elbatin
Barista
Bu kahveyi aynı su,öğütüm,sıcaklık,oran,reçete,dripper ve filtre ile,iki kere demledim. Aralarındaki tek fark biri V60,biri sevgili @kahuna icadı düz tabanlı V60. Sonuçlar ve deneyimlerimi paylaşmak isterim.
Sizlerin övgüleri üzerine Iwicia tarifini uyguladım bu ufak deneyimde. Daha önce hiç denememiştim,CMD 29 gibi değerler ağzımı açık bıraktı. Ben genelde TM 16-20 arasında takılırım,son zamanlarda da düz tabanlı V60 demlemelerimde sürekli 19 kullandım. CMD 29 tahminen TM 25 civarına denk gelir,ama gerçekten yüksek gözüktü gözüme,TM 21 kullandım ben de. Tarifi ilk denemem olmasından mütevellit,birinci ve üçüncü döküşler 7 saniye uzadı. Eşit demlemeler olsun diye ikinci demlememde de bilincli olarak onları uzattım. V60 demlememden yola çıkarak,öğütümü bir klik daha kalınlaştırsam ve de döküşlerimi vaktinde yapsam hedef süreye ulaşırım.
Kesinlikle çok garip bir deneyim oldu. Sanırım bu deneyi Coffea Circulor tarifi ile yapmam bir hataydı. En azından tarifi denemiş oldum. Bu tarif,benim normalde düz tabanlı V60 için kullandığım tarife (@kahvetrip Onur Abi'nin Kalita videosundaki tarifin ufaktan değişiği) göre tatlılığı katletmiş. Ki,bu kesinlikle istemediğim bir şey. Asiditeyi belirginleştirmiş. Tattan da ödün verdirdi tabi fincana.
Bir dahaki sefere,başka bir kahve ve aşina olduğum tarifle bu ufak deneyi tekrarlayacağım. Muhtemelen daha iyi sonuç alacağım.
| Kavurucu: Null Coffee | Kavurucu: Null Coffee |
| Kahve: Guatemala-MAM Yıkanmış | Kahve: Guatemala-MAM Yıkanmış |
| Kavrum: 2 Kasım 2020 | Kavrum: 2 Kasım 2020 |
| Su: Nestle Pure Life | Su: Nestle Pure Life |
| Sıcaklık: 93 | Sıcaklık: 93 |
| Öğütüm: TM 21 | Öğütüm: TM 21 |
| Oran: 20/300 | Oran: 20/300 |
| Reçete: Coffea Circulor 1:1:1 | Reçete: Coffea Circulor 1:1:1 |
| Yöntem: Halis muhlis V60 | Yöntem: Düz tabanlı V60 |
| Bitiş: ~3.22 | Bitiş: ~3.03 |
Sizlerin övgüleri üzerine Iwicia tarifini uyguladım bu ufak deneyimde. Daha önce hiç denememiştim,CMD 29 gibi değerler ağzımı açık bıraktı. Ben genelde TM 16-20 arasında takılırım,son zamanlarda da düz tabanlı V60 demlemelerimde sürekli 19 kullandım. CMD 29 tahminen TM 25 civarına denk gelir,ama gerçekten yüksek gözüktü gözüme,TM 21 kullandım ben de. Tarifi ilk denemem olmasından mütevellit,birinci ve üçüncü döküşler 7 saniye uzadı. Eşit demlemeler olsun diye ikinci demlememde de bilincli olarak onları uzattım. V60 demlememden yola çıkarak,öğütümü bir klik daha kalınlaştırsam ve de döküşlerimi vaktinde yapsam hedef süreye ulaşırım.
| V60 denemesi tadım notları: Düz tabanlıda olduğu gibi bunda da tatlılık yok. Soğudukça hafifleşen,fakat sıcakken kendini belli eden bir acılık boğazda hissediliyor. Soğuduğu zaman kesinlikle daha güzel. Hafif meyvemsi,arada da nadir nane hissi. Sonuç olarak: Tatlılık yok. Asidite çok az,yazmaya değmez. Gövde ve yoğunluk idare eder,rahatsız edici değil. Sıcakken rahatsız edici bir acılık boğazda hissediliyor,soğudukça kayboluyor. Soğudukça güzelleşen,meyvemsileşen bir kahve. Aftertaste boğazda acılık. Genel anlamda idare eder,soğuk hali zevkli. | Düz tabanlı V60 denemesi tadım notları: Şaşırtıcı bicimde asidite gayet belirgin. Beklediğimin aksine tatlılık yok. Acılık normal V60'a göre çok çok az. V60'a kıyasla çok silik bir meyvemsilik var. Normal V60'a göre farklar: Acılık azalmış. Asidite artmış. Rahatsız edici aftertaste azalmış. Meyvemsilik azalmış. |
Kesinlikle çok garip bir deneyim oldu. Sanırım bu deneyi Coffea Circulor tarifi ile yapmam bir hataydı. En azından tarifi denemiş oldum. Bu tarif,benim normalde düz tabanlı V60 için kullandığım tarife (@kahvetrip Onur Abi'nin Kalita videosundaki tarifin ufaktan değişiği) göre tatlılığı katletmiş. Ki,bu kesinlikle istemediğim bir şey. Asiditeyi belirginleştirmiş. Tattan da ödün verdirdi tabi fincana.
Bir dahaki sefere,başka bir kahve ve aşina olduğum tarifle bu ufak deneyi tekrarlayacağım. Muhtemelen daha iyi sonuç alacağım.