• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

İşin içinden çıkamamak

Bütün yazılanları okudum dünden beri hatta konuya nerden geldiğimi de unuttum bunu yazdıktan sonra geri dönüp bulurum artık. 😊 Diğer konuların birinde @SirJohn fıkralı cevabı alıntılanmıştı onu okumak İçin bakınca konu sahibi sevgili Soyadaşım ın hissettiklerini aradan geçen 4.5 aydan sonra birebir hissettiğimi fark ettim. Ben sadece kafaya takmıyorum ve bir çoğumuz gibi damak kalitemin yükseleceği zamanları bekliyorum, Gökhan da bence aynı durumda sadece olayı çok güzel dramatize ederek olaya dikkat çekmiş ve güzel cevaplar okumamıza vesile olmuş. Kahve içmeyi seviyorum, yeni tatlar tecrübe etmeyi seviyorum , son zamanlarda beceremediğim zehir olmuş 2-3 espresso fincanı dışında çıkan her fincan kahveyi keyifle deniyorum ,en kötüsü bile malum zincirlerde içeriklerimizden ( ki 4-5 aydır ağzıma koymadım bundan sonra da koymam😉) çok daha iyi. Geçen bu 4-5 aylık süreçte piyasada iyi bilinen firmaların da dahil hemen hergün bir fitre kahve hazırlıyorum kendime . İlk 1.5 -2 ay içtiğim kahvelerden sonra tadım çarkına bakıp bir sonrakini nasıl demlemem konusunda hiçbir fikrim oluşmadı , taa ki bir gün Şubat ortalarında aldığımız tartışmalı Pozo Azulu tadana kadar ,( kimisi çok sevdi , kimisi de hiç sevmemişti) . O gün dedim ki evet bir tadım çarkı diye bir şey vardı , kendimce ilk defa bir sonrakinde ne yapacağımı planladım. Sonra yine denemeler denemeler , Origami , Delter Press, Hario Switch ve Espro Bloom ; Arada yine tek tük tadım çarkına bakabileceğim denemelerim oldu ama bence en önemli konu istikrar tutmuyor. Son Lotx ile bile herkes çilekleri havada uçuştururken ben evet çok keyifli 3 fincan aldım , en kötüsü Delter ile denk geldi şaşırdım. Beklenti çok net çilek 🍓 notaları herkes almış ben andıran birşeyler alıyorum ama çok zorlamam lazım bu tada çilek demek için ama en keyifli sonucu Türk Kahvesinde aldım , tadlar ne olursa olsun tek kelime ile harika idi. Uzatmadan fikirlerimi sonuçlandırayım artık. Eski yazıları da okuyunca şu fikir oluştu bende , daha iyi kahvelerin alındığı birkaç yıl öncesine kadar yerli kavurucular da şimdi bizim demlerken çektiğimiz acemiliği yaşamışlar, bu sıralar kendilerini geliştirme aşamasındalar ancak fiyatlar çok yükseldiği için daha vasat ve uygun fiyatlı kahvelere yönelmiş durumdalar. Benim gibi yeni başlamış henüz duyuları çok gelişmemiş kişilerin bu tadım notalarına ulaşmaları bu kahvelerle çok zor. O yüzden birçok arkadaşın önerdiği evde cupping işini öğrenip en azından hedefi ona göre belirlememiz lazım.

Ben böyle ara ara v60'dan bıkan arkadaşlara mutlaka hario switch veya clever denemelerini öneririm. Aynı çekirdek için v60'da demlediğiniz click'den 1 ya da 2 click daha inceye gidebiliyorsunuz. Asidite ve tatlılık dengesi tam yerinde oluyor. Zengin dolu dolu bir tat çıkıyor ortaya. Bazı kahveler v60'a daha çok yakışabiliyor orası doğru ama daha yüksek oranda switch-clever tadını daha fazla tercih etmeye başladım son zamanlarda. Her demlemenin tutarlı olmasından bahsetmiyorum bile.

Bugün elimde Square Mile'dan gelen 30 gramlık La Granada kahve vardı. Hiç riske girmeyeyim diye iki demlememi de Cmd 19 click'de yaptım. Harikaydı iki fincan da.

Son düzenleme:
Bence temel mantığı anlamak sonrasında da suyu çok bulandırmamak en temizi. Bu nedenle demleme pusulasını inceleyip, acılaşmada ne yapılır ekşilikte ne yapılır öğrenmek iyi bir başlangıç olacaktır. https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/kahve-pusulasi.54/#post-2522

İş çözünmüş katı miktarına, suyun sertliğine girince hafif tabirle tadı kaçıyor. Tadı kaçmakla kalmıyor, abuk subuk ekipman almaya, ihtiyaç dışı bir şeyleri alışveriş sepetine atmaya, kötü kavrulmuş çekirdeğin sonucu olan kötü fincanların çözümünü kurbanlık koyun fiyatına satılan filtrelerde aramaya, kuğu boyunlu kettle'ın boynunun kavisine, döktüğünüz suyun sıcaklığına, hatta rakımın sıcaklığa etkisine, filtrenin densitesine, suyun mineraline, altı üstü 60 derecelik dandik huninin üstündeki "bence" anlamsız yivlerin yönüne, suyu dökerken elinizin çizdiği yörüngeye kafa yormaya başlayıp kahvenin tadını unutuyorsunuz. Hem paraya, hem zamana, hem de beyazlayan saçlara yazık.

En kestirme yoldan switch veya clever alıp işin içinden çıkın, filtre ve kuğu boyunlu kettle masrafı yapmayarak parasını çıkarır üç güne.

@greenhopkins , aslında tam da 2. Paragrafta yazdıklarını yapmaya çalışıp her seferinde farklı birşeyler deneyip , tadım notlarını yakalamakla zaman geçirip, yeni döküş stilleri , kettle farklılıkları , farklı sıcaklıklar hatta farklı filtreler ile uğraşıp bu işin ritüleinden ve hazırlanışından keyif almaya çalışmak değil mi bir yandan amaç :) yoksa alt tarafımbir fincan kahve hazırlaması 2:35 içmesi 5-10 dakka süren bir olay
Sonuçta 🤣 yani bütün bu ritüeli clever tarzı aletler yok ediyor bence...!

Bence de işin keyfi farklı bakış açılarımız , farklı ekipmanların etkisi ve hatta dünya döndükçe değişecek oksijen ,su , kahve çekirdeği vs vs . Yoksa Coca Cola gibi aynı tada ulaşsaydık hepimiz sadece formülü öğrenmek için çaba harcardık. Her demlemenin farklı olması ve bizim istikrar yakalama çabamız bize yol aldıran.

Merhaba, ben de v60 demlemeye iki gün önce başladım. Kahveleri comandante 23 klikte öğütüp suyu 96-97 dereceye ulaşınca döküyorum. Bazen 2 dakikanın biraz altında bazen de 2 dakika üzeri 2:15-2:30 dakika arası bitiyor. Süreyi bir türlü ayarlayamıyorum. Ne kadar sürede bitirirsem bitireyim kahvenin ilk baştaki tadı ekşi ve acı oluyor. Kahve soğudukça acı tad baskınlaşmaya başlıyor. Ekipmanların hepsi tam. Kullandığım su Sırma (bulunduğun ilde buzdağı yok) Nerede hata yapıyorum acaba?

Merhaba, ben de v60 demlemeye iki gün önce başladım. Kahveleri comandante 23 klikte öğütüp suyu 96-97 dereceye ulaşınca döküyorum. Bazen 2 dakikanın biraz altında bazen de 2 dakika üzeri 2:15-2:30 dakika arası bitiyor. Süreyi bir türlü ayarlayamıyorum. Ne kadar sürede bitirirsem bitireyim kahvenin ilk baştaki tadı ekşi ve acı oluyor. Kahve soğudukça acı tad baskınlaşmaya başlıyor. Ekipmanların hepsi tam. Kullandığım su Sırma (bulunduğun ilde buzdağı yok) Nerede hata yapıyorum acaba?
Sıcaklığı 90-94 derece arasına getirebilirsiniz. Yeni tarifler deneyin (mesela april coffee 13/200 tarifini araştırın), öğütümünüzü değiştirebilirsiniz kahveden kahveye. Sırma yerine daha yumuşak bir su olabilir, Erikli gibi.

Kahveyi değiştirebilirsiniz.

Sıcaklığı 90-94 derece arasına getirebilirsiniz. Yeni tarifler deneyin (mesela april coffee 13/200 tarifini araştırın), öğütümünüzü değiştirebilirsiniz kahveden kahveye. Sırma yerine daha yumuşak bir su olabilir, Erikli gibi.
Kahveyi değiştirebilirsiniz.
Evet, söylediklerinizi denedim (suyu değiştiremedim) ve sonuç aynı 😊. Ama yılmadan bu işin üstesinden geleceğim inşallah. İlginize çok teşekkür ediyorum.

Muhtemelen haberiniz vardır ama ne olur ne olmaz dedim; şu videodaki tekniği kullanarak başlayabilirsiniz.

Comandante'de 22 klikte öğütün. Videodaki tekniği uygulayın. Harika kahveler elde etmezsiniz ama başlangıç için iyi bir nirengi noktasıdır. Sonra öğütümünüzü incelterek veya kalınlaştırarak devam edebilirsiniz. Biraz alıştıktan sonra da başka teknikleri denemeye başlarsınız. İki gün önce başladığınızı söylemişsiniz. Biraz zaman tanıyın kendinize. İlk hedefiniz içilebilir, zevkli bardaklar çıkarmak olsun. Bu arada ekipmana alışın, kahveye alışın... Gerisini zamana bırakın.

Evet, söylediklerinizi denedim (suyu değiştiremedim) ve sonuç aynı 😊. Ama yılmadan bu işin üstesinden geleceğim inşallah. İlginize çok teşekkür ediyorum.
Bulunduğunuz konumda BİM yakınsa Özkaynak suyu ya da Migros'tan Nestle Pure Life, Abant suyu da deneyebilirsiniz. Özkaynak şu an için beni çok tatmin eden fincanlar sağlıyor.

Düzenleme: Bir de 97 derece su kullandığınızı belirtmişsiniz, bence 90-92 dereceleri de deneyin, çözünmeyi arttırmanın bir çok yolu var fakat öğütüm boyutundan ilerledikten sonra suyun sıcaklığını daha hassas ayar yapmak için kullanabilirsiniz. Benim kişisel tercihim önce öğütüm boyutu üzerinden gitmek oluyor, tavsiye ederim.

Muhtemelen haberiniz vardır ama ne olur ne olmaz dedim; şu videodaki tekniği kullanarak başlayabilirsiniz.

Comandante'de 22 klikte öğütün. Videodaki tekniği uygulayın. Harika kahveler elde etmezsiniz ama başlangıç için iyi bir nirengi noktasıdır. Sonra öğütümünüzü incelterek veya kalınlaştırarak devam edebilirsiniz. Biraz alıştıktan sonra da başka teknikleri denemeye başlarsınız. İki gün önce başladığınızı söylemişsiniz. Biraz zaman tanıyın kendinize. İlk hedefiniz içilebilir, zevkli bardaklar çıkarmak olsun. Bu arada ekipmana alışın, kahveye alışın... Gerisini zamana bırakın.

Bulunduğunuz konumda BİM yakınsa Özkaynak suyu ya da Migros'tan Nestle Pure Life, Abant suyu da deneyebilirsiniz. Özkaynak şu an için beni çok tatmin eden fincanlar sağlıyor.

Düzenleme: Bir de 97 derece su kullandığınızı belirtmişsiniz, bence 90-92 dereceleri de deneyin, çözünmeyi arttırmanın bir çok yolu var fakat öğütüm boyutundan ilerledikten sonra suyun sıcaklığını daha hassas ayar yapmak için kullanabilirsiniz. Benim kişisel tercihim önce öğütüm boyutu üzerinden gitmek oluyor, tavsiye ederim.
Çok teşekkür ediyorum. Önerilerinizi hayata geçirmek için iftar saatini bekliyorum.

Geri