• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Demleme Sıcaklığı için Tablo

Uzun zamandır kullandığım bir tablo, açıkçası 94'ün aşağısına düşüren çekirdekleri pek tercih etmiyorum bile diyebilirim. Kahvenin yoğunluğuna göre demleme sıcaklıkları.

Nasıl hesaplıyoruz? Kahvenizi yeni açtınız, boş bir bardağa silme bir şekilde çekirdek halindeyken kahvenizi koyuyorsunuz. Diyelim ki 85 gram geldi. Ondan sonra bardağı ağzına kadar suyla dolduruyorsunuz, diyelim ki 200 gram, yani 200 mL doldu.

85 gram kahve

200 gram su = 200 mL = 20 cl

85 / 20 = 4.250, yani kahvenizi 94 derecede demlemek uygun olur. Demek değildir ki 96 derecede veya 92 derecede demleseniz olmaz, sadece bir öneri.
DENSITY g/cl (Yoğunluk)
Demleme Sıcaklığı
3.500 - 3.599​
90 derece​
3.600 - 3.799​
91 derece​
3.800 - 3.999​
92 derece​
4.000 - 4.199​
93 derece​
4.200 - 4.299​
94 derece​
4.300 - 4.499​
95 derece​
4.500 - 4.600​
96 derece​
 
Peki kahve demleme suyu ne kadar sıcak olursa o kadar iyi denilmiyor muydu? Son dönemlerde özellikle prosesi değerlendirerek de su sıcaklığının ayarlanması gerektiğini düşünmeye başladım, elbette bir kavrum derecesi de önemli bir faktör.
 
Peki kahve demleme suyu ne kadar sıcak olursa o kadar iyi denilmiyor muydu? Son dönemlerde özellikle prosesi değerlendirerek de su sıcaklığının ayarlanması gerektiğini düşünmeye başladım, elbette bir kavrum derecesi de önemli bir faktör.

Aslında şöyle, açık kavrumlarda sıcaklık ile çıkacak tat farklılıkları deneysel olabilir, ama maalesef aşırı sıcaklara dayanabilen bir çekirdeğe ülke sınırları içerisinde pek rastlamadım...
 
Uzun zamandır kullandığım bir tablo, açıkçası 94'ün aşağısına düşüren çekirdekleri pek tercih etmiyorum bile diyebilirim. Kahvenin yoğunluğuna göre demleme sıcaklıkları.

Nasıl hesaplıyoruz? Kahvenizi yeni açtınız, boş bir bardağa silme bir şekilde çekirdek halindeyken kahvenizi koyuyorsunuz. Diyelim ki 85 gram geldi. Ondan sonra bardağı ağzına kadar suyla dolduruyorsunuz, diyelim ki 200 gram, yani 200 mL doldu.

85 gram kahve

200 gram su = 200 mL = 20 cl

85 / 20 = 4.250, yani kahvenizi 94 derecede demlemek uygun olur. Demek değildir ki 96 derecede veya 92 derecede demleseniz olmaz, sadece bir öneri.
DENSITY g/cl (Yoğunluk)
Demleme Sıcaklığı
3.500 - 3.599​
90 derece​
3.600 - 3.799​
91 derece​
3.800 - 3.999​
92 derece​
4.000 - 4.199​
93 derece​
4.200 - 4.299​
94 derece​
4.300 - 4.499​
95 derece​
4.500 - 4.600​
96 derece​
hocam doğru sonucu bulmak için kahveyi öğütmek gerekmez mi
 
Herkese merhaba,

Demleme sıcaklığı ile ilgili br sorum olacak. Blooming de düşük sıcaklık, sonrasında daha yüksek sıcaklık ile demleme yapan var mıdır? Örnek blooming 88, sonrası için 96-98 gibi.
 
Blooming sonrası süzülen kahve sizce dökülmeli mi ? Sonuçta kahve gaz salıyor o sırada o kötü tatlar ilk süzülen kahveye geçmemiş midir ?
 
Blooming sonrası süzülen kahve sizce dökülmeli mi ? Sonuçta kahve gaz salıyor o sırada o kötü tatlar ilk süzülen kahveye geçmemiş midir ?

Tadına bakın. Blooming'i bir bardağa yapın, ilk döküşü ayrı bardağa, son doküşü ayrı bardağa örneğin. Extraction ilk saniyeden itibaren başlıyor, kahvenin önemli bir kısmını atmış oluyorsunuz.

Bence kesinlikle atılmamalı. Kendi başına aşırı yoğun bir tat profili olsa da, kahvenin bir parçası...
 
Immersion Dripper sayesinde (hangi siteden okudum hatırlamıyorum) 50 derece ile 3 dakika blooming yaptığım oluyor.
Sonrasında eklenen şu kaç derece?
Henüz denemedim ama aklımdaki fikir, Blooming de düşük sıcaklık ile asiditeyi öne çıkartmadan tatlıgi öne cikartan bir uygulama sonrasında ise maksimum dem icin yüksek sıcaklık.
Varmak istediğim yeri anlatabildim mi?
 
Deneyde 12:200 kullanıp 50 derece 100g, 100 derece 100g yapmışlar. Ama ben şahsen 1-2 kere denedim bunu o da x2 50 derece blooming, gerisi 96 civarı...

Açıkçası daha fazla deneme yapmalıyım bir kanıya varmak için. Daha tatlı diyebilirim sonuca. Switch'i kapatmadan 1 dakika blooming ile aldığım sonuçlar gayet iyi, ama bunun partiküllerin şişmesine zaman verdiğim için mi, yoksa süreden dolayı sıcaklık düştüğü için mi hoşuma gitti, onu tam tutturamadım. Daha fazla deneme yapmalıyım...

 
Uzun zamandır kullandığım bir tablo, açıkçası 94'ün aşağısına düşüren çekirdekleri pek tercih etmiyorum bile diyebilirim. Kahvenin yoğunluğuna göre demleme sıcaklıkları.

Nasıl hesaplıyoruz? Kahvenizi yeni açtınız, boş bir bardağa silme bir şekilde çekirdek halindeyken kahvenizi koyuyorsunuz. Diyelim ki 85 gram geldi. Ondan sonra bardağı ağzına kadar suyla dolduruyorsunuz, diyelim ki 200 gram, yani 200 mL doldu.

85 gram kahve

200 gram su = 200 mL = 20 cl

85 / 20 = 4.250, yani kahvenizi 94 derecede demlemek uygun olur. Demek değildir ki 96 derecede veya 92 derecede demleseniz olmaz, sadece bir öneri.
DENSITY g/cl (Yoğunluk)
Demleme Sıcaklığı
3.500 - 3.599​
90 derece​
3.600 - 3.799​
91 derece​
3.800 - 3.999​
92 derece​
4.000 - 4.199​
93 derece​
4.200 - 4.299​
94 derece​
4.300 - 4.499​
95 derece​
4.500 - 4.600​
96 derece​
Kungpow Kenya Kagumo denendi. Sonuç 4.435 çıktı. Kungpow demleme sıcaklığı önerisi 95 C (y)
 
Deneyde 12:200 kullanıp 50 derece 100g, 100 derece 100g yapmışlar. Ama ben şahsen 1-2 kere denedim bunu o da x2 50 derece blooming, gerisi 96 civarı...

Açıkçası daha fazla deneme yapmalıyım bir kanıya varmak için. Daha tatlı diyebilirim sonuca. Switch'i kapatmadan 1 dakika blooming ile aldığım sonuçlar gayet iyi, ama bunun partiküllerin şişmesine zaman verdiğim için mi, yoksa süreden dolayı sıcaklık düştüğü için mi hoşuma gitti, onu tam tutturamadım. Daha fazla deneme yapmalıyım...

Teşekkürler, ben de deneyeyim biraz bu durumda, düşük sıcaklık normal süre, düşük sıcaklık uzun süre, dozajlari da değiştirerek anlamaya çalışayım etkileri.
 
Deneyde 12:200 kullanıp 50 derece 100g, 100 derece 100g yapmışlar. Ama ben şahsen 1-2 kere denedim bunu o da x2 50 derece blooming, gerisi 96 civarı...

Açıkçası daha fazla deneme yapmalıyım bir kanıya varmak için. Daha tatlı diyebilirim sonuca. Switch'i kapatmadan 1 dakika blooming ile aldığım sonuçlar gayet iyi, ama bunun partiküllerin şişmesine zaman verdiğim için mi, yoksa süreden dolayı sıcaklık düştüğü için mi hoşuma gitti, onu tam tutturamadım. Daha fazla deneme yapmalıyım...

Az önce bunu çok sevdiğim bir çekirdek ile denedim. Deney sonucunda 50 derece 30 gram suyu 12 gram kahveye döküp 5 dakika blooming için beklemişler, 5. dakikadan sonra 100 derece su ile 200 gram suya tamamlamışlar ve 3 dakika da demleme için beklemişler. Bu oran ve sürenin en tatlı ve güzel kahveyi ortaya çıkardığını söylemişler. Ben de bire bir bunu aeropress ile yaptım, 8 dakika gibi bir süre demlenen kahve beklemediğim şekilde canlı ve tatlı oldu. Kesinlikle başka çekirdekler ile de deneyceğim. Böyle bir yöntemden haberdar ettiğin için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst