- Çok üst düzey elektrikli makine kullanmadım ama onların fiyatlarını göz önünde bulundurursak f/p oranını kayda değer olarak etkileyecek bir fark olduğunu sanmıyorum. Benin tecrübem olan Gaggia gibi giriş/orta seviye makinelerden ise “bence” daha iyi bir tercih olur, aşağıdaki cevaplarda nedenlerine değineceğim. Daha genel market tarzı elektrikli makinelerle kıyaslamaya bile gerek yok.
- Fiyat konusu maalesef biraz kişisel oldukça da ülkesel

Onlarda 300 birim vererek alınan alet bizde maalesef kuru, vergisi derken 3.000 birimlere dayanıyor. Bu fiyata giriş/orta seviye elektrikli makine alınabilir, orası artık kişisel tercihe kalıyor.
- Tutarlılık sağlamak bana göre (benim deneyimlediğim) elektrikli makinelere göre çok daha kolay.
- Pro 2 için konuşuyorum; basınç göstergesi olduğu için ince ayar yapmak çok basit ve zevkli. Örneğin; 2 bar basınçla 20 sn pre-infusion yapıp sonrasında 8-9 barlara çıkmak gibi denemeler yapmak çok kolay ve eğlenceli. Öyle shot 30 saniyede zinhar tamamlansın, 35 saniye olursa çöp olur falan gibi katı kuralları yok, affedici bir alet. Denemekten çekinmeye gerek yok, 1 dakikalık shotlarım da çok lezzetli olabiliyor.
- İlk espresso makinesi olacaksa bence başka bir makine aratmaz ama içinizde elektrikliye dair bir heves kalacaksa orasını bilemem. Espresso verimi bakımından heves faktörünü geçersek bence yıllar boyu gayet yeterli gelir. Hatta ben kişisel olarak espresso bazlıları daha çok sevdiğim için filtre yerine de genelde Americano yapıyorum.
- Elektrikli makinelerin ideal ısıya ulaşması 15 dakika civarı sürer. O bakımdan Flair ile espresso yapmak çok daha kısa sürüyor. Sıfırdan double shot almak Comandante ile öğütüm dahil 5 dk falan sürüyor sanırım. Su haznesini kaynar suyla dolduruyorum, o arada kahveyi öğütüyorum, öğütüm bitince haznedeki suyu boşaltıp tekrar kaynar suyla dolduruyorum, kahveyi portafiltfeye alma tamping vs esnasında biraz daha bekliyor o su haznede. En son tekrar döküp demleme suyunu kaynar olarak dolduruyorum. Genel iş akışı bu şekilde.
Umarım faydalı olur