• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

İşin içinden çıkamamak

gokhanozcan

Barista
İsim
Gökhan
Daha fazla  
İsim
Gökhan
Değirmen
Comandante C40
Selamlar,

Ben artık beyni yanmış bir V60 demleyicisiyim. Herhalde 1 ayı geçti, forumu okuyarak başladığım serüven, bir Comandante öğütücü edinmek, ekipman almak vs vs ile ilerledi. Ancak her demlediğim kahve adeta bir kinder sürpriz tadında oluyor. Bir dünya video izledim, forumda bir çok başlığı okudum. İlla ki benzer sorunları yaşayanlar var, bunları da okudum ancak uygulamada bu bilgileri bir araya getiremiyorum ve gerçekten kafayı yemek üzereyim. Özellikle son birkaç gündür fincan fincan kahveyi döküyorum. İlk başlarda güzel demleyebildiğim kahveler oldu ama onlarda da net bir istikrar yakalayabildiğimi düşünmüyorum.

Sonra dedim ki, karambollüğü biraz azaltayım, Orkun Üstel'in reçetesini sabitlemeye karar verdim. 15gr-240 olan 4 döküşlü. Aldım elime İdido kahvemi (Montag) -onun da kavrum sonrası 19. günü sanıyorum bugün- önce 25 klikte çektim demledim, dümdüz bir kahve oldu. Sonra 30 klikte aynı koşullarda demledim, yine tadım notalarından eser yoktu. Sonra 20 klikte demledim, yine ne içtiğimi anlamadım. Yani öğütüm seviyeleri değişti ama zevkli bir fincan alamadım. Bu kısımları erikli suyla yapmıştım. Genelde içtikten sonra acı tat bırakan fincanlar oldu bu arada ama böyle bir starbucks filtre kahve zıkkımlığında değil.

Sonra bu böyle olmuyor diyip 40-70-70-70 gibi bir demleme modeli deneyeyim dedim. Neden bu? Hiçbir fikrim yok. 24 klikte öğüttüm, bu sefer uludağ premium almıştım denemek için, onunla yaptım. O da bence underextractin kralı oldu, ekşili tatlar aldım ama tadım notalarındaki mango vs gibi şeyler değildi. Hiçbir halta benzemiyordu ama en azından bir önceki 3 kahveyle alakasız bir kahve çıktı ahaha. Zaten ekşi tat = asidite mi demek onu da tam anlamış değilim.

Aa ne güzel oldu ya bu diyip içtiğim kahveler ve fincanlarım oldu bu arada ama dediğim gibi tekrar edememek ciddi bir sorun. Tadım notalarını yakalamışlığım olan kahveler var arada bir :)

Suyum bu arada düne kadar şebeke suyunu arıtan eSpring idi (ama ppm'miş, PHmış ne çıkıyor hiçbir fikrim yok) sonra tatlılığı kaybetmek başlığından yola çıkarak deneme amaçlı dün değiştirdim. Şimdi Buzdağı falan yazılmış, onu da yarın denerim diye düşünüyorum ancak bununla çözülebilecek seviyeden daha fazla problemim var bence.

Özetle, tüm bilgiler içinde kayboldum gittim. Halbuki sadece, canım istediğinde güzel bir kahve demlemek istemiştim ama ev kimya lab'ı gibi olmaya başladı. Şimdi suyun PPM'ini ölçecek alet mi alsam falan diye ona bakıyorum. Bu olayın tabii ki basit olmadığnıın farkındayım, yoksa o kadar yarışmaları vs düzenlenmezdi ama benim açımdan bu kadar da rezillik olacağını düşünmemiştim :)

Bu aşamada gerçekten ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Evet başlıklarda bir dolu fikirler, bilgiler var ancak o kadar farklı stiller ve parametre var ki, ne yapmalıyım şu noktada artık dağıldım. Hangi parametreleri sabit bırakıp hangileriyle oynayarak kahve yapmalıyım hiç bilmiyorum. Yeni bir çekirdekle karşılaştığımda düzgün bir fincana ulaşamıyorum ya da zor ulaşıyorum. Fikri olan, yardımcı olabilecek olan vardır diye son bir yardım çığlığı olarak bu başlığı açayım dedim. Bu işi çözemezsem Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinde "kendini barista zanneden adam" olarak boy göstereceğim. Teşekkürler

Öncelikli sakin olun su ppm ph işlerine girmeyin daha fazla alet edavat almayın.Size tavsiyem en az 2-3 gün kahve falan içmeyin bir sure unutun.
Bunun dışında sorununuz ya filtre kagidindan ya da sudan kaynaklı olabilir.
Erikli açik ara ictigim en kötu su.İçerken bile bu derece kotu bir sudan kahve de çıkmad tabi.Çok sert bir su ve acı tatlar veriyor. 5 litre buzdagi oneririm

Ytghan hocam çok güzel söylemiş, ben de onu yazmaya geliyordum 2-3 gün V60 demlemeyi bırakın. Bir de aşırı mükemmelliyetçi olmayın lütfen, sonuç değil de süreç odaklı olduğum her demleme benim adıma iyi oldu. Yani demleme işlemi zevk vermezse fincan da size zevk vermez belli ki yorulmuşsunuz ve kaybolmuşsunuz enerjinizi toplayın tekrar devam edin. İyi geceler, sağlıklı günler

V60 kontrolü zor bir yöntem. Manuel kontrol gerektiren parametre çok fazla
Anladığım o ki siz de benim gibi mükemmelliyetçi ve ayrıntılarda boğulan birisiniz :)
Önerim şu:
Önce V60 ı bırakın bir süreliğine.
İmmersiyon ya da kalita/origami'ye geçin
(nispeten kontrolü kolay yöntemler)
Su için ppm ile uğraşmayın.
V60'a tekrar başlarken, döküş kaynaklı hataları azaltmak için belki melodrip denenebilir
Bu ay V60 demlemeye başlayalı 5. Yılım oluyor.
Halen hata yapıyorum :)

Ytghan hocam çok güzel söylemiş, ben de onu yazmaya geliyordum 2-3 gün V60 demlemeyi bırakın. Bir de aşırı mükemmelliyetçi olmayın lütfen, sonuç değil de süreç odaklı olduğum her demleme benim adıma iyi oldu. Yani demleme işlemi zevk vermezse fincan da size zevk vermez belli ki yorulmuşsunuz ve kaybolmuşsunuz enerjinizi toplayın tekrar devam edin. İyi geceler, sağlıklı günler
Bu platform her ne kadar iyi amaca hizmet etse de bu işi en son takinti haline ceviriyoruz.Çok ilginç bir alan.Kafayi yemek üzere olan ve tamamen kahveyi silen tanidiklarım var.Bir katı madde var içinden sıcak suyu çeşitli parametrelerle geçirip çözelti elde ediyorsunuz.Ve hiçbir zaman maddi manevi emeğinizin karsiligii alamıyorsunuz.O yuzden tadında bırakmak şart.
Önemli uyarı: Demlemelerden memnun degilseniz ust uste denemeyin digerlerinden memnun olma şansiniz yok :) ara verin

Anladığım kadarıyla baya bir ekipman edinmişsiniz. Şahsi görüşüme göre demlemeye yeni başlayan kişi ortalama ekipmanlara sahip olduğunda ekipmanlarının sınırlarına kadar kendini geliştirip sonra kademe kademe üst segment ürünler alırsa daha fazla tatmin yaşıyor. Ekipman kafadan iyi olunca başarısız sonuçlarda hayal kırıklığı artıyor. Ama bu iyi ekipman alınmamalı demek değil. İyi ekipman çoğu zaman işimizi kolaylaştırıyor. Bence yeni ekipmanlar edinmeden evvel elinizdekileri tanımaya devam edin. Bir ay, deneyimli bir ev baristası olmak için yeterli bir zaman değil. Ben işe başlarken şehrimdeki kahve kavurucularını taramıştım. Sonra bir kaç tanesini tespit edip bir arkadaşımla beraber gittik ve seçtiğimiz çekirdeklerle v60’da demlenmiş kahveler içtik. Sonra aynı çekirdekten edinip denemeler yaptık. Bu süre zarfında hiç bir ekipmanı değiştirmedik. Beraber demledik yorumladık ve araştırıp paylaştık. Deneyimim arttıkça beni sınırladığını düşündüğüm ekipmanlarımı değiştirdim/değiştiriyorum. (İsraf olmasın diye hala ara sıra o lanet vakumlu paket hario filtreleri kullanıyorum) Kahve hazırlamaktan ve içmekten keyif alıyorum. Biraz dengesiz de olsa kahveyi dökmeyip içiyorum. Kalıplara aşırı takılmadan denemeye devam ediyorum. (Mesela kimi kahve aynı reçete ile 3 dakika demleyince zehir gibi olurken kimisi efsane olabiliyor) Son olarak, eğer kahveyi hazırlama kısmından, kahveyi içmek kadar keyif almıyorsanız bir tane moccamaster veya sage precision brewer edinip keyfinize bakın. Yok ben işin mutfak kısmında da varım diyorsanız denemeye devam. Hepimiz her gün yeni şeyler öğrenip geliştiriyoruz kendimizi.

Çok kişinin dediği gibi takıntı yapmayın.
Tadım notlarının da göreceli olduğunu unutmayın, onun tadı şunun asiditesi yerine lezzet almaya çalışın.
bir de @okankrc dediği gibi iyi demleme yapan bir kaç yerde iyi kahveler içip damağınızı alıştırın.

Çekirdeğin kalitesinden emin olmadan kendinizden şüphe duymayın.
Selamlar,

Ben artık beyni yanmış bir V60 demleyicisiyim. Herhalde 1 ayı geçti, forumu okuyarak başladığım serüven, bir Comandante öğütücü edinmek, ekipman almak vs vs ile ilerledi. Ancak her demlediğim kahve adeta bir kinder sürpriz tadında oluyor. Bir dünya video izledim, forumda bir çok başlığı okudum. İlla ki benzer sorunları yaşayanlar var, bunları da okudum ancak uygulamada bu bilgileri bir araya getiremiyorum ve gerçekten kafayı yemek üzereyim. Özellikle son birkaç gündür fincan fincan kahveyi döküyorum. İlk başlarda güzel demleyebildiğim kahveler oldu ama onlarda da net bir istikrar yakalayabildiğimi düşünmüyorum.

Sonra dedim ki, karambollüğü biraz azaltayım, Orkun Üstel'in reçetesini sabitlemeye karar verdim. 15gr-240 olan 4 döküşlü. Aldım elime İdido kahvemi (Montag) -onun da kavrum sonrası 19. günü sanıyorum bugün- önce 25 klikte çektim demledim, dümdüz bir kahve oldu. Sonra 30 klikte aynı koşullarda demledim, yine tadım notalarından eser yoktu. Sonra 20 klikte demledim, yine ne içtiğimi anlamadım. Yani öğütüm seviyeleri değişti ama zevkli bir fincan alamadım. Bu kısımları erikli suyla yapmıştım. Genelde içtikten sonra acı tat bırakan fincanlar oldu bu arada ama böyle bir starbucks filtre kahve zıkkımlığında değil.

Sonra bu böyle olmuyor diyip 40-70-70-70 gibi bir demleme modeli deneyeyim dedim. Neden bu? Hiçbir fikrim yok. 24 klikte öğüttüm, bu sefer uludağ premium almıştım denemek için, onunla yaptım. O da bence underextractin kralı oldu, ekşili tatlar aldım ama tadım notalarındaki mango vs gibi şeyler değildi. Hiçbir halta benzemiyordu ama en azından bir önceki 3 kahveyle alakasız bir kahve çıktı ahaha. Zaten ekşi tat = asidite mi demek onu da tam anlamış değilim.

Aa ne güzel oldu ya bu diyip içtiğim kahveler ve fincanlarım oldu bu arada ama dediğim gibi tekrar edememek ciddi bir sorun. Tadım notalarını yakalamışlığım olan kahveler var arada bir :)

Suyum bu arada düne kadar şebeke suyunu arıtan eSpring idi (ama ppm'miş, PHmış ne çıkıyor hiçbir fikrim yok) sonra tatlılığı kaybetmek başlığından yola çıkarak deneme amaçlı dün değiştirdim. Şimdi Buzdağı falan yazılmış, onu da yarın denerim diye düşünüyorum ancak bununla çözülebilecek seviyeden daha fazla problemim var bence.

Özetle, tüm bilgiler içinde kayboldum gittim. Halbuki sadece, canım istediğinde güzel bir kahve demlemek istemiştim ama ev kimya lab'ı gibi olmaya başladı. Şimdi suyun PPM'ini ölçecek alet mi alsam falan diye ona bakıyorum. Bu olayın tabii ki basit olmadığnıın farkındayım, yoksa o kadar yarışmaları vs düzenlenmezdi ama benim açımdan bu kadar da rezillik olacağını düşünmemiştim :)

Bu aşamada gerçekten ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Evet başlıklarda bir dolu fikirler, bilgiler var ancak o kadar farklı stiller ve parametre var ki, ne yapmalıyım şu noktada artık dağıldım. Hangi parametreleri sabit bırakıp hangileriyle oynayarak kahve yapmalıyım hiç bilmiyorum. Yeni bir çekirdekle karşılaştığımda düzgün bir fincana ulaşamıyorum ya da zor ulaşıyorum. Fikri olan, yardımcı olabilecek olan vardır diye son bir yardım çığlığı olarak bu başlığı açayım dedim. Bu işi çözemezsem Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinde "kendini barista zanneden adam" olarak boy göstereceğim. Teşekkürler

"Oha!Ne güzel kahve yapmışım yine!" dedim bu akşam.Çünkü her seferinde istediğim gibi olmayabiliyor.Olmamış dediğim hali bile İnstant kahve yada öğülmüş ve bayat Türk kahvesinden kat kat iyi geldiği için çok kafaya takmıyorum.Değirmende bir click,suyun sıcaklığında biraz değişim,döküş şeklimiz ve hızımız inanılmaz değiştiriyor fincanı bence.O yüzden diğer arkadaşlara katılarak Aeropress veya Delter gibi daha az dikkat isteyen yöntemlerle daha kolay iyi fincanlar elde edebilirsin.Nestle su kullanıyorum ben.Onu da deneyebilirsin.

1 ay mı? Aylar boyunca acı kahve içtim ben :D Demleme yaptıkça, yeni tarifler denedikçe bir standart yakalarsınız ama bu bir anda olmayabilir.
Üstte pek çok şey yazılmış. Ben sadece henüz almadıysanız bir cafec filtre önereceğim, başlangıç için traditional olabilir. Bir de orta - uzun vadede asiditeyi bildiğiniz, tattığınız meyvelere benzetmeye başlarsınız. En çok gereken iki şey bol bol demleme yapmak ve sabır.

Çekirdeğin kalitesinden emin olmadan kendinizden şüphe duymayın.

Çok güzel bir söz olmuş. :)

@crycyrc
Damağınızı eğitmeniz gerekiyor buda zaman alan bir durum.
Eğitimsiz bir damağın alamayacağı kabaca tatlar: Floral, baharatlı tropikal tatlar...

Ben de cupping tavsiye ederim. Elinizdekilerle önce bir cupping yapıp sonra v60a geçmenizi öneririm çünkü cuppingde hata yapmak çok zor bu sayede kahveden ne beklenileceği daha rahat anlaşılabilir.

Damak eğitmenin en kolay yolu @Akif 'e katılıyorum, cupping. Çünkü bir çok kavurucu tadım notlarını Cupping'e göre alıyor. Demlemelerde alamamanız çok normal. Havadar bir odada cupping prosedürünü uygulayın, büyük ihtimalle daha iyi sonuçlar elde edeceksiniz.

Damak eğitmenin en kolay yolu @Akif 'e katılıyorum, cupping. Çünkü bir çok kavurucu tadım notlarını Cupping'e göre alıyor. Demlemelerde alamamanız çok normal. Havadar bir odada cupping prosedürünü uygulayın, büyük ihtimalle daha iyi sonuçlar elde edeceksiniz.

Aynen budur. Demleme ile ilgili bütün değişkenleri ortadan kaldırmak kafa karışıklığınızın %90'ını giderecektir. Comandante 16 klik cupping.

Ben de cupping tavsiye ederim. Elinizdekilerle önce bir cupping yapıp sonra v60a geçmenizi öneririm çünkü cuppingde hata yapmak çok zor bu sayede kahveden ne beklenileceği daha rahat anlaşılabilir.
Sizinle aynı durumdan ben de muzdariptim ve Akif beyin dediğini denedim bu sabah, aslında kahveyi olması gerektiği gibi demlediğimi, yanlışımın fazla beklenti olduğunu gördüm. Kesinlikle standart bir reçeteniz varsa ve uyguladıktan sonra beklemediğiniz bir fincan çıktıysa cupping en güzel sonuç, hem demlerken neyi hedefleyeceğinizi görmek açısından, hem de damağı geliştirmek açısından.

Geri