• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hızlı Soru-Cevap-Sonsuz Muhabbet başlığı

Fermentasyon isimleri farklı olmasına rağmen, hepsi aynı da olabilir, iç içe gerebiliyor. Anlamak zor. Washed? Hepsi Washed.
Mesela Sanalbaharat Anaerobic diyor, sonra açıklamada "Soğuk fermantasyon kabuğu alınmış (parşömen) kahveler 14 derece depolarda 75 saat ve üzeri bekleyiş, sonra klasik yıkanmış kahve prosesi." diyor, yani Cold Washed mı?

O bilgileri ancak kavurucuda var (umarım). Bilmek önemli mi? O da başka bir soru. Zaten farklı kavruluyor diyebiliriz. Ama insan merak ediyor.

Enteressant bir durum oldu, Monteblanco'dan Türkiye'ye kadar bir sürü farklı yollardan gelen kahve oldu. Veya çoğu aynı yoldan mı geliyor. Kocaman çiftlik sanırım, Direk Trade ile uğraşır mı ki. Hatta aynı ülkeye getirtmek için farklı tedarikçi ile uğraşır mı. Kahve piyasasından anlayan lazım bize :D
Katılıyorum, çok haklı bir kaygı. Bu arada o bilgiler kavurucuda kesin olmalı ve hatta bizde de olmalı. Nihayetinde künyesi için nitelikli kahve diyebiliyoruz. Bu bilgiler doğrultusunda kahve seçimi yapıyoruz.

Fermentasyon isimleri farklı olmasına rağmen, hepsi aynı da olabilir, iç içe gerebiliyor. Anlamak zor. Washed? Hepsi Washed.
Mesela Sanalbaharat Anaerobic diyor, sonra açıklamada "Soğuk fermantasyon kabuğu alınmış (parşömen) kahveler 14 derece depolarda 75 saat ve üzeri bekleyiş, sonra klasik yıkanmış kahve prosesi." diyor, yani Cold Washed mı?

O bilgileri ancak kavurucuda var (umarım). Bilmek önemli mi? O da başka bir soru. Zaten farklı kavruluyor diyebiliriz. Ama insan merak ediyor.

Enteressant bir durum oldu, Monteblanco'dan Türkiye'ye kadar bir sürü farklı yollardan gelen kahve oldu. Veya çoğu aynı yoldan mı geliyor. Kocaman çiftlik sanırım, Direk Trade ile uğraşır mı ki. Hatta aynı ülkeye getirtmek için farklı tedarikçi ile uğraşır mı. Kahve piyasasından anlayan lazım bize :D
Bir de ek olarak son zamanlarda sıkça karşılaştığım bir durum var ki, o da artık kahveye uygulanan son işlemin künyeye yazılması. adam kahveye 5 takla attırmış, 200 saat karpuz tokatlatmış, soğuk dolapta 12.5 saat tazyikli suyla yıkamış, 1252 dakika karanlık odada despacito dinletmiş, en son da bir hortum tutmuş öyle ve

sonuç: yıkanmış.

yersen.

Bir de ek olarak son zamanlarda sıkça karşılaştığım bir durum var ki, o da artık kahveye uygulanan son işlemin künyeye yazılması. adam kahveye 5 takla attırmış, 200 saat karpuz tokatlatmış, soğuk dolapta 12.5 saat tazyikli suyla yıkamış, 1252 dakika karanlık odada despacito dinletmiş, en son da bir hortum tutmuş öyle ve

sonuç: yıkanmış.

yersen.
Gerçekten öyle. Onun yanında bir de yeni "deneysel" metotlar var ki anlayan var mı gerçekten çok merak ediyorum. Gold Gran Cru ne mesela? Niye böyle uyduruk, kendinizin bildiği ve bir şey anlatmayan isimler kullanabiliyorsunuz ve biz buna neden tamah edelim? Büyük boya venti demek gibi bir şey gibime geliyor. Buradaki sorun kavurucuda değil tabii ya çiftlikte ya da getirende. Bir noktada standardize edilmesi gerekli, ama kim yapacak.

Global bir sıkıntı.

Geçen DAK roaster'ın (Amsterdam) verdiği bir sunuma katıldım, ve ana konu buydu. (process olarak kullanılan terminoloji standart olmadığı)

"Coffee processing is a spectrum"
Kötü kalite için özür. Paylaşmak istedim1000042156.jpg

Bence de. Ne yapıldıysa yazılmalı

Bence burada en büyük sorun kahve isimlendirmede şaraptaki gibi bir standardizasyon olmaması. Sanırım 70lere kadar şarapta da bir kaos varmış ama artık dünyanın neresinde olursanız olun bir şişe şarabı elinize alınca aynı bilgileri öğrenebiliyorsunuz. Kahvede ise kimi ülke adı yazıyor isim olarak kimi çiftçinin ninesinin adını kimi kahve varyetesini. İşlenme falan iyice karışıyor. Nitelikli kahvenin ticari olarak değeri arttıkça bu kaos bitecektir muhtemelen ama benim ömrüm görmez diye düşünüyorum.

Ben bir başlık açtım, orada konuşabiliriz bunları;

Bi' kahve orucu yapayım dedim. Dün ve bugün içmedim, başım ağrıyor. 😩 Ama orucun sonunda kahveden daha çok keyif alacağımı düşünüyorum, o yüzden devam.
Birkaç sene önce izlediğim bir youtube videosunu denemek istemiştim. Bir hafta kafeinden uzak duruluyordu videoda. İlk günler bende de baş ağrısı yapmıştı sonradan geçiyor. Sekizinci gün sabah erkenden kalkıp kahve demlemiştim. İnanılmaz lezzetli gelmişti.

Bi' kahve orucu yapayım dedim. Dün ve bugün içmedim, başım ağrıyor. 😩 Ama orucun sonunda kahveden daha çok keyif alacağımı düşünüyorum, o yüzden devam.
Orucun sonucu merakla bekliyoruz.

Ben de niyetim var ama henüz yapamadım. Kahve stoklarım bir türlü azalmıyor 😅

Michael Pollan kafein ile ilgili yazdığı kitapta 3 ay kahveyi kestikten sonraki ilk içişinde algısının çok fazla açıldığını ve kahvenin neden saykodelik ürün olarak tanımlanmadığına şaşırdığını anlatmıştı. Siz de hazır başlamışken bir deneyin :)

İyi günler dilerim.

Konchero Monstro öğütücüm bulunmakta, geçen hafta öğütmeme sorunu için garantiye göndermiştik. Bu sürede kahveyi çektirip kullandık ayarı tutturmak için sürekli tartmak durumundaydık.

1 fincan için ilk öğütümde 8,5/9 gram öğütüyor ancak 2 fincan için öğüttüğüm senaryoda 14,5 gram bir kahve çıktısı alıyorum. İçerisinde kalanı tartmak için bir kavanoza makinanın sağına soluna vurup düşürdük. Makina içerisinde 4,5 gram kadar kahve kalıyor her seferinde.

Bu sorunun önüne geçmek için konchero monstro için bir körkük bulunuyor mu? Bulunmuyor sa uygun fiyata bir körük önerisinde bulunabilirmisiniz? 3d print ile parça yaptırıp kullanacağız körüğü.

Bazen vosco'nun ucuz olanını neden almadık diye düşünüyorum şayet baktığımda aynı makinalar.

Merhabalar,

İlk kahve makinesi siparişimi Öztiryakilerden yana kullandım. Giriş seviyesi olarak yeterli cihaz olacağını düşünmekteyim. bayağı araştırdım ve bazı yerlerde tek blok olduklarını söylemişler fakat çift blok olarak onaylattırdım. PID ve NTC var olduğu belirtilmiş ne kadar stabil çalışır bilmemekteyim. Lütfen Gaggia gibi önerilerde bulunmayın ben cihaz modlamasını sevmemekteyim. Fabrikasyon olarak bana en lezzetli f/p olarak bu cihazı düşündüm yorumlarınızı merak etmekteyim.

Ninja'nın cihazı da yeni gördün fakat tek blok.
Merhabalar ben de öztiryakiler almayı düşünüyorum denediyseniz sizce nasıl bir makine

Merhaba bende ninja ile ikisi arasında kaldım makina nasıl acaba tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz

Merhabalar ben de öztiryakiler almayı düşünüyorum denediyseniz sizce nasıl bir makine
Bu tarz öğütücü içerisinde olan cihazları almanızı tavsiye etmem.
1) çekirdek sürekli sıcaklığa maruz kalacak
2) maliyet açısından düşük bütçeli değirmen cihaz içerisinde yer alacak
3) damak tadınız geliştikçe değirmeni güncellemek isteyeceksiniz engel olacak

Güzel bir karaf önerisi olan var mı? Büyük sitelerde hep garip gureba karaflar çıkıyor, kendimde olan Hario karafını kırdım geçen :(

Geri