• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Aralık 2021 - Gordion Coffee - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

selamet

Barista
Editör
İsim
Gökhan Selamet
Daha fazla  
İsim
Gökhan Selamet
Yılın son tadım etkinliğini Gordion Coffee ile gerçekleştiriyoruz. İlk siparişler ulaşmaya başladı. Reçetelerinizi ve deneyimlerinizi bu başlık altında paylaşabilirisiniz.

Demleme Reçetesi:
Firma:
Gordion Coffee
Kahve:
Kavurma Tarihi:
Demleme Metodu:
Değirmen ve Öğütüm Ayarı:
Su Markası ve Sıcaklık:
Demleme Süresi:
Tadım Notları:
İlave Notlar:

Etkinlik dahilinde ki filtre kahve çekirdekleri ve Gordion Coffee'nin referans reçeteleri aşağıda verilmiştir.

Ruanda Bwenda 2021 - Natürel
V60 DEMLEME ÖNERİLERİ​
Kahve/Su Oranı: 1/15
Kahve/Su Miktarı: 16/240
Öğütüm: Timemore 19 click - Comandante 23 click
Su: 75ppm
Su Sıcaklığı: 96C
Filtre: Hario 100'lü Bol Poşet
Demleme Süresi: 1:55
Döküşler: Tek döküşlü bir demleme, dökme süresi 1dk yavaş şekilde.
776e3e_9c8ae29a8dd74cbdb91906b0bd52f6fc~mv2.png
Etiyopya Shantawene - Yıkanmış
V60 DEMLEME ÖNERİLERİ​
Kahve/Su Oranı: 20gr/300gr
Öğütüm: Timemore G1 21 Click - Comandante 26 click
Su: Buzdağı 75ppm
Su Sıcaklığı: 96 C
Filtre: Hario 100'lü Kutu (VCF-02-100WK)
Demleme Süresi: 3:05
Döküşler: 100-100-100
776e3e_6f9af27537134385a5c148acbf9f2f7c~mv2.png
Kolombiya Santa Rosa 2021 - Natürel
V60 DEMLEME ÖNERİLERİ​
Kahve/Su Oranı: 1/14
Kahve/Su Miktarı: 18/250
Öğütüm: Timemore 24 click - Comandante 28 click
Su Sıcaklığı: 92C
Demleme Süresi: 1:40
Döküşler: 80-120-50
776e3e_4cfeb3d8ea6043219a5416816063b141~mv2.png
Etiyopya Gedeb Worka - Natürel
V60 DEMLEME ÖNERİLERİ​
Kahve/Su Oranı: 20/300
Öğütüm: Timemore 22 click - Comandante 26 click
Su Sıcaklığı: 94C
Filtre: Hario 100'lü Kutu (VCF-02-100WK)
Demleme Süresi: 2:42
Döküşler: 80-100-120
776e3e_98b7d815bd414685ba1d14117fbe589a~mv2.png
Öğütüm: Timemore 19 click - Comandante 23 click
Demleme Süresi: 2:08
Döküşler: 120-120
Detay: ilk döküş süresi 25sn, ardından 50. saniyeye kadar bekliyoruz ve 1:15'e kadar ikinci döküşü tamamlıyoruz, 2:08'de de demleme bitiyor.
776e3e_ef5446da05244547bba580602e610559~mv2.png
Gera Jimma Geisha Etiyopya
V60 DEMLEME ÖNERİLERİ​
Öğütüm: Timemore 20 click - Comandante 24 click
Demleme Süresi: 2:15
Döküşler: 50-100-90
776e3e_09d4d5ae8573412692d82cd3c1bd5308~mv2.png

Etkinlik dahilinde ki espresso çekirdekleri.

Son düzenleme:
Firma: Gordion Coffee
Kahve: Kolombia-Santa Rosa
Kavurma Tarihi: 06.12.21
Demleme Metodu: Chemmex- Blooming sonrası (30 saniye-50mL)- Tek döküş (250 mL) -1:15
Hario Smart G- 12 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Abant su (pH:7.2) - 93
Demleme Süresi: 3.20
Tadım Notları: Çilek ve yaban mersini notaları çok baskın herhangi bir rahatsız edici bir tat mevcut değil içtikse içesim geliyor :) damağımda şekerimsi bir tat bırakıyor soğudukça aromalar daha net geliyor. Bugun bir sipariş daha geçtim. Kahve kulubü ve gordion coffee bu güzel tadım etkinliği için teşekkür ediyorum. Tanıştığımıza memnun oldum :)
İlave Notlar: Çekirdekler çok sert hariomda ufak bir çatlak oluştu oğütürken çok zorladım.Ancak kullanılacak durumda sıkıntı yok :)

Samsun'dan bir bahar havasını andıran bir de keyifli görüntü bırakıyorum :) Selamlar
20211211_111105.jpg

Son düzenleme:
Kolombiya Santa Rosa 2021 - Natürel

Moccamaster select

Kahve/Su Oranı: 1/17

Kahve/Su Miktarı: 40/680

Öğütüm: Comandante 30 click (kpro 100 klik tahmini)

Su: Nestle

Filtre: melitta no 4
demleme ortasında islanmayan kahveleri ortaya doğru kaşıkla topluyorum (kahvetrip rubber soul tarifinden uyarladigim reçete.)
Nefis, çok zarif, yüz buruşturan asidite sevenler için :)

Kahve: EL SALVADOR LA REFORMA NANOLOT 2021
Demleme Metodu: V60
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: TM-19
Su Markası ve Sıcaklık: Buzdağı Su 94
Demleme Süresi: 2'25"
Tadım Notları: ALTIN KİVİ, NAR, NEKTARİN
İlave Notlar:
Demleme Tarık Bey'in referans reçetesinden bir miktar uzun sürdü.

Eskişehir'de içtiğim kahveyi yakalayabildiğimi düşünüyorum ama.

Keyifli ve damağı yormayan tatlar barındırıyor içinde. Her ne kadar günlük bir kahve de olmasa da kendimi keyiflendirmek istediğimde açıp tüketebileceğim tadı bence fermente bir kahve tadımı içeriyor. En azından ben öyle algıladım.

Soğudukça asidite artıyor bunu da eklemiş olayım

Emeğinize sağlık Tarık Bey.

Son düzenleme:
Demleme Reçetesi:
Firma:
Gordion Coffee
Kahve: Ruanda Bwenda 2021 - Natürel
Demleme Metodu:
v60
TM-19
Su Markası ve Sıcaklık:
Abant 96
Demleme Süresi:
2'22"
Tadım Notları:
BİTTER ÇİKOLATA, LİMON ŞERBETİ, KIRMIZI MEYVELER
İlave Notlar:
Bitter çikolata tadı gayet baskın bir şekilde alabiliyorum. Eskişehir'de içtiğim şekile uygun henüz gerçekleştiremedim. Orada çikolatanın yanında sonradan daha tatlı bir tat alabiliyordum.

Bu kahveyi de hergün olmasa da ağzımda uzun süre bir tat kalmasını istediğim zamanlarda demliyorum.

Hoşuma gitti.

Emeğinize Sağlık Tarık Bey

Kahve: Ruanda Bwenda 2021 - Natürel
Kavurma Tarihi: 06.12
Demleme Metodu: V60
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Comandante 23
Su Markası ve Sıcaklık: Nestle - 96C
Demleme Süresi: 1:48
Demleme Notları: Birebir Gordion reçetesini uyguladım. Kahve miktar 17g 1:15 oran. Tek döküş, TH3 filtre, döküş sonrası spin.

Elimde fazla miktarda kahve olunca. Tüketimi daha çok eskiden yeniye doğru yapıyorum. Bugün Gordion - Bwende ile deneme demlemesi yaptım. Firmanın reçetesini uyguladım. Kahvenin dengesi çok hoşuma gitti. Ağızda kalıcılığı yüksek.

Selamlar,

Bir sorum olacak,toplu alım öncesinde temin etmiş olduğum ve şuan tüketmeye devam ettiğim hali hazırda satışta olan çekirdeklere dair kendimce reçetelerimi buradan mı paylaşmalıyım yoksa konu kavurucunun ana başlığından mı?Bilgi ve görüşlerinizi rica ederim.

Selamlar,

Bir sorum olacak,toplu alım öncesinde temin etmiş olduğum ve şuan tüketmeye devam ettiğim hali hazırda satışta olan çekirdeklere dair kendimce reçetelerimi buradan mı paylaşmalıyım yoksa konu kavurucunun ana başlığından mı?Bilgi ve görüşlerinizi rica ederim.
Bence kalıcılık adına kavurucu ana başlığı daha mantıklı. Burası daha çok organizasyon ile alakalı olarak kalacak ay sonunda, ama reçeteler çekirdek elde olduğu müddetçe kullanılacaktır.

Ruanda Bwenda 2021 - Natürel
Öğütüm: Molent pocket 19 klik
Su: Buzdağı
Su Sıcaklığı: 96C
Filtre: Cafec th-3
Demleme Süresi: 2:11
Döküşler: Çiçeklenmeden sonra tek döküş.
Hario mugen ile de 18-21 gün sonra denerim.
Daha önce aldığım kahvelerinize göre daha açık bir kavrum profili var sanırım.
13 aralık kavrum tarihli kahveyi şuan yudumlarken yazıyorum.
Bana ilginç gelen iki olaydan bahsedeyim. Kahve çekirdeği çok sert ve yağsız.
Demlemeden sonra bardağımda yüzen o yağ tabakasını bu kahvede göremedim bu yüzden ilginç geldi, bende bir hata mı var acaba :D
Limonatamsı bir kahve içtim diyebilirim 2.hafta birebir reçeteye uyarak çiçeklenme olmadan yaparım. Şuan öngörüm bu kahveyi bir süre bekletmek.

Kahve: El Salvador - La Reforma Nanolot 2021 - Natürel
Kavurma Tarihi: 13.12.21
Kahve / Su Miktarı: 14g / 220 ml ( 1 : 15.7)
Demleme Metodu: Hario V60 Seramik, ( 40ml blooming - rao spin - 45. sn'de devam - 90ml - 90ml )
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Hario Mini Slim Plus - 6 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Abant Su - 95
Filtre Kağıdı: Hario 40'lı kutu
Demleme Süresi: 2.30
Tadım Notları: Pour over yöntemine yeni başladığım için henüz kahve konusunda tatları ayırt edemiyorum ancak şimdiye kadar içtiğim en iyi kahveydi diyebilirim Daha önce (bu forumu keşfetmeden önce) başka yerlerden aldığım çekirdekler hep dark roasted idi, tadı bu çekirdeklerdeki gibi alamıyordum, bu çekirdekler epey açık renk ve çok güzel kokuyor. İçimi de çok rahattı.

Natürel olduğundan sanırım, demleme sonrası filtrede kalan kahve yatağı bir değişik görünüyordu. İlk defa natürel bir kahve demlediğimi de belirteyim, normal olabilir benim tecrübesizliğim.

Bir de light roasted çekirdekler ne kadar zor öğütülüyormuş :ROFLMAO: değirmeni bacaklarımla sabitledim ancak öyle çevirebildim. Seramik dişlileri bırakmanın zamanı geldi sanırım. Ancak benim değirmenimle bile bu kadar güzelse, kaliteli bir değirmenle nasıl olur tahmin bile edemiyorum.

Gordion coffee ve Tarık Bey'e böyle güzel kahveleri bize indirimli olarak ulaştırdığı için teşekkür ederim.

Etiyopya Gedeb Worka - Natürel
Kahve/Su Oranı: 20/300
Öğütüm: molent pocket 19 klik
Su: buzdağı
Filtre: cafec th3
Demleme Süresi: 3:20 :D
Döküşler: 80-100-120

Karamel ve baharat notalarının birbiri ile yarıştığı gerçekten güzel bir kahve.
Sanki çiçeksi bir yanı da var :)

El Salvador La Reforma Nanolot 2021 - Natürel
V60 DEMLEME ÖNERİLERİ
Öğütüm: Molent pocket 19 klik
Su: Buzdağı
Filtre: th3
Demleme Süresi: 2:38
Döküşler: 120-120
Detay: ilk döküş süresi 25sn, ardından 50. saniyeye kadar bekliyoruz ve 1:15'e kadar ikinci döküşü

Gedeb, Ruanda ve La Reforma üçlüsünden en beğendiğim La Reforma oldu.
Oldukça tatlı bir kivi aroması bitişte narımsı bir burukluk.
Etiyopya kahvelerini aratmayan parfümsü bir koku.

Önerilen süreden erken ama Santa Rosa kahvenizi denemezsem meraktan patlarım.

worka ile ilgili birkaç ipucu vermek isterim. Hem natural hem de açık kavrum olduğu için fazla toz üretiyor. Hafif kalına gitmekte fayda var.
Kavrum açık olduğu için çok sıcak su kullanmak daha iyi bir sonuç veriyor. Su soğuk kalırsa yeterince çözünmüyor kahve.
ayrıca tek döküş yapmak ve kahve yatağına hiç müdahale etmemek gerekli (rao spin v.s. yapılmamalı.)

Son düzenleme:
Firma:Gordion Coffee Roastery
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı: 50 Gram
Çekirdek:El Salvador La Reforma Nanolot
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:06/12/2021
Su Sıcaklığı:86°C - 87°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Gerek Ruanda gerekse konu çekirdeği ilk kez deneyimleyecek olmak zaten güzel bir heyecan yaratmıştı lakin nedense konu çekirdeğe ayrı bir yükseldim.Öğütülmüş çekirdeğşn konusu cezbedici lakin çok çok kuvvetli değil,yetiştiği rakım'ı düşündüğümde normal geldi.
Çekirdeği belirttiğim gramajda öğüttüm lakin fazla geldi ne yazık ki içim acıya acıya bir kısmını lavaboya dökmek zorunda kaldım çünkü yanlarından vurarak hepsini sığdırmaya çalışsam kullandığım öğütüm derecesinde içilmeyecek bitterlikte bir çıktı elde edecektim biliyorum ki zorlamayışıma karşın yinede bitterlik olur mu diye düşünmedim değil.Fakat çekirdek beni yanılttı sıfır bitterlik,çok hoşuma giden bir gövde lakin tadım notalarının düşük olduğu bir çıktı elde ettim.Bir sonraki denememi 45 Gram çekirdek ile deneyip en azından bu öğütüm derecesi için doğru gramajı tespit edip lezzetine bir kez öyle bakacağım,aradığımı bulamazsan yarım step kalınlaştıracağım çünkü elde ettiğim fincan çokta düz bir kahve değildi alttan notalar cılızda olsa geliyordu yani potansiyeli var kesinlikle inanıyorum buna.

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı: 46 Gram

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Doğru gramaj ile denlemenin önemi ve kıymetini bir kez daha anladım.Kendi zevkime göre oldukça tatminkar bir gövde ve lezzetli bir fincan elde ettim.Yine de kendimi durduramayıp öğütümü yarım step kalınlaştırarak,gövde kaybı yaşamamak adına yarım gram çekirdek arttırarak deneme yapacağım.Elde ettiğim çıktının lezzetine göre ya öğütümü kalınlaştırmaya devam edeceğim yada bu parametreler ile tüketeceğim,ay bitmeden vereceğim siparişe Santa Rosa dan sonra bir çekirdek daha eklenecek gibi duran bir potansiyel seziyorum.Ya wouw diyeceğim sonuçlar elde edeceğim yada günlük tüketimde kullanabileceğim leziz bir kahve daha eklemiş olacağım listeye :=)))

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + Yarım Step[20,5]
Çekirdek Miktarı: 47 Gram
Su:Erikli

Demleme Notları:

Tadım Notları: Bugün ilçe merkezinde alışverişe çıktığımda Erikli marka su temin ettim,acaba tadsal bir fark yaratırmı diye lakin evimde içimdiğim dağ suyunda da iyi bir performans çıkarmadı.Hatta gövde ve lezzet bir parça düştü.Sanki kahve gramajı çok azcık fazla gelmişti.Çekirdek diyor ki ben nazlıyım doğru öğütüm derecesi ve gramajı yakalayamazsan yüzünü güldürmem.Aynı çekirdek gramajı ve bir ufak adım daha kalın öğüterek her zaman kullandığım su ile deneyeceğim.
Birde asla vazgeçemeyeceğim bir yöntem olan türk kahvesi olarak deneyeceğim çünkü ince öğütümde oldukça güzel bir gövde yakalmıştım.

Selamlar. Aralık etkinliğinde ben de 100'er gramlık 3'lü tadım paketi olan: "Ruanda Bwenda, El Salvador La Reforma Nanolot ve Etiyopya Shantawene" sipariş verdim. Kahveleri çeşitli demleme yöntemleriyle (V60, AeroPress, lily vb.) demledim ancak ne yazık ki çekirdeklerin yeterince iyi ve seçkin çekirdekler olmadığı kanaatine vardım. Demlemelerde sıcaklık seviyesini çok düşürdükçe bir takım kompleks notalara erişebildim ancak normal standartlarda uyguladığım demlemelerde beklentimi ne yazık ki karşılayamadı. Belki sorun bu tek seferlik sevkiyata denk geldiğinden olabilir ya da benden de kaynaklanabilir. Ancak deneyimlerimi yine de paylaşmak istedim.

Selamlar @umutbarantr

Yaptığınız denemeleri reçeteler halinde ilgili ayın başlığında yani bu başlık altında paylaşarak forumdaki arkadaşlardan yada ilgili kavurucunun forumumuzdaki temsilcisi ve kavurumlarını yapan sevgili Tarık Tercan dan destek aldınız mı?

Demleme Ekipmanı:Bakır Cezve
Öğütüm Derecesi:0.9[9,Başlangıç noktasından itibaren 9 Step İleri]
Çekirdek Miktarı:23.5
Su Miktarı:230 Gram
Su Sıcaklığı:65°C - 70°C

Demleme Notları:
Öğütülmüş çekirdeğin üzerine suyu ekledikten sonra tahta kaşık ile 4-5 tur karıştırdıktan sonra ocağın en küçük gözünde en kısık hali ile köpük doyum noktasına ulaştığında ocağın üzerinden alarak fincanlara servis ettim.

Tadım Notları: Demlemeyi 2 kişilik yaptım yani parametreler iki kişilik porsiyon için.Gövdesi oldukça tatminkar alttanda hafif hafif alttan gelen olduça güzel bir kahve çıktı ortaya.

Sevilgili @TarıkTercan çekirdek'in gerek mokapot demlemelerinde gerekse türk kahvesi demlemesinde de hissettiğim çekirdeğin potansiyeli var çünkü alttan latta kendini hissettiren notalar var ve sanki dışarıya fırmalak için bir dokunuş bekliyorlar.Sanki böyle elimi uzatsam dokunacağım ama yapamıyorum.Çekirdek ile aramızda bir aşk var ama sanki ikimizde bunu itiraf edemiyor gibiyiz,bir itiraf etsek çok büyük bir enerji çıkacak ortaya ama o nüansı bir türlü bulamadım.

Geri