• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Demleme Sıcaklığı için Tablo

Az önce bunu çok sevdiğim bir çekirdek ile denedim. Deney sonucunda 50 derece 30 gram suyu 12 gram kahveye döküp 5 dakika blooming için beklemişler, 5. dakikadan sonra 100 derece su ile 200 gram suya tamamlamışlar ve 3 dakika da demleme için beklemişler. Bu oran ve sürenin en tatlı ve güzel kahveyi ortaya çıkardığını söylemişler. Ben de bire bir bunu aeropress ile yaptım, 8 dakika gibi bir süre demlenen kahve beklemediğim şekilde canlı ve tatlı oldu. Kesinlikle başka çekirdekler ile de deneyceğim. Böyle bir yöntemden haberdar ettiğin için teşekkür ederim.

Ahahaha, aeropress hiç aklıma gelmemişti. Yarışmada zaman kısıtlaması olmasa güzel tarif aslında :devilish:

Şuraya ögutum derecesi ve zaman aralıklarıyla birlikte bahsettiğiniz ya da deneyimlediğiniz receteyi basitçe yazabilirmisiniz... (Moccamasterın sepeti ile deneme yapacağım da)

Şuraya ögutum derecesi ve zaman aralıklarıyla birlikte bahsettiğiniz ya da deneyimlediğiniz receteyi basitçe yazabilirmisiniz... (Moccamasterın sepeti ile deneme yapacağım da)
Bana dediyseniz eğer vereyim.
12 gram kahve, timemore ile 20 click’te öğüttüm, medium-fine diyebilirim öğütüme. Ardından aeropresste üzerine 30 gram-50 derece su ekleyip karıştırdım. Bu şekilde 5 dakika blooming için bekledim. Ardından ocaktan kaynar vaziyette aldığım sudan 170 gram daha döküp suyu 200 grama tamamladım, 1/16.6 oranında oluyor. Bu şekilde 3 dakika bekledikten sonra, pressleyip içtim. Bu arada ters metod ile demledim aeropresste.

Teşekkürler!🙏 Aslında daha çok Clever/Hario Immersion Dripper ile yapilan denemeleri kastetmiştim ama sonuçta mantık aynı, immersion...

Teşekkürler!🙏 Aslında daha çok Clever/Hario Immersion Dripper ile yapilan denemeleri kastetmiştim ama sonuçta mantık aynı, immersion...
Aynen, aynı şekilde yapılabilir diye düşünüyorum.

Herkese merhaba,

Demleme sıcaklığı ile ilgili br sorum olacak. Blooming de düşük sıcaklık, sonrasında daha yüksek sıcaklık ile demleme yapan var mıdır? Örnek blooming 88, sonrası için 96-98 gibi.
Benim fikrim kahvenin ilk çözülme aşamasında 92 derece su idealdir.

Kahvede ilk çözülen şeker ve
Aslında şöyle, açık kavrumlarda sıcaklık ile çıkacak tat farklılıkları deneysel olabilir, ama maalesef aşırı sıcaklara dayanabilen bir çekirdeğe ülke sınırları içerisinde pek rastlamadım...

Demleme yaparken biliyoruz ki kahvede tek faktör ısı değil yani öğütüm ve ısı+basınç,kavrum profili bunların birbirinden bağımsız olarak ele alınması mümkün değil.

Yani bir kahve çıkar bir faktör ve dolayısıyla diğer tüm faktörleri değiştirebilir.

Aynı kavurucudan aldığım aynı kahveyi bir sonra ki ay aynı reçetede demlememe rağmen bitter tatlar aldım ve reçetem çoktan değişmişti.

Buna benzer uzun süre socratic coffee tds yoğunlaşmıştı ama sonra görüldü ki %1.5 tds kahvede lezzeti ifade etmiyor, yani doğru çözülmüş ama lezzetsiz bir kahve de içmeniz mümkün.

Nitekim iyi kahve yaptığınız bir uygulamanın değil, birden fazla uygulamanın fincandaki sonucu.

Uzun zamandır kullandığım bir tablo, açıkçası 94'ün aşağısına düşüren çekirdekleri pek tercih etmiyorum bile diyebilirim. Kahvenin yoğunluğuna göre demleme sıcaklıkları.

Nasıl hesaplıyoruz? Kahvenizi yeni açtınız, boş bir bardağa silme bir şekilde çekirdek halindeyken kahvenizi koyuyorsunuz. Diyelim ki 85 gram geldi. Ondan sonra bardağı ağzına kadar suyla dolduruyorsunuz, diyelim ki 200 gram, yani 200 mL doldu.

85 gram kahve

200 gram su = 200 mL = 20 cl

85 / 20 = 4.250, yani kahvenizi 94 derecede demlemek uygun olur. Demek değildir ki 96 derecede veya 92 derecede demleseniz olmaz, sadece bir öneri.
DENSITY g/cl (Yoğunluk)
Demleme Sıcaklığı
3.500 - 3.599​
90 derece​
3.600 - 3.799​
91 derece​
3.800 - 3.999​
92 derece​
4.000 - 4.199​
93 derece​
4.200 - 4.299​
94 derece​
4.300 - 4.499​
95 derece​
4.500 - 4.600​
96 derece​
Teoman bu senin tespit ettiği bir tablo mu yoksa bir yerde yayımlanmış birşey mi?

Demleme yaparken biliyoruz ki kahvede tek faktör ısı değil yani öğütüm ve ısı+basınç,kavrum profili bunların birbirinden bağımsız olarak ele alınması mümkün değil.

Yani bir kahve çıkar bir faktör ve dolayısıyla diğer tüm faktörleri değiştirebilir.

Aynı kavurucudan aldığım aynı kahveyi bir sonra ki ay aynı reçetede demlememe rağmen bitter tatlar aldım ve reçetem çoktan değişmişti.

Buna benzer uzun süre socratic coffee tds yoğunlaşmıştı ama sonra görüldü ki %1.5 tds kahvede lezzeti ifade etmiyor, yani doğru çözülmüş ama lezzetsiz bir kahve de içmeniz mümkün.

Nitekim iyi kahve yaptığınız bir uygulamanın değil, birden fazla uygulamanın fincandaki sonucu.
Tam yazdığınızı anlamadım :) hem bir sürü faktör var (ki doğru) diyorsunuz hem de 92 derece diye bir değer öneriyorsunuz. Hangi durumda bu 92 derece geçerli, hangi parametreler için?
Çözünme önce asit ,sonra yağ ,sonra şekerde oluyor bildiğim.

Tam yazdığınızı anlamadım :) hem bir sürü faktör var (ki doğru) diyorsunuz hem de 92 derece diye bir değer öneriyorsunuz. Hangi durumda bu 92 derece geçerli, hangi parametreler için?
Çözünme önce asit ,sonra yağ ,sonra şekerde oluyor bildiğim.
Cümle yarım kalmış Devamında yazıp sildiğimi düşündüğüm ama yanlışlıkla orada kaldığını şimdi fark ettim. Isı ilişkin kullandığım dereceden ve genel olarak parantez açmak lazım yukarıda bahsettiğim gibi kahve ve tepkimeye göre değiştirdiğim sıcaklıktır.

Parametre basit aslında kahvenin kendisi. Scae referans alıp su(su çok önemli yanlış anlaşılmasın) ve sıcaklığa çok focus olmadan tüm bileşenlerin sonucunu birlikte değerlendirmenin faydalı olacağına inanıyorum.

Ne demek istediğinizi anlamadım. Aynı reçeteyle aynı tadı tutturamamanız muhtemelen kavurucunun istikrarsızlığıdır. Konuyla alakasını göremedim. Tabi ki tek etken değil. Böyle bir iddia da yok. Kavrum profili ile sıcaklığın tabi ki alakası vardır, bu da biraz teknik duruma sokuyor. “Density arttıkça, yani bir nevi kavrumun açıklığı arttıkça sıcaklığı yükselt” şeklinde bir telkin. Başta da sadece bir “öneri” olduğunu ilettim.

Teoman bu senin tespit ettiği bir tablo mu yoksa bir yerde yayımlanmış birşey mi?

Instinct Roastery’nin yayınlamış olduğu bir tablo. Başlangıç için hoş oluyor.

Son düzenleme:
Deneyde 12:200 kullanıp 50 derece 100g, 100 derece 100g yapmışlar. Ama ben şahsen 1-2 kere denedim bunu o da x2 50 derece blooming, gerisi 96 civarı...

Açıkçası daha fazla deneme yapmalıyım bir kanıya varmak için. Daha tatlı diyebilirim sonuca. Switch'i kapatmadan 1 dakika blooming ile aldığım sonuçlar gayet iyi, ama bunun partiküllerin şişmesine zaman verdiğim için mi, yoksa süreden dolayı sıcaklık düştüğü için mi hoşuma gitti, onu tam tutturamadım. Daha fazla deneme yapmalıyım...

Bu tarif sadece immersion için galiba değil mi ?

@Kahveciningalaksirehberi suyun çözücülüğü 50 C derecede kaynama yakın sıcaklıkta olduğundan çok daha düşük. Şimdi aklıma gelen şu eğer bloomingde acı tatlar çıkıyorsa bunların daha az çözülmesini istediklerinden suyun sıcaklığını bayağı azaltmışlar bundan dolayı da tatlılık artmış. Acaba doğru mudur ? Ama çok fazla deneme ile anlaşılabilir.

@Kahveciningalaksirehberi suyun çözücülüğü 50 C derecede kaynama yakın sıcaklıkta olduğundan çok daha düşük. Şimdi aklıma gelen şu eğer bloomingde acı tatlar çıkıyorsa bunların daha az çözülmesini istediklerinden suyun sıcaklığını bayağı azaltmışlar bundan dolayı da tatlılık artmış. Acaba doğru mudur ? Ama çok fazla deneme ile anlaşılabilir.

Blooming suyunu içmeyi deneyin. Sonra sıcak su ile seyreltip için. Neden blooming’de “acı tatlar” çıkmasından söz ediyorsunuz anlamadım. Blooming olmasa da olur. Çok da bir etkisi yok zaten son bir araştırmaya göre. Demlemenin bir parçası.

Deneyde kısmen soğuk su kullanmalarının sebebi “sıcak suyun extraction açısından garip sonuçlar verdiği” şeklinde bir yazı mevcut.

Son düzenleme:
Blooming suyunu içmeyi deneyin. Sonra sıcak su ile seyreltip için. Neden blooming’de “acı tatlar” çıkmasından söz ediyorsunuz anlamadım. Blooming olmasa da olur. Çok da bir etkisi yok zaten son bir araştırmaya göre. Demlemenin bir parçası.

Deneyde kısmen soğuk su kullanmalarının sebebi “sıcak suyun extraction açısından garip sonuçlar verdiği” şeklinde bir yazı mevcut.
Blooming acı olup olmadığını bilmiyorum sadece bloomingde salınan kötü gazlar belki ona geçebilir diyorum. Onun dışında soğuk su kullanmalarının bir nedeni gelmedi aklıma

Blooming acı olup olmadığını bilmiyorum sadece bloomingde salınan kötü gazlar belki ona geçebilir diyorum. Onun dışında soğuk su kullanmalarının bir nedeni gelmedi aklıma

Blooming suyunu döktüğüm (2 kere falan denedim) hiçbir demlemede daha iyi sonuç almadım. Fena da değildi, ama boşuna bardak kirlettim diye düşündüm. Çünkü geri server'ın içine boşalttım. Deneyin, sonuçları yazın lütfen. Hatta yeni konuda yazmak daha iyi olabilir.

Teşekkürler, ben de deneyeyim biraz bu durumda, düşük sıcaklık normal süre, düşük sıcaklık uzun süre, dozajlari da değiştirerek anlamaya çalışayım etkileri.
Bugün basit bir deneme yaptım,

Coffee department Pedra Azul ile comandante 25 click, hario hollanda 100 lük filtre, 30/500 oranı sabit tutarak,

Blooming 60ml - 88c - 60sn, 240ml - 98c - 30 sn, 200ml - 98c - 30sn, demleme süresi 3.45
Blooming 60ml - 98c - 45sn, 240ml - 98c - 30 sn, 200ml - 98c - 30sn, demleme süresi 3.15

Basitçe iki fark oldu, demleme süresi arttı (blooming için ilave ettiğim +15sn den daha fazla.)
Tatlar arasında çok minimal şeyler fark edebildim, ilk opsiyon biraz daha tatlı ama bir tık daha gövdesiz gibi çıktı. Biraz daha fazla alternatif ile belki daha uç değerlere giderek deneme yapmam lazım sanırım.

Kahvenin fincanda kapladığı alan çekirdeği büyüklüğü ve yoğunluğu ile ilgili değilmi? Fazla kavrulan kahve daha hafif olacaktır içindeki suyu kaybettiği için bu durumda daha düşük sıcaklıkta demlemek gerekir. Çekirdek büyüklüğü de varyeteye göre oldukça fark ediyor.

Geri