• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Zümrüt Karaca olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Celsius - Kolombiya El Paraiso Anaerobik

Kahveden verim alan arkadaşlar acaba nasıl reçeteler kullandılar? Benim şimdiye kadarki demlemelerim keyifliydi ancak tam potansiyelini alamadım gibi. 150g olunca da deneme yanılmayla çok harcamak istemiyorum.
 
Son düzenleme:
Kahveden verim alan arkadaşlar acaba nasıl reçeteler kullandılar? Ben şimdiye kadarki demlemelerim keyifliydi ancak tam potansiyelini alamadım gibi. 150g olunca da deneme yanılmayla çok harcamak istemiyorum.
Biraz önce demledim. Güzel bir fincan çıktı ortaya. Sıcağı sıcağına unutmadan paylaşayım reçetimi;

20gram kahve
1:16
Timemore C2 21 klik
Origami dripper + Cafec Traditional
90 derece Buzdağı su
60gram su ile 40 saniye blooming
Kalan suyu tek seferde 1:25'e kadar döküş
2:20 demleme bitiş
 
Genelde 30gr demlemelerde daha az başarılı oluyorum ama bu kahvede tam tersi oldu. İlk demlemede 30gr kahveyi @orkunustel reçetesini baz alarak yaptığımda çok iyi olmuştu yeşil elma bağırıyordu. Sonraki iki demlemeyi 22gr ile yaptım ama ilk demlemeye göre sönük kaldı. Bir dahaki sefere sıcaklığı 95e öğütümü inceye çekeceğim bakalım çok çözünmede mi kalmış gönlü.
 
Tatlılığı klik yükselterek ortaya çıkarabilirsiniz. 21 klik zaten orta ince bir öğütüm sanırım. Orta bir öğütüme kayarsanız tatlılık artar. İnceltirseniz asidite yükselir.

kalınlığı artırınca asidite yükselmesi, inceltince de tatlılık yükselmesi gibi bir parametre yok muydu, ben yanlış mı hatırlıyorum?

Bunu şu sebepten de sordum, 1-2 sefer güzel fincanlar yakaladım ama yine de beklediğimden ekşi tatlar alıyorum. Özellikle burada yazılan şöyle tatlı böyle tatlı yorumlarını okudukça, o kadar da tatlı bir kahve içmediğimi düşündüm. Şimdi bir parametreyle oynayayım diyorum da, hakkaten tatlılık artırmak için kalınlaştırmam mı lazım öğütümü?
 
kalınlığı artırınca asidite yükselmesi, inceltince de tatlılık yükselmesi gibi bir parametre yok muydu, ben yanlış mı hatırlıyorum?

Bunu şu sebepten de sordum, 1-2 sefer güzel fincanlar yakaladım ama yine de beklediğimden ekşi tatlar alıyorum. Özellikle burada yazılan şöyle tatlı böyle tatlı yorumlarını okudukça, o kadar da tatlı bir kahve içmediğimi düşündüm. Şimdi bir parametreyle oynayayım diyorum da, hakkaten tatlılık artırmak için kalınlaştırmam mı lazım öğütümü?
Şimdi kendi deneyimime göre bunu açıklayayım. Şimdi benim değirmenim için önerilen v60 referans klikleri 15-24 arası. Ben gider 24 klik'te demleyip bu ekşi dersem klik inceltirim, gidip 25 klikte demlemem. Ama benim başlangıç noktam 18 klik mesela. 18 klik orta-ince bir öğütüm sayılır. Eğer asidite beni rahatsız ediyorsa 19 klik yapıyorum ve asidite azalıp tatlılık artıyor. Bunu pek çok kahvede tecrübe ettim. Kahvenin karakterinde limonumsu notalar varsa incelttikçe kahvenin tadım notları daha belirginleşecek ve limon tadı daha baskınlaşacak. Kalınlaştıkça daha az çözünecek ve tatlılık artacak.

İşin uzmanı değilim ama benim yorumum bu...
 
Şimdi kendi deneyimime göre bunu açıklayayım. Şimdi benim değirmenim için önerilen v60 referans klikleri 15-24 arası. Ben gider 24 klik'te demleyip bu ekşi dersem klik inceltirim, gidip 25 klikte demlemem. Ama benim başlangıç noktam 18 klik mesela. 18 klik orta-ince bir öğütüm sayılır. Eğer asidite beni rahatsız ediyorsa 19 klik yapıyorum ve asidite azalıp tatlılık artıyor. Bunu pek çok kahvede tecrübe ettim. Kahvenin karakterinde limonumsu notalar varsa incelttikçe kahvenin tadım notları daha belirginleşecek ve limon tadı daha baskınlaşacak. Kalınlaştıkça daha az çözünecek ve tatlılık artacak.

İşin uzmanı değilim ama benim yorumum bu...
Asidite notaları tatlı notalardan daha önce çözünür diye biliyorum. Çözünme haritalarında da böyle görünüyor. Ben de sizin yaptığınızın tersini izliyorum. Eğer tatlılık ön plandaysa, asidite yükseltmek istiyorsam tek parametre ile oynuyorum. Yani ya kalınlığı arttırıyorum ya da süreyi kısaltıyorum. Burada ekstraksiyonu azaltmayı hedefliyorum. Tabii ideal sınırlar içerisinde kalarak. Diğer türlü odunsu tatlar gelecektir.
 
Celcius ta şu n mevcut indirim var mı?
 
El paraiso ve Kochere sipariş ettim özellikle El paraiso yu çok merak ediyordum.
 
Ben bu kahveyi içerken adado ile benzer deneyimi yaşadım.Ögutumu kalinlastirinca pekmez, inceltince dayanilmaz bir limon asiditesi oluyor. Optimum demlememde alabildigim 2 tadim notasi var pekmez ve limon. Keyifle tuketmedim bu kahveyi.
 
Genelde 30gr demlemelerde daha az başarılı oluyorum ama bu kahvede tam tersi oldu. İlk demlemede 30gr kahveyi @orkunustel reçetesini baz alarak yaptığımda çok iyi olmuştu yeşil elma bağırıyordu. Sonraki iki demlemeyi 22gr ile yaptım ama ilk demlemeye göre sönük kaldı. Bir dahaki sefere sıcaklığı 95e öğütümü inceye çekeceğim bakalım çok çözünmede mi kalmış gönlü.
Öğütümü biraz kalınlaştırıp ilk döküşten sonra sallamayı denedim ve verim aldım. Asiditesi bence keyifli. Demlemeye göre limon ve yeşil elma arasında gidip geliyorum. Bu mümkün mü yoksa benim tadımsal bir yanılgım mı emin değilim :D
 
1zpresso k pro 57 klik, hario 40lı, lilydrip donut, timemore crystal eye 01 plastik, 20/300, 93 derece su. 60 ml blooming kalanı tek döküş. 1.30 da döküm bitti 2.10da demleme.

Baskın tatlılık yok oldu, hurma pekmez yok artık 😔 yeşil elma çok baskın şu an. Direkt hissediliyor. Ama böyle de memnun etmedi kahve beni. 😄

Bu arada lilydrip+crystal eye ile 2.30 u yakalamak için k proda 52 53 klik civarına çekmek lazım.
 
Ben en son 20gr 300ml kasuya yaptım. 24 klik CMD, 95 derece buzdağı su, Abaca filtre. 45er sn arayla 60x5.
3:10 gibi döküş bitişi. 4:10 gibi falan da demleme bitti. Bu şekilde bence güzel bir demleme oldu ama kahve beni büyüledi falan diyemem. Yine de aşırı tatlı, bayık vs gelmedi, asiditesi gayet yerinde gibiydi. Ben damak zevki olarak herhalde böyle limon, yeşil elma asiditesi falan çok bayılmıyor olabilirim, çekirdeğe laf etmeyeyim.
 
Kavurucunun verdiği tarifi uygulama serüvenim:

Colombia - El Paraiso Anaerobik

İlk Demleme
  • Klik: 1zpresso jx 23
  • Oran: 1:14
  • Filtre: Cafec traditional
  • Kahve:20gr
  • Su:280ml
  • Sıcaklık:95
  • Sertlik:80ppm
  • Ön demleme:60ml/10sn
  • 30.sn geri başla
  • Demleme:280ml/1:35
  • Bitiş:2:00
İkinci Demleme
  • Klik: 1zpresso jx 22
  • Oran: 1:14
  • Filtre: Cafec traditional
  • Kahve:20gr
  • Su:280ml
  • Sıcaklık:95
  • Sertlik:80ppm
  • Ön demleme:60ml/10sn
  • 30.sn geri başla
  • Demleme:280ml/1:35
  • Bitiş:2:15
  • Kendime not: th3 ve Jx 21 ile dene bir dahakine
Üçüncü Demleme
  • Klik: 1zpresso jx 20
  • Oran: 1:14
  • Filtre: Cafec th3
  • Kahve:20gr
  • Su:280ml
  • Sıcaklık:95
  • Sertlik:80ppm
  • Ön demleme:60ml/10sn
  • 30.sn geri başla
  • Demleme:280ml/1:35
  • Bitiş:2:35
  • Kendime not: Aşşırı ekşi. içtiğim en ekşi kahve oldu. içilemez derecede. Yeşil elma çok netti, herkesin dediği gibi. kavurucunun bitişini yakaldım bu not ile. tek farkımız değirmen. buradan jx 20 numaranın cmd 22'ye denk geldiğini söyleyebilir miyiz?
 
Geçen seneki Zümrüt Karaca ve Kahvefabrikası alımında içtiğimiz El Paraiso ile Celcius El Paraiso'su arasında ne gibi farklar hissettiniz? Deneyen arkadaşlardan yorum bekliyorum.
 
Geri
Üst