• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso Yapımında İlk Deneyimlerim

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan KraLpc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Cihaza alışıp espresso temellerini öğrenene kadar paddle (grubun üzerinde ki kahverengi ahşap parça) en sağda olacak(saat yönünün tersi) kullanın ve kesinlikle dokunmayın.

Sonrasında havalar soğuk olduğu için makine sıcaklığı 94 derece olacak şekilde ayarlayın. Bundan sonra yapmanız gereken 18 gr taze çektiğiniz kahve ile 25-30 sn arasında 36 gr kahve almaya çalışın. Buna alıştıktan sonra gerisi gelicek.

Probador çekirdekleri diğer arkadaşların belirttiği gibi omniroast kavrulduğu için sonuç almak biraz deneyim gerektiriyor. Çikolatalı tadlardan hoşlanıyorsanız kimma blend no:2 , greyfurt kakao tarzı kahvelerden hoşlanıyorsanız Null Bom Sucesso önerebilirim. Bunlar dışında Petra Acme ve Montagin blendleride iyi sonuç vericektir. Kafanıza takılanları buraya yazarsanız elimizden geldiğince cevap vermeye çalışırız.

Cihaza alışıp espresso temellerini öğrenene kadar paddle (grubun üzerinde ki kahverengi ahşap parça) en sağda olacak(saat yönünün tersi) kullanın ve kesinlikle dokunmayın.

Sonrasında havalar soğuk olduğu için makine sıcaklığı 94 derece olacak şekilde ayarlayın. Bundan sonra yapmanız gereken 18 gr taze çektiğiniz kahve ile 25-30 sn arasında 36 gr kahve almaya çalışın. Buna alıştıktan sonra gerisi gelicek.

Probador çekirdekleri diğer arkadaşların belirttiği gibi omniroast kavrulduğu için sonuç almak biraz deneyim gerektiriyor. Çikolatalı tadlardan hoşlanıyorsanız kimma blend no:2 , greyfurt kakao tarzı kahvelerden hoşlanıyorsanız Null Bom Sucesso önerebilirim. Bunlar dışında Petra Acme ve Montagin blendleride iyi sonuç vericektir. Kafanıza takılanları buraya yazarsanız elimizden geldiğince cevap vermeye çalışırız.
Suat hocam daha önce de sormuştum ama sanırım dikkatinizden kaçtı cevap alamadım. Açık kavrum çekirdekte dozlama, sıcaklık ve basınç nasıl ayarlanmalıdır?

Suat hocam daha önce de sormuştum ama sanırım dikkatinizden kaçtı cevap alamadım. Açık kavrum çekirdekte dozlama, sıcaklık ve basınç nasıl ayarlanmalıdır?

Kahveye göre değişiyor, mesela Coffee Collective 7 bar öneriyor. Ama benim basınçla belirgin olarak değiştiğini farkettiğim shotın son 1/3 basıncı 6 bara düşürdüğünüzde asidite azalıyor. Yüksek gövde içinde biraz ince öğütüp basıncı yavaş Yükseltmek gerekiyor. Ama dediğim gibi her çekirdekte aynı değişimler aynı sonucu vermiyor.

Şunun altını çizmek isterim basınç profilleme mucizevi bir şey değil tadlar bariz değiştirme vb gibi etkisi yok.

Kahveye göre değişiyor, mesela Coffee Collective 7 bar öneriyor. Ama benim basınçla belirgin olarak değiştiğini farkettiğim shotın son 1/3 basıncı 6 bara düşürdüğünüzde asidite azalıyor. Yüksek gövde içinde biraz ince öğütüp basıncı yavaş Yükseltmek gerekiyor. Ama dediğim gibi her çekirdekte aynı değişimler aynı sonucu vermiyor.

Şunun altını çizmek isterim basınç profilleme mucizevi bir şey değil tadlar bariz değiştirme vb gibi etkisi yok.
İş dönüp dolaşıp çekirdek kalitesinde ve doğru kavrumda bitiyor yani hocam :)

suat hocam starbucks dan HOUSE MEDIUM 250 gr kahve aldım dnemek için bence ideal oldu gibi starbucks espresso içtim gerçkten çok hoşuma gitti içtikten sonra ağzıma süper bir tat geldi daha çok heycanlandım.
denemelerim 10 ve 12 bar espresso yapıyorum paddle tam ortada duruyor değirmenin ayarını paddle ortada kalmak şartı ile 9-10 bara çıkmasını sağlayıp değirmenin ayarını yapmış olurmuyum?
yani olması gereken ayar 9-10 bar değil mi?

daha az kavrulmuş kahve çekirrdeğinde 6-7 bar da deneyeceğim bakalım ekşi gelecek mi.

benim kafama takılan değirmenin ayarını tam yaptım dediğim ayar nasıl olacak bunu tam nasıl anlarım?
------------------------------
kahveyi ne kadar ince olur ise akış okadar az oluyor barda okadar yükseliyor
eğer paddle sağa alacak olursam manual yapmış olacağım sanırım 12 bar olur
----------------------------------------------------
"Sonrasında havalar soğuk olduğu için makine sıcaklığı 94 derece olacak şekilde ayarlayın. Bundan sonra yapmanız gereken 18 gr taze çektiğiniz kahve ile 25-30 sn arasında 36 gr kahve almaya çalışın. Buna alıştıktan sonra gerisi gelicek."
bence bu güzel bir bilgi

Espresso sevdiğinize emin misiniz? Neye istinaden bianca aldınız?
kusursuz makina olsun ve sütlü içeceklerimi çok rahat yapmamı sağlasın ve farklı tatları tatmamı vesile olsun bianca tercih etmemdeki en büyük neden.
espresso kahvenin ana temelini oluşturuyor bunu nekadar güzel yaparsak sütlü içeceklerde bi okadar güzel olur

nerede yanlış olduğunu düşünüyorsunuz?
peki sizin düşünceleriniz nedir bu konuda belkide ben yanlış biliyorumdur sonuçda burasıda bilgi paylaşım yeri olduğuna göre.
Öğrenmek istemenin yanlışı olmaz ama bianca gibi bir makine kullanırken 'starbucks dan HOUSE MEDIUM 250 gr kahve aldım dnemek için bence ideal oldu gibi starbucks espresso içtim gerçkten çok hoşuma gitti içtikten sonra ağzıma süper bir tat geldi daha çok heycanlandım. ' demek bu forumdaki espressoya gönül vermiş insanları biraz rahtsız eder. Bu tepki sanki NASA seviyesindeki bilgisayarın mario oyununu açınca sevinmek gibi bir şey.

Öğrenmek istemenin yanlışı olmaz ama bianca gibi bir makine kullanırken 'starbucks dan HOUSE MEDIUM 250 gr kahve aldım dnemek için bence ideal oldu gibi starbucks espresso içtim gerçkten çok hoşuma gitti içtikten sonra ağzıma süper bir tat geldi daha çok heycanlandım. ' demek bu forumdaki espressoya gönül vermiş insanları biraz rahtsız eder. Bu tepki sanki NASA seviyesindeki bilgisayarın mario oyununu açınca sevinmek gibi bir şey.
elimde güzel bir makina var bu makinanında nelerin yapabileceğini iyi bilmek gerekir. sonuçda fazla bir bilgimiz yok ve yeniyim deneyim yok.
neye göre referans almamız lazım tabiki popiler olan bir yere gidip bir şeyleri tatmak lazım. vs

elimde güzel bir makina var bu makinanında nelerin yapabileceğini iyi bilmek gerekir. sonuçda fazla bir bilgimiz yok ve yeniyim deneyim yok.
neye göre referans almamız lazım tabiki popiler olan bir yere gidip bir şeyleri tatmak lazım. vs
biraz ingilizceniz varsa yığınla video var bu ufak detaylar için. hadi ingilizceniz yok diyelim yine basit bir espresso yapımı için türkçe birsürü video var. hadi onuda bulamadınız size udemy kursu önereyim türkçe. https://www.udemy.com/share/102Y3EAEIYeFlaRXUB/ (ayrıca ersin abinin bu udemy kursundaki kullanılandığı makine sizinkiyle aynı lelit bianca)
biraz araştırmacılıkla şimdiye kadar başlıkta sorduğunuz çoğu sorunun cevabını bulabilirdiniz. bu şekilde hazırcılığa devam ederseniz cevap alacağınızdan emin değilim. burası insanların size vaktini ayırması gereken hayır kurumu değil.

Espresso için detaylar.

biraz ingilizceniz varsa yığınla video var bu ufak detaylar için. hadi ingilizceniz yok diyelim yine basit bir espresso yapımı için türkçe birsürü video var. hadi onuda bulamadınız size udemy kursu önereyim türkçe. https://www.udemy.com/share/102Y3EAEIYeFlaRXUB/ (ayrıca ersin abinin bu udemy kursundaki kullanılandığı makine sizinkiyle aynı lelit bianca)
biraz araştırmacılıkla şimdiye kadar başlıkta sorduğunuz çoğu sorunun cevabını bulabilirdiniz. bu şekilde hazırcılığa devam ederseniz cevap alacağınızdan emin değilim. burası insanların size vaktini ayırması gereken hayır kurumu değil.
herkezin adına yazma yada konuşma sen kendi fikirlerin yada tavsiyede bulanacağın bir şeyler var ise paylaşırsın burada senin sayende herkez birşeyler öğrenmiş olur.
ben sana zorla buraya gelde birşeyler yaz dmedim yada baskıda yapmadım.
gereksiz eleştiri.

herkezin adına yazma yada konuşma sen kendi fikirlerin yada tavsiyede bulanacağın bir şeyler var ise paylaşırsın burada senin sayende herkez birşeyler öğrenmiş olur.
ben sana zorla buraya gelde birşeyler yaz dmedim yada baskıda yapmadım.
gereksiz eleştiri.
Merhabalar, aslında konunun başlığını değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu şekilde tam anlaşılmıyor. "Lelit Bianca - Nasıl kullanılır yardım lütfen" vs gibi bir şeyler yazsanız daha çok hedefinize ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum. Popüler tarzda ilgi çekici bir başlık atınca, ve ilk mesajınız dolu dolu bir yardım talebi gibi görünmeyince, eleştiriler olması da doğal.

tamp bu işin önemli bir unsuru. 15 kg kuvvetinde bastırmanız söylenir heryerde, ama bunun ayarını tutturmak kolay olmaz.

şöyle ayarlı bir tamp edinmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
acemi birisisiniz, size diğer başlıkta da yazdım, espresso olayının en üst makinelerinden birini aldınız, bu yeni ehliyet alanın tam donanımlı 4x4 arazi aracıyla off roada katılması gibi bir durum. araba sürülür mü sürülür, yol gidilir mi gidilir ama çok tökezliyeceksiniz. öğrenene kadar sorun yok.
kullanacağınız kahve çok önemli. espressoya uygun kavrum seçin. taze kavulmuş ama 10-15 gün bekletilmiş bi kahve olsun bu. tatlı güzel bir kahve istiyorsanız zincir kahvecilerden uzak durun. Suat beyin tavsiye ettiği kahveler size uyabilir, ilk başta acemilikten baya bir kahveniz heba olacak ama öğrenme yolunca mubah olsun bu hebalar.
18 gr kahve, uygun öğütüm, uygun tamp. 25-30 sn arası 36-40 gr arası çıktı almaya çalışın.
kahvenizi mutlaka tartın. öğütücünüz ilk öğütümlerde içinde bir miktar kahve tutabilir, 18 attınız çıkan kahve 15-16 gr olabilir, tartın.
fincana çıkan kahvenizi de mutlaka tartın zira tamp ve öğütüm ayarını bu değerlere göre yapacaksınız.
25-30 sn arası 40 gramdan fazla kahve çıktı ve akış hızlıydı:
- kalın öğütmüş olabilirsiniz.
- yeteri kadar tamp yapmamış olabilirsiniz.
- uygun dozajlama yapmamış olabilirsiniz.
40 grmadan az kahve çıktı ve akış çk yavaştı:
- çok ince öğütüm olabilir.
- aşırı tamp yapmış olabilirsiniz.
- çok kahve koymuş olabilirsiniz.

parametreler bunlar. bunlara göre oynatmaları kendiniz yapacaksınız.
süt olayı bambaşka, senelerdir espresso makinesi kullanırım ama ben de çok çok iyi yaptığımı söyleyemem. bol bol video izleyin ve uygulama yapın.

Genel olarak çoğunluğun; "hiç ön bilgin yok niye gidip en pahalı espresso makinesini aldın, bi' de gitmiş starbucks'ın yanık kahvesini alıp beğenmiş, tüüü rezil" gibi bi' tepkisi var ama bence yersiz. Maddi durumu iyidir arkadaşın, sormuştur en iyi espressoyu hangi makine yapıyor diye ve almıştır. Bilgileri sonradan öğrenmek istemesi espresso yapmayı seven biri olarak beni rahatsız etmiyor çünkü arkadaş kaba bir dil kullanmıyor, atıp tutmuyor.

O yüzden sizlerin de agresif olmasını gerektirecek bir durum yok bence. Ha tabii ki her soruyu buraya sormadan önce biraz daha espresso yapımına dair başlıklardan ön-bilgi alması, onları deneyimledikten sonra hala sıkıntıları varsa buraya yazması daha uygun olur.

bazi arkadaslarin elestirileri yakisik kalmamis buraya yeni katilmis bir uye olarak rahatsizlik duydum ehliyet ornegi falan verilmis simdi 18 yasinda ehliyetini almis bir insanin trafige hangi aracla cikacaginin bir onemi yok onemli olan ona diger suruculerin tolerans gostermesi kimse arabayi calistirdigi gibi sofor olmuyor deneyim kazanmak icinde calismayan arabanin vitesinle direksiyonunla oynamiyor trafiğe cikarak deneyim kazaniyor ama isiklarda arabayi stop ettiginde arkasindan deli gibi korna basilirsa hem kinlenecektir hem de kendiside boyle bir sofore donusecektir parametreleri paylasan yazarlar ustune alinmasin.

Genel olarak çoğunluğun; "hiç ön bilgin yok niye gidip en pahalı espresso makinesini aldın, bi' de gitmiş starbucks'ın yanık kahvesini alıp beğenmiş, tüüü rezil" gibi bi' tepkisi var ama bence yersiz. Maddi durumu iyidir arkadaşın, sormuştur en iyi espressoyu hangi makine yapıyor diye ve almıştır. Bilgileri sonradan öğrenmek istemesi espresso yapmayı seven biri olarak beni rahatsız etmiyor çünkü arkadaş kaba bir dil kullanmıyor, atıp tutmuyor.

O yüzden sizlerin de agresif olmasını gerektirecek bir durum yok bence. Ha tabii ki her soruyu buraya sormadan önce biraz daha espresso yapımına dair başlıklardan ön-bilgi alması, onları deneyimledikten sonra hala sıkıntıları varsa buraya yazması daha uygun olur.

üstte yazdığınız ile altta yazdığınız birbiri ile çelişiyor.

bazi arkadaslarin elestirileri yakisik kalmamis buraya yeni katilmis bir uye olarak rahatsizlik duydum ehliyet ornegi falan verilmis simdi 18 yasinda ehliyetini almis bir insanin trafige hangi aracla cikacaginin bir onemi yok onemli olan ona diger suruculerin tolerans gostermesi kimse arabayi calistirdigi gibi sofor olmuyor deneyim kazanmak icinde calismayan arabanin vitesinle direksiyonunla oynamiyor trafiğe cikarak deneyim kazaniyor ama isiklarda arabayi stop ettiginde arkasindan deli gibi korna basilirsa hem kinlenecektir hem de kendiside boyle bir sofore donusecektir parametreleri paylasan yazarlar ustune alinmasin.
eyvallah hocam teşekkürler.
ben kendimi anlatmaya çalışıyorum bilgim yok bilgim yok buraya bir şeyler öğrenmeye geldim dememe rağmen bu şekilde ağır eleştirilere mağruz kalıyorum, tek derdim bir şeyler öğrenebilmek.
Lelit bianca makinaya aksine (Home Baristalarının kullanabileceği en üst makinalardan bir tanesi.,) ben kötü demedim kahveyi yapan acemi diye yazmama rağmen neden bukadar ters anlaşılıyorum bunu anlamış değilim doğrusu.

Geri