• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

İşin içinden çıkamamak

Selamlar,

Ben artık beyni yanmış bir V60 demleyicisiyim. Herhalde 1 ayı geçti, forumu okuyarak başladığım serüven, bir Comandante öğütücü edinmek, ekipman almak vs vs ile ilerledi. Ancak her demlediğim kahve adeta bir kinder sürpriz tadında oluyor. Bir dünya video izledim, forumda bir çok başlığı okudum. İlla ki benzer sorunları yaşayanlar var, bunları da okudum ancak uygulamada bu bilgileri bir araya getiremiyorum ve gerçekten kafayı yemek üzereyim. Özellikle son birkaç gündür fincan fincan kahveyi döküyorum. İlk başlarda güzel demleyebildiğim kahveler oldu ama onlarda da net bir istikrar yakalayabildiğimi düşünmüyorum.

Sonra dedim ki, karambollüğü biraz azaltayım, Orkun Üstel'in reçetesini sabitlemeye karar verdim. 15gr-240 olan 4 döküşlü. Aldım elime İdido kahvemi (Montag) -onun da kavrum sonrası 19. günü sanıyorum bugün- önce 25 klikte çektim demledim, dümdüz bir kahve oldu. Sonra 30 klikte aynı koşullarda demledim, yine tadım notalarından eser yoktu. Sonra 20 klikte demledim, yine ne içtiğimi anlamadım. Yani öğütüm seviyeleri değişti ama zevkli bir fincan alamadım. Bu kısımları erikli suyla yapmıştım. Genelde içtikten sonra acı tat bırakan fincanlar oldu bu arada ama böyle bir starbucks filtre kahve zıkkımlığında değil.

Sonra bu böyle olmuyor diyip 40-70-70-70 gibi bir demleme modeli deneyeyim dedim. Neden bu? Hiçbir fikrim yok. 24 klikte öğüttüm, bu sefer uludağ premium almıştım denemek için, onunla yaptım. O da bence underextractin kralı oldu, ekşili tatlar aldım ama tadım notalarındaki mango vs gibi şeyler değildi. Hiçbir halta benzemiyordu ama en azından bir önceki 3 kahveyle alakasız bir kahve çıktı ahaha. Zaten ekşi tat = asidite mi demek onu da tam anlamış değilim.

Aa ne güzel oldu ya bu diyip içtiğim kahveler ve fincanlarım oldu bu arada ama dediğim gibi tekrar edememek ciddi bir sorun. Tadım notalarını yakalamışlığım olan kahveler var arada bir :)

Suyum bu arada düne kadar şebeke suyunu arıtan eSpring idi (ama ppm'miş, PHmış ne çıkıyor hiçbir fikrim yok) sonra tatlılığı kaybetmek başlığından yola çıkarak deneme amaçlı dün değiştirdim. Şimdi Buzdağı falan yazılmış, onu da yarın denerim diye düşünüyorum ancak bununla çözülebilecek seviyeden daha fazla problemim var bence.

Özetle, tüm bilgiler içinde kayboldum gittim. Halbuki sadece, canım istediğinde güzel bir kahve demlemek istemiştim ama ev kimya lab'ı gibi olmaya başladı. Şimdi suyun PPM'ini ölçecek alet mi alsam falan diye ona bakıyorum. Bu olayın tabii ki basit olmadığnıın farkındayım, yoksa o kadar yarışmaları vs düzenlenmezdi ama benim açımdan bu kadar da rezillik olacağını düşünmemiştim :)

Bu aşamada gerçekten ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Evet başlıklarda bir dolu fikirler, bilgiler var ancak o kadar farklı stiller ve parametre var ki, ne yapmalıyım şu noktada artık dağıldım. Hangi parametreleri sabit bırakıp hangileriyle oynayarak kahve yapmalıyım hiç bilmiyorum. Yeni bir çekirdekle karşılaştığımda düzgün bir fincana ulaşamıyorum ya da zor ulaşıyorum. Fikri olan, yardımcı olabilecek olan vardır diye son bir yardım çığlığı olarak bu başlığı açayım dedim. Bu işi çözemezsem Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinde "kendini barista zanneden adam" olarak boy göstereceğim. Teşekkürler

Hocam sakin olun ve yavaşça elinizdeki cmdyi ve kettle ı yere bırakın!!!

Tavsiyelerimden önce sizin durumla ilgili daha önce birkaç arkadaşla konuştuğumuz bir anektodu aktarmak isterim.

Benim şöyle fıkramsı başlayan bir tezim var: Ev baristası olan 1 Fransız 1 Alman 1 Japon ve Bizim Temel, yerel bi kahve yarışmasına girer. Hepsine aynı çekirdek ve aynı ekipman(V60 :D) verilir. Hedef, tadım notları (Kayısı-Bal-Kakao) alınabilen en keyifli fincanı çıkartmaktır. Fransız gelir V60taki fitresini tıkarcasına french presimsi uzun bir immersion demlemesi yapar. Alman kitaba göre gider 50 bloom 2 eşit döküşle bitirir. Japon gider osmotic flow demleme yapar. Hepsinin kahvesinden tadım notlarındaki tatlar alınır. Sıra Temele gelir. Temel yanında getirdiği envai ekipmanla tds,pH, sH, abs, öss, kpss bakar, yarışmaya yanında getirdiği buzdağı suyla katılır, cmd+mtd ile öğütür, döküşünü soldan sağa sağdan sola değiştirir. Döküş siparallerini altın orana göre yapar. Hem lily hem melo kullanır. Döküş asal sayı hacimlerde yapar. Sonuçta kahveden çilek karpuz şeftali ananas passion fruit ve bilumum floral tatlar gelir. Herkes şaşırmıştır. Bu kahveden bu tatlar nasıl gelir diye. Sorarlar Temele nasıl becerdin bunu. Temel derki haçen uşağum, biz memlekedde b.k demlerus, hamsili pilav tadını alurus daa, böğle gahveğe canumus kurban.
(Bu fıkradaki insanlar tamamen kurgu ürünüdür. Hiç bir şekilde hakaret, aşağılama ya da küçük düşürme niyeti yoktur. Rica ediyorum aaaaa b.k dediiii diye şikayet etmeyiniz.)

Benim düşüncem şu ki ortalama altı çekirdeklerle bile 80 yol deneyip güzel sonuç almayı başarabiliyoruz. Bunu da aslında Türkiyeye gelen çekirdeklerin vasatlığına borçluyuz. Bu çekirdeklerle uğraşa uğraşa kanırta kanırta bir sonuç alıyoruz. Ben yurtdışındaki ortalama bir ev baristasının bu kadar uğraştığını hiiç sanmıyorum.

Geçen ay ekşi mayalı şeylerden ekmek siparişimle 15g kawa gesha hediyesi gelmişti. Sordum demleme önerisi var mı diye yok dedi Metehan. Gittim yukardaki fıkrada yazan Alman arkadaş gibi demledim. Düz. 10# 5* kahve oldu. Baktığınızda bu kahve kawa gesha zaten 88+ bir kahve. Yani bu kahve olup olabilecek en berbat şekilde bile demleseniz yine de iyi bir fincan alıyorsunuz.

Forumda neden insanlar tadım paketi için 80g az diyor? Anca 2-3 demlemede kahveyi anlayacağız da son 2-3 demlemede iyi bir fincan alalım. Keza bakın forumda bir çok insan kahvesinde iyi sonuç alamayabiliyor. Ne denerse denesin.

Genel tavsiyelerim diğer arkadaşlarla hemen hemen aynı. Evde buzdağı su kullanıyorum. Az önce yine baktım tds 84ppm geldi. Bu su ile demlemeyi deneyebilirsiniz. Tadım notları yorumlarına katılıyorum. Çok takmaya gerek yok. V60 ta hala ciddi hatalar yapıyorum ben de ilk V60 ımı 2012 de almıştım. Hataya daha az açık diğer ekipmanları denebilirsiniz. Yukarda yazılmamış ben de daha kullanmadım ama V60 immersion dripper tavsiye ediliyor diğer başlıklarda. Kendi adıma Hario filtreden cafec e geçince ciddi farklar gördüm demlemelerimde. TH1-2-3 e girmeden traditional ya da abaca ile demlemeyi deneyebilirsiniz. Son olarak, kahveyi ilk aldığınızda tüm yöntemlerin ortasında Alman baristanın yaptığı gibi standard bir metodla demleyin ve sonra her seferinde tek 1 parametreyi değiştirerek denemelerinizi yapın. Yoksa yaptığınız hangi değişikliğin iyiye ya da kötüye gittiğini ayırt edemezsiniz.

@SirJohn alıntıyla mesajı uzatmak istemedim, o kadar doğru bir tespit ve bilgi ki. Ben burada neyi yanlış yaptım, kesin CMD değil, kesin Stagg EKG değil çaydanlık kullanıyorum (tamam bunun etkisi vardır buna bir şey demiyorum :ROFLMAO:), kesin kullandığım su X marka değil vs. diye kendimi yiyorum ama en neticede çekirdeğin doğasıyla da alakalı gerçekten, her demlememde o kadar çok şey öğreniyorum, o kadar bu denilenleri anlayıp kendim bu noktalara geliyorum ki ben bile şaşırıyorum. Fıkra günüme neşe kattı bu arada çok güzel olmuş 😁.

Herkese tek tek teşekkür etmek zor olacak, o yüzden topluca teşekkür edeyim.

Anladığım kadarıyla bu yaşadığım süreç başlarda normal sayılabilecek seviyede. O yüzden bi tık rahatladım. Yine de mükemmelliyetçi bi yanım var tabii bu olaylarda. Demin zaten cmd'yi temizlerken alt dişliyi yere düşürdüm, ona bi asabım bozuldu falan. Her şey tam olsun isteme halimi bırakamadım :)

Önerilen ışığında hafta başında tekrar başlarım artık. Buzdağı su siparişimi de verdim. Bu arada filtre önerisi için Cafec Trad vardı zaten, onun da 100lü paketi bitmiş. En az 70 tane falan kötü kahve demlemişim demektir hahah.

Cupping önerileri için de henüz neye hizmet ettiğini çözememiş olsam da birkaç video falan izleyerek anlayacağımı düşünüyorum.

@darkspace hocam teşekkür ederim.
Aşağıdaki benim şu an kullandığım düzenek. Tüm bunları aldıktan sonra dedim ki, bundan sonra ya ben s...yorum ya da kahve kötü. Ekipmana suç atacak yerim kalmadı.

Bir de şu an içtiğim kahve, fotodaki kavanoz Nero Scuro Ponderosa Geisha. 200g 35Eur idi yanlış hatırlamıyorsam. Şöyle söyleyeyim Alman gibi demledim ama muazzam keyifli bir kahve içiyorum şu an. Kötü demlenemeyecek kahveler var dünyada. Para yok biz de o sıkıntı 😂

Ben hepimizin Temel gibi çok iyi kahveler çıkartacağına eminim.. ama kanıtlayamam 😅

EDIT: Kahvenin adı. https://en.neroscurocoffee.com/prod...al-7-day-anaerobic-fermentation-geisha-panama
4400608F-988A-4AC3-A149-FDD044F75832.jpeg

Son düzenleme:
Merhabalar, ben de bir öneride bulunmak istiyorum, farklı bir çekirdekle deneme yapmanız sorunu çözebilir. Sevdiğim bir kavurucunun beğenilen bir kahvesiyle haftalarca debelenmişliğim vardır, belki ben demleyemiyorum diye. Şu anda ise bir kahvenin kendisi güzelse nasıl hazırlanırsa hazırlansın keyif alınacak fincanlar çıkacağı inancındayım.

Selamlar,

Ben artık beyni yanmış bir V60 demleyicisiyim. Herhalde 1 ayı geçti, forumu okuyarak başladığım serüven, bir Comandante öğütücü edinmek, ekipman almak vs vs ile ilerledi. Ancak her demlediğim kahve adeta bir kinder sürpriz tadında oluyor. Bir dünya video izledim, forumda bir çok başlığı okudum. İlla ki benzer sorunları yaşayanlar var, bunları da okudum ancak uygulamada bu bilgileri bir araya getiremiyorum ve gerçekten kafayı yemek üzereyim. Özellikle son birkaç gündür fincan fincan kahveyi döküyorum. İlk başlarda güzel demleyebildiğim kahveler oldu ama onlarda da net bir istikrar yakalayabildiğimi düşünmüyorum.

Sonra dedim ki, karambollüğü biraz azaltayım, Orkun Üstel'in reçetesini sabitlemeye karar verdim. 15gr-240 olan 4 döküşlü. Aldım elime İdido kahvemi (Montag) -onun da kavrum sonrası 19. günü sanıyorum bugün- önce 25 klikte çektim demledim, dümdüz bir kahve oldu. Sonra 30 klikte aynı koşullarda demledim, yine tadım notalarından eser yoktu. Sonra 20 klikte demledim, yine ne içtiğimi anlamadım. Yani öğütüm seviyeleri değişti ama zevkli bir fincan alamadım. Bu kısımları erikli suyla yapmıştım. Genelde içtikten sonra acı tat bırakan fincanlar oldu bu arada ama böyle bir starbucks filtre kahve zıkkımlığında değil.

Sonra bu böyle olmuyor diyip 40-70-70-70 gibi bir demleme modeli deneyeyim dedim. Neden bu? Hiçbir fikrim yok. 24 klikte öğüttüm, bu sefer uludağ premium almıştım denemek için, onunla yaptım. O da bence underextractin kralı oldu, ekşili tatlar aldım ama tadım notalarındaki mango vs gibi şeyler değildi. Hiçbir halta benzemiyordu ama en azından bir önceki 3 kahveyle alakasız bir kahve çıktı ahaha. Zaten ekşi tat = asidite mi demek onu da tam anlamış değilim.

Aa ne güzel oldu ya bu diyip içtiğim kahveler ve fincanlarım oldu bu arada ama dediğim gibi tekrar edememek ciddi bir sorun. Tadım notalarını yakalamışlığım olan kahveler var arada bir :)

Suyum bu arada düne kadar şebeke suyunu arıtan eSpring idi (ama ppm'miş, PHmış ne çıkıyor hiçbir fikrim yok) sonra tatlılığı kaybetmek başlığından yola çıkarak deneme amaçlı dün değiştirdim. Şimdi Buzdağı falan yazılmış, onu da yarın denerim diye düşünüyorum ancak bununla çözülebilecek seviyeden daha fazla problemim var bence.

Özetle, tüm bilgiler içinde kayboldum gittim. Halbuki sadece, canım istediğinde güzel bir kahve demlemek istemiştim ama ev kimya lab'ı gibi olmaya başladı. Şimdi suyun PPM'ini ölçecek alet mi alsam falan diye ona bakıyorum. Bu olayın tabii ki basit olmadığnıın farkındayım, yoksa o kadar yarışmaları vs düzenlenmezdi ama benim açımdan bu kadar da rezillik olacağını düşünmemiştim :)

Bu aşamada gerçekten ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Evet başlıklarda bir dolu fikirler, bilgiler var ancak o kadar farklı stiller ve parametre var ki, ne yapmalıyım şu noktada artık dağıldım. Hangi parametreleri sabit bırakıp hangileriyle oynayarak kahve yapmalıyım hiç bilmiyorum. Yeni bir çekirdekle karşılaştığımda düzgün bir fincana ulaşamıyorum ya da zor ulaşıyorum. Fikri olan, yardımcı olabilecek olan vardır diye son bir yardım çığlığı olarak bu başlığı açayım dedim. Bu işi çözemezsem Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinde "kendini barista zanneden adam" olarak boy göstereceğim. Teşekkürler
Bence parametrelerinizi sabitleyin veya basitleştirin. Mesela, eğer bir parametreyi değiştirdiğinizde şimdilik tat farkı almıyorsanız boşuna kullanmayın, zaten gerekince biraz vakit geçtikten sonra kullanmaya başlarsınız. Mesela Hoffmann/Rao veya Kasuyanın yeni metodu gibi daha az kafa yoran tek döküşlü metodları kullanabilirsiniz, bir tane parametreyi kaldırmış olursunuz, zaten daha sonradan denersiniz çoklu döküşleri. Anladığım kadarıyla çok derin bir şeyi tek seferde anlamaya çalışıp çok yorulmuşsunuz, tavsiyem sırayla gitmeniz olur, zaten belli bi gelişim gerektiriyor bu parametreleri ciddi bir şekilde anlamak. Sonuçta bunları kahve yapan kişiler de tek tek keşfetti ve anladı, kullanmadan önce de mutlulukla kahve içebiliyorlardı. Tabii ki ne kdar şeyi takip etseniz o kdar iyi fakat bence biraz dinlenin, rahatlayın, zaten belli bi süre geçmeden anlamanız gerekmiyor her şeyi

Aşağıdaki benim şu an kullandığım düzenek. Tüm bunları aldıktan sonra dedim ki, bundan sonra ya ben s...yorum ya da kahve kötü. Ekipmana suç atacak yerim kalmadı.

Bir de şu an içtiğim kahve, fotodaki kavanoz Nero Scuro Ponderosa Geisha. 200g 35Eur idi yanlış hatırlamıyorsam. Şöyle söyleyeyim Alman gibi demledim ama muazzam keyifli bir kahve içiyorum şu an. Kötü demlenemeyecek kahveler var dünyada. Para yok biz de o sıkıntı 😂

Ben hepimizin Temel gibi çok iyi kahveler çıkartacağına eminim.. ama kanıtlayamam 😅

EDIT: Kahvenin adı. https://en.neroscurocoffee.com/prod...al-7-day-anaerobic-fermentation-geisha-panama
Ekli dosyayı görüntüle 8710
Alman döküşleri kaçta yapıyor acaba çiçeklenmeden sonra? 😂

Ekli dosyayı görüntüle 8710
aşık oldum :)

Alman döküşleri kaçta yapıyor acaba çiçeklenmeden sonra? 😂
Origamide (ya da V60 :D)
00:00-00:30 bloom 30-40mL
00:30-01:00 1. döküş 100mL
01:30-02:00 2. döküş 100mL
02:45-03:00 arası bitiş
1:15 16g kahve cmd 24 click 94C 84ppm buzdağ su cafec traditional

Bende v60 a başlayalı 4-5 ay oluyor. Çıkan kahvenin iyi yada kötü olmasından bağımsız olarak hazırlama süreci kesinlikle en keyif aldığım nokta :) damak olayı zamanla gelişecektir elbet diye düşünerek çok kafaya takmıyorum. Ayrıca çoğu kişininde dediği gibi delter alıp demleme yaptığımda kesinlikle v60 a göre çok daha kolay iyi sonuçlar alınabildiğini gördüm. O yüzden ikinci bi ekipman olarak delter tavsiye ederim. En azından delter ile daha keyif alacağınız kahveler içersiniz ve zaman zaman v60 ile kendinizi geliştirmeye çalışırsınız yine :)

Bende v60 a başlayalı 4-5 ay oluyor. Çıkan kahvenin iyi yada kötü olmasından bağımsız olarak hazırlama süreci kesinlikle en keyif aldığım nokta :) damak olayı zamanla gelişecektir elbet diye düşünerek çok kafaya takmıyorum. Ayrıca çoğu kişininde dediği gibi delter alıp demleme yaptığımda kesinlikle v60 a göre çok daha kolay iyi sonuçlar alınabildiğini gördüm. O yüzden ikinci bi ekipman olarak delter tavsiye ederim. En azından delter ile daha keyif alacağınız kahveler içersiniz ve zaman zaman v60 ile kendinizi geliştirmeye çalışırsınız yine :)
Tabii ki Delter gibi farklı yöntemler daha kolay olabiliyor fakat insanları daha farklı sonuçlar için daha çok satın alıma itmek ne kadar doğru bilmiyorum

Tabii ki Delter gibi farklı yöntemler daha kolay olabiliyor fakat insanları daha farklı sonuçlar için daha çok satın alıma itmek ne kadar doğru bilmiyorum
Tabiki yaşanılan sorun için ideal bi çözüm olmayabilir bu ekstra satın alımlar. Eğer imkan dahilindeyse tabi alınmasında olumsuz bi durum yok diye düşünüyorum.

İyi kahve içip hiçbir şeyle uğraşmak istemesem çok net Timemore C2+Clever Dripper alırım 1.000 liraya ve bu işi kapatırım

Ama rahat duramıyoruz.
Zaman geçtikçe yeni ekipmanlar deneme isteği artıyor bence. Dediğin gibi rahat duramıyoruz :)

İyi kahve içip hiçbir şeyle uğraşmak istemesem çok net Timemore C2+Clever Dripper alırım 1.000 liraya ve bu işi kapatırım

Ama rahat duramıyoruz.
Açıkçası ben 32 TLlik değirmenim, 60 TLlik French Press'im ve en önemlisi nitelikli çekirdeklerim iyi kahve içtim. İyi kavramı göreceli sanırım. Çoğu insan için iyi kahve ölçütü iyi öğütülmüş değil taze öğütülmüş kahve, Ama rahat duramıyoruz evet.

Amaç sadece iyi kahve içmek olsaydı granül veya en fazla french press'te kalırdık. Daha iyisini tadana kadar onlar bizim için zaten yeteri kadar iyiydi. Ancak kahve artık hobimiz haline geldiğinden o arayış her zaman sürecek bence. Neden french press'ten v60'a geçtiysek v60'tan da başka ekipmanlara geçeceğiz geçiyoruz. Ben v60'ta da aeropress'te de eğer demlemesi çok zor bir çekirdek değilse kendimi tatmin edebilecek sonuçlar elde edebiliyorum ama şu an aklımda ne var, kalita. Neden peki, sadece heves.

gıdada her zaman verimi değil, kaliteyi ilke edinmiş birisi olarak şunu söyleyebilirim ki bu değişik demleme yöntemlerinin insanı bir süre sonra tatminsizliğe, yavanlığa iteceğini düşünüyorum. insan sürekli ne kadarı yeterli, bunu böyle yapmamalıydım, dur şunu şöyle yapayım, bu sefer daha farklı mı olur diye diye bir süre sonra senin yaşadığın şeyleri yaşıyor. keyifsizleşiyorsun, eksikliğe düşüyorsun.

şu anda demlediğim kahveyi tartarak, biraz daha bilgili bir şekilde demlememe rağmen bundan 9 yıl önce starbucks'tan kahveyi french press'e göre mağazada çektirip eve geldiğim zaman göz kararı koyduğum kahveden çok çok daha keyif alıyordum. tabii o zamanlar sbx yine verime değil kaliteye önem veriyor, her kahvesinin kendine has özellikleri taşıyor ve ben o zamanki bilgisizliğimle bile her kahveden bambaşka bir tat ve keyif alıyordum.

o yüzden çok fazla umursamamak gerekiyor, bazen basit olan şey güzeldir.

gıdada her zaman verimi değil, kaliteyi ilke edinmiş birisi olarak şunu söyleyebilirim ki bu değişik demleme yöntemlerinin insanı bir süre sonra tatminsizliğe, yavanlığa iteceğini düşünüyorum. insan sürekli ne kadarı yeterli, bunu böyle yapmamalıydım, dur şunu şöyle yapayım, bu sefer daha farklı mı olur diye diye bir süre sonra senin yaşadığın şeyleri yaşıyor. keyifsizleşiyorsun, eksikliğe düşüyorsun.

şu anda demlediğim kahveyi tartarak, biraz daha bilgili bir şekilde demlememe rağmen bundan 9 yıl önce starbucks'tan kahveyi french press'e göre mağazada çektirip eve geldiğim zaman göz kararı koyduğum kahveden çok çok daha keyif alıyordum. tabii o zamanlar sbx yine verime değil kaliteye önem veriyor, her kahvesinin kendine has özellikleri taşıyor ve ben o zamanki bilgisizliğimle bile her kahveden bambaşka bir tat ve keyif alıyordum.

o yüzden çok fazla umursamamak gerekiyor, bazen basit olan şey güzeldir.
İyi bir şeye ulaşmak da daha çok zevk veriyor ama, bazısı da karmaşıklıktan ve uğraşmaktan hoşlanıyor

Geri