Aventus
Barista
- İsim
- Emre
Clever dripper deneyen varsa bu ikisi arasindaki farkı anlatabilir mi?
Clever dripper deneyen varsa bu ikisi arasindaki farkı anlatabilir mi?
V60 ın tasarımı perkolasyon yönteminde önemli ama immersionda pek fark edeceğini düşünmüyorum.İkisinde de belirli süre kahve ile su birlikte kalacak daha sonra birisi 30 saniyede akıyorsa diğeri atıyorum 1 dakikada akış tamamlanacak.O yüzden sormuştum aslında.Birebir test etmedim, ama filtre yapısı gerekeği farklılıklar oluşur. V60 çıkışı 60 derecelik eğim ve yüzeydeki şekiller nedeni ile oluşan vortex şeklinde akış. Clever dripper da bu akış şeklli yok çalışma mantığı ise aynı.
Yari acik gibi bir durumu yok. Acikken normal v60. Kapaliyken immersion olarak kullaniliyor. Govdesini istediginiz sekilde surelerle oynayarak degistirebilirsiniz. Dokusun bir kisminda acik bir kisminda kapi vs oynamalar yapabiliyorsunuz. Sicaklik konusunda da bir sikinti gormedim. Akisi keserek iconde suyu beklettigimde gayet guzel isiniyor dripper. Isi kaybi aza iniyor.Bu aleti kalita ile karsilastirma şansiniz var mı? Tam kapali konumda yapsak mesela kalita gövdesi veriyor mu? Veriyorsa yarım kapalı şekilde gibi hibrik tekniklere de izin vermesi bakımından ben de ufak bir dusunmeye başladım.Aklimdaki diger bir soru kocaman yuzey alanı acikta kaliyor bu isi kaybi yaratmiyor mu? Son olarak tamamen açik kullanınca birebir v60 mi oluyor
Tesekkurler yarı açiktan kastim süreydi aslında söylemissiniz onu daYari acik gibi bir durumu yok. Acikken normal v60. Kapaliyken immersion olarak kullaniliyor. Govdesini istediginiz sekilde surelerle oynayarak degistirebilirsiniz. Dokusun bir kisminda acik bir kisminda kapi vs oynamalar yapabiliyorsunuz. Sicaklik konusunda da bir sikinti gormedim. Akisi keserek iconde suyu beklettigimde gayet guzel isiniyor dripper. Isi kaybi aza iniyor.
Aklınızda bulunsun, eğer camı kırılırsa veya 02’den daha büyük boyu gerekirse Hario Glass Dripper 01-02-03’ün üst cam kısmı çıkarılıp Immersion Dripper’ın tabanına takılabiliyor. Üçü de uyumlu. Hario Türkiye’de 02 dışında Glass Dripper satmıyor ama yurtdışında var. Kahve boyutu 300-350ml olan arkadaşlar bununla ancak switch yarı kapalı yarı açık (yani önce Immersion sonra V60 modunda hibrit) kullanarak o boyutta kahve yapabilirler, çünkü en fazla 280ml (o da çok zorlayarak) alıyor.
Normal V60’ta alt delik açık, su alttan akıp üst taraf azaldıkça tamamlayarak gidiyoruz, bunda alttaki deliği tıkayıp üst tarafı doldurup belli bir süre sonra alttaki deliği açıyoruz. Dolayısıyla üstteki haznenin hacmi kısıtlayıcı oluyor. Daha büyük miktarlarda kahve yapmak için ya alttaki deliği kapatıp tekrar doldurup bir süre beklememiz lazım ya da ilk doldurduğumuzu boşalttıktan sonra normal V60 gibi suyu üstten istediğimiz miktara kadar dökerek devam etmek lazım.
Ben harioda 16/250 yapıyorum full immersion ile sıkıntı olmuyor.Evet doğru, onu göz önünde bulundurmadım. Ben tamamen immersion yapmak isterim açıkçası. Aeropress’in kapasitesine de bir bakmak lazım.
Güncelleme: Baktım, 250 ml![]()
arkadaşlar merhaba
benim şu şekilde bir çalışmam var. kullanacağınız su oranına göre tüm süreleri ve fincanda kalacak kahve miktarını hesaplatıyorum.
burada ki rehbere göre kendiniz denemeler yapabilirsiniz.
bu arada immersion dripper için önereceğim kahve su oranları da otomatik olarak hesaplanıyor. ben kahve oranını fazla tutuyorum çünkü dünyada yapmış olduğum araştırmada bu metodu kullanan kişilerin kahve oranını fazla tuttuklarını gördüm. kendimce yaptığım denemelerden en güzel sonucu 200 gr su için 17 gr kahve olarak tespit ettim. bu yüzden bu oranı formül de kullanıp, su miktarına göre kullanmanız gereken kahve miktarını da görebilirsiniz.
[/url
Aklınızda bulunsun, eğer camı kırılırsa veya 02’den daha büyük boyu gerekirse Hario Glass Dripper 01-02-03’ün üst cam kısmı çıkarılıp Immersion Dripper’ın tabanına takılabiliyor. Üçü de uyumlu. Hario Türkiye’de 02 dışında Glass Dripper satmıyor ama yurtdışında var. Kahve boyutu 300-350ml olan arkadaşlar bununla ancak switch yarı kapalı yarı açık (yani önce Immersion sonra V60 modunda hibrit) kullanarak o boyutta kahve yapabilirler, çünkü en fazla 280ml (o da çok zorlayarak) alıyor.
Kanallanma olmaması için delik kapaliyken blooming yapıp daha sonra rao spinle bütün taneciklerin islanmasini sağlamanızı öneririm. Genelde kanallanma sebebi kuru tanecik kalması ve yanlış döküm tekniklerinden kaynaklı oluyor. Immersion da kuru tanecik daha olası bir durum. Bir de @jackjoker hocamin bahsetmiş olduğu recetelerdeki demleme oranlarının yüksek olması da bununla tam tamına alakalı. Sebebiyse doğal olarak switch i açtığınızda bir girdap oluşuyor ve kanallanma kaçınılmaz oluyor. Kanallanma sonucunda da yetersiz bir demlemeyle karşılaşılıyor. Bunun önüne de kahve miktarını arttirarak geçtikleri düşüncesindeyim.Ya acayip kanallama olmuyor mu bunda ben neyi yanlış yapıyorum acaba
Normal dripper gibi demleme yapmak istediğimizde (kilit açıkken) normal drippera oranla daha hızlı bir akış gözleyeniniz oldu mu acaba?