• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Delter Coffee Press hakkında her şey. ( Yardımcı Excel eklendi )

Delter Coffee Press'te kullanılan plastik malzeme, çekme katsayısı yüksek olduğu için soğurken kalıp içerisinde kırılma ya da çatlama eğilimi gösterebileceğinden ve parçanın da haliyle kalıptan düzgün çıkması gerektiğinden, kalıbı tam silindirik değil konik olarak üretilmiş. Bunu yapmakta, o malzemeyi seçtikleri için çok haklılar. Aeropress'in kullandığı malzemede bu sorunun yaşanma ihtimali daha düşük olduğundan o, tam silindirik.
Haliyle ortada gezen pistonun çapı da, dip çapa göre tasarlanmak zorunda ve bu durum piston yukarıdayken kaçaklara sebep olabiliyor. Her ne kadar pistonun keçesi bu durum için kanallı üretilmiş ve yukarı yönde basınçla karşılaştığında genleşecek olsa da, geri çekildiğinde suyun aşağıya dolması için açılan kanalları, piston yukarıdayken tam olarak kapatamadığı için de kaçaklar mümkün.
Muhtemelen üretici, zaten en fazla 150ml suyun tek seferde basılmasını ön gördüğü için bu sıkıntıyı haklı olarak pas geçmiş gibi duruyor. Kaldı ki pas geçmese de mevcut tasarım ve malzeme seçimiyle çözmesi olanaksız gibi gözüküyor.
Malzeme seçimindeki en önemli etken de tahminimce estetik kaygılar. Bilirsiniz; Aeropress biraz dandik dururken, Delter Coffee Press biraz daha sağlam ve temiz gözüküyor. :)
aeropress'in 2. ve 3. versiyonlarına baya benziyor aslında dcp. aeropress'in özellikle kahverengileri baya çirkindi, ilk versiyonları güzelmiş, sonuncusu da eh işte. https://aeropress.com/use-it-now/evolution-of-aeropress/
150 ml'den fazla su pressliyorum ben ama dediğiniz gibi tek seferde 150 presslesem sorun olmayacak. fakat iş yerinde yeniden su doldurmakla vs. uğraşmak istemiyorum.

Delter ilgimi çeken bir alet, ama aeropress varken yatırım yapmak da istemiyorum. Belki la pavoniyle benzer tadı yakalamak için şöyle bir şey deneyebilirim:

Sepet dibine kağıt filtre koyup üzerine deltere göre çekilmiş kahveyi eklesem, sonra 1-2 barlık basınçla üzerinden çıktıyı fincana aktarsam? Teoride olur gibi sanki, pratikte???

:unsure: :unsure::unsure:

Ben bunu bi deneyeyim. :)

Edit: Denedim, americano gibi değil, aynı çekirdekle ( Uganda elgon) yaptığım v60'a göre çok daha aromatik, gövdesi ise aşağı yukarı aynı bir deneyim oldu. Biraz puslu bir fincan çift kağıt filtreye rağmen. Ama tortusu yok.
Cmd 19 klik, 15 gr girdi 160 gr çıktı :)

Hızlı fitre kahveleri de böyle yaparım artık ben :)

Ekli dosyalar

• 20201201_165516.jpg
    20201201_165516.jpg
    66.2 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
Delter Coffee Press'te kullanılan plastik malzeme, çekme katsayısı yüksek olduğu için soğurken kalıp içerisinde kırılma ya da çatlama eğilimi gösterebileceğinden ve parçanın da haliyle kalıptan düzgün çıkması gerektiğinden, kalıbı tam silindirik değil konik olarak üretilmiş. Bunu yapmakta, o malzemeyi seçtikleri için çok haklılar. Aeropress'in kullandığı malzemede bu sorunun yaşanma ihtimali daha düşük olduğundan o, tam silindirik.
Haliyle ortada gezen pistonun çapı da, dip çapa göre tasarlanmak zorunda ve bu durum piston yukarıdayken kaçaklara sebep olabiliyor. Her ne kadar pistonun keçesi bu durum için kanallı üretilmiş ve yukarı yönde basınçla karşılaştığında genleşecek olsa da, geri çekildiğinde suyun aşağıya dolması için açılan kanalları, piston yukarıdayken tam olarak kapatamadığı için de kaçaklar mümkün.
Muhtemelen üretici, zaten en fazla 150ml suyun tek seferde basılmasını ön gördüğü için bu sıkıntıyı haklı olarak pas geçmiş gibi duruyor. Kaldı ki pas geçmese de mevcut tasarım ve malzeme seçimiyle çözmesi olanaksız gibi gözüküyor.
Malzeme seçimindeki en önemli etken de tahminimce estetik kaygılar. Bilirsiniz; Aeropress biraz dandik dururken, Delter Coffee Press biraz daha sağlam ve temiz gözüküyor. :)

@uralavci görüşüne ek olarak:

Delter tasarımında, piston özelikle yatay eksende hareket paylı üretilmiş. Piston tek bir noktadan hazneye oturuyor. Bu durum presslerken bir miktar suyun yukarı doğru kaçmasını kolaylaştırıyor ve istenilen net miktarda kadar press yapmayı zorlaştırıyor. İlk başta bir sinir bozucu ve anlamsız bir durum gibi geliyordu.
Uzun süreli kullandımda alttaki contanın yüksek basınçta yerinden çıkması gibi olayları gözlemleyince, piston tasarımının özellikle bu şekilde yapılmış olduğunu düşünmeye başladım bende.

@uralavci görüşüne ek olarak:

Delter tasarımında, piston özelikle yatay eksende hareket paylı üretilmiş. Piston tek bir noktadan hazneye oturuyor. Bu durum presslerken bir miktar suyun yukarı doğru kaçmasını kolaylaştırıyor ve istenilen net miktarda kadar press yapmayı zorlaştırıyor. İlk başta bir sinir bozucu ve anlamsız bir durum gibi geliyordu.
Uzun süreli kullandımda alttaki contanın yüksek basınçta yerinden çıkması gibi olayları gözlemleyince, piston tasarımının özellikle bu şekilde yapılmış olduğunu düşünmeye başladım bende.

Aslında hareket payı değil, konik işleme kaynaklı bir boşluk var. Yani pistonu ilk soktuğumuz yer ile kahve yatağına en yakın yer arasında çapta 1 milimetre kadar doğrusal daralma var. Bu da piston en yukarıdayken onu çok boş bırakıyor.

Alttaki parçanın (jet seal) yerinden çıkması kaçınılmaz son hocam. Öncelikle basınç altında açılan ama diğer hallerde kapanan delikleri olabilmesi için esnek olmak zorunda. Kahve yatağının tamamına yakınına hitap edebilmesi için çapı büyük olmak zorunda. Esnekliğinden ödün vermemek için kalınlığı düşük olmak zorunda. Hatta dikkat ederseniz özellikle suyun geçişini sağlayan kısımlarda bu kalınlığın daha da inceldiğini görebilirsiniz.
Tüm bu zorunluluklar toplandığında üstten basınç gördüğünde aşağıya doğru bombe yapıyor. Bu bombe miktarı belli bir seviyeyi geçtiğinde de çevresinde tutunmasını sağlayan tırnaklardan kurtuluyor.
Tek parça yapılamaz çünkü malzemeler birbirinden farklı, çentiğin derinliği arttırılamaz çünkü son montajda yerine takma zorunluluğu var.
Hakkını verelim, tüm ölçüler olabilecek en optimum seviyede tutulmuş. İnce ince hesaplanmış ve üretilmiş.

Aeropress te kullanmak üzere aldığım Able fine disk metal filitre yi delter press te denedim. Gayet güzel oldu. Gövde 1tık artı. Aromolar gayet belirgin. Tavsiye ederim.
Tek eksi yönü temizliği. Kağıt filitre gibi kullan at değil.

şuan delter kullananlar memnunlar mi? 400 ml demleme avantaji nedeniyle bir duşundum ama dezavantaji da fazla.Su kaçirma durumlari vs sorun yaratıyor mu? Bildiginiz gibi 300 ml üstunde v60 tutarlı sonuç vermiyor

şuan delter kullananlar memnunlar mi? 400 ml demleme avantaji nedeniyle bir duşundum ama dezavantaji da fazla.Su kaçirma durumlari vs sorun yaratıyor mu? Bildiginiz gibi 300 ml üstunde v60 tutarlı sonuç vermiyor
katılmadığım yorumlar var. 300 ml üstü v60 ile tutarlı sonuç alınıyor, delterda yüksek gramajlı demlemeden sonuç almak daha zor. tek kişi için daha iyi sonuç veriyor delter. 2 kişilik demlenmez mi? demlenir ama daha uğraştırıcı oluyor, tat profili değişiyor vs.

su sızdırması sorun yaratmıyor. başta sorun yaşıyordum da artık hiç sızdırma yok. düzenli yıkamak gerekiyor.

katılmadığım yorumlar var. 300 ml üstü v60 ile tutarlı sonuç alınıyor, delterda yüksek gramajlı demlemeden sonuç almak daha zor. tek kişi için daha iyi sonuç veriyor delter. 2 kişilik demlenmez mi? demlenir ama daha uğraştırıcı oluyor, tat profili değişiyor vs.

su sızdırması sorun yaratmıyor. başta sorun yaşıyordum da artık hiç sızdırma yok. düzenli yıkamak gerekiyor.
Ben ilk defa sızden duydum bunu.500 ml demlemelerimde v60da hiç bir zaman verim alamadım.Delter dediğiniz gibiyse bana uymaz gibi teşekkur ederim

Bende genelde 2 kisilik 400 gr su ile demleme yapıyorum. Delterpress ile cok farkli yontemlerde 400 gr demlemeyi denedim. Benim en memnun kaldığım yöntem @Lorenzen ile bir konuşmamızda verim alamadığımı söylediğimde önerdiği yontem oldu.
26 gr kahve ile sanki 200 gr kahve demliyor gibi demleme yapiyorum. Demleme bittikten sonra demlenen kahveye 180 - 190 gr arasi 95 derece su ekliyorum. Denemenizi tavsiye ederim sonuç oldukça şaşırtıcı duzeyde eglenceli oluyor.
@ytghan aslında @RzAk 2 kişilik bir demleme tarifi arıyordu. belki ona sorabilirsiniz. alıntıdaki 2 kişilik tarifi de oldukça başarılı :D

genelde 14-16 arası yapıyorum ama v60 kliklerinde dolananlar da var.
Ben 16 klikte bir deneme yapmıştım fakat çok yoğun olmuştu ve acıydı bayağı. Şu an 24-25 klikte 13 gram kahve 225 ml su ile demlemeler yapıyorum. Gövde düşük oluyor ama acılık hiç yok. Memnunum bu tariften ama yine de sizin tam tarifiniz varsa denemek isterim.

Ben 16 klikte bir deneme yapmıştım fakat çok yoğun olmuştu ve acıydı bayağı. Şu an 24-25 klikte 13 gram kahve 225 ml su ile demlemeler yapıyorum. Gövde düşük oluyor ama acılık hiç yok. Memnunum bu tariften ama yine de sizin tam tarifiniz varsa denemek isterim.
15 gr kahveye 230 ml su olarak denerseniz daha iyi sonuçlar alırsınız. 50 ml 30 saniyede. 30 saniye bekleyip geri kalan suyu 1.30 dakikada tamamlıyorsunuz

Son düzenleme:
Ben ilk defa sızden duydum bunu.500 ml demlemelerimde v60da hiç bir zaman verim alamadım.Delter dediğiniz gibiyse bana uymaz gibi teşekkur ederim
evde kahve içen insan sayısı çok olduğu için sürekli 500 gr demliyorum, hatta 300 gr demlediğim sayılıdır. Ama çoğunlukla aynı tadı yakalıyorum. Hatta V60’tan aldığım vermi başka bi aletten alamadım

15 gr kahveye 230 ml su olarak denerseniz daha iyi sonuçlar alırsınız. 50 ml 30 saniyede. 30 saniye bekleyip geri kalan suyu 1.30 dakikada tamamlıyorsunuz
Ben daha çok 15 gr kahve 225 gr su ile demliyorum ve ilk 12-15 sn’de 50 ml, 30 sn bloomingten sonra 50-50-75 olarak devam ediyorum. Orta gövdeli, aromaların tadını alabildiğim bi demleme oluyor.

50 ml 15 sn ön demleme 30 sn bekledikten sonraki süreç nasıl işliyor?
15 sn 50 ml, 5 sn bekleme, 15 sn 50 ml, 5 sn bekleme, 20-25 sn 75 ml yapıyorum. Biraz uzun oluyor totalde 1.45-1.55 arasında bitiriyorum. Bazen dalgınlık süreci daha hızlı işleyip 1.30-1.40 gibi bitirdiğim de oluyo ve o zaman gövde daha az oluyor.

merhaba, yaklaşık 2 aydır delter kullanıcısıyım. öğütücü olarak g50 kullanıyorum, delter için de 38-42 klik arası öğütüyorum. yaptığım kahvelerin tadı amatör bi tüketici olarak beni 7-8/10 mutlu ediyor fakat, blooming yapamıyorum yani o ilk 50 ml i çekiyorum basınca hemen hemen tüm su yukarı çıkıyor özellikle 38 klik civarlarında. ama kliği arttırdıkça da tat deforme oluyor, aromalar silikleşiyor. daha önceki yorumlarda da görmüştüm buna benzer sıkıntısı olan arkadaşları, nasıl çözüm sağladınız acaba, çünkü tariflere bakıyorum 16/20 klik deniyor cmd için, kalınlık doğru geliyor bana molent 38-42. delter’i temizliyorum her kullanımda, yavaşça basıyorum ama durum bu. önerisi olan var mıdır? teşekkürler :)

Geri