• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bitmeyen Ekşilik Problemi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AtifK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AtifK

Barista
İsim
Atıf
Daha fazla  
İsim
Atıf
merhaba herkese 9 aydır bitmek bilmeyen bir ekşilik problemim var dedica ve dipsiz pf ile başlayan ancwk şuan bianca v3 ve niche zeroda da devam eden bir serüven

Forumda konuyla alakalı yazılan neredeyse her şeyi okudum. Bir çok çekirdek denedim wayta cacua reserve ,milestone miscela ve

Şuan sanal baharat columbia supremo mevcut elimde 500g kadar diğer kahveler gelmedi

özelde de çokça tavsiye de alsam da değişem bir tat olmadı.

başta puck screen kıllansamda sonradan bıraktım şimdi de kağıt puck kullanıyorum

Bianca ayarlarım pedal tamamen açık offset 10 derecede preinf 4 saniye başka ayara dokunmadım

Suyum saka ile assu karışık 80ppm civarı

muhakkak makine ve pf yarım saat kadar ısınıyor

Girişi şöyle yapayım shotu 50-60 saniyelere uzatsam bile tadı hep ekşi algılıyorum başta bu konu içib tabsiye verebilirsiniz yani belki de bu karmaşa tada karar veremememden kaynaklıdır

wdt yapıyorım ve tamperı hemen hemen düz yapmaya dikkat ediyorum zaten sıçrama vs pek olmuyor

sıcaklıkla da değişimler yaptım 91 den 95 e kadar tat her zaman bozuk

herhangi akış videosu:

Ekli dosyalar

• IMG_4973.jpeg
    IMG_4973.jpeg
    207.2 KB · Görüntüleme: 33
  • A1406D79-3BC5-4B57-950F-921A36915F17.jpeg
    A1406D79-3BC5-4B57-950F-921A36915F17.jpeg
    137.4 KB · Görüntüleme: 18
  • E7A6AAAB-9233-40A9-A04C-8F27F18BE0D1.jpeg
    E7A6AAAB-9233-40A9-A04C-8F27F18BE0D1.jpeg
    165.5 KB · Görüntüleme: 15
  • 842F467B-0642-400B-8A0C-F3790F922B94.jpeg
    842F467B-0642-400B-8A0C-F3790F922B94.jpeg
    167.8 KB · Görüntüleme: 13
  • 146BBA77-0200-4C20-9717-01497FBA5680.jpeg
    146BBA77-0200-4C20-9717-01497FBA5680.jpeg
    176.9 KB · Görüntüleme: 32
Şunları deneyin,
  • Başka su
  • Kahve dozajını azaltıp daha inceye gidin ve puck screen kullanarak benzer süreyi daha az gramajda yakalamayı hedefleyin
  • Filtre kavrum değil, espresso veya omni kavrum kahve
  • Yıkanmış yerine natürel process kahve

merhaba herkese 9 aydır bitmek bilmeyen bir ekşilik problemim var dedica ve dipsiz pf ile başlayan ancwk şuan bianca v3 ve niche zeroda da devam eden bir serüven

Forumda konuyla alakalı yazılan neredeyse her şeyi okudum. Bir çok çekirdek denedim wayta cacua reserve ,milestone miscela ve

Şuan sanal baharat columbia supremo mevcut elimde 500g kadar diğer kahveler gelmedi

özelde de çokça tavsiye de alsam da değişem bir tat olmadı.

başta puck screen kıllansamda sonradan bıraktım şimdi de kağıt puck kullanıyorum

Bianca ayarlarım pedal tamamen açık offset 10 derecede preinf 4 saniye başka ayara dokunmadım

Suyum saka ile assu karışık 80ppm civarı

muhakkak makine ve pf yarım saat kadar ısınıyor

Girişi şöyle yapayım shotu 50-60 saniyelere uzatsam bile tadı hep ekşi algılıyorum başta bu konu içib tabsiye verebilirsiniz yani belki de bu karmaşa tada karar veremememden kaynaklıdır

wdt yapıyorım ve tamperı hemen hemen düz yapmaya dikkat ediyorum zaten sıçrama vs pek olmuyor

sıcaklıkla da değişimler yaptım 91 den 95 e kadar tat her zaman bozuk

herhangi akış videosu:

Daha önce birisinin suyun içine biraz maden suyu dökerek çözdüğünü görmüştüm

Bende özellikle Colombia, Guetemala gibi Amerika kıtası kahvelerini tercih ediyorum. Afrika kökenli hiç bir kahve tercih sebebim değil çünkü o meyve asiditesi hiç hoşuma gitmiyor. Diğer yönden kavrum derecesini minimum medium roast tercih ediyorum. Bulabilirsem ( Montag Luna Dark tarzı ) koyu kavrum kahveleri almaya özen gösteriyorum. Mesela Milestone'den Teodora kahvesini aldım ve gerçekten sıfır asidite, güzel bir krema, tatlı bir bitiş. Ekşilik problemi bir kaç sebepten olur. En büyük etken kahvenin kendisidir. Sıcaklık ve kavrum derecesi de belirleyicidir.

Birde o bahsettiğiniz kahvelerde asidite ön plandadır. Kahve seçiminiz yanlış.

tertemiz çıktılar alıyorsunuz belliki hocam videolar oldukça uygun. bütün olay çekirdekte. onlarca çeşit çekirdek denedim %90ı 3.dalga kahve kavurucular olduğundan ve espresso için olması gerekenden açık kavrulduğundan çıktılar hep ekşi. geçen gün a roasting lab tan bir sumatra sipariş verdim. alın deneyin mesela ne demek istediğimi anlarsınız. yada milestones fazenda yada sitio olur. bunları deneyebilirsiniz.

tertemiz çıktılar alıyorsunuz belliki hocam videolar oldukça uygun. bütün olay çekirdekte. onlarca çeşit çekirdek denedim %90ı 3.dalga kahve kavurucular olduğundan ve espresso için olması gerekenden açık kavrulduğundan çıktılar hep ekşi. geçen gün a roasting lab tan bir sumatra sipariş verdim. alın deneyin mesela ne demek istediğimi anlarsınız. yada milestones fazenda yada sitio olur. bunları deneyebilirsiniz.
hocam dediğinizi sipariş edeceğim ama aklıma bir şey takıldı yine de en ufak tatlılık almak gerekmez mi yani metalik ekşilik gibi acayio bir ekşilik benimkisi

Benzer bir sorunla ben de karşılaştım. Bence konu damak tadı. Kilolarca kahve ziyan ettim. O istediğim tadı yakalayamadım. 6 aydır bianca-064s(ssp hu) ikilisiyle espresso deniyorum. Yıllardır filtre kahve içiyordum. Bana bal gibi gelen filtre eşime ekşi geliyordu. Hıııı demek ki olay damakta...
Kahvecilerde zift gibi espressolara o kadar alışmışız ki güzel yaptığımız kahveler bile ekşi geliyor. Oturduğum kafelerde latte-amerikano içtim yıllarca. Evde doğru espresso diye yırtınıp dururken yahu dışarıda para vererek latte içerken ne diye kendimi espressocu olmaya çalışıyorum? Güzel akışta koyuyorum sütü-suyu bakıyorum keyfime... Ha Bianca'ya ayıp oluyor mu? Olabilir keyfim yerinde...
Aromatik, sütsüz kahve içeceğim zamanlar fitreye, sütlü içmek istersem de görece ucuz koyu kavrum espresso çekiyorum. Böylece filtre kahveye ayırdığım bütçeyi de daha yukarıya çekiyorum. Buna vazgeçiş de denebilir :)

Benzer bir sorunla ben de karşılaştım. Bence konu damak tadı. Kilolarca kahve ziyan ettim. O istediğim tadı yakalayamadım. 6 aydır bianca-064s(ssp hu) ikilisiyle espresso deniyorum. Yıllardır filtre kahve içiyordum. Bana bal gibi gelen filtre eşime ekşi geliyordu. Hıııı demek ki olay damakta...
Kahvecilerde zift gibi espressolara o kadar alışmışız ki güzel yaptığımız kahveler bile ekşi geliyor. Oturduğum kafelerde latte-amerikano içtim yıllarca. Evde doğru espresso diye yırtınıp dururken yahu dışarıda para vererek latte içerken ne diye kendimi espressocu olmaya çalışıyorum? Güzel akışta koyuyorum sütü-suyu bakıyorum keyfime... Ha Bianca'ya ayıp oluyor mu? Olabilir keyfim yerinde...
Aromatik, sütsüz kahve içeceğim zamanlar fitreye, sütlü içmek istersem de görece ucuz koyu kavrum espresso çekiyorum. Böylece filtre kahveye ayırdığım bütçeyi de daha yukarıya çekiyorum. Buna vazgeçiş de denebilir :)
hocam çok sık aklıma gelen bir konu. Ya kendimi boşa yırtıyorsam aslında zaten tat buysa alınacak olan. Bir yandan da şey diyorum yani bu kadar tuzlu ve ekşimsi tadı kimse içemez ama bence.
Nasıl tarif edilir bilmiyorum ama gerçekten korkunç kötü içenin yüzü buruşuyor ve her kahvede aynı tat sanki kahve sadece öğütüp direnç olsun diye koyduğum bir şey .
Her kahveden aynı kötü tat hiç fark yok

Hocam çözüm eve espressodan anlayan misafir çağırmak. Onun da deneyimi senle aynı olursa artık sen ona misafirliğe gidersin :)

Bununla hiç alakası yoktur.

Keşke konyada olan olsa forumda 😂😂
Hocam Karaman olarak kapımız her zaman açık, yolunuz düşerse beklerim 😊☕ asıl konuya gelecek olursak da bu mesele yıllardır forumlarda net olarak çözülemeyen karmaşık bir denklem... Kaldı ki bi çok detaya hakim olduğunuz ve azimli istekli olduğunuz da açıkca ortadayken size bildiğiniz aynı şeyleri yeniden yazmak istemem...
Bazen param olsa da Roma ya gidip elli farklı mekandan elli farklı espressoyu içsem sonra da haa demek şu buymuş bu da şuymuş desem diyorum ama bilin bakalım ne eksik... 😅 Aslında hep derler onlar bu işe bu kadar özenmiyorlar klasik espresso işte basıp geçiyorlar diye yine de merak ediyor insan...
Bu sorunun cevabı her şey olabilir hocam hatta siz bile olabilirsiniz 😅 yani damak zevkiniz kabul etmiyor olabilir... Aylardır eşime espresso denettiriyorum bak bu klasik bu tatlı bu güzel diyorum, içiyor yok ekşi bu diyor, hadi ilk yudumda az biraz ekşilik olabilir - ki bana göre değil- ama 2 ve 3. yudumda imkanı yok tatlılık olur diyorum yok yine ekşi diyor. Yav bu ekşi değil çok az ilk yudumda asidite var o da normal sonra tatlılık var diyorum yok diyor ekşi o diyor. Sonra gidip filtre kavrum turunçgil limon notalı kahvelerle, düşük sıcaklık düşük basınç espresso yapıyorum e hadi bunu iç bakalım diyorum bu da aynı ekşi diyor. Aynı değil abi vallahi değil ama anlatamıyorum yada anlamak istemiyor ya da tamamen damak meselesi...
Sonuç olarak bu mesele tam bir dipsiz kuyu, kime göre neye göre... Allah hepimize kolaylık versin ve tekrar "bekleriz" ☺️☕

Buzdağı ile suyu güncelledikten sonra da sorunum devam etti ilgili pucklar aşağıda

Ekli dosyalar

• IMG_5022.jpeg
    IMG_5022.jpeg
    200.4 KB · Görüntüleme: 23
  • IMG_5018.jpeg
    IMG_5018.jpeg
    210.9 KB · Görüntüleme: 24
Geri