Biraz önce demledim. Güzel bir fincan çıktı ortaya. Sıcağı sıcağına unutmadan paylaşayım reçetimi;Kahveden verim alan arkadaşlar acaba nasıl reçeteler kullandılar? Ben şimdiye kadarki demlemelerim keyifliydi ancak tam potansiyelini alamadım gibi. 150g olunca da deneme yanılmayla çok harcamak istemiyorum.
Tatlılığı klik yükselterek ortaya çıkarabilirsiniz. 21 klik zaten orta ince bir öğütüm sanırım. Orta bir öğütüme kayarsanız tatlılık artar. İnceltirseniz asidite yükselir.
Şimdi kendi deneyimime göre bunu açıklayayım. Şimdi benim değirmenim için önerilen v60 referans klikleri 15-24 arası. Ben gider 24 klik'te demleyip bu ekşi dersem klik inceltirim, gidip 25 klikte demlemem. Ama benim başlangıç noktam 18 klik mesela. 18 klik orta-ince bir öğütüm sayılır. Eğer asidite beni rahatsız ediyorsa 19 klik yapıyorum ve asidite azalıp tatlılık artıyor. Bunu pek çok kahvede tecrübe ettim. Kahvenin karakterinde limonumsu notalar varsa incelttikçe kahvenin tadım notları daha belirginleşecek ve limon tadı daha baskınlaşacak. Kalınlaştıkça daha az çözünecek ve tatlılık artacak.kalınlığı artırınca asidite yükselmesi, inceltince de tatlılık yükselmesi gibi bir parametre yok muydu, ben yanlış mı hatırlıyorum?
Bunu şu sebepten de sordum, 1-2 sefer güzel fincanlar yakaladım ama yine de beklediğimden ekşi tatlar alıyorum. Özellikle burada yazılan şöyle tatlı böyle tatlı yorumlarını okudukça, o kadar da tatlı bir kahve içmediğimi düşündüm. Şimdi bir parametreyle oynayayım diyorum da, hakkaten tatlılık artırmak için kalınlaştırmam mı lazım öğütümü?
Asidite notaları tatlı notalardan daha önce çözünür diye biliyorum. Çözünme haritalarında da böyle görünüyor. Ben de sizin yaptığınızın tersini izliyorum. Eğer tatlılık ön plandaysa, asidite yükseltmek istiyorsam tek parametre ile oynuyorum. Yani ya kalınlığı arttırıyorum ya da süreyi kısaltıyorum. Burada ekstraksiyonu azaltmayı hedefliyorum. Tabii ideal sınırlar içerisinde kalarak. Diğer türlü odunsu tatlar gelecektir.Şimdi kendi deneyimime göre bunu açıklayayım. Şimdi benim değirmenim için önerilen v60 referans klikleri 15-24 arası. Ben gider 24 klik'te demleyip bu ekşi dersem klik inceltirim, gidip 25 klikte demlemem. Ama benim başlangıç noktam 18 klik mesela. 18 klik orta-ince bir öğütüm sayılır. Eğer asidite beni rahatsız ediyorsa 19 klik yapıyorum ve asidite azalıp tatlılık artıyor. Bunu pek çok kahvede tecrübe ettim. Kahvenin karakterinde limonumsu notalar varsa incelttikçe kahvenin tadım notları daha belirginleşecek ve limon tadı daha baskınlaşacak. Kalınlaştıkça daha az çözünecek ve tatlılık artacak.
İşin uzmanı değilim ama benim yorumum bu...
Celcius ta şu n mevcut indirim var mı?
Çok teşekkürlerNisan Ayı Toplu Kahve Alımı ve Tadımı Etkinliği
Afiyet olsun. Bize yok herhalde :( .. Sitede göremedim. Sitede satışa kapalı. Kochere siparişi verip notlar kısmına Adado talebinizi yapabilirsiniz.www.kahvekulubu.net
Apaynı deneyim 18 klik limon 19 klik pekmez. İlginçti.Ben bu kahveyi içerken adado ile benzer deneyimi yaşadım.Ögutumu kalinlastirinca pekmez, inceltince dayanilmaz bir limon asiditesi oluyor. Optimum demlememde alabildigim 2 tadim notasi var pekmez ve limon. Keyifle tuketmedim bu kahveyi.
Öğütümü biraz kalınlaştırıp ilk döküşten sonra sallamayı denedim ve verim aldım. Asiditesi bence keyifli. Demlemeye göre limon ve yeşil elma arasında gidip geliyorum. Bu mümkün mü yoksa benim tadımsal bir yanılgım mı emin değilimGenelde 30gr demlemelerde daha az başarılı oluyorum ama bu kahvede tam tersi oldu. İlk demlemede 30gr kahveyi @orkunustel reçetesini baz alarak yaptığımda çok iyi olmuştu yeşil elma bağırıyordu. Sonraki iki demlemeyi 22gr ile yaptım ama ilk demlemeye göre sönük kaldı. Bir dahaki sefere sıcaklığı 95e öğütümü inceye çekeceğim bakalım çok çözünmede mi kalmış gönlü.