan numuneden çıkan sonuca güvenilmemesi gerektiğini anlamıyor. Ya da sca'nın her dediğini kanun sayıyor. :) bi gözünüzde canlandırır mısınız. tonlarca karmakarışık ürün içinden alınan küçük bir numune ne kadar gerçeği yansıtır. Örneğin Akdeniz portakallarını teste tabi tutuyoruz. Binlerce farklı üreticinin portakallarına bir numune seçip puan veriyoruz. Bu bütün Akdeniz portakallarının kaliteli olduğunu göstermez. Sadece Numunenin alındığı yerin kaliteli olduğunu gösterir. Bahsi geçen alan Çok daha büyük bir alan Ürün de çok daha küçük dolayısıyla bu test sonucuna güvenmek doğru değil.
Not: Mantıklı yöntemlerle yapılmamış testlere inanmak sizin bileceğiniz iş. Ben yine de soru işareti bırakmak istedim. Belki birileri daha bu ne saçma şey der ve biz de daha nitelikli daha özenle seçilmiş kahveler içeriz.
Siz olayın tam olarak nasıl işlediğini anladığınıza emin misiniz?

Bu bahsedilen kahve 12.000 çiftçiden toplanmıyor, 12.000 üyesi olan bir kooperatiften tedarik edildiği yazılmış. Sucafina kendi yaklaşımına göre Santos ve Cerrado bölgelerindeki bu kooperatife üye çiftçilerden bir seçki yaparak bir nevi yeşil cekirdek bazında bir harman yapmış ve bu harmanı da hem ebat hem de hata bazında kategorize etmiş. Bu kategorizasyon sonrasında eğer kahve kabul gören "speciality coffee" standartları içindeyse tabi ki bu şekilde belirtilecek.
Bir kahvede tek bir varyete de olabilir 5 den fazlada, bu onun iyi veya kötü olduğuna bir gösterge değil. Ancak içindeki varyetelerin belirtilmesi pek tabi şeffaflık adına doğru olan yaklaşımdır.
Sucafina kendi seçkisi olarak sattığı kahve için bu iddiada buluyor.

Bu tarz firmalar (Nordic approach, sucafina, mercanta, falcon, ally, cafe imports gibi) sattıkları kahvelerin belirttikleri standartlar içinde kaldığını garanti ediyorlar, sizin aksi yönde bir tespitiniz mi oldu?

Kahveler kavrulalı neredeyse bir ay olmuş, ben alalı sanırım on gün oldu ve artık blooming evresinden sonra tek döküş yaparak demleme denemeleri yapıyorum. Değirmen Molent pocket ve su olarak buzdağı kullanıyorum.
Sanırım tek döküş daha benlik ve bana kalırsa kahveleri 3 hafta bekletmek gerekiyor zira şuan bambaşka lezzetteler zaten beğendiğim kahveleri daha çok beğeniyorum artık :) Şuan favori kahvem Kenya Ichuga oldu ancak La Tanair neden bilmiyorum ama içinde çok daha büyük potansiyel barındırıyor .
Üçüncü haftanın sonunda benim gibi tecrübe eden var mı merak ediyorum?
Afiyet olsun çok. :) Güzel deneyimler. Benim de yarışma kahvem şu an 21. gününde ve oldukça iyi sonuç veriyor. 16-17. gün servis etmeyi düşünürken 20-22. günlerde servis mi etsem diye düşünmeye başladım ancak tarih yakın olduğundan en erken pazartesi kavurması geleceği için yine sahneye çıkacağım güne göre belli olacak servis günü ama en az 2.5 hafta gayet güzel gidiyor çoğu açık kavurmaya.

Yarışma yoğunluğum olmasa La Tanairi reçetesini daha çabuk çıkartacağım ancak yarışma çok yaklaştığı için reçete çalışmalarım yavaş ilerliyor Kafein Kültür tarafında. Hepinizin anlayışını rica ediyorum. :)

Deneyim paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Afiyet olsun ve emeklerinize sağlık.

Geri