@RedRightHand Hocam Robot’unuz hayırlı olsun öncelikle çok güzel bir tercih yapmışsınız. 2020’den beri Robot kullanıyorum ve hala çok memnunum.
WhatsApp grubunda yazdım, ancak aklıma gelen bazı hususları da buradan yazayım dedim.
Açık kavrumda bazı demlemelerde söz konusu problemi bende yaşıyorum. Benim gözlemlerime göre bunların sebepleri;
1) El alışkanlığı ve Robot’a uyum sağlama. Bence bu çok önemli hocam, ilk satın aldığım aylarda neredeyse tüm çekirdeklerde bir akış problemi yaşıyordum. Ancak belli bir eşikten sonra cihazı daha iyi tanıyınca bu akışa bağlı problemler büyük oranda ortadan kalktı.
2) Açık kavrum çekirdeklerin su tutma ve geçirgenlik kapasitesi ile ilgili. Bu konuda yazılı bir bilgi göremedim, ancak benim tecrübelerim açık kavrum çekirdeklerde böyle bir durum olduğuna işaret ediyor.
3) Poltrafilfrenin alt kısmı 43.6 mm bu durum daha ince öğütüm önünde bir engel. Görece kalın öğütümde su tutma kapasitesine etki ediyor olabilir, bu durum akışta sorun yaratabilir.
4) Robot’un piston ve sepet kısmının ısıtılmaması da bir başka etken.
Sorunu nasıl çözdüm/azalttım;
1) Açık kavrum çekirdek almıyorum

Maalesef görece açık kavrulmuş ve “nitelikli” çekirdeklerin vaat ettiklerinden çok uzakta oluşu ve yüksek fiyatlar nedeniyle single origin veya blend olarak satılan çekirdeklere yöneldim. Özellikle
@Niji Coffee Co. ‘den aldığım espresso çekirdekler nispeten uygun fiyatlı ve lezzetli oluyor. Ayrıca Firma1 ve Box Coffee’den de nispeten memnun kaldım.
2) Sepette alt filtre kâğıt muhakkak kullanıyorum. Hamid
@DragonFly hocamdan satın alıyorum size de tavsiye ederim. Çözünmeye ve akışa etkisi olumlu.
3) Sepeti muhakkak ısıtıyorum. Pistonu da ısıtmak oldukça önemli. Thundies isimli 3D baskı kullanarak pistonu ısıtabilirsiniz. Ancak en iyi ısıtma metodu Hamid hocanın elektrikli metoduydu. Forumda paylaşmıştı bir göz atabilirsiniz.
4) Zamana bırakın ve akışa o kadar önem vermeyi. El alışkanlığı ile belli bir süre sonra akış düzeliyor, lezzetten de memnunsanız biraz daha sabır gösterin.
YouTube paylaştığım bir kaç acemi videom var onları buraya iliştiriyorum.
Tekrardan Robot’unuz hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın.