• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso Yapımında İlk Deneyimlerim

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan KraLpc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

KraLpc

Yeni Üye
İsim
Okan
Daha fazla  
İsim
Okan
--------------------------------------
merhaba arkadaşlar yukarıdaki bırakmış olduğum ürün linklerinden sipariş verdim.
18 gr sepete ekledim 25-30 sn 93c 95c sicaklıkları denedim fakat kahve resmen şarap gibi geldi hatta kahveden tuz tadı felanda aldım
hani yumuşak bir içim olsun hesabı bu ürünleri aldım ama ben nerede yanlış yapıyorum sizce siz en güzel bianca nın ayarları masıldır bi standart ayarı vs
süt köpürtmede vs hiç başarılı olamadım. köy sütü açık günlük sütlerden kullandım buda hata olabilir mi kutu süt mü alacağım buda ayrı bir muamma ama benim için espresso konusu sizce çekirdekler hatalı almış olabilirmiyim?
 
--------------------------------------
merhaba arkadaşlar yukarıdaki bırakmış olduğum ürün linklerinden sipariş verdim.
18 gr sepete ekledim 25-30 sn 93c 95c sicaklıkları denedim fakat kahve resmen şarap gibi geldi hatta kahveden tuz tadı felanda aldım
hani yumuşak bir içim olsun hesabı bu ürünleri aldım ama ben nerede yanlış yapıyorum sizce siz en güzel bianca nın ayarları masıldır bi standart ayarı vs
süt köpürtmede vs hiç başarılı olamadım. köy sütü açık günlük sütlerden kullandım buda hata olabilir mi kutu süt mü alacağım buda ayrı bir muamma ama benim için espresso konusu sizce çekirdekler hatalı almış olabilirmiyim?

ilk makinen di mi hocam?
 
ben tavsiye başlığında da sormuştum. Espressoyla ilk buluşmanız bu sanırım diye. sıfır tecrübeyle bu makina biraz zorlayacak sizi demiştim.
baya bir tecrübe edinmeniz gerekecek. okuyun, izleyin. espresso nasıl yapılır, süt olayı bambaşka bir dünya.
öğütüm ayarlarınız, kahvelerin kavrulma derecesi, kavrulma günü.. tamp ayarınız...

bi dünya kahveyi bu tecrübeni,zde kullanacaksınız. filtre kahve makinası gibi kahveyi koy bırak demlensinden çok öte bir dünyaya girdiniz.
 
ben tavsiye başlığında da sormuştum. Espressoyla ilk buluşmanız bu sanırım diye.
baya bir tecrübe edinmeniz gerekecek. okuyun, izleyin. espresso nasıl yapılır, süt olayı bambaşka bir dünya.
bi dünya kahveyi bu tecrübeni,zde kullanacaksınız. filtre kahve makinası gibi kahveyi koy bırak demlensinden çok öte bir dünyaya girdiniz.
okuduğum izlediğim 18 gr genel itibariyle sepete kahve eklendiğini gördüm sicaklıkta normal 9-10 bar arası
 
--------------------------------------
merhaba arkadaşlar yukarıdaki bırakmış olduğum ürün linklerinden sipariş verdim.
18 gr sepete ekledim 25-30 sn 93c 95c sicaklıkları denedim fakat kahve resmen şarap gibi geldi hatta kahveden tuz tadı felanda aldım
hani yumuşak bir içim olsun hesabı bu ürünleri aldım ama ben nerede yanlış yapıyorum sizce siz en güzel bianca nın ayarları masıldır bi standart ayarı vs
süt köpürtmede vs hiç başarılı olamadım. köy sütü açık günlük sütlerden kullandım buda hata olabilir mi kutu süt mü alacağım buda ayrı bir muamma ama benim için espresso konusu sizce çekirdekler hatalı almış olabilirmiyim?
Probador omniroast kavurduğunu söylüyor ama bence kavrumları espressoya uygun değil. Ben de toplu alımdaki çekirdeklerde bir tuzluluk almıştım espresso deneylerimde. Yeni başlayan biri olarak bence daha güvenli bir alan olan kimma blend no 2, boxx espresso blend, null two blend denemeniz daha doğru olur.
Süt köpürtme için bol video izleyin. Çubuğu sütlüğün içine çok daldırmayın, delikler sütün içine girse yeterli, sonra da girdap oluşturacak bir açı verin ve buharı açın.
 
Probador omniroast kavurduğunu söylüyor ama bence kavrumları espressoya uygun değil. Ben de toplu alımdaki çekirdeklerde bir tuzluluk almıştım espresso deneylerimde. Yeni başlayan biri olarak bence daha güvenli bir alan olan kimma blend no 2, boxx espresso blend, null two blend denemeniz daha doğru olur.
Süt köpürtme için bol video izleyin. Çubuğu sütlüğün içine çok daldırmayın, delikler sütün içine girse yeterli, sonra da girdap oluşturacak bir açı verin ve buharı açın.
evet hocam elimde starbucks dan filitre kahve için almıştım ama çekirdek bikere benim netten aldığım daha az kavrulmuş starbucks aldığım çekirdekleri denedim ekşilik ortadan kalktı fakat acımsı tat alıyorum ama en azından ekşi yada tuzlu tatdan daha iyidir.
 
bu aletle ile öğütüyorum
espresso ayarından az ileri az geri kalınlık incelik konusunda ayarlarını oynuyorum muhtemelen bu çekirdeklerden kaynaklı diye düşünüyorum

Bianca ile espresso yapamayacağınız çekirdek yok, sorun kahvede değil 😬 youtube’dan videolar izlemenizi tavsiye ederim, başlangıç için daha geleneksel nispeten koyu kavrum kahveler
 
Bianca ile espresso yapamayacağınız çekirdek yok, sorun kahvede değil 😬 youtube’dan videolar izlemenizi tavsiye ederim, başlangıç için daha geleneksel nispeten koyu kavrum kahveler
Ekşi kahve içmekten içim dışıma çıktı aslında bu aletlerin orta ayarları vardır diye düşünüyorum belki tam tad almak için ayar olmaz ama en azından o kahve çekirdeklerinden ekşi tadının kaybolduğunu hissedersem kendime ciddi manada öz güvenim gelecek
 
Ekşi kahve içmekten içim dışıma çıktı aslında bu aletlerin orta ayarları vardır diye düşünüyorum belki tam tad almak için ayar olmaz ama en azından o kahve çekirdeklerinden ekşi tadının kaybolduğunu hissedersem kendime ciddi manada öz güvenim gelecek

basınç profilleme denediniz mi?
 
çok fazla denemedim ama kendisi otamatik yapıyor sanırsam 9-10 bar arası veriyor makina
 
İlk defa espresso demleme işine giriyorsanız acele etmeyin, panik yapmayın hele ki önceden bi' ön bilginiz/hazırlığınız yoksa. Ben makinemi almadan önce espresso demleme konusunda alacağım makine ve benzerleri ile ilgili bir çok video izledim, yine aynı şekilde süt köpürtme konusunda da. Adım adım gidelim;

1) İlk denemeleriniz için espresso için kavurulmuş çekirdekleri tercih ederseniz standart bir espresso ayarı tutturmanız daha kolay olacaktır.
2) Başlangıç için standart oranlara sadık kalmayı deneyin. Tartınız varsa muhakkak kullanın. Portafiltreye ne kadar kahve koydunuz? Kaç saniye akışta ne kadar çıktı(gr) aldınız? Başlangıç için, 18gr kahve için 25-30 saniye içersinde 36-45ml arasında bir çıktı alırsanız(gramaj olarak) ayarınız tamamdır.
3) Bu oranı tutturmak için neler önemli?
*Öğüttüğünüz kahvenin inceliği veya kalınlığı (Çok ince öğüttüyseniz akış ya çok yavaş olur ya da hiç olmaz, 5-7 saniye sonra akış gelmiyorsa durdurun, ya hiç gelmeyecektir ya da damlaya damlaya gelecektir.)
*Yaptığınız tampin kuvveti (Aşırı tamp yapıp sıkıştırırsanız akışın yavaşlamasına veya hiç akmamasına sebep verebilirsiniz, ya da tam tersi çok yumuşak yaparsanız su aradaki boşluklardan geçip çok hızlı gerçekleşebilir.
Çözüm; Başlangıç için tamp kuvvetinizi sabit tutup, kahvenin incelik ve kalınlığı ile oynayın. 25-30 saniye arasında yukarda belirttiğimden az kahve geliyorsa öğütümü biraz kalınlaştırın, çok geliyorsa inceltin. Ama bu geçişleri yavaş yavaş yapın, büyük atlamalar yapmayın.

Bu kısmı çözdüyseniz ve kahve hala içilemeyecek kadar çok ekşi diyorsanız biraz zaman verin çekirdeklere, çok yeni kavrulmuş olabilir. Tabii ekşilik ile asiditenin birbirine karışmadığını varsayıyorum. Espresso'da hafif asidite kötü bi' şey değildir ki ben çok severim espresso da narenciye notalarını. Ama dediğim gibi adım adım gidin, her şeyin bi' anda oldurmaya çalışırsanız işiniz daha da zorlaşır. Süt işine espresso'yu hallettikten sonra girmenizi tavsiye ederim. Onun için sadece video izlemek yetmeyebiliyor, biraz pratikte yapmak gerekebilir.
 
çok fazla denemedim ama kendisi otamatik yapıyor sanırsam 9-10 bar arası veriyor makina

hocam basınç profilleme (pressure profiling) yapmayacaksanız bianca'yı neden aldınız ki :unsure: ya da omni kavrum çekirdek ile uğraşmayın önce espresso kavrum çekirdek alıp tecrübe sahibi olmaya çalışın. klasik espresso almayı beceremeden o istediğiniz meyvemsi espressolara ulaşamazsınız.
 
arkadaşların dediklerine ek olarak mignon perfetto kullanıcısı olarak şunu belirteyim o etiketteki skala çok yanıltıcı. etiketi yapıştıran belli bir standart ile yapıştırmamış. espresso işi çok milimetrik değişiyor.
tesadüftür ki el buqueron bende olan bir çekirdek hatta bugün 2 hot espresso içtim . benim ayarım turkish skalasına denk geliyor şuanda...
inceliği/kalınlığlığı aldığınız shot a göre ayarlamanız lazım. etiketin bir önemi yok....

edit: yeni başladığınız için özellikle şu uyarıyı da yapayım. ayar değişikliğinizi makina çalışır haldeyken yapın. özellikle inceltme için şart. sonrasında bir miktar kahveyi de boşa çıkarmanız lazım... her ayar değişikliğinde bir sonraki kahveniz aslında istediğiniz ayarda gibi düşünebilirsiniz.


mignonprod.jpg
 
Son düzenleme:
arkadaşların dediklerine ek olarak mignon perfetto kullanıcısı olarak şunu belirteyim o etiketteki skala çok yanıltıcı. etiketi yapıştıran belli bir standart ile yapıştırmamış. espresso işi çok milimetrik değişiyor.
tesadüftür ki el buqueron bende olan bir çekirdek hatta bugün 2 hot espresso içtim . benim ayarım turkish skalasına denk geliyor şuanda...
inceliği/kalınlığlığı aldığınız shot a göre ayarlamanız lazım. etiketin bir önemi yok....
Aynen, bende de genelde shotlar, turco 1.5-2 arasında daha iyi oluyor. 1 numarada Türk kahvesi çekiyordum biraz kalın gibiydi, bugün ses gelecek yere kadar inceltip oradan çok az açtım ve Türk kahvesi çektim. Pudra gibiydi. :) dediğiniz gibi etikete yanılmamak gerekiyor.
 
arkadaşların dediklerine ek olarak mignon perfetto kullanıcısı olarak şunu belirteyim o etiketteki skala çok yanıltıcı. etiketi yapıştıran belli bir standart ile yapıştırmamış. espresso işi çok milimetrik değişiyor.
tesadüftür ki el buqueron bende olan bir çekirdek hatta bugün 2 hot espresso içtim . benim ayarım turkish skalasına denk geliyor şuanda...
inceliği/kalınlığlığı aldığınız shot a göre ayarlamanız lazım. etiketin bir önemi yok....

edit: yeni başladığınız için özellikle şu uyarıyı da yapayım. ayar değişikliğinizi makina çalışır haldeyken yapın. özellikle inceltme için şart. sonrasında bir miktar kahveyi de boşa çıkarmanız lazım... her ayar değişikliğinde bir sonraki kahveniz aslında istediğiniz ayarda gibi düşünebilirsiniz.


Ekli dosyayı görüntüle 6544

benden de size bir tavsiye, hopperda kahve bırakmayın, bayatlar ;)
 
benden de size bir tavsiye, hopperda kahve bırakmayın, bayatlar ;)
bilinçli bir tercihle hopperda çekirdekler. bu çekirdeği biraz hızlı degassing olsun istediğimden 2günlük kullanacağım miktarı hopperda bıraktım.
not: başka bir başlıkta yazmıştım single dose kullanıyorum makinayı.
 
Geri
Üst