• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bitmeyen Ekşilik Problemi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AtifK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hocam Karaman olarak kapımız her zaman açık, yolunuz düşerse beklerim 😊☕ asıl konuya gelecek olursak da bu mesele yıllardır forumlarda net olarak çözülemeyen karmaşık bir denklem... Kaldı ki bi çok detaya hakim olduğunuz ve azimli istekli olduğunuz da açıkca ortadayken size bildiğiniz aynı şeyleri yeniden yazmak istemem...
Bazen param olsa da Roma ya gidip elli farklı mekandan elli farklı espressoyu içsem sonra da haa demek şu buymuş bu da şuymuş desem diyorum ama bilin bakalım ne eksik... 😅 Aslında hep derler onlar bu işe bu kadar özenmiyorlar klasik espresso işte basıp geçiyorlar diye yine de merak ediyor insan...
Bu sorunun cevabı her şey olabilir hocam hatta siz bile olabilirsiniz 😅 yani damak zevkiniz kabul etmiyor olabilir... Aylardır eşime espresso denettiriyorum bak bu klasik bu tatlı bu güzel diyorum, içiyor yok ekşi bu diyor, hadi ilk yudumda az biraz ekşilik olabilir - ki bana göre değil- ama 2 ve 3. yudumda imkanı yok tatlılık olur diyorum yok yine ekşi diyor. Yav bu ekşi değil çok az ilk yudumda asidite var o da normal sonra tatlılık var diyorum yok diyor ekşi o diyor. Sonra gidip filtre kavrum turunçgil limon notalı kahvelerle, düşük sıcaklık düşük basınç espresso yapıyorum e hadi bunu iç bakalım diyorum bu da aynı ekşi diyor. Aynı değil abi vallahi değil ama anlatamıyorum yada anlamak istemiyor ya da tamamen damak meselesi...
Sonuç olarak bu mesele tam bir dipsiz kuyu, kime göre neye göre... Allah hepimize kolaylık versin ve tekrar "bekleriz" ☺️☕
amin hocam öncelikle yani gerçekten onlar tamp falan hiç dikkat etmeden şak diye yapıyorlar ama bilmiyorum ilginç yani italyayı gezenler seviyor espressoları

Buzdağı ile suyu güncelledikten sonra da sorunum devam etti ilgili pucklar aşağıda
Soldaki görselde darbe almadı ise sanki kanallaşma olmuş. Sağdaki görselde ise dış başlığı izi var. Sanki kahve biraz fazla konmuş gibi

Espresso konusunda çok deneyimli sayılmam, ama benzer sorunları ben de yaşamıştım.
Idose ile aynı altyapıyı kullanan başka bir makine kullanıyorum. Kutu içinden çıkan düz tamperi, klikli bir tamper ile değiştirdim. Ayrıca dozajı biraz azalttım ve koyu kavrum kahveye geçerek sorunu büyük ölçüde çözdüm.

Hatta ben ilk önce gittim file markette satılan dark roast bir tane kahve çekirdeği aldım. Suyuda saka aldım( benim bildiğim ppm i en yüksek sulardan bir tanesi).Tatta biraz düzelme olunca( iyi anlamda değil sadece ekşilik kaybolunca), diğer tamper vs değiştirdim.

Ayrıca doğru bir mantık mı emin değilim ama , kahveyi yaptıktan sonra puck ı tezgaha düşürüp, elimle hafif dokununca bozuluyorsa workflow da bir yanlışlık olduğunu anlıyorum.

Espresso konusunda çok deneyimli sayılmam, ama benzer sorunları ben de yaşamıştım.
Idose ile aynı altyapıyı kullanan başka bir makine kullanıyorum. Kutu içinden çıkan düz tamperi, klikli bir tamper ile değiştirdim. Ayrıca dozajı biraz azalttım ve koyu kavrum kahveye geçerek sorunu büyük ölçüde çözdüm.

Hatta ben ilk önce gittim file markette satılan dark roast bir tane kahve çekirdeği aldım. Suyuda saka aldım( benim bildiğim ppm i en yüksek sulardan bir tanesi).Tatta biraz düzelme olunca( iyi anlamda değil sadece ekşilik kaybolunca), diğer tamper vs değiştirdim.

Ayrıca doğru bir mantık mı emin değilim ama , kahveyi yaptıktan sonra puck ı tezgaha düşürüp, elimle hafif dokununca bozuluyorsa workflow da bir yanlışlık olduğunu anlıyorum.
aşırı ticari bir kahve edineceğim ben de hocam öyle demeyeyim bir de

Akşam birçok deneme yaptık İyi bilen abilerle

Öncelikle 10klikte 18.5g öğüttüm tıkanması için tıkandı ve 2klik kalınlaştırdık

12 klik çok az daha akış oldu ama hala yeterli değildi

14klik 59sn 1:2 / İlk ağza aldığında ekşi olsa da yutunca çok acı bir kahveydi

15.5klik 48sn 18.5/40ml / Ekşilik ve yuttuktan sonraki acılık devam etti ama öncekine göre şiddeti azdı

16.5 klik bu sefer 17.5 koydum 40ml aldım / Ekşiliği almaya devam ettim ama daha yumuşaktı

16.5klik 18/36 32 saniye / Aşırı kötü aşırı ekşi bir tat

her şey bir öncekiyle aynı bu sefer 25sn de ne aldıysamı görmek istedik 19g çıktı aldık

ekşiydi yine su katımca 40ml yumuşasa da tat kötüydü

Akşam birçok deneme yaptık İyi bilen abilerle

Öncelikle 10klikte 18.5g öğüttüm tıkanması için tıkandı ve 2klik kalınlaştırdık

12 klik çok az daha akış oldu ama hala yeterli değildi

14klik 59sn 1:2 / İlk ağza aldığında ekşi olsa da yutunca çok acı bir kahveydi

15.5klik 48sn 18.5/40ml / Ekşilik ve yuttuktan sonraki acılık devam etti ama öncekine göre şiddeti azdı

16.5 klik bu sefer 17.5 koydum 40ml aldım / Ekşiliği almaya devam ettim ama daha yumuşaktı

16.5klik 18/36 32 saniye / Aşırı kötü aşırı ekşi bir tat

her şey bir öncekiyle aynı bu sefer 25sn de ne aldıysamı görmek istedik 19g çıktı aldık

ekşiydi yine su katımca 40ml yumuşasa da tat kötüydü
Bunu arkadaşlarınızda mı bu şekilde deneyimledi. Eğer espressodan anlıyor iseler tavsiyeleri ve sorunun neyden kaynaklandığını size söylemiş olmaları lazım. Söylemedilerse ya da bir anlam veremedilerse kusura bakmayın espressodan anlamıyorlardır.

Bunu arkadaşlarınızda mı bu şekilde deneyimledi. Eğer espressodan anlıyor iseler tavsiyeleri ve sorunun neyden kaynaklandığını size söylemiş olmaları lazım. Söylemedilerse ya da bir anlam veremedilerse kusura bakmayın espressodan anlamıyorlardır.
tatma fırsatları olmadı yanımda değiller çünkü fakat espressodan anlamıyorlar demek her şart altında imkansız

tatma fırsatları olmadı yanımda değiller
Bence bir üçüncü nesil kahve dükkanına gidin. Oradan bir espresso siparişi verin. O da size ekşi geliyor ise espresso sizin damağınıza hitap etmiyor demektir. Yok orada içtiğiniz işte budur dedirtiyorsa o zaman birçok faktör devreye girer. Başta kahvenin kendisi, kavrum derecesi, öğütüm tutarlılığı, iyi bir ön hazırlık süreci, kanallaşma olmaması, kullandığınız su, suyun sıcaklığı, ön demleme olup olmadığı vs vs.

Bence bir üçüncü nesil kahve dükkanına gidin. Oradan bir espresso siparişi verin. O da size ekşi geliyor ise espresso sizin damağınıza hitap etmiyor demektir. Yok orada içtiğiniz işte budur dedirtiyorsa o zaman birçok faktör devreye girer. Başta kahvenin kendisi, kavrum derecesi, öğütüm tutarlılığı, iyi bir ön hazırlık süreci, kanallaşma olmaması, kullandığınız su, suyun sıcaklığı, ön demleme olup olmadığı vs vs.
yaşadığım şehirde bildiğim kadarıyla öyle muhteşem bir 3. nesil kahve dükkanı yok maalesef

saydığınız majör şeyler kitap üzerinde doğru aslında her şey olması gerektiği gibi lakin tat ekşi

Pour over coffee diye bir yer görüyorum zaferde. Belki açıktır ve espresso da yapıyordur adı pour over olsa da. Tadım etkinlikleri falan yapmışlar. Batmamışlardır umarım

abi full dümen orası flatwhite bile kötüydü
Just feel Coffee diye bir yer var bir de oraya inceleyebilir misin bana 3. nesil gibi geldi

Çok espresso odaklı gibi durmuyor ama ben olsam dışarıda bolca kahve denerim, baristasıyla sahibiyle iki kelam eder paletimi kötü de olsa farklı tatlara maruz bırakırım :)

Çok espresso odaklı gibi durmuyor ama ben olsam dışarıda bolca kahve denerim, baristasıyla sahibiyle iki kelam eder paletimi kötü de olsa farklı tatlara maruz bırakırım :)
deneyeceğim abi elimden geldiğince çokca bir süre çekirdek almam zaten son bir kez daha alımdan sonra yazın cold brew iyi gidiyor😂

Espressoda sürenin uzaması her zaman çözünmenin artacağı ve asiditenin azalacağı anlamına gelmez, tam tersi çözünmenin düşmesine de sebep olabilir. Denediniz mi bilmiyorum ama 40 gram çıktıyı 25-30 saniyelerde de denemenizi tavsiye ederim, yazdıklarınızdan anladığım bu reçeteyi denemediğiniz yönünde olduğu için belirtmek istedim.

Espressoda sürenin uzaması her zaman çözünmenin artacağı ve asiditenin azalacağı anlamına gelmez, tam tersi çözünmenin düşmesine de sebep olabilir. Denediniz mi bilmiyorum ama 40 gram çıktıyı 25-30 saniyelerde de denemenizi tavsiye ederim, yazdıklarınızdan anladığım bu reçeteyi denemediğiniz yönünde olduğu için belirtmek istedim.
deneyeyim hocam

Geri