• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kavurucu: Roast and Found
Kahve: Ethiopia Menoriya-Natural
Bölge : Yirgacheffe
Yükseklik : 1800 m.
Tadım Notları : Böğürtlen // Kivi // Yoğun
Kavurma Tarihi: 21.04.2020
Demleme Ekipmanı: V60
Öğütüm Derecesi: Comandante 42 red clix
Kahve/Su Oranı: 15/240
Su: Buzdağı-92 C

B537A4FD-FDAD-4E83-8580-BA890CEBFC1A.jpeg

Serkan Bey’in önerdiği reçeteyi kullanarak demledim ancak önerilen süreyi 25 saniye aştım. Bu demlemede İstediğim sonucu alamadım. Böğürtlen tadını çok az aldım ama kiviyi bulamadım bardakta. Denemeye devam. İmmersion yöntemi ile deneyince nasıl bir sonuç çıkacak bakalım.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Kavurucu: Clean Cup Coffee
Çekirdek: Colombia – Argelia
İşlem: Yıkanmış
Demleme Ekipmanı: V60
Kahve-Su Oranı: 1/16.6
Filtre: 100'lü Avrupa üretimi 02 filtre kağıdı
1. Demleme Yöntemi: Blooming + Tek Döküş
Su Sıcaklığı
: 94 Derece
Öğütüm: Timemore Nano 25 Click
Miktar:15 Gram kahve, 250 gram su
Yapılış: 40 gr su ile 35 saniye blooming, 35. saniyeden sonra 1.15'e kadar kalan suyu dökme, su yarıya indiğinde rao spin, 2.20 civarı demleme bitti.
Yorum: Diğer tatları bastıracak kadar tatlı bir kahve ortaya çıktı. Alttan özellikle erik biraz da elma tadı geliyordu. Bitime doğru çok hafif acıbadem tadı alabildim.
2. Demleme Yöntemi: Blooming + Üç Döküş
Su Sıcaklığı:
96 Derece
Öğütüm: Timemore Nano 27Click
Yapılış:50 gram su ile 25 saniye blooming, 25. saniyeden sonra 120 grama tamamlama, 1. dakikadan sonra 190'a tamamlama, 1.20'den sonra 250'ye tamamlama, 1.45'de döküş bitti. 2.40 civarı demleme bitti.
Yorum: Çok dengeli bir kahve ortaya çıktı. Tatlılık yine vardı ama baskın değildi. Kuru erik tadı çok net bir şekilde alınıyordu, elma çok alttan geliyordu, Son-Tat (After Taste) ise rahatsız etmeyen bir acıbademdi.

Su Sıcaklığı
Yapılış: 40 gr su ile 35 saniye blooming, 35. saniyeden sonra 1.15'e kadar kalan suyu dökme, su yarıya indiğinde rao spin, 2.20 civarı demleme bitti.
Yorum: Diğer tatları bastıracak kadar tatlı bir kahve ortaya çıktı. Alttan özellikle erik biraz da elma tadı geliyordu. Bitime doğru çok hafif acıbadem tadı alabildim.
Su Sıcaklığı:
96 Derece
Yapılış:50 gram su ile 25 saniye blooming, 25. saniyeden sonra 120 grama tamamlama, 1. dakikadan sonra 190'a tamamlama, 1.20'den sonra 250'ye tamamlama, 1.45'de döküş bitti. 2.40 civarı demleme bitti.
Yorum: Çok dengeli bir kahve ortaya çıktı. Tatlılık yine vardı ama baskın değildi. Kuru erik tadı çok net bir şekilde alınıyordu, elma çok alttan geliyordu, Son-Tat (After Taste) ise rahatsız etmeyen bir acıbademdi.
25 klik biraz kalın değil mi V60 için? ben chesnut g1 de 18-20 aralığını kullanıyorum, hatta kalita için klullandığım 22-23 bazen kalın mı acaba diye düşündürüyor?

Su Sıcaklığı
Su Sıcaklığı:
96 Derece
25 klik biraz kalın değil mi V60 için? ben chesnut g1 de 18-20 aralığını kullanıyorum, hatta kalita için klullandığım 22-23 bazen kalın mı acaba diye düşündürüyor?

Düne kadar ben de ince öğütüyordum, hatta lilydrip ile 18-19 cliklere kadar inmştim (dün düşürdüm ve kırıldı bu arada :D). Ama, Orkun Üstel'in katıldığı söyleşiyi izleyince kalın öğütümü denemeye karar verdim. Kesinlikle daha dengeli kahveler yaptım bu şekilde. Kalın öğütümden kaynaklı eksik özütmenin (under-extraction) önüne geçmek için su sıcaklığını olabildiğince yüksek tutmak gerekiyor sadece.

Roast And Found - Panama Finca Deborah Echo
Comandante 20 click, Origami Dripper S + Wave 155 filter
15 gr kahve, 240 gr su (1/16 oran)
Kullanılan su Erikli, su sıcaklığı 92 derece
40 gr su ile 30 sn blooming, kalan suyu 4x50 gr (zero pour+pulse pour)
Demleme süresi 2:55 dakika

Kahve elime kavrulduktan 2 gün sonra ulaştı.Kahveyi demlerken kokladığımda daha önce hiç bir kahveden almadığım yoğunlukta çiçeksi kokular aldım.
Sıcakken portakal çiçeği,kakule ve bergamot tatlarını aldım.Kalita filtresinden dolayı gövdesi yoğun ve pürüzsüzdü.After taste uzun sürdü ve gerçekten akçaağaç şurubu tadı aldığımda çok şaşırdım.Soğudukça ise üzüm ve vanilya tatlarını arka planda hissettim ancak portakal kabuğu çok ön plandaydı.Bütün portakal çeşitleri bu kahveye sığmış.Sanırım üzerinde yazan tatların büyük çoğunluğunu aldım.Rahatlıkla söyleyebilirim ki içtiğim en güzel kahveydi.Bu çok özel deneyimi bana yaşattığı için Roast And Found (RAF) kurucusu Serkan Sağsöz'e çok teşekkür ederim. @TheGoat

2020-05-06 21.02.52-1.jpg

Kahve: Burundi Rusenda - Yıkanmış, 13 Nisan kavrumu
Kavuran: Boxx Coffee Roasters
Demleme Metodu: Wacaco Minipresso, 8 gram kahve
Öğütücü: Timemore 12 Klik
Demleme sıcaklığı: 97 derece

V60 olarak çok beğendiğim bu kahve, espresso denemem de aynı hissi yaratmadı. Asiditesinin yüksekliğinden (ve ekstraksiyon sorunu olduğundan) kaynaklı olabilir :) Bir de elimdeki ekipman profesyonel bir espresso makinesi da değil :)

Ben de hemen biraz sıcak su ekleyerek, Americanoya dönüştürüp afiyetle içtim :)

afiyet olsun. sizin ve @Cihan beyin damak tadınıza uymayan/hoşunuza gitmeyen çekirdekleri de merak ediyorum. farklı bi postta görmek güzel olurdu. kendi adıma ayda 3-4 çekirdek deneyebilen biri olarak önerilerinizi dikkate alırdım seçim yaparken :)

Kimsenin ticaretine engel olmamak adına sevmedigim bir kahve icin zaten sosyal medyada her hangi bir paylaşım yapmıyorum. Kaldı ki kimseyi etkilememek adına sevmedigim ya da belki de demlemeyi beceremediğim bir kahve hakkında yorum yapmayı da doğru bulmuyorum... Ama alıp da haz etmediğim kahveler, kavurumunu ya da genel anlamda tavrını yaklaşımını nitelikli kahve kulvarına yakıştıramadığım kavurucular oluyor tabii...

Kimsenin ticaretine engel olmamak adına sevmedigim bir kahve icin zaten sosyal medyada her hangi bir paylaşım yapmıyorum. Kaldı ki kimseyi etkilememek adına sevmedigim ya da belki de demlemeyi beceremediğim bir kahve hakkında yorum yapmayı da doğru bulmuyorum... Ama alıp da haz etmediğim kahveler, kavurumunu ya da genel anlamda tavrını yaklaşımını nitelikli kahve kulvarına yakıştıramadığım kavurucular oluyor tabii...

Ben de böyle düşünüyordum ama belki de yapıcı ve tarafsız olmak adına kötü tecrübeleri de yazmak lazım.

Bazen iyi bulmadığım kahveyi yanlış demliyor olabiliyorum ve yazdığımda düzeltmeme fırsat tanıyor. Bezen de diğer arkadaşlardan da benzer yorumlar gelebiliyor ve bu da kavurucunun geri bildirim alması için önemli olabiliyor. Aynı kavurucunın bir kahvesi mükemmelken, diğeri sorunlu da olabiliyor. Hassas bir konu. Benim de bundan sonrası için düşüneceğim bir konu.

teşekkürler @tolilow

Kavurucu: Petra COFFEE
Çekirdek: Etiyopya chire samii #1
Demleme Yöntemi:Güral yeni Kalita 185 Değirmen: Baratza Encore 16.Kademe
(60 ml 45 sn. Bloom, toplam 2 döküşte demleme 2.50 dakika bitiş.)
Oran: 1/15 300 ml.su 20 gr. kahve. İlk defa kalita demliyorum biraz gövdesi ön planda kahveler çıkarıyor sanırım Kalita v60 a göre yeni aldığımız Güral Kalita gayet güzel bir demlememe yardımcı oldu C3490B8F-9194-4A10-8911-6BF976C2F5C8.jpeg

Ben de böyle düşünüyordum ama belki de yapıcı ve tarafsız olmak adına kötü tecrübeleri de yazmak lazım.

Bazen iyi bulmadığım kahveyi yanlış demliyor olabiliyorum ve yazdığımda düzeltmeme fırsat tanıyor. Bezen de diğer arkadaşlardan da benzer yorumlar gelebiliyor ve bu da kavurucunun geri bildirim alması için önemli olabiliyor. Aynı kavurucunın bir kahvesi mükemmelken, diğeri sorunlu da olabiliyor. Hassas bir konu. Benim de bundan sonrası için düşüneceğim bir konu.

teşekkürler @tolilow
Çok olumsuz bir şey yaşarsam evet, ancak o şartlarda, o da burada yani forumda, yaşadıklarımı paylaşabilirim... ya da aylık alımlarda kahvelerden ya da kavurucudan yana bir memnuniyetsizlik yaşarsam evet, onu da burada paylaşırım, ki zaten geçmişte de paylaştım...

Oran: 1/15 300 ml.su 20 gr. kahve. İlk defa kalita demliyorum biraz gövdesi ön planda kahveler çıkarıyor sanırım Kalita v60 a göre yeni aldığımız Güral Kalita gayet güzel bir demlememe yardımcı oldu
Ekli dosyayı görüntüle 1900
güle güle kullanın :)

Oran: 1/15 300 ml.su 20 gr. kahve. İlk defa kalita demliyorum biraz gövdesi ön planda kahveler çıkarıyor sanırım Kalita v60 a göre yeni aldığımız Güral Kalita gayet güzel bir demlememe yardımcı oldu Ekli dosyayı görüntüle 1900
Hayırlı olsun ;)

Geri