• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Craft (Butik) Bira

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan appa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Selam, hobiye ilk başladığımda arka arkaya neredeyse sadece sürekli buğday kurdum fakat ne yazık ki o zamanlar ülkemizde olan kitlerden yalnızca muntons kiti hala bulunuyor ve vasat diyebileceğim bir kit.

En iyi kit Port 66 buğdaydı, harika bir gövdesi ve muhteşem mayasıyla yalnızca wyeast sıvı mayalardan alınan muz fenollerini üretiyordu ve bu fenoller şişede wyeast mayanın ürettiklerinden daha fazla dayanıyordu. İkinci seçenek ise Morgan's Golden Sheaf buğday olurdu. Kendi mayasını kullanmadım ama MJ m20 ile gayet tatmin edici sonuçlar almıştım.

Yeni üretilen, yerli kitleri ise deneyimlemedim fakat konu buğday olunca malt/maltözü tabanından çok daha önemli 2 faktör maya ve sıcaklık. Maya seçerken buğday suşu seçerseniz (Munton ise standart s-33 varyantı bir maya gelmekte) ve sıcaklığı 22 derece civarında tutarsanız (taşmalarla da boğuşmanız gerekebilir) kadife dokulu ve muz fenolleri içeren bir bira elde edebilirsiniz. Sıcaklık düştükçe taşmalar azalır, muz fenollerinin yerini hafif kişniş alır.

Port 66 buğday zamanlarından :) 🍺

Ekli dosyayı görüntüle 11605
Port66 belki 10 kez kurdum ben de. Ama artık gelmiyor dediğiniz gibi :(

Kitler gerçekten de azaldı. Butikte yine stout ve pilsner güzel ama buğday kiti eskiden daha iyiydi. Kit ithalatları eskiye dönmeyecekse jet30 alıp tam tahıla mı geçsem diye düşünüyorum zaman zaman.
Tam tahıla geçmek en güzeli ama bunun için evde daha fazla yer ve daha fazla zamana ihtiyaç var, hatta almanların brew day anlamına gelen bir kelimeleri varmış, yani bir gününüzü brewinge ayırıyorsunuz. Makineyi tanıyana kadar 2-3 batch biraz sorun yaşanızda alıştıktan sonra tabiki kite üstün bir yöntem. Taze kaynatılıp fermante edilmiş biralar, kite kıyasla özellikle IPA larda ve stoutlarda çok farkediyor bence.. Tabi tam tahılın aslında en güzel yanı malt ve şerbetçiotlarını tam damağınıza göre ayarlayabilmeniz.

Jet30'un fiyatı avrupa fiyatından uygun bu arada türkiyede. Brewmonk diye aratırsanız brouland de exc vat 330€.

Genelde lager biralar için 18 derece civarını görüyorum. 12-14 minimum deniyor. Daha sek bir bira olması için mi 12-14 dediniz?

Bir de özellikle buğday birasında bardakta kalıcı köpük için bir çözüm öneriniz var mı?
Tam olarak değil. Kullandığınız malt özü lager olarak geçse de gelen maya ale ise 18 derece önerilir, ev kullanıcılarının lager sıcaklıklarına inemeyeceği hesap edildiğinden genelde de ale maya ile gelir kitler ama lager tür bira elde etmek için lager mayayla femantasyon yapmak ve (yine suşa bağlı olarak) 7-14 derece arasında fermantasyon yapmak gerekir. Hatta BYO 7-13 olarak alıyor bu skalayı.

Normal ale fermentation temperatures range from 68 to 72 °F (20 to 22 °C) and lager fermentation temperatures from 45 to 55 °F (7 to 13 °C). Also keep in mind that the heat generated by an active fermentation can warm a typical 5-gallon (19-L) batch of beer by 10 to 15 degrees Fahrenheit (5.5 to 8.3 degrees Celsius).

Ale maya ile 17-18 derece yapacağınız biralar yine temiz biralar (ale mayanın karakteristik özelliklerinin öne çıkmadığı) biralar üretir fakat lıkır lıkır içilen gevrek bir lager için lager maya kullanıp düşük sıcaklıklarda fermantasyon yapmak gerekir.

Bir de özellikle buğday birasında bardakta kalıcı köpük için bir çözüm öneriniz var mı?

Çok özür diliyorum fermantasyon sıcaklığına odaklanınca atlamışım sorunuzu. Eğer kitten yapıyorsanız, şeker yerine ek buğday maltözü ekleyerek malt proteini oranını artırabilirsiniz. Tam tahıl yapıyorsanız kademeli mayşelemedeki sürelerle oynayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse;

35 C 10 dk
45 C 10 dk
50 C 10 dk
64 C 40 dk
64 derecede 1/3 decoction mash, 40 dakikada kademeli olarak 98 C

Son düzenleme:
Kitler gerçekten de azaldı. Butikte yine stout ve pilsner güzel ama buğday kiti eskiden daha iyiydi. Kit ithalatları eskiye dönmeyecekse jet30 alıp tam tahıla mı geçsem diye düşünüyorum zaman zaman.
Bu ara biraburada'nın kitlerine sardım harika kitler çıkıyor öneririm. Jet 30 almayı ben de çok istiyorum,o zaman da malt bulmak problem olacak gibi duruyor.

Bu ara biraburada'nın kitlerine sardım harika kitler çıkıyor öneririm. Jet 30 almayı ben de çok istiyorum,o zaman da malt bulmak problem olacak gibi duruyor.
Siteye baktım da hepsi tükendi gözüküyor. Hangisini denediniz? Markayı bilmiyorum ama YouTube’da videosunu çeken hesabı biliyorum çok faydalı bir kanal.

Siteye baktım da hepsi tükendi gözüküyor. Hangisini denediniz? Markayı bilmiyorum ama YouTube’da videosunu çeken hesabı biliyorum çok faydalı bir kanal.
Şimdi gördüm şaşırdım. American Malt,Cerveza ve German türlerini denedim. Hepsi farklı güzeldi,ama beni de tatmin etmemeye başladı kit biracılığı. Sanırım huzur tam tahılda.

Arkadaşlar selamlar.. forumdaki ev biracıları ile bir whatsapp grubu kuralım dedik. Katılmak isteyenler özel mesajdan isim soyisimle beraber numara iletebilirler.🙃🙃

Ahh ahh eski günler. Resmen kimyager olmuştum yapmadığım şey kalmadı. O zamanlar müstakil evdeydim uygundu şimdi ne isteğim var ne uygun ortamım. Bütün ekipmanım depoda hazır durumda bir kıvılcım bekliyor ama kahve ile sınırlı kalayım ben iyisi mi? Denemeyenler için en beğendiğim kitlerden biri woodforde's wherry olmuştu. Derinlerden gelen pekmez hissiyatı falan nefis bir kış birasıydı. Ama en verimli biralarım coopers mexican cerveza olmuştu. Hafif soğuk yaz biraları. Şişe topla, kendi markanı yarat, bira cinslerine göre ayrı renklerde etiket bastır falan güzel günlerdi. Burada karşılaşmak enteresan oldu. O günler anısına logoyu da koyayım. Baya baya kendinden yapışkanlı suya dayanıklı folyoya bastırır şişelere tek tek yapıştırırdım.

Ekli dosyalar

• craft-sarı.jpg
    craft-sarı.jpg
    246.5 KB · Görüntüleme: 43
Herkese selamlar,

bu işe yeni merak sarmış birisiyim. Şimdiden bira şişesi biriktirmeye çalışıyorum, şişeleri hallettikten sonra 1 adet kit almayı düşünüyorum. Corona'ya bayıldığımı söylemem lazım ve Corona'nın tadını yakalayabileceğim hafif ve lezzetli bira yapmak istiyorum. Özellikle yazın su niyetine tüketme niyetim var :d

Biraburada'dan başlangıç kiti (Mexican Cerveza Lager Malt Özütü) ile giriş yapmak istiyorum. Başka tavsiyeleriniz var mıdır? Reçete olarak çektikleri videoyu referans alacağım.

Herkese selamlar,

bu işe yeni merak sarmış birisiyim. Şimdiden bira şişesi biriktirmeye çalışıyorum, şişeleri hallettikten sonra 1 adet kit almayı düşünüyorum. Corona'ya bayıldığımı söylemem lazım ve Corona'nın tadını yakalayabileceğim hafif ve lezzetli bira yapmak istiyorum. Özellikle yazın su niyetine tüketme niyetim var :d

Biraburada'dan başlangıç kiti (Mexican Cerveza Lager Malt Özütü) ile giriş yapmak istiyorum. Başka tavsiyeleriniz var mıdır? Reçete olarak çektikleri videoyu referans alacağım.

Denemiş biri olarak söylüyorum ben epey beğendim. Havalar çok sıcak olmaya başladı,derecelere dikkat etmek gerekiyor.

Herkese selamlar,

Yazın üretimi ben de pek tavsiye etmiyorum. Soğuk hava çantası/kutusu yapıp 12-24 saatte bir buz kaseti değiştirmek hem yorucu, hem değişken sıcaklıklar maya üzerinde stres yarattığı için optimum sonuç alınamıyor.

Ha olmaz mı, olur. Ama hem güç olur, yorar, hem de en başarılı ürünü vermez maya (fermenter için buzdolabı ve termostat varsa ayrı 😀).

Selamlar, butikbirada kit çeşitleri azaldığından beri sadece Export ve Stout kurar oldum. Başka markaları denemek istiyorum ama stabilite sorunları var gibi geliyor facebook gruplarındaki yorumlardan. Var mı güzel kit önerisi olan? Egemalt ile Kediköy ü merak ediyorum.

Selamlar, butikbirada kit çeşitleri azaldığından beri sadece Export ve Stout kurar oldum. Başka markaları denemek istiyorum ama stabilite sorunları var gibi geliyor facebook gruplarındaki yorumlardan. Var mı güzel kit önerisi olan? Egemalt ile Kediköy ü merak ediyorum.
Damak tadı kuruluma ve kişiye göre değişir ama üretim prosesini başarılı bulduğum iki firma kediköy ve biraburada(üçkafadar). Kediköyün sahibi gıda mühendisi, üç kafadarı da youtube den tanırsınız. Biraburadanın en büyük dezavantajı konserve olmaması kitlerinin, kısa sürede kurulmalı bence.

Damak tadı kuruluma ve kişiye göre değişir ama üretim prosesini başarılı bulduğum iki firma kediköy ve biraburada(üçkafadar). Kediköyün sahibi gıda mühendisi, üç kafadarı da youtube den tanırsınız. Biraburadanın en büyük dezavantajı konserve olmaması kitlerinin, kısa sürede kurulmalı bence.
Kendi deneyiminize göre memnun olduğunuz kitleri paylaşır mısınız? Kediköy Münih ve Delhi nin övüldüğünü gördüm bir kaç yerde.

Kendi deneyiminize göre memnun olduğunuz kitleri paylaşır mısınız? Kediköy Münih ve Delhi nin övüldüğünü gördüm bir kaç yerde.
O sevdiğiniz malt ve şerbetçiotlarına göre değişir kit, subjektif bir konu. Prag ı denedim, hoşuma gitti fakat zaten saaz severim, hafif bir saaz rahiyası alabildim. Ben belçikasını denemek isterdim ama hakkını verebilmek için çok iyi sıcaklık takibi yapmak gerekiyor belçikalarda.

Delhi ipa, acılık seviyorsanız tercih edebilirsiniz. Ipa lardan kitte çok verim alamadım. 4C tam tahıl ipanın tadı çok farklı, ipa sanki taze kaynamalı. Kişisel fikrim malt baskın biralarda kitle daha iyi verim alınıyor(dünyadakş en sevilen kitlerden biri wherry mesela), tahminimce buharlaştırma prosesinde aroma kaybı yaşanıyor şerbetçiotunda...

Tabi bunların küçük üretici olduğunu, batch ler arası farkların olabileceğini de unutmamak lazım.

son alkol zamları ile sanırım bira severler evde üretici olacak. Ben ilk kitimi kurdum haftaya şişeleyeceğim (butik pilsner ). 2. kit için Buğday birası kuracağım maya için araştırmadayım , ayrıca bir kaç çeşit şerbetçiotu ile kuracağım biralara ufak dozlarda ekleme yapacağım. Keyifli bir hobi, güzel bira çıkar ise devam ederim.

son alkol zamları ile sanırım bira severler evde üretici olacak. Ben ilk kitimi kurdum haftaya şişeleyeceğim (butik pilsner ). 2. kit için Buğday birası kuracağım maya için araştırmadayım , ayrıca bir kaç çeşit şerbetçiotu ile kuracağım biralara ufak dozlarda ekleme yapacağım. Keyifli bir hobi, güzel bira çıkar ise devam ederim.
Son 1 haftadır youtube da önüme Bira Burada kanalı çıkıp duruyordu, izleniyor da bal birası falan dikkatimi çekmişti :D

Geri