• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Craft (Butik) Bira

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan appa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bayadır merak saldığım, araştırdığım fakat yer problemi sonucu hayata geçiremediğim bir hobiydi bu ev biracılığı

sonunda ilk kiti mi 4 gün önce kurdurm;

* Bohemian Rapsody Malt Özü (Bira Burada)
* Sade Mal Özü
* Ürün kurulum; 22lt
* Mayalama derecesi; 23c
* Koruyucu çanta için de, buz küpü takviyesi ile; 20-22c aralığında tutmaya çalışıyorum (bu kısım sürekli ev de olmadığımdan zor takip ediyorum)
* OG; 1042
* hava çıkış; 13 saat sonra gözlemlendi
* FG; 1010 olunca şişeleyeceğim
* şişe gazlamayı; sıvı dekstroz ile yapacağım

ben ölçmeyi, biçmeyi ve bu alet edevat kullanmayı çok sewdiğim için tam benim kalemim bir işmiş, sewmeyenler için sıkıntılı olablir.. en can sıkıcı kısmı ise bekleme süresi

şişe etikelerimin tasarımı da hazır, şişelemeden sonra onları da yapıştıracağım (y)

bakalım sonuç nasıl olacak... beklemedeyiz
Hayırlı olsun, umarım güzel sonuç çıkar.

Yalnız Bohemia Rhapsody Biramarket ürünü. Biraburada'daki Bohemian Pilsner diye geçiyor. Hangi ürünü aldınız?

bayadır merak saldığım, araştırdığım fakat yer problemi sonucu hayata geçiremediğim bir hobiydi bu ev biracılığı

sonunda ilk kiti mi 4 gün önce kurdurm;

* Bohemian Pilsner Malt Özü (Bira Burada)
* Sade Malt Özü
* Maya, kit ile gelen maya
* Ürün kurulum; 22lt
* Mayalama derecesi; 23c
* Koruyucu çanta için de, buz küpü takviyesi ile; 20-22c aralığında tutmaya çalışıyorum (bu kısım sürekli ev de olmadığımdan zor takip ediyorum)
* OG; 1042
* hava çıkış; 13 saat sonra gözlemlendi
* FG; 1010 olunca şişeleyeceğim
* şişe gazlamayı; sıvı dekstroz ile yapacağım

ben ölçmeyi, biçmeyi ve bu alet edevat kullanmayı çok sewdiğim için tam benim kalemim bir işmiş, sewmeyenler için sıkıntılı olablir.. en can sıkıcı kısmı ise bekleme süresi

şişe etiketlerimin tasarımı da hazır, şişelemeden sonra onları da yapıştıracağım (y)

bakalım sonuç nasıl olacak... beklemedeyiz
Benimde en büyük çekincem ısıyı sabit tutamamak. Stabil olmayan ısının sonuçları aşağı ve yukarı yönlü nedir bir bilginiz var mı?
Ayrıca neden "bira burada" neden alternatifleri değil?
Bu soruların cevabı beni butik biracılığa itebilir :D

Uzun zamandır kullanmadığım kovaları temizlerken tekrar farkettim..

Hızlıca fikrimi belirteyim sorulara;

Stabil sıcaklık maya aktivitesi için önemli, dalgalı değişken sıcaklık mayaları strese sokup istenmeyen tatlara (off flavour)yol açabilir. Nasıl tatlara yol açacağı mayanın cinsine göre değişebilir. Elden geldikçe sabit/sabite yakın ve türün gerektirdiği sıcaklıkta tutmakta fayda var.

not: belli bir graviteyi görünce şişelemek yerine bir gün arayla alınan gravite aynıysa şişelemeye geçmek daha iyi sonuç verebilir. Yan yana aynı maya aynı sıcaklık aynı şeker oranı kurduğum iki kovadan 1008 biten de oldu, 1004 te. Stuck fermantation olduğunu düşünmüyorsanız birer gün arayla ölçüm alıp şişemeye geçebilirsiniz (Atıyorum üç gündür 1020 ise fermantasyon yarıda kalmıştır, şişelemeyin tabi 🤭)

Ekli dosyalar

• CF508B08-362A-4A2B-8353-050292D653BA.jpeg
    CF508B08-362A-4A2B-8353-050292D653BA.jpeg
    102.7 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:
tecrübeli home brewer dostlar,

ilk FG ölçüm değerini sizce kaçıncı günde kontrol etmeliyim..

OG: 1042 (hidrometre sapma dahil)
hedef FG: 1010 (gaz çıkışı aralıklı da olsa devam ediyor)

ps: mayalanma gün süreci 8. günde

tecrübeli home brewer dostlar,

ilk FG ölçüm değerini sizce kaçıncı günde kontrol etmeliyim..

OG: 1042 (hidrometre sapma dahil)
hedef FG: 1010 (gaz çıkışı aralıklı da olsa devam ediyor)

ps: mayalanma gün süreci 8. günde
Sıcaklığa göre değişir tabi de. İyi bir fermantasyon süreci geçmiş ve gaz çıkışı bitmişse 12. gün kontrol edip 14. gün de aynı sonuç çıkarsa şişelemeye geçerim ben.

Sıcaklığa göre değişir tabi de. İyi bir fermantasyon süreci geçmiş ve gaz çıkışı bitmişse 12. gün kontrol edip 14. gün de aynı sonuç çıkarsa şişelemeye geçerim ben.

başarılı bir fermentasyon geçti-geçiyor.. havalar da yardımcı oldu buna

ben de son örneği; 10-12. gün almayı planlıyordum, fikirleri ve tecrübeleri merak ettim

teşekkürler (y)

Sorum tam tahılcı arkadaşlara. Tam tahıla geçiş yapmak istiyorum önerdiğiniz bir makine var mıdır ? Fiyatı uçuk olmayan fp ürünü bir şey işimi görür.

Soğuk havalarda mayalama için ısıtıcı kemer bakınıyorum. Bazıları klasik tak-çalıştır şeklinde ama bu tarz kemerler ısıyı fazla yükseltir mi diye de düşünüyorum. Şu tarz kemerlerin nasıl çalıştığını bilen var mı? Isıtma veya soğutmayı otomatik mi ayarlıyor mayşe ısısına göre?

Soğuk havalarda mayalama için ısıtıcı kemer bakınıyorum. Bazıları klasik tak-çalıştır şeklinde ama bu tarz kemerler ısıyı fazla yükseltir mi diye de düşünüyorum. Şu tarz kemerlerin nasıl çalıştığını bilen var mı? Isıtma veya soğutmayı otomatik mi ayarlıyor mayşe ısısına göre?

Butik ve burada da satılanlarda termostat var belli bir ısıya gelince otomatik kapanıyor.

Merhaba, ben şu üründen almıştım yanlış hatırlamıyorsam Gittigidiyor'dan, işinizi görebilir böyle bir şey de, genelde bunlar tercih ediliyor termostatı da olmasından dolayı.

@appa Hocam Butikmatik'in sattığı JET30 adında oldukça kullanılan bir modem var, serpantinli 7500 TL'ye denk geliyor. Entegre ısıtıcısı, malt sepeti vb. birçok özelliği içeriyor. Daha ucuz bir şey arıyorsanız da Zafer Doğan ekipmanlarına bakabilirsiniz, sanırım benzer bir ürün 4500-5000 arasındaydı orada da.

Merhaba, ben şu üründen almıştım yanlış hatırlamıyorsam Gittigidiyor'dan, işinizi görebilir böyle bir şey de, genelde bunlar tercih ediliyor termostatı da olmasından dolayı.

@appa Hocam Butikmatik'in sattığı JET30 adında oldukça kullanılan bir modem var, serpantinli 7500 TL'ye denk geliyor. Entegre ısıtıcısı, malt sepeti vb. birçok özelliği içeriyor. Daha ucuz bir şey arıyorsanız da Zafer Doğan ekipmanlarına bakabilirsiniz, sanırım benzer bir ürün 4500-5000 arasındaydı orada da.
Teşekkür ettim hocam, jet30'u biliyordum fakat emin olamıyordum.

IPA için dry hop nasıl yapıyorsunuz? Torbayla fermenterin içine atacağım ama dibe batar mı, sağlıklı olur mu emin değilim.

Torbayı sterilize edip attım kovanın içine artık...

Yalnız ortalık fena acı portakal koktu :)

Son düzenleme:
Aynen torbayla atıyorsunuz dibe çöküyor ama sorun yok. Ben son 4-5 gün atıyorum.
Bazı kaynaklar fermantasyon bittikten sonra demiş bazısı da son 4-5 gün kala. Ben 1010'u gördüğüm 19. gün, yani bugün fermentere attım. Gaz çıkışı devam ediyor ama muhtemelen fermantasyon bitmiştir. 1 hafta sonra şişelemeyi düşünüyorum biraz geç olacak ama yapacak bir şey yok.

Bazı kaynaklar fermantasyon bittikten sonra demiş bazısı da son 4-5 gün kala. Ben 1010'u gördüğüm 19. gün, yani bugün fermentere attım. Gaz çıkışı devam ediyor ama muhtemelen fermantasyon bitmiştir. 1 hafta sonra şişelemeyi düşünüyorum biraz geç olacak ama yapacak bir şey yok.
Sorun değil, zaten şişede 2aydan sonra dry hop un tadı da yavaşça silikleşmeye başlıyor. Hoşunuza gitmezse bile geç içersiniz. Negatif bir etkisi olacağını düşünmüyorum ben de.

Geri