• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Delter Coffee Press hakkında her şey. ( Yardımcı Excel eklendi )

jackjoker

Üye
Daha fazla  
Ekipmanlar
Delter Coffee Press, Aeropress, Comandante c40, V60, Konchero, Hario Tarti
Merhabalar

daha önce ki forumda izinsiz olarak tutulan yazılarımı buraya aktarmaya çalışacağım.
daha iyi olacağından eminim.

Delter Coffee Press percolation yöntemini baz alan bir demleme aleti. Bir kickstar projesi olarak ortaya çıktı ve oldukça sevilince dünya da epey yer etmeye başladı.
dediğim gibi percolation yani kahve ile suyun direkt temas etmemesi yöntemine dayanan bir sistem olarak çalışır.
örneğin V60 ya da Chemex benzeri de diyebiliriz. Delter'ın detaylı incelemesi konusunda uzun bir yazı yazmayacağım çünkü bunu görsel video olarak anlatan arkadaşlar var ki izlemenizde fayda var.

Örneğin: Kahve Analisti arkadaşımızın yaptığı inceleme.

ben o yüzden kendi tarifimi yazarak bir başlangıç yapıyorum. Sizde kendi tariflerinizi ve tecrübelerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.

JJ Delter tarifi

bağlantı linki:
Delter Coffee Press Method by JackJoker

Comandante 20 klik
14 Gr Kahve
200 Gr SU
95 Derece

Zaman çizelgesi olarak

1. Press Fast ( yaklaşık 10 sn de press yapıp 30sn bekleyin )
2. Press Ortalama Hız ( 30. saniyede başlayın )
3. Press Ortalama hız. ( 1:08dk yı görünce başlanmalı )
4. Bitiş.
5. Delter Pressi server dan alın
Toplam Demlenme Süresi 1:59Dk

1579590886781.png

bir süredir kafamdaydı.

bununla ilgili bir excel yaptım aynı Kasuya da olduğu gibi.
press hızı ne?
hangi dk da ne kadar press yapmam gerek?
kaçta bitmeli?
gibi soruların cevabı bu excel de

Su miktarını değiştirmeniz yeterli. Kullanmanız gereken kahve oranı ve döküm oranlarını hesaplar.

Son düzenleme:
Güzel başlık tarifleri burda paylaşmak güzel olacak. Benim eşimde az asidite seviyor o yüzden süreleri kısa tutarak onun içecegi şekilde hazırlıyorum. Benim tahminim kullanıcılar artınca Aeropressi geçeceğini inanıyorum.

Delter'da suyu tartı üzerinde hesaplayarak mı koyacağız yoksa üzerinde çizgilere göre mi? Her ikisini de yapan gördüm, doğrusu nedir?

ben de her iki türlü denedim çok az fark var oranlarda ama tartısız daha pratik geldiği için üzerindeki çizgilere göre kullanmıyorum açıkcası :)

mantık şu. iç hazne ( piston ) içerideyken üzerinde ki ölçüm noktalarını baz alamazsınız. o yüzden hassas tartı kullanmanız gerekiyor. çünkü bu ölçüm noktaları press için su dolumu için değil.

mantık şu. iç hazne ( piston ) içerideyken üzerinde ki ölçüm noktalarını baz alamazsınız. o yüzden hassas tartı kullanmanız gerekiyor. çünkü bu ölçüm noktaları press için su dolumu için değil.

Şimdi oldu hocam, Aeropress gibi pistonsuz hali ile suyu koymak gerekiyor. Ben tam ters şekilde düşünmüştüm (y) Gerçi bu haliyle de gayet güzel kahveler içtim :) Delter ile kolay kolay kötü kahve çıkmıyor.

İlk kahve ekipmanlarımdan.

Probadordan Kenya niyala ile ile ilk demlememde ki aldığım berrak ve pürüzsüz tatlılık 'tamam artık ev baristası oldum' dedirtmişti. Pakette ki kırmızı meyveler ve vanilya notalarını çok iyi yakaladığımı düşünmüştüm.
Sonra sonra yaptığım demlemelerde, demlemenin kuvvetle muhtemel 'underextract' olabileceği ihtimali beni düşündürmeye başlayınca, kahvenin daha iyi çözebilmek için değirmenimin öğütüm ayarını incelttim ve kahve/su oranımı artırdım.

En sonunda daha dengeli demlemelerle ve az kavrulmuş nitelikte kahve çekirdeği tercihlerimle zaman zaman 'içim' keyfimde zirveye yaklaştığımı düşünmekteyim.

Son düzenleme:
Piston içerdeyken çizgiler doğru ml’yi göstermekte diye hatırlıyorum.

Not: üst çizgiler (200ml gibi)
yok hayır. zaten fiziken de böyle bir şey olamaz. piston içerideyken hassas tartı ile 200 gr su koyduğunuzda demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
o çizgiler press yaparken kullanılması gerekiyor. suyu koyarken değil.

En uygun nerede satılıyor şu anda? 295 TL gördüm en son, daha altına alabileceğimiz bir yer mevcut mudur?

Demleme sırasında ufak baloncukların çıkması öğütümün gerektiğinden fazla ince olmasıyla mı ilgili sizce ? Çünkü bütün demlemelerimde az da olsa bu gerçekleşiyor.

o gayet normal. delter kendi tanitim reklaminda da ayni sekilde kabarciklar cikiyordu.

Demleme sırasında ufak baloncukların çıkması öğütümün gerektiğinden fazla ince olmasıyla mı ilgili sizce ? Çünkü bütün demlemelerimde az da olsa bu gerçekleşiyor.
Bende de oluyor kabarcık. Conta payı referansı biraz fazla sanırım. belki ilerde yeni contalarda daha iyi olur. Piston içindeyken hiç ölçmedim. İzlediğim demlemelerde de piston içindeyken 200 çizgisine kadar dolduruyorum. Demlemede ise serbest stil takılıyorum kafama göre. şimdiye kadar kötü bir kahve çıkmadı.DSC_0193.JPG

yok hayır. zaten fiziken de böyle bir şey olamaz. piston içerideyken hassas tartı ile 200 gr su koyduğunuzda demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
o çizgiler press yaparken kullanılması gerekiyor. suyu koyarken değil.
Şu an aklım baya karışmış durumda. Ben hep 200 ml çizgisine kadar doldurup ona göre demleme yapıyordum. akşama bi deneme yapmak şart oldu.

Ben de Delter aldım sonunda ve çok memnun kaldım. Aynı çekirdek ile 3 deneme yaptım. İlk denemem hüsran olsa da yine de güzeldi. 2. Denememi @jackjoker tarifine göre yaptım. 3. Denememi de blooming süresini biraz kısaltıp press süresini uzatarak yaptım. Damağım çok gelişmemiş herhalde hepsinde farklı lezzetler aldım ama ne denesem de beğeniyorum :)
Öğütüm v60 ile espresso arası yaptım, bir tik kalınlaştırıp deneyeceğim birdahakini.

Bu arada baloncuk bende de oluyor.

Ben de Delter aldım sonunda ve çok memnun kaldım. Aynı çekirdek ile 3 deneme yaptım. İlk denemem hüsran olsa da yine de güzeldi. 2. Denememi @jackjoker tarifine göre yaptım. 3. Denememi de blooming süresini biraz kısaltıp press süresini uzatarak yaptım. Damağım çok gelişmemiş herhalde hepsinde farklı lezzetler aldım ama ne denesem de beğeniyorum :)
Öğütüm v60 ile espresso arası yaptım, bir tik kalınlaştırıp deneyeceğim birdahakini.

Bu arada baloncuk bende de oluyor.
super! afiyet olsun :)

Delter press almaya sonunda ikna oldum (bu arada bunaltıcı sorularımı sabırla yanıtlayan dostum @jackjoker 'e teşekkür ederim.😘)

Neredeyse son sorumu da burada genel'e sorarak @batugen ile iletişime geçeyim.

Şöyle ki biz @Avare ile genelde 400 ml.den az demleme yapmıyoruz.Delter press ile tek seferde 400 ml.demlemek mümkün mü ? Videolarda böyle söyleniyorsa da aletin kapasitesi buna yeterli değil .Kısacası anlamadım nasıl olabildiğini.Yardım rica ediyorum.☕

merhabalar

bir süredir kafamdaydı.

bununla ilgili bir excel yaptım aynı Kasuya da olduğu gibi.
press hızı ne?
hangi dk da ne kadar press yapmam gerek?
kaçta bitmeli?
gibi soruların cevabı bu excel de

Su miktarını değiştirmeniz yeterli. Kullanmanız gereken kahve oranı ve döküm oranlarını hesaplar.

Geri