• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Guatemala Mam Yıkanmış -Null Coffee- Tadım Notaları ve Reçeteler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan kerem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu kahveyi aynı su,öğütüm,sıcaklık,oran,reçete,dripper ve filtre ile,iki kere demledim. Aralarındaki tek fark biri V60,biri sevgili @kahuna icadı düz tabanlı V60. Sonuçlar ve deneyimlerimi paylaşmak isterim.

Kavurucu: Null CoffeeKavurucu: Null Coffee
Kahve: Guatemala-MAM YıkanmışKahve: Guatemala-MAM Yıkanmış
Kavrum: 2 Kasım 2020Kavrum: 2 Kasım 2020
Su: Nestle Pure LifeSu: Nestle Pure Life
Sıcaklık: 93Sıcaklık: 93
Öğütüm: TM 21Öğütüm: TM 21
Oran: 20/300Oran: 20/300
Reçete: Coffea Circulor 1:1:1Reçete: Coffea Circulor 1:1:1
Yöntem: Halis muhlis V60Yöntem: Düz tabanlı V60
Bitiş: ~3.22Bitiş: ~3.03

Sizlerin övgüleri üzerine Iwicia tarifini uyguladım bu ufak deneyimde. Daha önce hiç denememiştim,CMD 29 gibi değerler ağzımı açık bıraktı. Ben genelde TM 16-20 arasında takılırım,son zamanlarda da düz tabanlı V60 demlemelerimde sürekli 19 kullandım. CMD 29 tahminen TM 25 civarına denk gelir,ama gerçekten yüksek gözüktü gözüme,TM 21 kullandım ben de. Tarifi ilk denemem olmasından mütevellit,birinci ve üçüncü döküşler 7 saniye uzadı. Eşit demlemeler olsun diye ikinci demlememde de bilincli olarak onları uzattım. V60 demlememden yola çıkarak,öğütümü bir klik daha kalınlaştırsam ve de döküşlerimi vaktinde yapsam hedef süreye ulaşırım.

V60 denemesi tadım notları: Düz tabanlıda olduğu gibi bunda da tatlılık yok. Soğudukça hafifleşen,fakat sıcakken kendini belli eden bir acılık boğazda hissediliyor. Soğuduğu zaman kesinlikle daha güzel. Hafif meyvemsi,arada da nadir nane hissi. Sonuç olarak: Tatlılık yok. Asidite çok az,yazmaya değmez. Gövde ve yoğunluk idare eder,rahatsız edici değil. Sıcakken rahatsız edici bir acılık boğazda hissediliyor,soğudukça kayboluyor. Soğudukça güzelleşen,meyvemsileşen bir kahve. Aftertaste boğazda acılık. Genel anlamda idare eder,soğuk hali zevkli.Düz tabanlı V60 denemesi tadım notları: Şaşırtıcı bicimde asidite gayet belirgin. Beklediğimin aksine tatlılık yok. Acılık normal V60'a göre çok çok az. V60'a kıyasla çok silik bir meyvemsilik var. Normal V60'a göre farklar: Acılık azalmış. Asidite artmış. Rahatsız edici aftertaste azalmış. Meyvemsilik azalmış.

Kesinlikle çok garip bir deneyim oldu. Sanırım bu deneyi Coffea Circulor tarifi ile yapmam bir hataydı. En azından tarifi denemiş oldum. Bu tarif,benim normalde düz tabanlı V60 için kullandığım tarife (@kahvetrip Onur Abi'nin Kalita videosundaki tarifin ufaktan değişiği) göre tatlılığı katletmiş. Ki,bu kesinlikle istemediğim bir şey. Asiditeyi belirginleştirmiş. Tattan da ödün verdirdi tabi fincana.

Bir dahaki sefere,başka bir kahve ve aşina olduğum tarifle bu ufak deneyi tekrarlayacağım. Muhtemelen daha iyi sonuç alacağım.

Bir dahaki sefere,başka bir kahve ve aşina olduğum tarifle bu ufak deneyi tekrarlayacağım. Muhtemelen daha iyi sonuç alacağım.
Güzel bir kıyaslama olmuş eline sağlık 😊 filtre olarak abaca mı kullandın?

Evet,Abaca kullandım. Anladığım kadarıyla Traditional daha sağlıklı.
Abaca’da süreler çok uzuyor, aslında abaca deneyimleri için özel bir başlık açıp orada paylaşmakta fayda var ama burada birkaç yöntemi anlatayım bir de o şekilde dene bakalım olumlu etkisi olacak mı.
Hofmann’ın statik önleme için önerdiği yöntemle kahveleri karıştırıp öğütüm yap; akan suyun altından geçirdiğin çay kaşığıyla öğütüceğin kahveleri karıştırmak. Bu şekilde statik azaldığı gibi akış da hızlanıyor abaca için.
Ayrıca su sıcaklığı 95 üzeri olabilir.
Bir de döküş fazları 3lü % 20/60/20 şeklinde olsun. İlk döküş sonrası 5 sn bekle, 2. döküşten sonra kahve yatağının yarısına kadar suyun süzülmesini bekleyip son döküşü çeperleri toplayarak yap.

Abaca’da süreler çok uzuyor, aslında abaca deneyimleri için özel bir başlık açıp orada paylaşmakta fayda var ama burada birkaç yöntemi anlatayım bir de o şekilde dene bakalım olumlu etkisi olacak mı.
Hofmann’ın statik önleme için önerdiği yöntemle kahveleri karıştırıp öğütüm yap; akan suyun altından geçirdiğin çay kaşığıyla öğütüceğin kahveleri karıştırmak. Bu şekilde statik azaldığı gibi akış da hızlanıyor abaca için.
Ayrıca su sıcaklığı 95 üzeri olabilir.
Bir de döküş fazları 3lü % 20/60/20 şeklinde olsun. İlk döküş sonrası 5 sn bekle, 2. döküşten sonra kahve yatağının yarısına kadar suyun süzülmesini bekleyip son döküşü çeperleri toplayarak yap.
Çay kaşığı yöntemini deneyeceğim.
Malesef burada 93 derecenin üstüne çıkamıyorum. Su 94'te kaynıyor.
Bu tarifinizi de not ettim,bir dahakine bunla demleyeyim. Teşekkürler:)

Çay kaşığı yöntemini deneyeceğim.
Malesef burada 93 derecenin üstüne çıkamıyorum. Su 94'te kaynıyor.
Bu tarifinizi de not ettim,bir dahakine bunla demleyeyim. Teşekkürler:)
Cafec th2 ile hiç deneme yaptın mı bilmiyorum ama sana ondan lazım bence. Ben müptelası oldum neredeyse. Tadım notu tatlı olan hangi kahveye yapsam tatlılık ön planda oluyor. Bulabilirsen bir yerlerden denemelik birkaç tane iyi olur.

Cafec th2 ile hiç deneme yaptın mı bilmiyorum ama sana ondan lazım bence. Ben müptelası oldum neredeyse. Tadım notu tatlı olan hangi kahveye yapsam tatlılık ön planda oluyor. Bulabilirsen bir yerlerden denemelik birkaç tane iyi olur.
Cafec th2 ile nasıl demleme yaptınız anlatabilir misiniz?

Kavurucu: Null
Kahve: Guatemala-MAM Yıkanmış
Kavrum: 2 Kasım 2020
Yöntem: V60
Su: Nestle Pure Life
Derece: 93
Öğütüm: TM 20
Oran: 16/250
Bitiş: 2.35-2.40
Reçete: 10 saniyede 50 ml ekle. Zaman 25 olunca 15 saniyede 150'ye tamamla. Zaman 50. saniyeye geldiğinde 10 saniyede 200 yap. ardından 1.15'ten 1.25'e kadar 250'ye tamamla.

Demleme esnasında ve fincandan çıkan koku süt reçeli gibi,yoğun tatlılık çağrışımları yapıyordu,bu da beklenti ve heves oluşturdu. Fincanda ise ilk yudumda aradığımı verdi gibi ama sonra kayboldu. Soğudukça arada bir ceviz tadını aldım ama benim aradığım süt reçeli,tatlılık,yoğun gövde:)
Düşük gövdeli,meyvesuyu çağrışımında bulunan hafif zayıf bir tat. Meyvemsi değil,ama geçişi,tadı sanki meyvesuyumsu gibi hissettiriyor. Hafif de acılık var.

Ben bu kahveden tatlılık,yoğun gövde,süt reçeli bekliyordum,tabiri caizse şerbet gibi bir şey yani. Sonuç olarak düşük gövdeli,tatlılık belki yok, belki aşırı az,ceviz arada hissediliyor,süt reçeli yok. Yoğun olmayan,ilginç bir meyve suyu gibiydi. Kötü değil tabi ama aradığımı bulsaydım daha mutlu olurdum.

Hafif olan acılığı yok etmek,tatlılığı ve süt reçeli gibi bir şeyi almak için ne yapmamı önerirsiniz? Burada süt reçelinden kastım direkt o tadı almak değil. Onun o kıvamı,tatlılığı gibi bir şeyler,çünkü demlenirkenki kokusu aynı onun gibiydi. Öğütümde ne tarafa gitmeliyim,çözünme artmalı mı azalmalı mı?

Fiyatına göre güzel kahve bu arada:) Hiç olmazsa at V60'a french press filtresini,düz tabanlı olarak demle,garanti tatlılık..

Demleme esnasında ve fincandan çıkan koku süt reçeli gibi,yoğun tatlılık çağrışımları yapıyordu,bu da beklenti ve heves oluşturdu. Fincanda ise ilk yudumda aradığımı verdi gibi ama sonra kayboldu. Soğudukça arada bir ceviz tadını aldım ama benim aradığım süt reçeli,tatlılık,yoğun gövde:)
Düşük gövdeli,meyvesuyu çağrışımında bulunan hafif zayıf bir tat. Meyvemsi değil,ama geçişi,tadı sanki meyvesuyumsu gibi hissettiriyor. Hafif de acılık var.

Ben bu kahveden tatlılık,yoğun gövde,süt reçeli bekliyordum,tabiri caizse şerbet gibi bir şey yani. Sonuç olarak düşük gövdeli,tatlılık belki yok, belki aşırı az,ceviz arada hissediliyor,süt reçeli yok. Yoğun olmayan,ilginç bir meyve suyu gibiydi. Kötü değil tabi ama aradığımı bulsaydım daha mutlu olurdum.

Hafif olan acılığı yok etmek,tatlılığı ve süt reçeli gibi bir şeyi almak için ne yapmamı önerirsiniz? Burada süt reçelinden kastım direkt o tadı almak değil. Onun o kıvamı,tatlılığı gibi bir şeyler,çünkü demlenirkenki kokusu aynı onun gibiydi. Öğütümde ne tarafa gitmeliyim,çözünme artmalı mı azalmalı mı?

Fiyatına göre güzel kahve bu arada:) Hiç olmazsa at V60'a french press filtresini,düz tabanlı olarak demle,garanti tatlılık..

Kahve sadece over under extract değil, dengeli underextracted kahveyi dengesiz %24 extraction’a tercih ederim. Dengeli extraction yapmaya başladıktan sonra anca çözünme arttırma işlemine girilebilir, çünkü yüksek extractionlarda dengeyi korumak zor. “Over extract” lafı da oradan geliyor zaten, bir şeyi dengeli çözüp %24-25’te çözünce over extract diyemezsiniz, hayatımda içtiğim en iyi kahve dersiniz. After taste’in kaybolduğuna işaret eden cümleniz “sonrasında kayboldu” dengesiz extraction ve/veya under extraction’a işaret ediyor. Ama dengesiz olması çoook daha yüksel ihtimal.

Oran 1:15,6 civarında, oranı düşürmenizi tavsiye ederim ki sertliği azalsın, düzelmezse bir sonraki demlemede biraz daha kalın öğütün.

Kahve sadece over under extract değil, dengeli underextracted kahveyi dengesiz %24 extraction’a tercih ederim. Dengeli extraction yapmaya başladıktan sonra anca çözünme arttırma işlemine girilebilir, çünkü yüksek extractionlarda dengeyi korumak zor. “Over extract” lafı da oradan geliyor zaten, bir şeyi dengeli çözüp %24-25’te çözünce over extract diyemezsiniz, hayatımda içtiğim en iyi kahve dersiniz. After taste’in kaybolduğuna işaret eden cümleniz “sonrasında kayboldu” dengesiz extraction ve/veya under extraction’a işaret ediyor. Ama dengesiz olması çoook daha yüksel ihtimal.

Oran 1:15,6 civarında, oranı düşürmenizi tavsiye ederim ki sertliği azalsın, düzelmezse bir sonraki demlemede biraz daha kalın öğütün.
Dengesiz çözünmenin sinsi faili kanallanma mı? Bunun önüne nasıl geçebiliriz? Kaz boyunlu kettle'ımda kirpi süzgeç kullanıyorum,döküş hızından da memnunum ama suyu sabit debide akıtmasına rağmen ip gibi değil de,dalga şeklinde döküyor. Bu sebep olabilir mi?

Sertliği azaltmaktan kastınız acılık için mi?

Dengeli bir çözünme için immmersion yöntemler gayet iş görür o zaman,ayarlanması gereken değişkenler sadece süre ve kalınlık. Levent Abi'ye bu kahveyi French Press ile demleyeceğim demiştim ama demleyemeden hurdalığa ayrıldı :/

Dengesiz çözünmenin sinsi faili kanallanma mı? Bunun önüne nasıl geçebiliriz? Kaz boyunlu kettle'ımda kirpi süzgeç kullanıyorum,döküş hızından da memnunum ama suyu sabit debide akıtmasına rağmen ip gibi değil de,dalga şeklinde döküyor. Bu sebep olabilir mi?

Sertliği azaltmaktan kastınız acılık için mi?

Dengeli bir çözünme için immmersion yöntemler gayet iş görür o zaman,ayarlanması gereken değişkenler sadece süre ve kalınlık. Levent Abi'ye bu kahveyi French Press ile demleyeceğim demiştim ama demleyemeden hurdalığa ayrıldı :/

Channelingin birçok sebebi var, narin bir demleme ekipmanı v60. Çok swirl de, hiç swirl de channeling’e sebep olabilir. Dengeli döküş yapmanız gerekiyor, hep aynı yükseklikten, su da yatağa 90 derece dik inecek şekilde.

Dilin algılayabildiği belli bir eşik var, o eşik sonrası istemsiz olarak acı olarak algılayabiliyoruz. Demlememizin mi acı, yoksa sertlikten kaynaklı mı acı olup olmadığını anlamanın en kolay yolu bypass. Bir bardağa kahve üzerine azıcık su ekleyip tadına bakıp daha iyi olduysa oranı düşürmek gerekebilir. Hesabımda “bypass” adlı gönderide bahsettim.

Zaten immersion’da channeling pek mümkün olmadığından fool proof yöntem. Ama extraction’ı da daima düşük olacaktır. Aynı tatları vermeyebilir. “Immersion ve Percolation” adlı başlıklı konuda bundan bahsettim. Tabi aeropress ve Hario Switch ve Clever full immersion sayılmaz, süzülme aşamasında channeling yaşanabilir, yine aynı sıkıntılar olabilir.

Cafec th2 ile nasıl demleme yaptınız anlatabilir misiniz?
Bunu görmemişim. Cafec th2 ile ya kalın öğütüm kasuya demliyorum, ki bu pek sevmediğim bir yöntem. Ya da kahvesine göre timemore 17-19 klik ile Orkun Üstel'in tarifini kullanıyorum. Yani dört adımda demliyorum. 15/245 oran vs.

Döküşüm 1.40'ta bitmesine rağmen demlemenin bitmesi 4 dakikayı buluyor. Sonlarda çok yavaşlıyor filtre. Ama buna rağmen acı olmayan tatlılığı oldukça ön planda asiditesi geride bir kahve ortaya çıkıyor.

Tadım notları tatlılığı çağrıştıran pek çok kahveyi bu şekilde demliyorum ve sonuç genelde gayet güzel oluyor. Mesela Las Lajas'ı hep th2 ile demlerim. Dün th3 deneyeyim biraz daha meyvemsi olur belki dedim, ne tatlılık kaldı ne ekstradan meyvemsi oldu, zor içtim (th3 tatlı yapmıyor demiyorum şu an idido içiyorum th2 kadar olmasa da gayet tatlı). O yüzden benim favori filtrem şu anlık th2. İkinci favorim ise th3 :)

Kavrumunun 4. gününde demlediğimde tamamen odunsu tatların hakim olduğu çok kötü bir fincan ortaya çıktı.
Bu kahveyle ilgili tavsiyesi ya da reçetesi olan varsa sevinirim

Kavrumunun 4. gününde demlediğimde tamamen odunsu tatların hakim olduğu çok kötü bir fincan ortaya çıktı.
Bu kahveyle ilgili tavsiyesi ya da reçetesi olan varsa sevinirim
V60 ile demlediyseniz çok iyi bir sonuç almamış olabilirsiniz. Birçok reçete denedim V60 ile ama bende çok iyi bir sonuç alamadım. Kahveyi biraz daha bekletebilirsiniz demlemeye başlamak için.
French press veya aeropress'iniz varsa bunlarla daha güzel oluyor.
AEROPRESS
12 gram kahve ( Timemore 19-18 klik)
Ters yöntem 200 ml su(94 derece)
50 ml ile blooming yapıp 30 saniye bekliyoruz ardından suyu 200 ml ye tamamlıyoruz. 3 tur karıştırdıktan sonra basmaya başlıyoruz. Yavaş basmak daha iyi sonuç veriyor.
FRENCH PRESS
20 gram kahve
320 ml su (95 veya 96 derece)
normalde kalın öğütün denir ama çok kalın bir öğütüm kullanmadım ben. Timemore 22 veya 23 klik.
Blooming isterseniz yapabilirsiniz ben yapmamıştım. 320 ml suyu döktükten sonra bir kaşıkla karıştırıyoruz. 4. dakikada üzerindeki kremayı kaşıkla alıyoruz ardından 5,6 veya 7. dakikada(istediğiniz zaman) metal filtreyi aşağıya bastırmadan kahve seviyesine kadar getirip döküyoruz fincana.( James Hoffmann'ın french press reçetesinide uygulayabilisiniz. Ben biraz daha az gramajlı bir reçete istediğimden bunu uyguladım.)

V60 ile demlediyseniz çok iyi bir sonuç almamış olabilirsiniz. Birçok reçete denedim V60 ile ama bende çok iyi bir sonuç alamadım. Kahveyi biraz daha bekletebilirsiniz demlemeye başlamak için.
French press veya aeropress'iniz varsa bunlarla daha güzel oluyor.
AEROPRESS
12 gram kahve ( Timemore 19-18 klik)
Ters yöntem 200 ml su(94 derece)
50 ml ile blooming yapıp 30 saniye bekliyoruz ardından suyu 200 ml ye tamamlıyoruz. 3 tur karıştırdıktan sonra basmaya başlıyoruz. Yavaş basmak daha iyi sonuç veriyor.
FRENCH PRESS
20 gram kahve
320 ml su (95 veya 96 derece)
normalde kalın öğütün denir ama çok kalın bir öğütüm kullanmadım ben. Timemore 22 veya 23 klik.
Blooming isterseniz yapabilirsiniz ben yapmamıştım. 320 ml suyu döktükten sonra bir kaşıkla karıştırıyoruz. 4. dakikada üzerindeki kremayı kaşıkla alıyoruz ardından 5,6 veya 7. dakikada(istediğiniz zaman) metal filtreyi aşağıya bastırmadan kahve seviyesine kadar getirip döküyoruz fincana.( James Hoffmann'ın french press reçetesinide uygulayabilisiniz. Ben biraz daha az gramajlı bir reçete istediğimden bunu uyguladım.)
Teşekkür ederim french press ile denerim

Kavurucu: Null
Kahve: Guatemala-MAM Yıkanmış
Kavrum: 2 Kasım 2020
Yöntem: V60
Su: Nestle Pure Life
Derece: 93
Öğütüm: TM 17
Oran: 15/250
Bitiş: 3.05-3.10
Reçete: 15 saniyede 60 ml ekle. Zaman 35 olunca 20 saniyede 160'a tamamla. Zaman 1.10'a geldiğinde 20 saniyede 250 yap. Tüm döküşlerde kenarlardan toplama yap. En sonda ufak bir rao spin.

Meyvesuyumsu. Aklım almıyor,sadece V60'ın içine french press filtresi koyarak yaptığım düz tabanlı demlemelerde TM 19 klikte bile buram buram tatlılık varken düz V60'ta TM17 kliklere kadar indim,zerre tatlılık yok. V60'tan tatlılık alabilmek için ne yapmalıyım bilmiyorum artık.

İlk yudumlarda,kahve sıcakken rahatsız edici acılık var,genelde çoğu demlemede oluyor. Soğudukça büyük bir hızla azalıyor ama kaybolmuyor. Soğudukça daha da meyvesuyumsu oldu. Bariz bir tat-aroma yok ama verdiği hissiyat bu yönde. Acılık bittersi değil,daha çok olmamış kayısı çekirdeği içini andırıyor desem yeridir. Gövde düşük.

Ne yapmam gerek hiç bilmiyorum. Keşke french pressim kırılmasaydı,onla da denerdim belki. Bir de Türk Kahvesi deneyeceğim ama bu V60 beni çok üzüyor.

Geri