Evet uzun zaman olmuş, uzun uzun herkes de yazmış hakkımda. Epeyce bir cevap hakkım birikmiş. Yani cevap vermeye başlayacak olsan nerden başlayacağını bilemezsin. Yine de bir kaç kelam edelim. E hakkımız artık !
Takma adından da anlayacağımız üzere kahvenin sıfır noktası Yirgacheffe den başlayayım, en hararetli o girmiş topa. Ben tanımıyorsam kimse tanımıyordur demiş. Ne kadar iddialı (!) keşke 20 sene önce sektöre girdiğimde gidip bu arkadaşın karakaplı defterine adımı soyadımı yazdırsaymışım. Adım Nazmi Karabulut. Henüz bu kadar popüler ve bu kadar iğdiş edilmeden önce hasbelkader girdim bu sektöre. Johns coffee ile. Şimdi burada olmadıkları ve konunun dışında oldukları için ismini yazmayacağım ama muhtemelen sizin hocalarınız yada sertifika vereniniz olan arkadaşların biri stajyer biri ise hiç piyasada yoktu. Elbette kendilerinin bilgi birikimlerine ve kahveye harcadıkları mesaiye her zaman saygı duydum ve hala duyuyorum. Ama misal tanır onlar beni. ( benim için değil de sizin için önemli olduğundan belirtme ihtiyacı duydum)
Peki neden camiaya pek girmiyorum.. Sorunun cevabı yukarıda yazılanlarda gizli.. Tuhaf bir tipoloji türedi kahve sektöründe, kahveyi iyi bilmekle, bir yerlerden birşeyler okuyup o bilgileri bilmeyenlere satarak kendine statü kazanmaya çalışan “ kahvenin ruhani liderleri” ile doldu piyasa. Bu durum başka bir arkadaşın dediği gibi okadar irite ediyor ki, değil o topluluğun içinde olmak kıyısından geçmek bile irite ediyor beni. O kafa yukarıda döktürmüş zaten

anladınız ne demek istediğimi.
Bir diğeri bilim ayağına kahve satmaktan bahsetmiş. Kardeşim ben kendimi bilen biriyim çok şükür, ben ancak bilime değer verir, saygı duyarım, benim bilimle ne işim olur ? Ama Evrim Ağacı kahvesi fikri bana ait, kutu dizaynı bana ait, Evrim Ağacının sadece katıl butonu değil, takipçilerine bir kahve vererek kazanç elde etmesi fikri bana ait. Sanki memleketi soymuş, tüm ülkeyi parsel parsel satmışız gibi bir saldırı!!! Ulan ülkenizi satanların karşısına dikilip bunları söyleyemezsiniz ! Vakıf , cemaat ayağına sizi kula köleye çevirenlere bunu söyleyemezsiniz, ama biri çıkıp bir fikir ve bir ürün ile bir şey yarattı diye üzerinde tepinirsiniz. İşte bu yüzden sevmiyorum bu yeni nesil kahvecileri. Kahve yeni nesil, bu tipler yepyeni nesil.. Bir diğeri ucuz Brezilya kahvesi demiş ! Ne kadar emin, ruhani lideri üfürmüş herhalde kulağına. Bir tane “ya güzel fikir güzel iş, takdir edelim, tebrik edelim” biz de şunu yapalım…yok ! Niye ?? Çünkü bu yeni nesil türedi kahvecileri kendi kahveleri satsın, kendi kahveleri övgü alsın diye çocuğunu yakar! Böyle delirmiş tipler bunlar. Ve dostlukları da yalan çoğunun, hepsinin gözü bir diğerinin ne yaptığında, ne sattığında.. Ulan yirgachaffe ! Sen fındıklı üçü bir arada içerken ben sayısız insana kahve anlattım bu memlekette, sadece İstanbul değil, bir çok şehirde kahve anlattım. 2013 de ne kahve kültürü ne e-ticaret kültürü yokken Kahveambari.com u kurdum. Hiç bir şeye saygın yoksa bu gün havasını attığın kahveye verdiğim emeğe saygın olsun dallama ! Önce adam ol , sonra kahveci olursun merak etme. Memleketin sorunu bu zaten ! Herkes bir şey olma peşinde, ama hiç kimse adam olma peşinde değil. Ben 5 sene İtalya’dan kahve getirdim, nordic approach dan iki çuval kahve mi getiremeyeceğim ? Sırf sana ve senin gibi buldumcuk kahvecilere hava basmak için ? Olum 3. nesil kahve dedikleri bir tek sizin umrunuzda lan ! Uyandırayım sizi, bir tek siz ciddiye alıyorsunuz bu düzmeceyi. Ne yapacağız daha dün nescafe içen millete zorla anairobic fermantasyon kahve mi içereceğiz ? Yani bir kahvenin güzel olması için illa 100 dolar mı olması lazım ?
Evolution kısmına gelince, adamın şirketinin adı Tree of Evolution, adamın 20 yıllık kanalının ismi Evrim Ağacı.. ne koysaydık ismini ? Bakırcı blend mi koysaydık ? Saphiens in emeğini çalmışız .. şaka gibi

Saphiens in kahvesi Trendyol da 250 tl kargo bedava satılıyor orada zaten.. neyini çalacağım ki ? Ayrıca baktım kullanmadan önce marka patenti yok kullandım. Hepsi bu ! Yani Saphiens 4 milyon üyeli bir kişiden daha mı meşhur ? Kim neyi çalmış ? Kafayı yemişsiniz ya

Her neyse, böyle tanışmak istemezdim ama olayınız bu işte ! Sebebi sizsiniz.
Fazla biliyorsunuz ! Sorunuz bu

Yerim yurdum belli buyrun kahvemi içmeye gelin. Yukarıda yazdıklarınızı gözümün içine bakarak söyleyin. Beklerim.