• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Amatör Telsizcilik

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan elbatin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Elbette konuyu ciddiye alıyor ve güvenlik nedeniyle ilgi duyuyorum şu an için, kast ettiğim bir temenni olarak bir afet ya da benzeri bir durum hiç yaşanmaması, böyle bir kullanıma ihtiyaç hasıl olmaması. Elbette bu biraz imkansız ne yazık ki ama, iyi dileklerde bulunmaktan da zarar gelmez sanırım:)
Bu konuya ilgi duyuyor olmak gerçekten çok güzel birşey. Sadece az da olsa bu konunun ciddiye alınması gerektiğini belirtmek istedim. Ne telsizci dedeleri dinlemek gerek ne de mandalcı gençleri bu işler de. Telsizi elinize aldıktan bir süre sonra son cümlem çok anlam kazanacak sizin içinde.

Teşekkür ederim. Yurtdışından alınan cihazların tesliminde lisans göstermek gerekiyormuş sanırım, aliexpressten falan, bu doğru mudur bilginiz var mı?

Kumar gibi bir şey. Memurdan memura değişiklik gösteriyor. Benim cihazım paketi açılmadan geçti,ama el konulan arkadaşlar da oldu.

@SonySinger sorduğunuz sorunun cevabını net bilmiyorum. Bunu ilgili yönetmeliklere bakarak bulmak lazım. Amatör telsizcilik ile alakalı yönetmeliklerde bu soru ile ilgili bir bilgide hatırlamıyorum. Belki, gümrük ile alakalı yönetmeliklerde olabilir diye düşünüyorum.
@elbatin de dediği gibi, uygulamada memurdan memura değişiyor. Fakat yönetmelik olarak bir sorun yoksa el dahi konulsa hakkınızı arayabilirsiniz. Ama zaten yasaksa veya elinizde net bilgi yoksa bir şey yapmak güç. Çevrenizde amatör telsizci tanıdığınız varsa garanti olsun diye onun üzeri sipariş verebilirsiniz. Şahsen ben öyle yapmıştım.

Verdiğiniz bilgiler güzel yalnız ilk paragrafa biraz katılmıyorum:)

Devlet kurumları talep ettiği durumda amatör telsizciler haberleşmeyi sağlamakta yükümlüdür,ki Aydın TRAC ekibi daha gece vakti İzmir'e varmıştı. Ama amatör telsizciliği hobi olarak görmemek,afet haberleşme sorumlusu olarak görmek doğru değil. BTK ve KEGM'de yer alan resmî tanım bile "Amatör Telsizcilik, hiçbir maddi menfaat gözetmeden sadece şahsi heves ve gayret ile telsiz tekniği alanında bilgi alışverişini sağlayan bir uğraştır. Amatör telsizci olmak için öncelikle Amatör Telsizcilik Belgesine sahip olmak gerekmektedir." Diyor.
Hobi sözüne sadece mandalcılık yaparak röleyi rahatsız eden arkadaşlardan dolayı yıllardır TRAC(Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti- Türkiye’deki amatör telsizcilik derneklerinin çatısı) biraz mesafeli. Simplex(karşılıklı iki telsizin aynı frekansa ayarlanarak konuşması) kanallar hariç konuşması belki hobi olabilir. Röle ye çıkmak( yüksek bir dağa dikilen alıcı verici üzerinden uzak mesafelerdeki bir çok telsizin haberleşmesi) hobi değildir. Konuya vakıf olmayan arkadaşlar için dilim döndüğünce açıklama yazıyorum. Sürçü lisan için affola.

Çok zevkli ve derya deniz bir hobi:) İstanbul'da başvuru onaylandıktan sonra sınav tarihini geç verebilirler,ama bence siz yine de kendinizi hazır hissedince başvurun. Deprem konusuna gelince,TA2AWR Murat ŞEN hocam deprem çantasının içine Baofeng UV3R koymuştu,el kadar bir cihaz,fm radyo seçeneği ve feneri de var. Telsizler gerçekten hayat kurtarıyor enkaz altında.
UV-3R lerde çıkış gücünden dolayı Türkiye’ye sokmakta bir problem yaşanıyor sanırım sertifikasyon da sıkıntı sanırım. UV5R lere bakmak gerek bence
Edit: Hatalı olanlar ve yasak olanlar UV5R

Son düzenleme:
Arkadaşlar bir konuya açıklık getirmek isterim. Amatör Telsizcilik bir hobi değildir ve hobi olarak görülmemelidirde.
Bu sözünüze bende katılmıyorum maalesef.

Diğer yazdıklarınızı okuyunca demek istediğinizi anlıyorum fakat "hobi değildir" demek bence işi başka bir boyuta taşıyor.

UV-3R lerde çıkış gücünden dolayı Türkiye’ye sokmakta bir problem yaşanıyor sanırım sertifikasyon da sıkıntı sanırım. UV5R lere bakmak gerek bence

UV5R de BTK tarafında ülkemizde yasaklandı. Ayrıca ABD başta olmak üzere bir çok ülkede senelerdir yasak. Görüldüğü yerde toplatılması ve imha edilmesi üzerine kararname var.

Hobi sözüne sadece mandalcılık yaparak röleyi rahatsız eden arkadaşlardan dolayı yıllardır TRAC(Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti- Türkiye’deki amatör radyoculuk derneklerinin çatısı) biraz mesafeli. Simplex(karşılıklı iki telsizin aynı frekansa ayarlanarak konuşması) kanallar hariç konuşması belki hobi olabilir. Röle ye çıkmak( yüksek bir dağa dikilen alıcı verici üzerinden uzak mesafelerdeki bir çok telsizin haberleşmesi) hobi değildir. Konuya vakıf olmayan arkadaşlar için dilim döndüğünce açıklama yazıyorum. Sürçü lisan için affola.
Açıklamalı yazdığınız için teşekkürler:) Her ehliyet alan şoför olmadığı gibi,eline her cihaz alan da amatör olmuyor,bu magandalar gerçekten çok üzücü. Amatör telsizcilik başlı başına bir hobi değil mi,o kadar cihaz,anten,kablo,propogasyon vs. Rölede mandal atmak bilinçli yapılıyorsa magandalıktır tabi. Magandalar yüzünden hobimize sahip çıkmazsak kaybetmiş oluruz.

Diğer yazdıklarınızı okuyunca demek istediğinizi anlıyorum fakat "hobi değildir" demek bence işi başka bir boyuta taşıyor.

UV5R de BTK tarafında ülkemizde yasaklandı. Ayrıca ABD başta olmak üzere bir çok ülkede senelerdir yasak. Görüldüğü yerde toplatılması ve imha edilmesi üzerine kararname var.
Birisinde bir problem vardı bende emin olamadım bir an. Tam terside olabilir🤔

UV3R tr içi butik satıcılarda mevcuttu sanırsam,gücü 3 W. UV5R ise BTK tarafından ticareti yasaklanan cihazlar listesinde,ama elinizde var ise kullanabilirsiniz,satışı yasak sadece.

UV3R tr içi butik satıcılarda mevcuttu sanırsam,gücü 3 W. UV5R ise BTK tarafından ticareti yasaklanan cihazlar listesinde,ama elinizde var ise kullanabilirsiniz,satışı yasak sadece.
Maalesef kullanamazsınız. Toplatılması kararı var. Yani tespit edilirse cihaz, gelip evinizi arasalar yasal olarak el koyabilirler cihaza. Tabi bu pratikte masraflı bir olay olacağından kimseye göstermediğiniz sürece sıkıntı yok.Yani evde UV5R kullansanız kim tespit edicek ayrı bir olay tamamen. Ama UV-5R ile dışarda dolaşsanız konuya hakim bir kolluk kuvvet cihazınıza el koyabilir.

Kaldı ki her mandal atabilen lisans sahibine amatör telsizci demiyecek ve magandaları aramızdan temizlemek için uğraş vereceksek, bir amatör telsizcinin UV-5R kullanmasını tasvip etmem. Çünkü her ne kadar BTK nin yasaklama kararnamesinde neden yasaklandığı ile ilgili hiç bir teknik detay bulunmasada, ABD'de neden yasaklandığını araştırdığınızda sebebinin standart dışı enterferans olduğunu öğrenebilirsiniz. Yani UV5R ile her mandala bastığınızda birden fazla frekansı boşu boşuna kirletiyor kalitesini düşürüyorsunuz. Buda bir amatör telsizcinin yapmaması gereken davranıştır. ;)

73. TA8RGS

Düzeltme : Yasal olarak toplatılma kararı ile tüketiciden alınmış ürünü geri alınamaz tarzında bir şey okudum. Bu bilgi doğrultusunda ilk paragrafta söylediğim el koyma mevzusu doğru olmaya bilir emin değilim. UV-5R içinse aradığım dökümanı bulursam buraya linkini ekliyeceğim.

Son düzenleme:
İki gün önce telsiz satışı ithalatı vs ile alakalı yönetmelik değişmiş.

Resmi Gazete
Haber Linki

İktisadi işletmeciler olarak kabul edilen imalatçı, ithalatçı, dağıtıcı ve yetkili temsilcinin sorumlulukları ayrı ayrı belirlendi. İktisadi işletmeciler tarafından alınıp satılan haberleşme cihazlarının kaydı 10 yıl boyunca tutulacak. Bu sayede izlenebilirlik sağlanacak.

Yeni mevzuattaki geri çağırma tedbiriyle risk teşkil eden cihazların, kullanıcıdan alınarak ilgili iktisadi işletmeciye döndürülmesi sağlanacak

Kesinlikle haklısınız. Amatör telsizcilik bildiğim kadarı ile Türkiye'de devlet tarafından regüle edilen ve denetlenen tek hobidir. Burada herhangi bir kazanç olmaması gönüllülük esaslı olması ve kişinin kendini geliştirmesini amaçlayan bir yapı olması ile benim bakış açımdan da bu bir hobidir.

Bütün amatör arkadaşlara selamlar.
TA8LE 73ler.

@elbatin
Sınav ne oldu? Çağrı işaretini alabildin mi ?
Geçen hafta aldım,TA8RGS TA9AAD de 73:)

Şu an ISS'i kovalıyorum. İki saat önce tam üstümden geçti ama SSTV yayınını yapmadılar,sinirliyim astronotlara:) Sonraki geçişleri bekliyorum.

Screenshot_20201201-162141_ISS Detector.jpg20201201_161834.jpg

Bir de,QRP Labs'den sevgili Hans QCX+ gönderdi,onun sayesinde kısa dalga mors işine girişiyorum:)
Yakında güzel yazılar gelecek gibi duruyor ;)

Kesinlikle haklısınız. Amatör telsizcilik bildiğim kadarı ile Türkiye'de devlet tarafından regüle edilen ve denetlenen tek hobidir. Burada herhangi bir kazanç olmaması gönüllülük esaslı olması ve kişinin kendini geliştirmesini amaçlayan bir yapı olması ile benim bakış açımdan da bu bir hobidir.

Bütün amatör arkadaşlara selamlar.
TA8LE 73ler.
Sevgiler,selamlar. İki harfe düştüğünüze göre 5 seneden fazladır amatörsünüz. Darısı bizlerin başına :)

Şansa bak,tam da Muğla'daki Hans ile ummalı bir yazışma içindeydim :)

O ruhsat kullanım ücreti ticari kullanım için. Mesela Marin Band deniz telsizleri,balıkçılar için. Hele hele,televizyon kanalları Türksat'lara yayın göndermek için kurduğu istasyonlar için ne kadar ücretler ödüyor devlete,aklınız şaşar..
Keşbiş olsun.

Şansa bak,tam da Muğla'daki Hans ile ummalı bir yazışma içindeydim :)

O ruhsat kullanım ücreti ticari kullanım için. Mesela Marin Band deniz telsizleri,balıkçılar için. Hele hele,televizyon kanalları Türksat'lara yayın göndermek için kurduğu istasyonlar için ne kadar ücretler ödüyor devlete,aklınız şaşar..
Bireysel kullanım için yıllık vergi ne kadar? Hiç mi yok?

Bireysel kullanım için yıllık vergi ne kadar? Hiç mi yok?
Hiç yok. Biz amatörüz,dünya çapında böyle. Amatörler ticari kazanç gözetmez,bu işi sevdiği için yapar. Profesyoneller ise ticari kazanç gözetir, bu nedenle de ruhsat ücreti öder.
Bizleri de amatör deyip hor görmeyin,yapabileceklerimizin haddi hesabı yok :) Pek yakında bir yazı daha gelecek..

Hiç yok. Biz amatörüz,dünya çapında böyle. Amatörler ticari kazanç gözetmez,bu işi sevdiği için yapar. Profesyoneller ise ticari kazanç gözetir, bu nedenle de ruhsat ücreti öder.
Bizleri de amatör deyip hor görmeyin,yapabileceklerimizin haddi hesabı yok :) Pek yakında bir yazı daha gelecek..
Ee telefonlar için yıllık 34 lira telsiz kullanım ücreti ödüyoruz. Telsiz kullanıcıları hiç ücret ödemiyo ha? Şikayet edicem sizden de alsınlar :d

Geri