• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Eylül Ayı Toplu Tadım Etkinliği Kavurucu Değerlendirme Anketi **Sonuçları**(Zümrüt Karaca)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan baddrip
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Firma:Zümrüt Karaca Coffee Roastery
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı:55 Gram
Çekirdek:Etiyopya Keramo
İşleme:Natural
Kavrum Tarihi:10/09/2021
Su Sıcaklığı:87°C - 88°C

Demleme Notları;

Ocakğın en küçük gözünde en harlı ile en kısık arasında demlemeyi başlatarak ilk kahve hazneye düştükten sonra en kısıka alarak su kahve renginden beyaza döndükten kısa bir süre sonra soğuk su dolu kaba mokapot'u oturtarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları;
Kullandığım gramaj biraz fazla geldi,hem kahvenin akışı kesik kesikti hemde fincanda ufak bir bitterlik vardı.Öğütülmüş koku gerçekten ben bir Etiyopya'yım diyor hatta demlenmiş yani fincandaki kokuda fazlası ile Etiyopya lakin aynı güzellik demlenen kahvenin kendisinde yok,bitterlik büyük rahatsızlık vermiyor lakin ben buradayım diyor.Yarın ki demlememi hem yarım step büyük öğüteceğim hemde gramajını düşüreceğim.Gerçi şuan aklıma geldi ama bu parametrelerde görülen öğütüm derecesini kullanarak gramajıda düşürerek deneyebilirim.Şuan için çok kararsızım çünkü bu parametreler ile yağtığım demlemede yalnızca bitter tadların varlığı değil kahvenin aromasıda düşük gibi geldi bu nedenle gramajı düşürerek hem suyun daha rahat geçmesini hemde öğütümü kalınlaştırarak daha aromatik bir fincan elde etmeyi planlıyorum.

Her bir seferde parametrelerden biri ile oynayarak devam etmek her zaman için daha sağlıklı lakin şuana kadar edinmiş olduğum tecrübelerden yola çıkarak birden fazla parametre ile oynuyorum.

Denemelerime devam edeceğim ve sonuçlarını paylaşıyor olacağım.

Edit:Benim için lezzetli fincan:Yüksek gövde ve tadım notalarındaki aromaları ufakda olsa hissedebilmek.Tadım notlarıma gövdeden bahsetmeyişimin nedenini şuanda bilemiyorum.Belki benim için lezzetli kahvenin gövdenin yüksek olmasından geçtiğini kendim biliyor olmam yani bahsetme gereği duymamış olabilirim belkide lezzet algım değişiyor şuam emin değilim.Lakin bu parametreler ile beni tatmin edecek gövdeye erişemedim.

Son düzenleme:
Çekirdek Miktarı:53.5 Gram
Su Sıcaklığı:87°C - 88°C

Demleme Notları;

Ocakğın en küçük gözünde en harlı ile en kısık arasında demlemeyi başlatarak ilk kahve hazneye düştükten sonra en kısıka alarak su kahve renginden beyaza döndükten kısa bir süre sonra soğuk su dolu kaba mokapot'u oturtarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları;
Her yeni çekirdek yeni bir deneyimdir diyerek yalnızca kahve gramajını düşürdüm.Farklı bir kavurucudan daha bu çekirdeği denemiştim lakin ne öğütülmüş halinde nede demlenmiş halinde bu kadar bir koku almamıştım.Birde bir önceki yani kahve gramajımı yüksek kullandığım demlemedeki demlenen kahvenin kokusu bugün yaptığım demelemedeki kokudan daha az bir yoğunluğa sahip,bunu kahve gramajının düşüşü ile ilişkilendirdim ama yanılıyorsam beni düzeltin.
Bugün kü fincanımın gövdesinden memnun kalmadım lakin bitterlik yok olmuştu ve daha lezzetli hale geldi.Lakin bugün kü lezzeti yine de gövdesinin düşüklüğünü örtemedi.Bu nedenle bir sonraki demelememi yine 55 Gram lakin 2 Tam Tur + 1 Step ile deneyeceğim.

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 1 Step[21]
Çekirdek Miktarı:55 Gram
Su Sıcaklığı:85°C - 87°C

Demleme Notları;

Tadım Notları;
Demlenen kahvenin kahve haznesine akışı yine kesik kesikti yani kahve gramajı fazla geldi yada öğütüm ince oldu,bu nedenle kahvedeki bitter tadların ön planda olacağını düşündim lakin fincanda sıfır bitterlik.Demlenen kahvenin kokusu yine yoğun ve gerçekten teşvik edici.Kahve soğudukça gövde ve lezzet yükseliyor.Yarın bir yarım step daha yükselerek gövde yada lezzet hususunda bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyeceğim.Bugüne kadar içtiğim en iyi Etiyopya değil lakin lezzetli,bugün içtiğim kahve gerçekten lezzetliydi.Bugüne kadar demlenmiş kahvenin kokusu olarak en başarılı çekirdek oldu.Elinize emeğinize sağlık @zumrutkaraca

Selamlar,

Geçen ayın kahvelerini yeni tüketmeye başlayan yalnız ben miyim 😂

Birde mokapot demleyicileri nerelerdesiniz...

Selamlar,

Abi mokapot biraz uzmanlık gerektiriyor gibi bir arkadaş mokapot ile aynı içtiğimiz bir kahveyi demlemişti zehir gibiydi tabii acemi bir demleyiciydi kullandığı mokapot da özel bir ürün değildi :)

Abi mokapot biraz uzmanlık gerektiriyor gibi bir arkadaş mokapot ile aynı içtiğimiz bir kahveyi demlemişti zehir gibiydi tabii acemi bir demleyiciydi kullandığı mokapot da özel bir ürün değildi :)

Selamlar Kardeşim @zafer

Estağfurullah bir uzamanlığım yok yalnızca ana ekipmanım mokapot olduğu için daha fazla ilgileniyorum.Bir seneye yakın bir zamandır mokapot ile demlemeler yapıyorum kendi çapımda bir bilgi daarcığım ve tecrübem oluştu.

Biliyorum forumda yada gerçek hayatta ana ekipman olarak mokapot kullanan çok fazla insan yok ama ben ısrar ile paylaşmaya devam ediyorum ki kullanan arkadaşlarımızda paylaşsınlar ve daha iyiye ulaşabilelim.

Eğer arkadaşın yada sen mokapot'tan almış olduğunuz çıktıyı seviyorsanız ve kendi damak tadınıza göre daha iyisini içemek istiyorsanız elimden geldiğince dilim döndüğünce destek olmak isterim,özel mesaj ile bana ulaşabilirsin.

Selamlar,

Moka pot ile şöyle bir sorun yaşıyorum bir demlediğim kahve inanılmaz güzel oluyor ardından hemen bardak vs alıyorum gaza gelip... ardından başka bir demleme yapıyorum evlerden ırak

Moka pot ile şöyle bir sorun yaşıyorum bir demlediğim kahve inanılmaz güzel oluyor ardından hemen bardak vs alıyorum gaza gelip... ardından başka bir demleme yapıyorum evlerden ırak

Selamlar @burakergen

Her çekirdeğin kendi değişkenleri vardır,kimisinde daha ince öğütüme gidilir kimisinde daha kalın.Öğütülmüş kahve mi kullanıyorsunuz yoksa çekirdek mi?Çekirdek kullanıyorsanız kullandığınız değirmenin markası ve modeli nedir?
Öğütülmüş kullanıyor iseniz homojen olmayan yani partiküllerin boyutunda tutarsızlık olabilir yada seramik burr'lü bir değirmen kullanıyorsanız bu tutarsızlık normal.

Sorabileceğim çok soru var :=))

Cevaplarınız ile birlikte özel mesajdan iletişim kurabilirsiniz tarafımla.

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 1 Step[21]
Çekirdek Miktarı:54 Gram
Çekirdek:Kolombiya Strawberry
İşleme:Washed Honey
Su Sıcaklığı:86°C - 87°C

Demleme Notları:

Tadım Notları:Dün aynı çekirdeği 2 Tam Tur,53 Gram ve 1-2 °C yüksek sıcaklıkta demlemeyi başlatarak denedim.Kahveyi sıcakken yudumladım ve ne gövde ne de aroma hoşuma gitmedi.Sanki kahve yeterince çözünmemiş sanki su ile kahve özdeşleşmemiş gibiydi.Lakin soğudukça gerek gövdesi ile gerekse lezzeti ile daha içilebilir bir fincan oldu.Ama bana yetmedi,kahve gramajını arttırıp öğütümü kalınlaştırarak gövdeyi ve aromayı arttırmayı düşündüm lakin resmen bir asit bombası oldu ve soğuduğunda dahi hala hissedilebilir bir asidite varlığını sürdürüyordu.Sizce kahve gramajını sabit tutuk bir yarım step daha kalınlaşayım mı yoksa inceye geri mi dönmeliyim.Yardım ve desteğinizi rica ederim.

Sevgili @zumrutkaraca sizlerinde yorumlarını almak isterim.

Öğütüm Derecesi:1 Tam Tur + 9,5 Step[19,5]
Çekirdek Miktarı:52 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notları:Denemek yanılmak yada kendimce doğrusunu bulmak yine bana düştü ama olsun ne yapalım sağlık olsun.
Gövdesi ve lezzeti daha içilebilir hale geldi açıkçası ama yinede bir türlü ısınamadım ben bu çekirdeğe.Öğütülmüş çekirdeğin kokusu beni hiç cezb etmedi.Sonra demlenmiş kahvenin fincandaki kokusununda hiç bir cazibesi yoktu.Şu ana kadar Banko Gutiti,Keramo ve konu çekirdeği denedim.Bir alım daha yapacak olursam şuana kadar denediğim çekirdeklerin içerisinde sadece Keramo'yu tercih ederdim.Bunlar tabii ki benim tercihlerim.Eğer bu çekirdekten keyif alabilen var ise parametrelerini paylaşırsa son demlememde deneyeceğim.

Edit:Keyifsiz bir fincan olmasının nedenini açıklamadığımı fark ettim.Kahveyi yudumlarken sanki bir sunta parçasını ısırıyormuşum gibi hissediyorum.Sanki kahve tam çözünmüyor ve düz bir kahve tadı bile fincana yansımıyor.Öğütüm kalınlaşıncada rahatsız edici bir asidite bombasına dönüşüyor.

Son düzenleme:
Çekirdek Miktarı:53 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notları:Arkadaşlar bugün eser miktarda soda kattım lakin bu çekirdeğin asiditesinden bir türlü kurtulamadım.Çekirdek tam bir asidite bombası,belki pour-over yöntemler için güzel olabilir lakin mokapotta bu içilecek bir kahve olmaktan çıkartıyor.Bu asiditeden nasıl kurtulacağımı söyleyebilecek birisi var mı?Öğütümü kalınlaştırdığımda da asidite daha da yükseliyor.Son bir demleme yapma hakkım kaldı,içilebilir bir fincan elde etmem hususunda bana yardımcı olacak kimse yok mu?

Çekirdek Miktarı:53 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notları:Arkadaşlar bugün eser miktarda soda kattım lakin bu çekirdeğin asiditesinden bir türlü kurtulamadım.Çekirdek tam bir asidite bombası,belki pour-over yöntemler için güzel olabilir lakin mokapotta bu içilecek bir kahve olmaktan çıkartıyor.Bu asiditeden nasıl kurtulacağımı söyleyebilecek birisi var mı?Öğütümü kalınlaştırdığımda da asidite daha da yükseliyor.Son bir demleme yapma hakkım kaldı,içilebilir bir fincan elde etmem hususunda bana yardımcı olacak kimse yok mu?
Kahveyi azaltmayı denediniz mi? Hep öğüttüğünüz incelikte öğütün, 50 değil de 45 gr kahve kullanın örneğin.

Kahveyi azaltmayı denediniz mi? Hep öğüttüğünüz incelikte öğütün, 50 değil de 45 gr kahve kullanın örneğin.

Selamlar @CoFFeePaTh

Kahve haznesini hep tam doldurmaktan yana olmuşumdur,bu nedenle hiç o kadar astronomik rakamlarda gramajı düşürmedim.Lakin son denemem olduğu için denerim elbette.Dikkat etmem gereken başka bir husus var mı?

Selamlar @CoFFeePaTh

Kahve haznesini hep tam doldurmaktan yana olmuşumdur,bu nedenle hiç o kadar astronomik rakamlarda gramajı düşürmedim.Lakin son denemem olduğu için denerim elbette.Dikkat etmem gereken başka bir husus var mı?
Aslında yapılacak her şeyi yapmış gibi görünüyorsunuz, hala eksik demleniyorsa suyu artıramadığımıza göre kahveyi azaltma şansımız var son olarak. Yine ekşi çıkıyorsa kavrum mokapota uygun değildir yorumu yapılabilir.

Aslında yapılacak her şeyi yapmış gibi görünüyorsunuz, hala eksik demleniyorsa suyu artıramadığımıza göre kahveyi azaltma şansımız var son olarak. Yine ekşi çıkıyorsa kavrum mokapota uygun değildir yorumu yapılabilir.

Çok teşekkür ederim @CoFFeePaTh

Kahveyi 4-5 gram azaltarak deneyeciğim,sonucunu yine paylaşırım.Tekrar teşekkür ederim

Çekirdek Miktarı:50 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notları:Kahve miktarını düşürmek asiditeye çare oldu diyebilirim en azından daha içilebilir bir asiditeye kavuştum tavsiyen için çok teşekkür ederim @CoFFeePaTh
Lakin demlenen kahvedeki sunta tadını bir türlü gideremedim olmadı.Yine coffeepath'ın dediği gibi bu çekirdek mokapota hiç uygun değil.Tavsiyede bulunan arkadaşlarım lütfen beni bulun 😂
https://www.kahvekulubu.net/sosyal/

Ben tavsiye de bulunmadım ama bu çekirdeği mokapotta bir kere denemistim. Çok gövdeli az asiditeli hafif şekerli bir tadı olmuştu. (Kahveyi geekenden 1/4 az koyuyorum genelde, V60 ogutumunde

Ben tavsiye de bulunmadım ama bu çekirdeği mokapotta bir kere denemistim. Çok gövdeli az asiditeli hafif şekerli bir tadı olmuştu. (Kahveyi geekenden 1/4 az koyuyorum genelde, V60 ogutumunde

Selamlar @Kemtuz

Ben bırak V60 öğüyüm derecesini son yaptığım demlemeden 1 step daha kalın yaptığımda asidite bombasına dönüştü o yüzden daha yukarı gitmeyi hiç düşünmedim.Eğer yorumlarımın ardından çekirdeği bitirmeden tavsiye etseydin denerdim.

Geri