Hah işte, tüm mesele de bu.Nitelikli lafının kaba açıklaması şu sca puanı 85 ve üzeri olan single origin çekirdeğe nitelikli diyoruz. Zira 85 puan altı çekirdekler genelde tek bir aroma içeriyor oluyor. Hele 80 altı olanlar düz kahve diyebileceğimiz veya ticari diyebileceğimiz çekirdekler oluyor.
Size zırva gibi gelmesine bir şey diyemem lakin içtiğim çekirdekten 3 4 farklı aromayi net olarak aldığım çekirdek ile ee ne bu dümdüz kahve dediğim çekirdeği ben aynı göremiyorum.
Puanlanmamış ya da puanı 80- olan ama "nitelikli" adı altında satılan çekirdeklerin tepesine tepesine vuracak bir sürü çekirdek var piyasada. Hele yurt dışında zibil gibi. Neymiş efendim, QGrader aldığı incik boncuk aromaları için +90 vermiş. Ya da kırığı çıkığı çok olduğu için çekirdek sınıfta kalmış. Elek boyu ufakmış, seçmelere bile girememiş vs vs.
Fantazi niş örnek: Oooo falanca çekirdeği on nomero beş yıldız hemi de +90 küsür puanlı. Hemi de denedik... Eee, ikinci partide kavururken voltaj zıpladı, prob saçmaladı, cooler fan devri azaldı, daş düştü, ayu çıktı ve renk kodu aynı olduğu için roaster fark etmedi, profil sapıttı gitti. Ama falanca çekirdeği on nomero beş yıldız hemi de +90 küsür puanlı. Peki.
Madem 80+ nitelikli ve
80-84 çok iyi
85-89 mükemmel
90-100 üstün kaliteli/nitelikli olarak değerlendiriliyor,
Gerçek niş örnek: 82,5 puanlı, dolayısı ile nitelikli denen bir çekirdeği, fincanda kafasına kafasına vuran grade 4 hatta grade 5 çekirdeklere (QGrader görse o çekirdekleri xtir çeker vallah.) neden tercih edeyim. Puanı için mi? Zira o nitelikliyi de denedim, diğerlerini de. Gibi gibi.....
Tüm numara denemek. Puan muan hikaye. Hatta imkan varsa kör tadım. Deneyen beğendiğine devam etmeli.
Bu bağlamda nitelikler puanlar falan hep iyi fiyata kahve sattırma çabası.
İyi ki de var bu çaba. Bahanecek biz de ağzı burnu düzgün kahve içebiliyoruz arada.