• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Gordion Coffee Roastery

Firma:Gordion Coffee Roastery
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + Yarım Step[20.5]
Çekirdek Miktarı: 50 Gram
Çekirdek:Etiyopya Gedeb Worka
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:27/11/2021
Su Sıcaklığı:87°C - 88°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Bu kez istediğimi aldım ve gövde yükselirken aromada herhangi bir kayıp yaşamadım ilk yudumundan son yudumuna kadar damağımı dolduran güzel bir gövde ve aromatik bir fincan.Bir yerde sanki aklımda yanlış kalmadı ise Keramo'ya yakın bir çekirdek olduğunu söylemiştiniz sevgili @TarıkTercan

Keramo aşık olduğum bir çekirdek Hacienda da aynı şekilde bu çekirdekte oldukça aromatik ve hiç pişman etmeyen bir çekirdek.Santa Rosa'nın şuanda degassing'ini beklemekteyim,onuda denedikten sonra ay sonuna yeni bir siparişte hangisinin olacağına karar vereceğim.
Evet Vural Bey Keramo ve Gedeb'i birbirine çok benzetiyorum. Bu sene güzel Etiyopya kahveleri içtik. 2022'de de yine konu çekirdekler gibi nefis Etiyopya'lar arayışında olacağız. Beğenmenize çok sevindim. Selamlar.

Merhaba ben de aylık toplu alım kampanyasından 250 gr Colombia Santa Rosa ve 100 gr El Salvador La Forma siparişi verdim. Yalnız 100 gramlık paketlerde valf olmadığından degassing sürecini en optimum şekilde nasıl gerçekleştirebileceğimizi merak etmekteyim. Aslında diğer çekirdekleri de denemek istiyordum ancak bu sebeple emin olamadım. Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba ben de aylık toplu alım kampanyasından 250 gr Colombia Santa Rosa ve 100 gr El Salvador La Forma siparişi verdim. Yalnız 100 gramlık paketlerde valf olmadığından degassing sürecini en optimum şekilde nasıl gerçekleştirebileceğimizi merak etmekteyim. Aslında diğer çekirdekleri de denemek istiyordum ancak bu sebeple emin olamadım. Şimdiden teşekkür ederim.
Mehmet Bey merhaba,

Siparişiniz için teşekkür ederim. Kahveleri kavurduktan sonra 1 gün atölyede dinlendirip ertesi gün paketleme yapıyoruz. Dolayısıyla en kritik ve yoğun degassing sürecini atölyede geçirmiş oluyor. 100 gramlık pakette valf yok malesef. Siz mühür bölümünü yırtıp zipini açtığınızda aslında kapattıktan sonra zip bölümünden çok zayıf da olsa gaz atımı oluyor. Kavrulduktan kısa süre sonra tüketmeye başlamak istiyorsanız öğüttükten sonra 5 dakika bekletebilirsiniz.

Selamlar

Ekli dosyayı görüntüle 17391

Yoğunluğunuzun arasında vakit ayırıp not yazmışsınız, çok incesiniz teşekkür ederim @TarıkTercan İlk fırsatta memleketime geldiğimde yüz yüze tanışabilmek dileğiyle. Elinize sağlık.
Rica ederim Beytullah Bey ne demek. Eskişehir'e geldiğinde muhakkak bekliyoruz. Biz de senin kahvelerini merak ediyoruz ve yakında bir set yapmayı düşünüyoruz :) Sağlıcakla kal, hayırlı işler dileriz.

Aldığım her üç kahveyi de demledim. Santa rosa V60 olarak. La reforma filtre kahve makinasında. Bwenda ise clever demledim. Birer demleme yapabildim. Çok vaktinizi almamak adına genel ilk izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Her üç kahvede beni nitelikli kahveye başladığım yıllara geri götürdü. Old scholl dediğimiz tarzda. Bunda kahvelerin payı yüksek ama kavurma stilinin de büyük payı var. Çekirdeğin en yüksek potansiyelini kaçırmamaya yönelik bir kavurma stili var. Herkesin hedefi bu değil mi diye soracak olursanız hayır değil. Safe zone dediğimiz alana kayan çok kavurmacı olur. Aman ali rıza bey tadımız kaçmasın mantığı yani :) Ama burdaki kavurmalar gümbür gümbür riski alıyorum ve sonucuna güveniyorum olmuş. Gayet de güzel olmuş elinize sağlık. Sevgili orkun, naçizane ben ve siz de yöntemlerimiz farklı olsa da çekirdekten istediğimiz şey aynı aslında :) Başka kavurmacılar da illaki vardır denedikçe bulacağım. Denediklerim arasından yazdım lütfen yanlış anlaşılmasın. Herkesin anlayabileceği dilden anlatmaya çalıştım işin teknik kısımları haricinde :)

İyi ki varsınız keyifle içiyorum. Kolaylıklar diliyorum.

Aldığım her üç kahveyi de demledim. Santa rosa V60 olarak. La reforma filtre kahve makinasında. Bwenda ise clever demledim. Birer demleme yapabildim. Çok vaktinizi almamak adına genel ilk izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Her üç kahvede beni nitelikli kahveye başladığım yıllara geri götürdü. Old scholl dediğimiz tarzda. Bunda kahvelerin payı yüksek ama kavurma stilinin de büyük payı var. Çekirdeğin en yüksek potansiyelini kaçırmamaya yönelik bir kavurma stili var. Herkesin hedefi bu değil mi diye soracak olursanız hayır değil. Safe zone dediğimiz alana kayan çok kavurmacı olur. Aman ali rıza bey tadımız kaçmasın mantığı yani :) Ama burdaki kavurmalar gümbür gümbür riski alıyorum ve sonucuna güveniyorum olmuş. Gayet de güzel olmuş elinize sağlık. Sevgili orkun, naçizane ben ve siz de yöntemlerimiz farklı olsa da çekirdekten istediğimiz şey aynı aslında :) Başka kavurmacılar da illaki vardır denedikçe bulacağım. Denediklerim arasından yazdım lütfen yanlış anlaşılmasın. Herkesin anlayabileceği dilden anlatmaya çalıştım işin teknik kısımları haricinde :)

İyi ki varsınız keyifle içiyorum. Kolaylıklar diliyorum.
Çok teşekkürler, güzel yorumlar için. Size de kolaylıklar diliyorum. :)

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 0.5 Step[20.5]
Çekirdek Miktarı: 45.5 Gram
Çekirdek:Kolombiya Santa Rosa
Kavrum Tarihi:24/11/2021

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: İlk yudumu aldığımda evet dedim kırmızı meyveler ekşimsi kırmızı meyveler.Böyle dilimin ucundan arkaya doğru bir şölen havası vardı,bando takımı geçidi vardı,bir alay töreni vardı.Çok büyük keyif aldım her bir yudumundan.Gövdesi net olarak istediğim yoğunlukta değil lakin bu lezzet için gövdeden fedakarlık edebilirim.Degassing süresi hususunda yapmış olduğunuz kıymetli yönlendirme için ve bu güzel çekirdek ile kavrum için çok teşekkür ederim sevgili @TarıkTercan
Ayın sonlarına doğru vereceğim siparişimde var olacak çekirdeklerden birtanesi olacak kesinlikle.

Demleme Notları:

Tadım Notları: İlk yudumu aldığımda evet dedim kırmızı meyveler ekşimsi kırmızı meyveler.Böyle dilimin ucundan arkaya doğru bir şölen havası vardı,bando takımı geçidi vardı,bir alay töreni vardı.Çok büyük keyif aldım her bir yudumundan.Gövdesi net olarak istediğim yoğunlukta değil lakin bu lezzet için gövdeden fedakarlık edebilirim.Degassing süresi hususunda yapmış olduğunuz kıymetli yönlendirme için ve bu güzel çekirdek ile kavrum için çok teşekkür ederim sevgili @TarıkTercan
Ayın sonlarına doğru vereceğim siparişimde var olacak çekirdeklerden birtanesi olacak kesinlikle.
bu güzel anlatımlar bana mokapot aldıracak gibi görünüyor. :)

Kendisiyle görüşmedim ama ilgiyle takip ediyorum paylaşımlarını , 4 Cup Venüs siparişini verdim 2 gün önce bekliyorum ben de 😉🙏

Kendisiyle görüşmedim ama ilgiyle takip ediyorum paylaşımlarını , 4 Cup Venüs siparişini verdim 2 gün önce bekliyorum ben de 😉🙏

Selamlar @ercuozcan

Bende seni ilgi ile takip ediyorum ve bu haber beni çok mutlu etti.Eğer elimden gelen bir yardım olursa seve seve ve mutlulukla destek olurum,hiç çekinmeden yazabilirsin.

@NoPainNoCoffee şu forumda mokapota yaptığın hizmeti cv formatına çevirip Bialetti'ye göndersen distribütörlük, İtalyan hükümetine göndersen vatandaşlık alma ihtimalin var 😄

@NoPainNoCoffee şu forumda mokapota yaptığın hizmeti cv formatına çevirip Bialetti'ye göndersen distribütörlük, İtalyan hükümetine göndersen vatandaşlık alma ihtimalin var 😄

Vatandaşlık hiç fena fikir değil dostum @Oguzhan :unsure:

Hizmetten ziyade bir aşkı paylaşmak benimkisi :)

Böylelikle güzel dostluklar edindim :=))

Demleme Notları:

Ben teşekkür ederim sevgili Vural Bey. Önerim faydalı olduysa ne mutlu. Bu arada yazınız yine çok hoş olmuş. Bir çok kişi mokapota başlayacak öyle görünüyor. :D

Ben teşekkür ederim sevgili Vural Bey. Önerim faydalı olduysa ne mutlu. Bu arada yazınız yine çok hoş olmuş. Bir çok kişi mokapota başlayacak öyle görünüyor. :D

Degassing süreci beklenildiği tadirde kesinle çok farklı bir kimliğe bürünüyor.Degassing süresini beklemeden yaptığım demlemeler eğer dark side ise degassing süreci sonrası ise kesinlikle aydınlık taraf,eğer degas hususunda beni uyarmasaydınız bu güzel sonuçtan mahrum kalacaktım sevgili @TarıkTercan
Aslında ben yine rahat durmayacağım ve bir yarım gram çekirdek arttırarak 2 Tam Tur + 1 Step yani yarım step daha kalın öğüterek notaları daha da patlatmayı hedefliyorum.Öğütüm arttırarak notaları ön plana çıkartmayı,kahve gramajı arttırımı ise gövdeyi yitirmemek için.Sonuçlarıyine hep birlikte göreceğiz.

Mokapot kullanıcısı arttıkça benimde keyfim artıyor,hem bu demleme yöntemi hususunda konuşabileceğim insan sayısı artıyor hemde yardımcı olabildiğim müddetçe kahve kültüründen aldığım haz yukarılara çıkıyor.

Demleme Ekipmanı:Cafflano Kompresso
Öğütüm Derecesi:1 Tam Tur + 1 Step[11]
Çekirdek Miktarı: 13.7 Gram
Su Sıcaklığı:95°C - 100°C

Demleme Notları:
Sıkıca tamp yaptıktan sonra kettle'a biraz su koyup üstüne aralıklı çelik bir nihale koydum ve ortasında tam portafiltreyi koyacağım kadar bir var ve oraya oturttum.Su haznesinide dar ağzından yani suyu eklediğimiz kısmından nihaleye diktim.Böylelikle hem portafiltresini hemde su haznesini ısıtmaya çalıştım.Ardından ocağa su koyarak kaynamasını sağladım.Ardından 82 Gramsuyu koyup baskı uygulayacağım aparatı taktım.Ardından 10 saniye stabil bir baskı uygulayıp 11.saniye de baskıyı arttırarak 45 saniye var gücümle baskı uyguladım.Yani toplamda 45 saniye sürdü demlemem.

Tadım Notlarım: Almış olduğum çıktı 39 Gram idi yani 1:2.5 - 1:3 oran aralığında bir çıktı elde ettim.Kokuda çok net bir çikolata lakin tadımda bir miktar ekşilik var ama hata bende 13 Gram yerine 13 7 Gram çekiedek kullandım.Eğer bu öğütüm derecesinde 13 Gram çekirdek kullanırsam kokudaki çikolatayı tadımda da alacağımdan eminim.

Santa Rosa espresso kavrumunu toplu alımda 24 Kasım kavrum tarihli ve 1 kg olarak aldım. Paketi yeni bitirdim, 1 kiloluk maceranın sonunda asiditenin bana fazla geldiğini söyleyebilirim. İlk 500 gramda iyi ayar çekemediğimi, değirmenden kaynaklı hatalar olduğunu düşünüyordum. Öğütüm, sıcaklık, ön demleme, doz, çıktı oynamadığım parametre kalmadı ancak ikinci 500 gramda specialita alıp tekrardan tüm reçeteleri denemeye çalıştıktan sonra görüntü netleşti.

Öncelikle espresso kavrum santa rosa ayar tutturma konusunda nazlı diyebilirim, standart reçetelerin biraz dışında bir reçete istiyor. Şarabımsı notaları anında fark edilirken yaban mersini ile asidite ve ekşilik kendini çok belli ediyor. Çilek notalarına çok belli belirsiz ulaşabildim, reçetesine göre de aralarda floral tatlar da aldığımı söyleyebilirim. Dozajla oynayıp asidite-gövde ekseninde sörf yaparken kavrumun benim damak tadıma göre açık kaldığını ve daha fazla zorlamamam gerektiğini fark ettim.

Gelelim son 200 grama... :) Aradığımı bulamayarak kalan çekirdekleri alıp bir barista arkadaşımın yanına uğradım. Şuna senin ekipmanlarla bi' ayar çekelim neyi yanlış yapıyorum diye sorarken (damak tadımı az çok bildiğinden) "bu sana espressoda aradığın tadı vermez, hiç ziyan etmeyelim gel filtre olarak demleyelim" dedi. V60 ile Gordion sitesindeki reçeteyi demledikten sonra üzerime müthiş bir pişmanlık çöktü. Keşke espresso için ayarla uğraşacağıma direkt filtre yapsaydık da bu tada daha fazla erişseydik dedim. Espressoda hoşuma gitmeyen bütün özellikler filtrede artıya dönüşmüştü ve ciddi manada ağız sulandıran-karın acıktıran bir kahve olmuştu. Kafede ikram ettiğimiz herkes öğütümden demlemeye kadar ilgiyle içti diyebilirim (kokusu gerçekten muazzam, oda kokusu/parfüm yapılır). Filtredeki lezzetten sonra bir ara acaba yanlışlıkla espresso kavrum yerine filtre kavrum gelmiş olabilir mi diye de düşünmedim değil :)

Özetle, espresso kavrum santa rosa yüksek asidite severler için başarılı olsa da bana biraz keskin ve parlak geldi. Ancak, espresso kavrum olmasına rağmen filtrede yaptığımız demlemede natürel işlemenin güzelliklerine daha oturaklı ve lezzetli şekilde eriştiğimi söyleyebilirim. Bir iki kademe daha koyu kavrumda espressoda neler çıkabileceğini ciddi anlamda merak etsem de bu hali ile sonraki alımlarda V60 demleme için tercih edeceğim bir çekirdek.
Her şeye rağmen, üvey evlat espresso için ülkemizde daha fazla çeşit görmek mutlu ediyor. Yeni çekirdeklerin takipçisiyim.

Geri