• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Zümrüt Karaca olarak seçildi. Bu konudan Eylül ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Demleme Sıcaklığı için Tablo

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Uzun zamandır kullandığım bir tablo, açıkçası 94'ün aşağısına düşüren çekirdekleri pek tercih etmiyorum bile diyebilirim. Kahvenin yoğunluğuna göre demleme sıcaklıkları.

Nasıl hesaplıyoruz? Kahvenizi yeni açtınız, boş bir bardağa silme bir şekilde çekirdek halindeyken kahvenizi koyuyorsunuz. Diyelim ki 85 gram geldi. Ondan sonra bardağı ağzına kadar suyla dolduruyorsunuz, diyelim ki 200 gram, yani 200 mL doldu.

85 gram kahve

200 gram su = 200 mL = 20 cl

85 / 20 = 4.250, yani kahvenizi 94 derecede demlemek uygun olur. Demek değildir ki 96 derecede veya 92 derecede demleseniz olmaz, sadece bir öneri.
DENSITY g/cl (Yoğunluk)
Demleme Sıcaklığı
3.500 - 3.599​
90 derece​
3.600 - 3.799​
91 derece​
3.800 - 3.999​
92 derece​
4.000 - 4.199​
93 derece​
4.200 - 4.299​
94 derece​
4.300 - 4.499​
95 derece​
4.500 - 4.600​
96 derece​
 

UserName

Aktif Üye
Peki kahve demleme suyu ne kadar sıcak olursa o kadar iyi denilmiyor muydu? Son dönemlerde özellikle prosesi değerlendirerek de su sıcaklığının ayarlanması gerektiğini düşünmeye başladım, elbette bir kavrum derecesi de önemli bir faktör.
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Peki kahve demleme suyu ne kadar sıcak olursa o kadar iyi denilmiyor muydu? Son dönemlerde özellikle prosesi değerlendirerek de su sıcaklığının ayarlanması gerektiğini düşünmeye başladım, elbette bir kavrum derecesi de önemli bir faktör.

Aslında şöyle, açık kavrumlarda sıcaklık ile çıkacak tat farklılıkları deneysel olabilir, ama maalesef aşırı sıcaklara dayanabilen bir çekirdeğe ülke sınırları içerisinde pek rastlamadım...
 

bilemiyorumaltan

Aktif Üye
Konum
Atakum/Samsun
İsim
Selçuk
Daha fazla  
İsim
Selçuk
Değirmen
Timemore slim
Ekipmanlar
V60 - Mokapot - Cezve
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Samsun
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Atakum
Uzun zamandır kullandığım bir tablo, açıkçası 94'ün aşağısına düşüren çekirdekleri pek tercih etmiyorum bile diyebilirim. Kahvenin yoğunluğuna göre demleme sıcaklıkları.

Nasıl hesaplıyoruz? Kahvenizi yeni açtınız, boş bir bardağa silme bir şekilde çekirdek halindeyken kahvenizi koyuyorsunuz. Diyelim ki 85 gram geldi. Ondan sonra bardağı ağzına kadar suyla dolduruyorsunuz, diyelim ki 200 gram, yani 200 mL doldu.

85 gram kahve

200 gram su = 200 mL = 20 cl

85 / 20 = 4.250, yani kahvenizi 94 derecede demlemek uygun olur. Demek değildir ki 96 derecede veya 92 derecede demleseniz olmaz, sadece bir öneri.
DENSITY g/cl (Yoğunluk)
Demleme Sıcaklığı
3.500 - 3.599​
90 derece​
3.600 - 3.799​
91 derece​
3.800 - 3.999​
92 derece​
4.000 - 4.199​
93 derece​
4.200 - 4.299​
94 derece​
4.300 - 4.499​
95 derece​
4.500 - 4.600​
96 derece​
hocam doğru sonucu bulmak için kahveyi öğütmek gerekmez mi
 

bilemiyorumaltan

Aktif Üye
Konum
Atakum/Samsun
İsim
Selçuk
Daha fazla  
İsim
Selçuk
Değirmen
Timemore slim
Ekipmanlar
V60 - Mokapot - Cezve
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Samsun
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Atakum

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Herkese merhaba,

Demleme sıcaklığı ile ilgili br sorum olacak. Blooming de düşük sıcaklık, sonrasında daha yüksek sıcaklık ile demleme yapan var mıdır? Örnek blooming 88, sonrası için 96-98 gibi.
 

tahakucuk

İyi Bilinen Üye
İsim
Muammer Taha Küçük
Daha fazla  
İsim
Muammer Taha Küçük
Değirmen
Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Delter press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Kocaeli
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
İzmit
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Derince
Blooming sonrası süzülen kahve sizce dökülmeli mi ? Sonuçta kahve gaz salıyor o sırada o kötü tatlar ilk süzülen kahveye geçmemiş midir ?
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Blooming sonrası süzülen kahve sizce dökülmeli mi ? Sonuçta kahve gaz salıyor o sırada o kötü tatlar ilk süzülen kahveye geçmemiş midir ?

Tadına bakın. Blooming'i bir bardağa yapın, ilk döküşü ayrı bardağa, son doküşü ayrı bardağa örneğin. Extraction ilk saniyeden itibaren başlıyor, kahvenin önemli bir kısmını atmış oluyorsunuz.

Bence kesinlikle atılmamalı. Kendi başına aşırı yoğun bir tat profili olsa da, kahvenin bir parçası...
 

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Immersion Dripper sayesinde (hangi siteden okudum hatırlamıyorum) 50 derece ile 3 dakika blooming yaptığım oluyor.
Sonrasında eklenen şu kaç derece?
Henüz denemedim ama aklımdaki fikir, Blooming de düşük sıcaklık ile asiditeyi öne çıkartmadan tatlıgi öne cikartan bir uygulama sonrasında ise maksimum dem icin yüksek sıcaklık.
Varmak istediğim yeri anlatabildim mi?
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Deneyde 12:200 kullanıp 50 derece 100g, 100 derece 100g yapmışlar. Ama ben şahsen 1-2 kere denedim bunu o da x2 50 derece blooming, gerisi 96 civarı...

Açıkçası daha fazla deneme yapmalıyım bir kanıya varmak için. Daha tatlı diyebilirim sonuca. Switch'i kapatmadan 1 dakika blooming ile aldığım sonuçlar gayet iyi, ama bunun partiküllerin şişmesine zaman verdiğim için mi, yoksa süreden dolayı sıcaklık düştüğü için mi hoşuma gitti, onu tam tutturamadım. Daha fazla deneme yapmalıyım...

 

kavebit

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Mehmet
Daha fazla  
İsim
Mehmet
Espresso Makinesi
Cafelat Robot
Değirmen
Comandante, Timemore Slim
Ekipmanlar
Cafelat Robot, V60, Kalita, Chemex, Origami, Torch Mountain Dripper, Aeropress, Delter, Soy, Kompresso..
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Altındağ
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Çankaya
Uzun zamandır kullandığım bir tablo, açıkçası 94'ün aşağısına düşüren çekirdekleri pek tercih etmiyorum bile diyebilirim. Kahvenin yoğunluğuna göre demleme sıcaklıkları.

Nasıl hesaplıyoruz? Kahvenizi yeni açtınız, boş bir bardağa silme bir şekilde çekirdek halindeyken kahvenizi koyuyorsunuz. Diyelim ki 85 gram geldi. Ondan sonra bardağı ağzına kadar suyla dolduruyorsunuz, diyelim ki 200 gram, yani 200 mL doldu.

85 gram kahve

200 gram su = 200 mL = 20 cl

85 / 20 = 4.250, yani kahvenizi 94 derecede demlemek uygun olur. Demek değildir ki 96 derecede veya 92 derecede demleseniz olmaz, sadece bir öneri.
DENSITY g/cl (Yoğunluk)
Demleme Sıcaklığı
3.500 - 3.599​
90 derece​
3.600 - 3.799​
91 derece​
3.800 - 3.999​
92 derece​
4.000 - 4.199​
93 derece​
4.200 - 4.299​
94 derece​
4.300 - 4.499​
95 derece​
4.500 - 4.600​
96 derece​
Kungpow Kenya Kagumo denendi. Sonuç 4.435 çıktı. Kungpow demleme sıcaklığı önerisi 95 C (y)
 

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Deneyde 12:200 kullanıp 50 derece 100g, 100 derece 100g yapmışlar. Ama ben şahsen 1-2 kere denedim bunu o da x2 50 derece blooming, gerisi 96 civarı...

Açıkçası daha fazla deneme yapmalıyım bir kanıya varmak için. Daha tatlı diyebilirim sonuca. Switch'i kapatmadan 1 dakika blooming ile aldığım sonuçlar gayet iyi, ama bunun partiküllerin şişmesine zaman verdiğim için mi, yoksa süreden dolayı sıcaklık düştüğü için mi hoşuma gitti, onu tam tutturamadım. Daha fazla deneme yapmalıyım...

Teşekkürler, ben de deneyeyim biraz bu durumda, düşük sıcaklık normal süre, düşük sıcaklık uzun süre, dozajlari da değiştirerek anlamaya çalışayım etkileri.
 

oguzhanata

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Oğuzhan Ata
Daha fazla  
İsim
Oğuzhan Ata
Değirmen
Timemore Chestnut Nano, Comandante c40
Ekipmanlar
V60, Aeropress, Mokapot, Frech Press, Kalita
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Yenimahalle
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Beytepe
Deneyde 12:200 kullanıp 50 derece 100g, 100 derece 100g yapmışlar. Ama ben şahsen 1-2 kere denedim bunu o da x2 50 derece blooming, gerisi 96 civarı...

Açıkçası daha fazla deneme yapmalıyım bir kanıya varmak için. Daha tatlı diyebilirim sonuca. Switch'i kapatmadan 1 dakika blooming ile aldığım sonuçlar gayet iyi, ama bunun partiküllerin şişmesine zaman verdiğim için mi, yoksa süreden dolayı sıcaklık düştüğü için mi hoşuma gitti, onu tam tutturamadım. Daha fazla deneme yapmalıyım...

Az önce bunu çok sevdiğim bir çekirdek ile denedim. Deney sonucunda 50 derece 30 gram suyu 12 gram kahveye döküp 5 dakika blooming için beklemişler, 5. dakikadan sonra 100 derece su ile 200 gram suya tamamlamışlar ve 3 dakika da demleme için beklemişler. Bu oran ve sürenin en tatlı ve güzel kahveyi ortaya çıkardığını söylemişler. Ben de bire bir bunu aeropress ile yaptım, 8 dakika gibi bir süre demlenen kahve beklemediğim şekilde canlı ve tatlı oldu. Kesinlikle başka çekirdekler ile de deneyceğim. Böyle bir yöntemden haberdar ettiğin için teşekkür ederim.
 
Üst