Tekrar merhaba herkese
Bulunduğum ilde aktif amatör telsizci bulunmadığı için telsizimle muhabere yapamıyordum,bu da beni başka fikirlere yöneltti. Muhabere yapmam lazımdı benim

Tatile gittiğim zaman cihazımı da götürmüştüm,Osmaniye rölelerinin hepsini dinleme kanallarına almış bekliyordum. Ses seda gelmeyince iyice moralim bozulmuştu. Bir sabah yine umutsuzca cihazımı açtım ve açar açmaz bir QSO'ya denk geldim,yüzüme bir gülümseme oturdu. Anladığım kadarıyla Osmaniye röle sorumluları bakım hakkında konuşuyordu. Bu kısacık sohbeti dinlemek bile o kadar zevkliydi ki,kendi kendime "Benim bu sıkıntıya çözüm bulmam lazım." dedim. Araştırmalarım üzerine "
QRP" denen HF bandı cihazlara denk geldim.
QRP kelimesi amatör telsizcilik jargonunda "
Gücü Azaltır Mısın?" anlamına gelen bir kısaltma. Karşı istasyonun çıkış gücü çok yüksek olduğu zaman diğer frekanslara bile sarkma yapabilir,bu da diğer amatörleri rahatsız eder,bu kod bu yüzden kullanılır. Benim bahsettiğim cihazlara QRP denmesinin sebebi
5 Watt gibi düşük bir güçle çalışmaları ve el yapımı olmaları. 5 Watt'ın düşüklüğünü şöyle anlayabilirsiniz. El cihazları 5 Watt'tır. Fabrika çıkışlı markalı cihazlar 100-200 Watt gibi akılalmaz güçlerle çıkış yaparlar,hatta bazı amatörler çıkış amfileri kullanarak 1000 Watt gibi yasal olmayan güçlerle çıkış yapıyorlar,bu güçle çıkış yapan bir antene dokunursanız acılı bir şekilde ölebilirsiniz

QRP cihazların güzel kısmı Amerika'da 150 Watt ile çıkış yapan bir amatör size ulaşabilirken sizin ona 5 Watt ile,kendi yaptığınız cihazla ulaşabilmeniz. Bu hem size büyük zevk verir,hem karşı istasyonu çok şaşırtır. Güzel bir anten ile dünyaları dolaşabilirsiniz. Bu,HF bandının güzelliği

İlk gönderimde yazdığım gibi HF cihazlar pahalıdır. Ama ben artık görüşme yapmak istiyordum,imdadıma QRP'ler yetişti. Hem basitlikleri,hem ev yapımı olmaları sebebiyle çok ucuz fiyatlara toplanabiliyor bu cihazlar.
Ben de Aydın'dan bir arkadaşımın yarısını toplayıp bıraktığı cihazı alıp toplamaya karar verdim. Bu cihazın adı EFE QRP ve Türk bir amatör tarafından tasarlanmış.
HF yani kısa dalga bandında ses almaya ve göndermeye yarıyor. Şimdi parçalarını toplama aşamasındayım,bazı parçaları nadir ve pahalı. Araştırma yaparken QRP Labs adlı bir siteye denk geldim. Hans Summers adlı Alman bir amatörün kit halinde toplanmamış QRP cihazlar sattığı bir site. Ve işin güzel tarafı sitenin sahibi Hans Summers, Muğla Dalyan'da yaşıyormuş

Muğla'dan tüm dünyaya telsiz kitleri gönderiyor yani. Üstelik Türk Amatörlere de %25 indirim ve ücretsiz kargolama yapıyor. Benim de aklım çelindi,acaba Aydın'daki arkadaşımın kitini mi alsam buradan mı alsam diye düşündüm. Sonradan şunu fark ettim,QRP Labs tarafından satılan tüm cihazlar sadece
CW modülasyonunda,yani sadece mors olarak gönderme ve alma yapıyor. Bu da üzdü beni bir miktar. Artık aklımdan ikisini de alıp hem mors,hem sesli konuşmaları dinleyebileceğim bir istasyon kurmak geçiyor. Bu projeye başlarsam belki burdan ilerlemelerimi paylaşırım

Bu cihaz,EFE QRP. Bu cihaz da QRP Labs Mors alıcı-verici.
Aslında bunları paylaşmak için gelmemiştim buraya,ama dayanamadım,gaza geldim

Bu terimler sıkabilir sizi,ama bu hobimi paylaşmadan duramıyorum

Sizlere bir siteden bahsetmek istiyorum. Bu sitenin ismi
WEB SDR. yani internet SDR. Şimdi SDR ne demek,ufaktan bir ona bakalım.
Software Defined Radio yani
Yazılım Tabanlı Radyo,çok geniş bir frekans aralığında alım yapabilen cihazlardır. bu bant aralığı
10kHz'den 3gHz'ye kadar olabilir,yani araba kumandalarından tutun,telefonların frekanslarında kadar,güneşteki hidrojen atomlarının yaydığı enerjinin frekansından tutun,yıldırımların yaydığı frekansa kadar,tüm amatör telsiz frekanslarından tutun,şu an kafanızın üstünde ışıldayan LED lambanın yaydığı frekansa kadar tüm frekansları alabilen bir cihazdan bahsediyoruz. Kulağa çok hoş geliyor. Eskiden içindeki filtrelerde yüksek miktarda altın ve gümüş gibi değerli metal kullanılmasının zorunlu olmasından ötürü ve bu kadar geniş bir bant aralığını alabilmek için çok komplike ve yüksek mühendislik gerektirmeleri nedeniyle çok pahalı olan bu cihazlar,günümüzde bu gereklilikleri "
Yazılım Tabanlı" olmaları,yani bu işleri mekanik parçalara değil de yazılıma yaptırmaları sayesinde gayet küçük ve ucuzlar. 100 liradan 5000 liraya kadar fiyat aralığında SDR bulmak mümkün. Ülkemizde bu konuda büyük bir yasa açığı bulunmasına rağmen bu cihazları sadece amatör telsizciler kullanabiliyor,çünkü kötü niyetli kişilerin elinde ÇOK tehlikeli olabilirler. En son baktığımda fiyatı 2000 tl civarı olan "HackRF one" cihazı kötü niyetli bir kişinin eline geçerse siz arabanızdan inip kapıyı kitlemek için kumandaya bastığınızda kapının kilitlenmesini engelleyebilir. GSM görüşmelerinizi dinleyebilir. Üstünden geçen bir uçağın telsiz sistemini bozarak düşmesine bile yol açabilir. Daha fazla bahsetmeyeyim,başım ağrır belki. Bu kadar felaket tellallığı yeter,biraz da yapılabilecek zevkli ve güzel işlere bakalım. Bir SDR cihazlı ile amatör bantları dinleyebilirsiniz. Çan-Çin-Çon'ların 7mHz'de yaptığı televizyon yayınını da dinleyebilirsiniz. Tüm dünyadaki yıldırımların yerini belirleyen bir yıldırım dedektörü yapabilirsiniz. Okyanuslarda yol alan gemilerin yerini tespit eden bir gemi dedektörü bile yapabilirsiniz. Uçakların yerlerini belirleyen bir uçak dedektörü projesini hayata geçirebilirsiniz. Güneşi bile dinleyebilirsiniz. Astronomi çalışmaları yapmak da zevkli olur. Şu an etrafımızın milyarlarca radyo dalgası ile kuşatılmış olduğunu düşünürsek,bir SDR ile yapabileceklerinizin sınırı yok. Benim siz değerli dostlarımla paylaşacağım siteden dünyanın farklı yerlerinde konumlandırılmış SDR alıcılarını dinleyebilirsiniz! Bu cihazlar çok gelişmiş donanımlara ve güzel bir antene sahip,en önemlisi
İnternet'e bağlılar. Yanı eviniz üstünden Amerika'daki bir SDR cihazını istediğiniz frekans ve modülasyona ayarlayıp dinleyebilirsiniz

İsterseniz de Yunanistan'daki bir Web SDR cihazına bağlanıp Türk Amatörlerin görüşmelerini dinleyebilirsiniz
Bu da çoğu amatörün hayali HackRF one.
Sitenin linkini ve kabaca nasıl kullanabileceğinizi açıklamak isterim.
http://www.websdr.org/ Bu linkten dünyanın her yerinden WebSDR'lere ulaşabilir,istediğinizi seçebilirsiniz.
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ Bu site,HF bandında çok geniş bandda çalışan bir SDR'a sahip. Bu cihaz
University of Twente'de bulunuyor. Size çalışma mantığını bu site üstünden anlatacağım.
Burada SDR cihazının fotoğrafı var,ve ufak açıklamalar, Gayet güzel bir cihaz.
Bu sitede cihazın modülasyonunu da değiştirebiliyoruz,bu önemli bir nokta. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Telefonunuz aynı frekans üstünden hem ses hem data aktarımı yapabiliyor değil mi? Sesi ses modülasyonu ile,datayı da data modülasyonu ile aktarıyor,kabaca böyle düşünebilirsiniz. Hadi modülasyonları kabaca tanıyalım. Bu modülasyonlardan CW hariç hepsi konuşma sesini aktarabilir.
-CW: Certainly Wave,yani Devamlı dalga. Hiçbir modülasyona uğramayan,en güçlü sinyali ulaştırır. Mors haberleşmesinde kullanılır. Mors dinlemek isterseniz bunu seçmelisiniz.
-LSB: Lower Side Band,yani Alt Kenar Band. LSB ve USB, SSB isimli modülasyonun alt kollarıdır. Kaliteli ses aktarırlar.
-USB: Upper Side Band,yani Üst Kenar Band. LSB ve USB, SSB isimli modülasyonun alt kollarıdır. Kaliteli ses aktarırlar.
-AM: Amplitude Modulation,yani Genlik Modülasyonu. AM çalışan radyoları duymuşsunuzdur. FM modülasyonuna göre daha uzaklara gider ama ses kalitesi daha düşüktür.
-FM: Frequency Modulation,yani Frekans Modülasyonu. Ses kalitesi AM'ye göre yüksektir,bu yüzden radyo istasyonları bu modülasyonu kullanır.
Yuvarlak içine aldığım yerden istediğiniz modülasyonu seçebilirsiniz.
Burada işaretlediğim yerden frekansı değiştirebilirsiniz.
Şimdi size dinleyebileceğiniz birkaç frekans önereyim.
--Frekansı 13640 kHz yapıp modülasyonu USB ya da LSB yaparsanız çançinçonların radyo kanallarından birini dinlersiniz

--7005 kHZ,7015 kHz,7022 kHz,7027 kHz,7090 kHz ve daha bir çok frekansta CW modülasyonunda şu anda bir mors haberleşmesi var. Siz de girip dinleyebilirsiniz.
--7065 kHz,7106 kHz, LSB modülasyonunda bir haberleşme var.
Bunlar gibi nice frekanslarda nice görüşmeler var,kendiniz azıcık kurcalayarak bulabilirsiniz.
Elimden geldiğince sıkıcı olmamaya çalıştım. Benim gibi çaylak bir amatör SDR gibi derin bir dünyayı ne kadar anlatabilmiştir bilmiyorum ama TA2AWR Murat Şen hocanın SDR'ler ile ilgili çok zevkli ve öğretici iki videosunu bırakıyorum aşağıya. Birisinde Güneş'in sesini de dinliyor
Herkese sağlıklı ve keyifli günler diliyorum