• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cafelat Robot

Hollanda'da 400 euro altına vergi almıyor. Almanya'da da 150 euro altına gümrük vergisi yok ama %19 ithalat vergisi vardı sanırım hocam. İthalat vergisi her koşulda ödeniyordu. Mümkün mertebe ödeme esnasında kestiğ harici almaz muhtemelen.

Hollanda'da 400 euro altına vergi almıyor. Almanya'da da 150 euro altına gümrük vergisi yok ama %19 ithalat vergisi vardı sanırım hocam. İthalat vergisi her koşulda ödeniyordu. Mümkün mertebe ödeme esnasında kestiğ harici almaz muhtemelen.
Yine UK ile aynı paraya geliyor o zaman maceraya gerek yok eğer 108$ ok derlerse alacağım yoksa kalsın.

Merhabalar, forumdan bir robot aldım ve yaklaşık 2 haftadır denemeler yapıyorum. Espresso kavrum kahvelerde oldukça keyifli çıktılar alıyorken açık kavrum çekirdeklerde karşılaştığım bir problem var, yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim. Açık kavrum çekirdeklerde shot alırken gayet güzel basınç oluşsa da (6-9bar) kahve tek bir noktadan değil 3-4 farklı noktadan geliyor ve espressodan beklediğim yoğunlukta gelmiyor ancak çıktıya baktığımda under ya da over olmayan tatlı dengeli çıktılar alıyorum acaba yaşadığım durum normal mi?

@RedRightHand Hocam Robot’unuz hayırlı olsun öncelikle çok güzel bir tercih yapmışsınız. 2020’den beri Robot kullanıyorum ve hala çok memnunum.

WhatsApp grubunda yazdım, ancak aklıma gelen bazı hususları da buradan yazayım dedim.

Açık kavrumda bazı demlemelerde söz konusu problemi bende yaşıyorum. Benim gözlemlerime göre bunların sebepleri;

1) El alışkanlığı ve Robot’a uyum sağlama. Bence bu çok önemli hocam, ilk satın aldığım aylarda neredeyse tüm çekirdeklerde bir akış problemi yaşıyordum. Ancak belli bir eşikten sonra cihazı daha iyi tanıyınca bu akışa bağlı problemler büyük oranda ortadan kalktı.

2) Açık kavrum çekirdeklerin su tutma ve geçirgenlik kapasitesi ile ilgili. Bu konuda yazılı bir bilgi göremedim, ancak benim tecrübelerim açık kavrum çekirdeklerde böyle bir durum olduğuna işaret ediyor.

3) Poltrafilfrenin alt kısmı 43.6 mm bu durum daha ince öğütüm önünde bir engel. Görece kalın öğütümde su tutma kapasitesine etki ediyor olabilir, bu durum akışta sorun yaratabilir.

4) Robot’un piston ve sepet kısmının ısıtılmaması da bir başka etken.

Sorunu nasıl çözdüm/azalttım;

1) Açık kavrum çekirdek almıyorum 😃 Maalesef görece açık kavrulmuş ve “nitelikli” çekirdeklerin vaat ettiklerinden çok uzakta oluşu ve yüksek fiyatlar nedeniyle single origin veya blend olarak satılan çekirdeklere yöneldim. Özellikle @Niji Coffee Co. ‘den aldığım espresso çekirdekler nispeten uygun fiyatlı ve lezzetli oluyor. Ayrıca Firma1 ve Box Coffee’den de nispeten memnun kaldım.

2) Sepette alt filtre kâğıt muhakkak kullanıyorum. Hamid @DragonFly hocamdan satın alıyorum size de tavsiye ederim. Çözünmeye ve akışa etkisi olumlu.

3) Sepeti muhakkak ısıtıyorum. Pistonu da ısıtmak oldukça önemli. Thundies isimli 3D baskı kullanarak pistonu ısıtabilirsiniz. Ancak en iyi ısıtma metodu Hamid hocanın elektrikli metoduydu. Forumda paylaşmıştı bir göz atabilirsiniz.

4) Zamana bırakın ve akışa o kadar önem vermeyi. El alışkanlığı ile belli bir süre sonra akış düzeliyor, lezzetten de memnunsanız biraz daha sabır gösterin.

YouTube paylaştığım bir kaç acemi videom var onları buraya iliştiriyorum.

Tekrardan Robot’unuz hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın.

@RedRightHand Hocam Robot’unuz hayırlı olsun öncelikle çok güzel bir tercih yapmışsınız. 2020’den beri Robot kullanıyorum ve hala çok memnunum.

WhatsApp grubunda yazdım, ancak aklıma gelen bazı hususları da buradan yazayım dedim.

Açık kavrumda bazı demlemelerde söz konusu problemi bende yaşıyorum. Benim gözlemlerime göre bunların sebepleri;

1) El alışkanlığı ve Robot’a uyum sağlama. Bence bu çok önemli hocam, ilk satın aldığım aylarda neredeyse tüm çekirdeklerde bir akış problemi yaşıyordum. Ancak belli bir eşikten sonra cihazı daha iyi tanıyınca bu akışa bağlı problemler büyük oranda ortadan kalktı.

2) Açık kavrum çekirdeklerin su tutma ve geçirgenlik kapasitesi ile ilgili. Bu konuda yazılı bir bilgi göremedim, ancak benim tecrübelerim açık kavrum çekirdeklerde böyle bir durum olduğuna işaret ediyor.

3) Poltrafilfrenin alt kısmı 43.6 mm bu durum daha ince öğütüm önünde bir engel. Görece kalın öğütümde su tutma kapasitesine etki ediyor olabilir, bu durum akışta sorun yaratabilir.

4) Robot’un piston ve sepet kısmının ısıtılmaması da bir başka etken.

Sorunu nasıl çözdüm/azalttım;

1) Açık kavrum çekirdek almıyorum 😃 Maalesef görece açık kavrulmuş ve “nitelikli” çekirdeklerin vaat ettiklerinden çok uzakta oluşu ve yüksek fiyatlar nedeniyle single origin veya blend olarak satılan çekirdeklere yöneldim. Özellikle @Niji Coffee Co. ‘den aldığım espresso çekirdekler nispeten uygun fiyatlı ve lezzetli oluyor. Ayrıca Firma1 ve Box Coffee’den de nispeten memnun kaldım.

2) Sepette alt filtre kâğıt muhakkak kullanıyorum. Hamid @DragonFly hocamdan satın alıyorum size de tavsiye ederim. Çözünmeye ve akışa etkisi olumlu.

3) Sepeti muhakkak ısıtıyorum. Pistonu da ısıtmak oldukça önemli. Thundies isimli 3D baskı kullanarak pistonu ısıtabilirsiniz. Ancak en iyi ısıtma metodu Hamid hocanın elektrikli metoduydu. Forumda paylaşmıştı bir göz atabilirsiniz.

4) Zamana bırakın ve akışa o kadar önem vermeyi. El alışkanlığı ile belli bir süre sonra akış düzeliyor, lezzetten de memnunsanız biraz daha sabır gösterin.

YouTube paylaştığım bir kaç acemi videom var onları buraya iliştiriyorum.

Tekrardan Robot’unuz hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın.

Detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. Daha önce farklı espresso makineleri kullanmıştım ama içlerinden en kolay şekilde güzel sonuç alabildigim robot oldu gerçekten geçmişteki sayfalarca olan övguleri anlayabiliyorum :D piston ısıtmak biraz ugrasli gibi geldi ama hem ısıtıp hem ısıtmadan deneyerek farkı görmeye calisicam tekrardan önerileriniz için teşekkür ederim

Detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. Daha önce farklı espresso makineleri kullanmıştım ama içlerinden en kolay şekilde güzel sonuç alabildigim robot oldu gerçekten geçmişteki sayfalarca olan övguleri anlayabiliyorum :D piston ısıtmak biraz ugrasli gibi geldi ama hem ısıtıp hem ısıtmadan deneyerek farkı görmeye calisicam tekrardan önerileriniz için teşekkür ederim
Şu an fiyat olarak acayip seviyelere gelmiş ancak piston ısıtıcı olarak şunu kullanıyorum. Bunu çok basitleştiriyor. Biraz kalın bir malzeme o yüzden önce 5-10 saniye piston ısıtıcının kendisini ısıtmak gerekiyor ama olsun :D

Şu an fiyat olarak acayip seviyelere gelmiş ancak piston ısıtıcı olarak şunu kullanıyorum. Bunu çok basitleştiriyor. Biraz kalın bir malzeme o yüzden önce 5-10 saniye piston ısıtıcının kendisini ısıtmak gerekiyor ama olsun :D
Piston ısıtmanın bu kadar etki edeceğini düşünmüyordum ama tecrübeli herkes bunu öneriyor

Piston ısıtmanın bu kadar etki edeceğini düşünmüyordum ama tecrübeli herkes bunu öneriyor
Homebarista'da bununla ilgili bir test vardı.

Ben açık kavrum espressolarda kahveyi tamplayıp screen'i yerleştirdikten sonra içine buzdolabı poşeti yerleştirip sıcak su döküyorum. Bu şekilde hem sepet ve portafiltre çok iyi ısınıyor hem sepet ıslanmıyor. Tabi bu kahveyi yakıyor mu bilmiyorum 😂

Homebarista'da bununla ilgili bir test vardı.

Ben açık kavrum espressolarda kahveyi tamplayıp screen'i yerleştirdikten sonra içine buzdolabı poşeti yerleştirip sıcak su döküyorum. Bu şekilde hem sepet ve portafiltre çok iyi ısınıyor hem sepet ıslanmıyor. Tabi bu kahveyi yakıyor mu bilmiyorum 😂
Ben portafiltre ve sepeti su ısıtıcının buhar çıkan kısmına yerleştiriyorum kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha tutup öyle ısıtıyorum. Özellikle araştırmalarımda tamp çok sert yapmaya gerek yok şeklinde yazılar gördüm ama sert yapmadığımda akış istediğim seviyede olmuyor tamp yaparken ne kadar güç kulanıyorsunuz?

Ben portafiltre ve sepeti su ısıtıcının buhar çıkan kısmına yerleştiriyorum kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha tutup öyle ısıtıyorum. Özellikle araştırmalarımda tamp çok sert yapmaya gerek yok şeklinde yazılar gördüm ama sert yapmadığımda akış istediğim seviyede olmuyor tamp yaparken ne kadar güç kulanıyorsunuz?
Bu pek kontrol ettiğim bir değişken değil. Genelde iyi tamp yapıyorum.

Önce espresso yapmak istiyor insan. (Robot)
Sonra eşine de espresso yapıyor (single boiler)
Sonra eşe dosta da sütlü içecek yapmak istiyor (hx)
En son eve gelen birkaç kişiye aynı kalitede kahve yapayım diyor (dual boiler)
Ben hxi atladım ama maalesef insan hep daha rahatına doğru gidiyor. Param olsa gear pumplu ,volümetrik ,telefondan profil girebileceğim bir cihaz alırdım. Çünkü dual boilerda da kahve yaparken aynı anda süt köpürtmek dikkat istiyor :)

Yaklaşık 5 yıldır Cafelat Robot kullanıyorum. Sadece espresso tükettiğimden ve evde benden başka kahve içen olmadığından bana çok uygun bir cihaz. Ayrıca hızlı bir şekilde basıncı değiştirebildiğimden kahve israfım neredeyse hiç olmuyor. Bu en sevdiğim yönü oldu, önceden Gaggia Classic kullanıyordum yeni çekirdek aldığımda ayar yapana kadar fazla israf oluyordu.

Genel olarak hazırladığım espressolardan memnunum. Öte taraftan sıcaklık ayarı yapmadığımdan acaba aynı çekirdeği örneğin 93 derece demleyebilseydim nasıl çıktı elde ederdim diye bir soru işareti oluşmuyor değil. Bunun yanında sepetin alt kısmı 58 mm olmadığından rakibi flair 58’in gerisinde kalıyor. Bu iki eksik nedeniyle arada değiştirme isteği gelmiyor değil ama @B747 nin paylaştığı içerik üreticilerinin değerlendirmelerini izlediğimde gerek yok diyorum. @etozlu hocam sizde özellikle koyu kavrum çekirdekte Robot’un üst segment cihazlardan çokta geri kalmadığı değerlendirmeleriniz olmuştu.

Yaklaşık 5 yıldır Cafelat Robot kullanıyorum. Sadece espresso tükettiğimden ve evde benden başka kahve içen olmadığından bana çok uygun bir cihaz. Ayrıca hızlı bir şekilde basıncı değiştirebildiğimden kahve israfım neredeyse hiç olmuyor. Bu en sevdiğim yönü oldu, önceden Gaggia Classic kullanıyordum yeni çekirdek aldığımda ayar yapana kadar fazla israf oluyordu.

Genel olarak hazırladığım espressolardan memnunum. Öte taraftan sıcaklık ayarı yapmadığımdan acaba aynı çekirdeği örneğin 93 derece demleyebilseydim nasıl çıktı elde ederdim diye bir soru işareti oluşmuyor değil. Bunun yanında sepetin alt kısmı 58 mm olmadığından rakibi flair 58’in gerisinde kalıyor. Bu iki eksik nedeniyle arada değiştirme isteği gelmiyor değil ama @B747 nin paylaştığı içerik üreticilerinin değerlendirmelerini izlediğimde gerek yok diyorum. @etozlu hocam sizde özellikle koyu kavrum çekirdekte Robot’un üst segment cihazlardan çokta geri kalmadığı değerlendirmeleriniz olmuştu.
Hocam almayın flair bence. Gidip flair için robot kalitesinde basket arayacaksınız zamanla. Aşınan metal parçaları var tasarımdan kaynaklı ayrıca.

Neden almayın diyorum;
İzlediğiniz youtuberlar, Reddit herkese high extraction basket pompaladılar bu basketlerin altında bolca cnc ile işlenmiş delikler var, köşelerine kadar süzgeç gibi tabiri yerindeyse. Peki ne işe yaradı, 95 derecede anca çözünen ultra light roast çekirdeklerden 1:2.5 1:3 gibi oranlarda krema da alabildikleri espresso yaptılar. Ama bu espressolar ne yaparsanız yapın tutarsız içecekler. Espresso seven kişiler gövdesiz, texture olmayan , damakta bitişi kısa ve asidik içecek tercih eden bir kesim değildi.
Ayrıca bu light roast çekirdeklerin dial ini bu sepetler ve bolca şişirilmiş düz bıçaklı Değirmenlerle millete işkence oluyordu.

200 dolardan bu basketleri millete çakınca durulur mu, durulmaz. Şimdi de eski cremina, la Pavoni , robot kalitesinde step down basketler üretip 79 dolardan basketi, 50 dolardan yeni tamperleri itelediler. Neden peki, daha gövdeli ve dengeli tatlı bardaklar. Hem de dial ini daha kolay, sepetin her yanına kafam kadar delik açmadıkları için finelar extactionu kolaylaştırıyor. Ah bir de sepetler derin olduğu için kalın puck elde ediyorsunuz.

Elinizdeki robotla en güncel trend olan step down baskete, etli pucka, gövdeli espressoya sahipsiniz. 58mm alınca çekirdekleriniz açık kavruma gitmeyecekse ne daha çok delikli düz basketlere ne de 90-92 derece üzerine ihtiyacınız var.
İhtiyacınız olan tek şey güzel kavrulmuş, orta-orta koyu kavrum çekirdekler ve güzel bir değirmen. Elinizde güncel, iş akışı sizi yormayan bir değirmen varsa da yeni değirmenden tat değil önce iş akışını bozmamasını bekleyin. Tat değişiklikleri flattan koniğe veya filtre odaklı konikten espresso odaklı koniğe geçiş olmadıkça çok belirgin olmuyor.

Yükselen bir diğer metod soup 1-3 barla yapılan gövdesiz tatlı içecekleri de rahatlıkla robotla yapabilirsiniz

Son düzenleme:
@etozlu hocam sizin yorumlarınız çok faydalı oldu/oluyor benim için. Çok şey öğreniyorum. Örneğin flair’in bahsettiğiniz eksikliklerini bilmiyordum. Bu sepet olayını da yeni öğrendim sektör geçmişi yeniden keşfediyor.
Robotta eksikliğini hissettiğim en büyük şey sabit bir sıcaklık yönetimi yapılamaması. Genellikle medium, medium+ çekirdek kullandığımdan sizin de belirttiğiniz gibi sıcaklık ayarının ilave katkı sunacağını da zannetmiyorum ama insan merak ediyor 😀. Örneğin aynı çekirdeği sabit 93 derecede demleseydim tat olarak daha üstün olur muydu diye düşünmüyor değilim. Bu açından Robot ile örneğin MaraX’i ya da Bianca’yı yan yana koyup denemek isterdim. Öğütücüm de Euroka Mignon Specialtia ayrıca Comandante var. Euroka ile daha güzel çıktılar alabiliyorum, şimdilik yeterli oluyor öğütücü açıkçası değişim ihtiyacı duymadım.

@Berkan hocam robotta ister açık ister koyu kavrum çekirdek olsun sepeti muhakkak ısıtıyorum. Eğer açık kavrum deneyeceksem pistonu da ısıtıyorum. Sepeti de kahveyi koyup tamperi uyguladıktan sonra kaynamış suyu koyuyorum 15-20 saniye bekleyip döküyorum, hemen ardından demleme yapacağım suyu ekliyorum. Bu şekilde yaptığımda sepetteki su sıcaklığını 93 derece olarak ölçtüm. Ancak eğer açık kavrum demleyeceksem poltrafiltreyi kettelın üzerinde bekletip ardından sıcak su ile doldur boşalt yapıyorum. Bu şekilde yapınca sıcaklık açısından yeterli oluyor tat olarak güzel sonuç veriyor. Stabilete iyi ama sabit bir sıcaklık yönetimi olsa güzel olurdu. Çok sorun mu değil ama olsa güzel olurdu😊

Benim kahve rutinim sabah işe gitmeden evvel bir espresso akşam yemekten sonra bir espresso daha içmek şeklinde. Suyu kaynat demle, ısıt, öğüt vs toplamda 6-7 dakikada hazırlayabiliyorum. Cihazı seviyorum, 5 seneyi devirdim bu süre zarfında günde en az iki espresso hazırladım. Şimdiye kadar bakım temizlik vs hiç uğraşmadım. Espressoyu hazırla, sil geç bu kadar. 😀

Geri