• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Baristatus

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ogakuzar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Al ruwad beklentimin üzerinde, alkolik bir kahveydi.
Kalitada iki başka ısı ve öğütümle denedim (döküş çift bloom + 100 üç döküş)
Birde baristatusun sayfasındaki aeropressi denedim.
Bi 12,5luk hâlâ kavanozda.

İlki cmd 21klik 91derece nestle su
Bardağı bitirdikten sonra çevirmeye girer miyim, üflesem promil çıkar mı kaygısı oldu.

İkinci aeropress (5 kere karıştır komutlu -.-)
Gene alkol alkol.

Üçüncüde ısıyı iyice düşürdüm(85). Öğütümü 2 tık kalınlaştırdım. Atahan bey’in under kaldık reçetesini kalita’ya uyarlamaya çalıştım ve daha keyifli, daha dengeli bir çıktı aldım.
Bu arada babamı demlesem soğudukça tatlılaşır. Bence bu tam olarak bir deneyim değil.

3 demleme sonunda tekrar hatırladıklarım.
Beni demlerken yoran kahvelerden hoşlanmıyorum. Hele ki az gramajlıysa, bana çalışma rahatlğını kısıtlıyorsa keyif almıyorum.
İkincisi yemen kahvesine daha ne kadar şans vereceğim. Ya da yemendeki savaş hasatları etkilediği için daha ne kadar fermantenin büyüsünü kullanacaklar.
Üçüncüsü kompleks bardaklar için yaşlanmışım.

Son kalan 12,5u degassın ikinci ayına kadar bekletip bile isteye kahveyi söndürmek istyorum. Bir nevi çıktının dizginlenmesini arzuluyorum.

Ama sözün özü, kısmen iyi geldi. Her ufak değişikliğin bardağa acaip yansımalarını hatırlamış olduk.
Merhaba size tavsiyem su sıcaklığından feragat etmek yerine oranı düşürmenizi öneririm. 1:13 - 1:12 civarı ve normalden daha kalın öğüterek su döküş aralarını uzatıp daha yavaş bir döküşle ex etmek daha iyi sonuçlar verecektir diye düşünüyorum.

@OkanT bey'in bir mesajında, kavrumdan 2 ay geçmesinin ardından kahvenin başkalaştığını söylemesi üzerine acele etmedim. Tam 2 ay sonraki performans ile biraz öncesini karşılaştırabilmek adına ise ilk demlememi dün gerçekleştirdim. Bu arada bana gelen kahve 28.12 kavrum tarihliydi.

Gramaj az olduğundan Aeropress ile demlemek planlarımda yoktu fakat Youtube Coffeeblackhot kanalında AP ile yapılan demlemeden alınan sonucun tatmin edici olduğunun söylenmesi üzerine bu şekilde demlemeye karar verdim. Verilen reçete şu şekilde :

13/187 Kahve Su oranı - Comandante 24 Klik
Düz Metod / Çift Aeropress Filtresi
85C Su / Tek Döküş / Ben Nestle Purelife kullandım.
Tek döküşü bitirip 3 kez karıştırıyoruz. Ardından plunge takıyoruz, 1.30 da basmaya başlayıp "fıs :D" sesini duyunca bırakıyoruz. Hedef bu sesi 2 dakikada yakalamak.

Kahve kavanozun içerisindeyken çok yoğun alkol ve kakao oranı hayli yüksek bitter çikolata kokularına sahipti. Çarpıcı bir kokusu vardı. Öğütümden sonra da vurucu bir koku olmasına rağmen o keskin alkol kokusu biraz seyrelip daha tatlı bir kokuya dönüştü diyebilirim.

Demlendikten sonra karafta kokladığımda ise şekerlenmiş muzu andıran bir koku ve yine yoğun çikolata kokusu aldım. Videoda da muz tadının net olduğu söyleniyordu lakin bendeki muz kokuyla sınırlı kaldı :D Karafta almış olduğum bu koku tada yansımamış ve enteresan bir biçimde kavanozdaki halinin kokusuyla bardaktaki tadı çok uyumluydu. İlla ki bir şeye benzetecek olursam kesinlikle meyveli bir cin kokteyline benzetebilirim. Alkolsü hissiyat arkadan kendisini hissettirmesine rağmen asla rahatsız edici değildi, AP etkisinden olacak sanırım oldukça tatlıydı.

Sonuç olarak ben AP ile de beğendim, böyle kokan bir kahveden bu kadar berrak bir sonuç çıkmasını beklemiyordum. Fakat pour over demleyeceğimde daha tatmin edici bir sonuç alacağımı düşünüyorum. Çünkü bu kahve özelinde beklentim tatlılıktan ziyade o kompleksiteyi hissetmek.

Dipnot : AP'i basılı halde daha sonra yıkamak için bırakmıştım. Ancak 2-3 saat sonra yıkayabilme fırsatım oldu. Kağıdı çöpe atacakken gelen koku resmen kokteyl kokusuydu. AP in kahve ekipmanı olduğunu bilmeyen birine kokteyl yapma aracı olduğu söyleseniz inandırabilecek bir seviyede kokuydu :D

@OkanT bey'in bir mesajında, kavrumdan 2 ay geçmesinin ardından kahvenin başkalaştığını söylemesi üzerine acele etmedim. Tam 2 ay sonraki performans ile biraz öncesini karşılaştırabilmek adına ise ilk demlememi dün gerçekleştirdim. Bu arada bana gelen kahve 28.12 kavrum tarihliydi.

Gramaj az olduğundan Aeropress ile demlemek planlarımda yoktu fakat Youtube Coffeeblackhot kanalında AP ile yapılan demlemeden alınan sonucun tatmin edici olduğunun söylenmesi üzerine bu şekilde demlemeye karar verdim. Verilen reçete şu şekilde :

13/187 Kahve Su oranı - Comandante 24 Klik
Düz Metod / Çift Aeropress Filtresi
85C Su / Tek Döküş / Ben Nestle Purelife kullandım.
Tek döküşü bitirip 3 kez karıştırıyoruz. Ardından plunge takıyoruz, 1.30 da basmaya başlayıp "fıs :D" sesini duyunca bırakıyoruz. Hedef bu sesi 2 dakikada yakalamak.

Kahve kavanozun içerisindeyken çok yoğun alkol ve kakao oranı hayli yüksek bitter çikolata kokularına sahipti. Çarpıcı bir kokusu vardı. Öğütümden sonra da vurucu bir koku olmasına rağmen o keskin alkol kokusu biraz seyrelip daha tatlı bir kokuya dönüştü diyebilirim.

Demlendikten sonra karafta kokladığımda ise şekerlenmiş muzu andıran bir koku ve yine yoğun çikolata kokusu aldım. Videoda da muz tadının net olduğu söyleniyordu lakin bendeki muz kokuyla sınırlı kaldı :D Karafta almış olduğum bu koku tada yansımamış ve enteresan bir biçimde kavanozdaki halinin kokusuyla bardaktaki tadı çok uyumluydu. İlla ki bir şeye benzetecek olursam kesinlikle meyveli bir cin kokteyline benzetebilirim. Alkolsü hissiyat arkadan kendisini hissettirmesine rağmen asla rahatsız edici değildi, AP etkisinden olacak sanırım oldukça tatlıydı.

Sonuç olarak ben AP ile de beğendim, böyle kokan bir kahveden bu kadar berrak bir sonuç çıkmasını beklemiyordum. Fakat pour over demleyeceğimde daha tatmin edici bir sonuç alacağımı düşünüyorum. Çünkü bu kahve özelinde beklentim tatlılıktan ziyade o kompleksiteyi hissetmek.

Dipnot : AP'i basılı halde daha sonra yıkamak için bırakmıştım. Ancak 2-3 saat sonra yıkayabilme fırsatım oldu. Kağıdı çöpe atacakken gelen koku resmen kokteyl kokusuydu. AP in kahve ekipmanı olduğunu bilmeyen birine kokteyl yapma aracı olduğu söyleseniz inandırabilecek bir seviyede kokuydu :D
Kaçırdım sanırım. Demlediğiniz çekirdek neydi?

Ben de Haşim Bey'in 3 hafta demesi üzerine bir kere V60'da bir kere de B75'te iki demleme yaptım ama o demlemeleri çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. 20g kahveyi ise bir çekmeceye koyup bir süreliğine unuttum. 6. haftada aklıma geldi, açtığımda kokusu değişmişti. Kötü kokmuyordu zaten de iyi bir şeyden başka iyi bir şeye dönüşmüştü, orman meyveli alkollü kokusu yerini dediğin gibi bitter çikolataya bırakmıştı. Meyve ve alkol kokuları biraz gerilemişti. Sende hala çok önde olmasının sebebi belki benim öncesinde gayriihtiyari olarak çekirdeği daha uzun süre havalandırmış olmam olabilir.

6. haftada içimi daha kolay, daha zevkli bir fincan aldım. Bu fincanı 3. haftada almış olsaydım sosyale çekirdek ile ilgili daha olumlu şeyler yazardım.😅

Velhasıl bence Alchemy Process'in degass süresi 5-6 hafta civarı.🙂

Velhasıl bence Alchemy Process'in degass süresi 5-6 hafta civarı.🙂
Bunu @OkanT Bey aciklamisti.
sonuctan sebebe varım yaparak teorim var, kesin bilimsel birşey söyleyebilmem söz konusu değil tabi, tecrübeye göre mantık yürütebilirim.
roest ike cok hızlı kavuruldugu için çekirdekler yeterince irileşmiyor, bu sebepten gözeneklerin geçirgenliği yeterince olmuyor, bu sebeplede degassing daha uzun sürüyor diye yorumluyorum ben.
Şeklinde paylaşmıştı ve 8 haftalık bir dinlendirmeden sonra da fincandaki farklılığın bariz oldugunu paylaşmıştı sanırım.Fahri keşiş unvanımı aldığım zamanlardan tabi bunlar yanılıyor olabilirim,8 haftanin dolduğu sabah güneş doğarken doğuya bakmayı düşünüyorum 😂

Moderatörün son düzenlenenleri:
Yeni deneyebildim bu çekirdeği. Çok beğendim. Gövde, asidite, after-taste her yönden tatmin ediciydi. Şu şekilde demledim;

Comandante 19 click, Origami Dripper S + TH-3 filtre
15 gr kahve, 240 ml su (1/16 oran)
Su Damla Köyceğiz, sıcaklık 96 derece
50 ml su ile 45 sn blooming, kalan suyu 70+70+50 ml
Demleme süresi 2:20

Aeropress'den sonra daha kompleks bir bardak elde edeceğimi düşündüğüm pour over'da da demleme gerçekleştirdim. @barista_atahan 'ın Baristatus Youtube konuk olup kahveyi demlediği programdan 1 hafta sonra şans eseri İzmir La Loba'da atölye denk geldi. Kendisiyle uzunca sohbet etme fırsatımız oldu ve kahveyi henüz 1 hafta önce demlemiş, sektörde deneyimli birini yakalayınca "V60 da nasıl demlememi önerirsin?" sorusunu sormayı ihmal etmedim. O da under kalma fahri konsolosu olarak bana underda kalabileceğim bir reçete önerdi :D Elimdeki imkanlarla verilen referansa göre oluşturduğum reçete şu şekilde :

Comandante 22 Klik / Hario 40'lı
Nestle Purelife Su / 90 C
13/169 - Kahve/ Su Oranı
30-100-169 / Bitiş 2.25 (Bloom sonrası döküşe 45.saniyede, son döküşe 1.40 da başladım)
Döküşler olabildiğince yavaş ve yumuşak, yatağa müdahale yok

Daha önce bu kadar düşük su oranı kullandığım reçete bir elin parmağını geçmeyecek sayıdadır hatta kahvenin alkolsülüğünü de hesaba katınca; 1/13 epey gözümü korkutmuştu ama beklediğimin aksine gayet iyi bir sonuç aldım.Bardakta tropikal meyveler hakimdi ve asidite de yüksekti, gövdesi orta (yükseğe yakın seviyede) idi. Önceki demlemem ile oldukça farklı tatlara sahip bir kahve içtim, bunun dinlenme süresinden ziyade Aeropress farkı olduğunu düşünüyorum. Ben pour over halini daha çok sevdim çünkü bu kahveden beklentim tatlılıktan ziyade kompleksiteydi, pour over da bu beklentimi hayli hayli karşıladı.

Aeropress'den sonra daha kompleks bir bardak elde edeceğimi düşündüğüm pour over'da da demleme gerçekleştirdim. @barista_atahan 'ın Baristatus Youtube konuk olup kahveyi demlediği programdan 1 hafta sonra şans eseri İzmir La Loba'da atölye denk geldi. Kendisiyle uzunca sohbet etme fırsatımız oldu ve kahveyi henüz 1 hafta önce demlemiş, sektörde deneyimli birini yakalayınca "V60 da nasıl demlememi önerirsin?" sorusunu sormayı ihmal etmedim. O da under kalma fahri konsolosu olarak bana underda kalabileceğim bir reçete önerdi :D Elimdeki imkanlarla verilen referansa göre oluşturduğum reçete şu şekilde :

13/169 - Kahve/ Su Oranı
30-100-169 / Bitiş 2.25 (Bloom sonrası döküşe 45.saniyede, son döküşe 1.40 da başladım)

Daha önce bu kadar düşük su oranı kullandığım reçete bir elin parmağını geçmeyecek sayıdadır hatta kahvenin alkolsülüğünü de hesaba katınca; 1/13 epey gözümü korkutmuştu ama beklediğimin aksine gayet iyi bir sonuç aldım.Bardakta tropikal meyveler hakimdi ve asidite de yüksekti, gövdesi orta (yükseğe yakın seviyede) idi. Önceki demlemem ile oldukça farklı tatlara sahip bir kahve içtim, bunun dinlenme süresinden ziyade Aeropress farkı olduğunu düşünüyorum. Ben pour over halini daha çok sevdim çünkü bu kahveden beklentim tatlılıktan ziyade kompleksiteydi, pour over da bu beklentimi hayli hayli karşıla
Merhaba
Beğeneceğiniz bir bardak çıkması beni mutlu etti açıkçası. Bu kahve özelinde sanırım yüksek oranlar pek iyi sonuçlar vermiyor bana kalırsa. Bu da precess ve kavrumdan ötürü beni böyle düşündürtüyor. Bir çok kişi bu oranları denemekten biraz çekiniyor maalesef. Hele de böyle nadir ve deneyime dayalı kahvelerde. Şahsi düşüncem çiftlik tarafında bu kadar farklı ve deneyim odaklı gelişimler varken bizim kavurmada ve demlemede standartlar içinde kalmayı hedeflemek beni biraz düşündürtüyor.

13/169 - Kahve/ Su Oranı

Merhaba
Beğeneceğiniz bir bardak çıkması beni mutlu etti açıkçası. Bu kahve özelinde sanırım yüksek oranlar pek iyi sonuçlar vermiyor bana kalırsa. Bu da precess ve kavrumdan ötürü beni böyle düşündürtüyor. Bir çok kişi bu oranları denemekten biraz çekiniyor maalesef. Hele de böyle nadir ve deneyime dayalı kahvelerde. Şahsi düşüncem çiftlik tarafında bu kadar farklı ve deneyim odaklı gelişimler varken bizim kavurmada ve demlemede standartlar içinde kalmayı hedeflemek beni biraz düşündürtüyor.
Ellerinize sağlık @barista_atahan , paylaştığınız için teşekkür ederim @coffeewizard35 ,bu çekirdekten en iyi fincanimi içtim.1/16 demledigimde damaktaki baskın o alkolsü hissiyat nedeniyle çok da keyif alamamistim,daha dengeli bir fincan haline geldiğini söyleyebilirim.

Yeni Kahve

Uzun süredir uçan kaçan kahvelerden sonra yıkanmış bir geisha çölde bir serap gibi. Temiz içim parlak asidite dengeli tatlar yormayan bardaklar.

Daha ne isteriz çiçeeeek gibi 💐
Bu nerede acaba? :D

Yine alamadan tükenmiş 😊

Geri