• Kasım Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Kasım ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Milestone Coffee seçildi. Bu konudan Kasım ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Amatör Telsizcilik

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan elbatin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Türkçede sözlü olarak "yetmiş üçler dilerim" yada sadece "yetmiş üçler" şeklinde söyleniyor. CW ise sadece 73 yazılıyor olabilir. CW görüşmem olmadı daha.

Bu da çok komik bir mevzu. Amatör radyo da uluslararası jargon olmasına rağmen maalesef yöresel bazı sapmalar oluyor.
CW apayrı bir dünya. Orada kısa olsun diye 73 yazılıyor,amatör telsizciliğe de oradan geçmiş diğer Q kodları gibi. Doğrusu 73,ama sonuna ler eki geliyor malesef. DMR cihazlarda Türkiye'nin TG'si olan 286'da yabancılar da dinleme yaptığı için sayı da ingilizce okunuyor.

Tekrar merhaba herkese:)

Bulunduğum ilde aktif amatör telsizci bulunmadığı için telsizimle muhabere yapamıyordum,bu da beni başka fikirlere yöneltti. Muhabere yapmam lazımdı benim:) Tatile gittiğim zaman cihazımı da götürmüştüm,Osmaniye rölelerinin hepsini dinleme kanallarına almış bekliyordum. Ses seda gelmeyince iyice moralim bozulmuştu. Bir sabah yine umutsuzca cihazımı açtım ve açar açmaz bir QSO'ya denk geldim,yüzüme bir gülümseme oturdu. Anladığım kadarıyla Osmaniye röle sorumluları bakım hakkında konuşuyordu. Bu kısacık sohbeti dinlemek bile o kadar zevkliydi ki,kendi kendime "Benim bu sıkıntıya çözüm bulmam lazım." dedim. Araştırmalarım üzerine "QRP" denen HF bandı cihazlara denk geldim. QRP kelimesi amatör telsizcilik jargonunda "Gücü Azaltır Mısın?" anlamına gelen bir kısaltma. Karşı istasyonun çıkış gücü çok yüksek olduğu zaman diğer frekanslara bile sarkma yapabilir,bu da diğer amatörleri rahatsız eder,bu kod bu yüzden kullanılır. Benim bahsettiğim cihazlara QRP denmesinin sebebi 5 Watt gibi düşük bir güçle çalışmaları ve el yapımı olmaları. 5 Watt'ın düşüklüğünü şöyle anlayabilirsiniz. El cihazları 5 Watt'tır. Fabrika çıkışlı markalı cihazlar 100-200 Watt gibi akılalmaz güçlerle çıkış yaparlar,hatta bazı amatörler çıkış amfileri kullanarak 1000 Watt gibi yasal olmayan güçlerle çıkış yapıyorlar,bu güçle çıkış yapan bir antene dokunursanız acılı bir şekilde ölebilirsiniz😬
QRP cihazların güzel kısmı Amerika'da 150 Watt ile çıkış yapan bir amatör size ulaşabilirken sizin ona 5 Watt ile,kendi yaptığınız cihazla ulaşabilmeniz. Bu hem size büyük zevk verir,hem karşı istasyonu çok şaşırtır. Güzel bir anten ile dünyaları dolaşabilirsiniz. Bu,HF bandının güzelliği:) İlk gönderimde yazdığım gibi HF cihazlar pahalıdır. Ama ben artık görüşme yapmak istiyordum,imdadıma QRP'ler yetişti. Hem basitlikleri,hem ev yapımı olmaları sebebiyle çok ucuz fiyatlara toplanabiliyor bu cihazlar.

Ben de Aydın'dan bir arkadaşımın yarısını toplayıp bıraktığı cihazı alıp toplamaya karar verdim. Bu cihazın adı EFE QRP ve Türk bir amatör tarafından tasarlanmış. HF yani kısa dalga bandında ses almaya ve göndermeye yarıyor. Şimdi parçalarını toplama aşamasındayım,bazı parçaları nadir ve pahalı. Araştırma yaparken QRP Labs adlı bir siteye denk geldim. Hans Summers adlı Alman bir amatörün kit halinde toplanmamış QRP cihazlar sattığı bir site. Ve işin güzel tarafı sitenin sahibi Hans Summers, Muğla Dalyan'da yaşıyormuş:) Muğla'dan tüm dünyaya telsiz kitleri gönderiyor yani. Üstelik Türk Amatörlere de %25 indirim ve ücretsiz kargolama yapıyor. Benim de aklım çelindi,acaba Aydın'daki arkadaşımın kitini mi alsam buradan mı alsam diye düşündüm. Sonradan şunu fark ettim,QRP Labs tarafından satılan tüm cihazlar sadece CW modülasyonunda,yani sadece mors olarak gönderme ve alma yapıyor. Bu da üzdü beni bir miktar. Artık aklımdan ikisini de alıp hem mors,hem sesli konuşmaları dinleyebileceğim bir istasyon kurmak geçiyor. Bu projeye başlarsam belki burdan ilerlemelerimi paylaşırım:)
Bu cihaz,EFE QRP. Bu cihaz da QRP Labs Mors alıcı-verici.
efe qrp kk.jpg QCX.jpg

Aslında bunları paylaşmak için gelmemiştim buraya,ama dayanamadım,gaza geldim:) Bu terimler sıkabilir sizi,ama bu hobimi paylaşmadan duramıyorum:) Sizlere bir siteden bahsetmek istiyorum. Bu sitenin ismi WEB SDR. yani internet SDR. Şimdi SDR ne demek,ufaktan bir ona bakalım. Software Defined Radio yani Yazılım Tabanlı Radyo,çok geniş bir frekans aralığında alım yapabilen cihazlardır. bu bant aralığı 10kHz'den 3gHz'ye kadar olabilir,yani araba kumandalarından tutun,telefonların frekanslarında kadar,güneşteki hidrojen atomlarının yaydığı enerjinin frekansından tutun,yıldırımların yaydığı frekansa kadar,tüm amatör telsiz frekanslarından tutun,şu an kafanızın üstünde ışıldayan LED lambanın yaydığı frekansa kadar tüm frekansları alabilen bir cihazdan bahsediyoruz. Kulağa çok hoş geliyor. Eskiden içindeki filtrelerde yüksek miktarda altın ve gümüş gibi değerli metal kullanılmasının zorunlu olmasından ötürü ve bu kadar geniş bir bant aralığını alabilmek için çok komplike ve yüksek mühendislik gerektirmeleri nedeniyle çok pahalı olan bu cihazlar,günümüzde bu gereklilikleri "Yazılım Tabanlı" olmaları,yani bu işleri mekanik parçalara değil de yazılıma yaptırmaları sayesinde gayet küçük ve ucuzlar. 100 liradan 5000 liraya kadar fiyat aralığında SDR bulmak mümkün. Ülkemizde bu konuda büyük bir yasa açığı bulunmasına rağmen bu cihazları sadece amatör telsizciler kullanabiliyor,çünkü kötü niyetli kişilerin elinde ÇOK tehlikeli olabilirler. En son baktığımda fiyatı 2000 tl civarı olan "HackRF one" cihazı kötü niyetli bir kişinin eline geçerse siz arabanızdan inip kapıyı kitlemek için kumandaya bastığınızda kapının kilitlenmesini engelleyebilir. GSM görüşmelerinizi dinleyebilir. Üstünden geçen bir uçağın telsiz sistemini bozarak düşmesine bile yol açabilir. Daha fazla bahsetmeyeyim,başım ağrır belki. Bu kadar felaket tellallığı yeter,biraz da yapılabilecek zevkli ve güzel işlere bakalım. Bir SDR cihazlı ile amatör bantları dinleyebilirsiniz. Çan-Çin-Çon'ların 7mHz'de yaptığı televizyon yayınını da dinleyebilirsiniz. Tüm dünyadaki yıldırımların yerini belirleyen bir yıldırım dedektörü yapabilirsiniz. Okyanuslarda yol alan gemilerin yerini tespit eden bir gemi dedektörü bile yapabilirsiniz. Uçakların yerlerini belirleyen bir uçak dedektörü projesini hayata geçirebilirsiniz. Güneşi bile dinleyebilirsiniz. Astronomi çalışmaları yapmak da zevkli olur. Şu an etrafımızın milyarlarca radyo dalgası ile kuşatılmış olduğunu düşünürsek,bir SDR ile yapabileceklerinizin sınırı yok. Benim siz değerli dostlarımla paylaşacağım siteden dünyanın farklı yerlerinde konumlandırılmış SDR alıcılarını dinleyebilirsiniz! Bu cihazlar çok gelişmiş donanımlara ve güzel bir antene sahip,en önemlisi İnternet'e bağlılar. Yanı eviniz üstünden Amerika'daki bir SDR cihazını istediğiniz frekans ve modülasyona ayarlayıp dinleyebilirsiniz:) İsterseniz de Yunanistan'daki bir Web SDR cihazına bağlanıp Türk Amatörlerin görüşmelerini dinleyebilirsiniz:)
Bu da çoğu amatörün hayali HackRF one.
hackrf.jpg

Sitenin linkini ve kabaca nasıl kullanabileceğinizi açıklamak isterim.

http://www.websdr.org/ Bu linkten dünyanın her yerinden WebSDR'lere ulaşabilir,istediğinizi seçebilirsiniz.

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ Bu site,HF bandında çok geniş bandda çalışan bir SDR'a sahip. Bu cihaz University of Twente'de bulunuyor. Size çalışma mantığını bu site üstünden anlatacağım.

Burada SDR cihazının fotoğrafı var,ve ufak açıklamalar, Gayet güzel bir cihaz.
bruj.png

Bu sitede cihazın modülasyonunu da değiştirebiliyoruz,bu önemli bir nokta. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Telefonunuz aynı frekans üstünden hem ses hem data aktarımı yapabiliyor değil mi? Sesi ses modülasyonu ile,datayı da data modülasyonu ile aktarıyor,kabaca böyle düşünebilirsiniz. Hadi modülasyonları kabaca tanıyalım. Bu modülasyonlardan CW hariç hepsi konuşma sesini aktarabilir.

-CW: Certainly Wave,yani Devamlı dalga. Hiçbir modülasyona uğramayan,en güçlü sinyali ulaştırır. Mors haberleşmesinde kullanılır. Mors dinlemek isterseniz bunu seçmelisiniz.
-LSB: Lower Side Band,yani Alt Kenar Band. LSB ve USB, SSB isimli modülasyonun alt kollarıdır. Kaliteli ses aktarırlar.
-USB: Upper Side Band,yani Üst Kenar Band. LSB ve USB, SSB isimli modülasyonun alt kollarıdır. Kaliteli ses aktarırlar.
-AM: Amplitude Modulation,yani Genlik Modülasyonu. AM çalışan radyoları duymuşsunuzdur. FM modülasyonuna göre daha uzaklara gider ama ses kalitesi daha düşüktür.
-FM: Frequency Modulation,yani Frekans Modülasyonu. Ses kalitesi AM'ye göre yüksektir,bu yüzden radyo istasyonları bu modülasyonu kullanır.

Yuvarlak içine aldığım yerden istediğiniz modülasyonu seçebilirsiniz.

brujmod.png

Burada işaretlediğim yerden frekansı değiştirebilirsiniz.
brujfreq.png

Şimdi size dinleyebileceğiniz birkaç frekans önereyim.

--Frekansı 13640 kHz yapıp modülasyonu USB ya da LSB yaparsanız çançinçonların radyo kanallarından birini dinlersiniz:)
--7005 kHZ,7015 kHz,7022 kHz,7027 kHz,7090 kHz ve daha bir çok frekansta CW modülasyonunda şu anda bir mors haberleşmesi var. Siz de girip dinleyebilirsiniz.
--7065 kHz,7106 kHz, LSB modülasyonunda bir haberleşme var.

Bunlar gibi nice frekanslarda nice görüşmeler var,kendiniz azıcık kurcalayarak bulabilirsiniz.
Elimden geldiğince sıkıcı olmamaya çalıştım. Benim gibi çaylak bir amatör SDR gibi derin bir dünyayı ne kadar anlatabilmiştir bilmiyorum ama TA2AWR Murat Şen hocanın SDR'ler ile ilgili çok zevkli ve öğretici iki videosunu bırakıyorum aşağıya. Birisinde Güneş'in sesini de dinliyor:)

Herkese sağlıklı ve keyifli günler diliyorum:)

@elbatin

DMR'dan analoga doğru bir yönelme hissettim. 😁 "Welcome to jungle"

Bulunduğunuz bölge de aktif röle yok mu? Lokal olarak en rahat, yapılacak aksiyon rölelere erişmek. Ben el telsizi kendi evimden, Gaziantep'ten Kahramanmaraş rölesine dahi giriş yapabiliyorum. Yaklaşık kuş uçuşu mesafe 76km.
Ayrıca amatör uydularıda takip edebilirsin.

Maalesef, ülkemizde toplam amatör telsizci sayısı az. Çağrı işareti olan herkesin aktif olarakta ilgilenmediği düşünüldüğünde sayı dramatik düşüyor. Birde üstüne bölgesel etmenler var. Amatör telsizciler, İstanbul ve Ankara civarı daha yoğun ikamet ediyorlar. (Toplam popülasyon neticesi de olabilir.) Eğer bölgede amatör sayısı az ise tek çare bütün dünyaya çağrı yapabileceğin HF. Tabi bunun için B-C sınıfı belgede yetmiyor. A sınıfı bir belge sahibi olmak lazım.

Güç konusuna da bir kaç şey ekleyeyim. Bulunduğun lokasyon ve anten, çıkış gücünden çok daha fazla fayda sağlıyabilir. VHF ve UHF için sinyaller direk (yansımadan) iletiliyor. 5W lık el telsiz ile 400km uzaklıktaki ISS'e ulaşabiliyorsun. Hal böyle olunca doğru konum ve anten güçten çok daha fazla sağlıyor.

@elbatin

DMR'dan analoga doğru bir yönelme hissettim. 😁 "Welcome to jungle"

Bulunduğunuz bölge de aktif röle yok mu? Lokal olarak en rahat, yapılacak aksiyon rölelere erişmek. Ben el telsizi kendi evimden, Gaziantep'ten Kahramanmaraş rölesine dahi giriş yapabiliyorum. Yaklaşık kuş uçuşu mesafe 76km.
Ayrıca amatör uydularıda takip edebilirsin.

Maalesef, ülkemizde toplam amatör telsizci sayısı az. Çağrı işareti olan herkesin aktif olarakta ilgilenmediği düşünüldüğünde sayı dramatik düşüyor. Birde üstüne bölgesel etmenler var. Amatör telsizciler, İstanbul ve Ankara civarı daha yoğun ikamet ediyorlar. (Toplam popülasyon neticesi de olabilir.) Eğer bölgede amatör sayısı az ise tek çare bütün dünyaya çağrı yapabileceğin HF. Tabi bunun için B-C sınıfı belgede yetmiyor. A sınıfı bir belge sahibi olmak lazım.

Güç konusuna da bir kaç şey ekleyeyim. Bulunduğun lokasyon ve anten, çıkış gücünden çok daha fazla fayda sağlıyabilir. VHF ve UHF için sinyaller direk (yansımadan) iletiliyor. 5W lık el telsiz ile 400km uzaklıktaki ISS'e ulaşabiliyorsun. Hal böyle olunca doğru konum ve anten güçten çok daha fazla sağlıyor.
Lisansım olsa direkt bir DMR Hotspot alır,tüm dünyayla konuşurum:) Şartlar Analoga yönelmeyi gerektirdi diyelim😁 Ardahan,Kars,Artvin,Erzurum civarında röle yok malesef. 76 km mesafeden bağlanabilmeniz çok güzelmiş,çevre illeri tekrar kontrol edeyim ben de.

ISS üstümden geçerse SSTV yayınını yakalamayı düşünüyorum.

İlde 3-5 tane amatör varmış,biri vefat etmiş yakın zamanda. Diğerlerini arkadaşlarıma sordum,biri okul müdürüymüş,kim bilmiyorum. HF'ten başka şansım yok şimdilik. B-C yetmiyor dediğiniz gibi,A lazım. A almakta sıkıntı yok benim için sınavı yapsalar. SWL yapacağım artık mecburen.

İşte QRP'nin ruhu da tam olarak bu,gücün her zaman çok önemli olmadığını ispatlamak. WSPR sistemleri ile miliwatt değerlerinde güçlerle dünyayı dolaşıyorlar. ISS ve çevre illeri tekrar yoklayacağım.
Selametle,73!

Amatör telsizcilik lisans sınavı bu dönem MEB tarafından online yapılacakmış. Başvurular 02.11.20 tarihinde başlıyor.

@elbatin
Hadi gözün aydın. ;)

Sayın arkadaşlar Kıyı Emniyeti'nin sitesinde başvuru formu PDF olarak yer alıyor. Formu yazdırıp doldurup posta yoluyla mı göndereceğiz anlayamadım? Ücret vs meselesi nasıl olacak?

Sayın arkadaşlar Kıyı Emniyeti'nin sitesinde başvuru formu PDF olarak yer alıyor. Formu yazdırıp doldurup posta yoluyla mı göndereceğiz anlayamadım? Ücret vs meselesi nasıl olacak?
Başvuru yapacaksanız bana ÖM atın,sizi grubumuza alayım,detaylıca bilgilenin:)

Başvuru formu ile başvuru 12-16 yaş arası adaylarda oluyor. E devlet şifresine sahip iseniz KEGM E-hizmetler kısmından başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Başvuru yapacaksanız bana ÖM atın,sizi grubumuza alayım,detaylıca bilgilenin:)

Başvuru formu ile başvuru 12-16 yaş arası adaylarda oluyor. E devlet şifresine sahip iseniz KEGM E-hizmetler kısmından başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Nazik teklifiniz için teşekkür ederim. Amatör telsizcilik konusunda fikir edinme aşamasındayım şimdilik. Sağ olunuz.

Ben de bu sınava gireyim diyorum ama nasıl hazırlanılır, nereden çalışılır, bu sınava başvursam çalılmayı yetiştirebilir miyim soruları var aklımda. 11.11 indiriminde ya da bf indiriminde güzel bir telsiz alınabilirdi hem de :)

Ben de bu sınava gireyim diyorum ama nasıl hazırlanılır, nereden çalışılır, bu sınava başvursam çalılmayı yetiştirebilir miyim soruları var aklımda. 11.11 indiriminde ya da bf indiriminde güzel bir telsiz alınabilirdi hem de :)
Şu an başvurular çok yoğun,kimsenin beklemediği bir talep var. Bulunduğunuz ile göre sınav tarihi değişir. Sınava çalışmak için KEGM sitesinden 300 soruluk havuzu indirip çalışmak gerek,her sene buradan soruluyor. Bu havuzdaki soruların 150-200 tanesi amatör telsizciliğin detaylı araştırılması halinde kendiliğinden öğrenilecek sorular. Kendinizi hazır hissettikten sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Artık başvurular sürekli açık. Cihaz konusu da derya deniz,isterseniz sohbet ederiz.

Çok güzel bir soru, hazırlanan ve başvurmak isteyen herkesin kafasına takılan ilk soru aslında. Uzun uzun cevap yazmak isterim aslında başvuru rehberi şeklinde. Fakat hazırlaması biraz vakit alacağından şimdilik kısaca cevap vereyim size.

1- Sınav çok kolay. Belirlenmiş soru bankasındaki soruların aynılarını soruyorlar. Benim hazırlanma sürecim 2 günlük bir süreçti.
2- Ülkemizde telsiz almak için lisansa sahip olmanız gerekmiyor ama kullanmak için lisansa sahip olmalısınız. Bu durum biraz saçma ve yanlış kullanıma sonuç doğuruyor fakat yasalar böyle. Yani 11.11 de isterseniz telsiz alabilirsiniz, lisansınızı isterseniz 1 sene sonra alın. Kullanmadığınız sürece kimse bir şey demez. Tabi yasalara göre, kullanmamaya üzerinde taşımak ve dinleme yapmak da dahildir bunu da belirteyim.

Son düzenleme:
Şu an başvurular çok yoğun,kimsenin beklemediği bir talep var. Bulunduğunuz ile göre sınav tarihi değişir. Sınava çalışmak için KEGM sitesinden 300 soruluk havuzu indirip çalışmak gerek,her sene buradan soruluyor. Bu havuzdaki soruların 150-200 tanesi amatör telsizciliğin detaylı araştırılması halinde kendiliğinden öğrenilecek sorular. Kendinizi hazır hissettikten sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Artık başvurular sürekli açık. Cihaz konusu da derya deniz,isterseniz sohbet ederiz.
Teşekkür ederim, İstanbul'dayım. Çocukluktan beri ilgimi çeker telsiz işleri, yabancı filmlerde gördükçe özenirdim çocukken. Şimdilerde güvenlik amacıyla daha çok istiyorum, muhtemelen son iki yıl yaşadığımız depremler benim gibi çok kişiyi telsiz konusuna yöneltti. Tabii umarım asla acil durum muhaberesine ihtiyaç duyulmaz, bir hobi olarak kalır.

Çok güzel bir soru, hazırlanan ve başvurmak isteyen herkesin kafasına takılan ilk soru aslında. Uzun uzun cevap yazmak isterim aslında başvuru rehberi şeklinde. Fakat hazırlaması biraz vakit alacağından şimdilik kısaca cevap vereyim size.

1- Sınav çok kolay. Belirlenmiş soru bankasındaki soruların aynılarını soruyorlar. Benim hazırlanma sürecim 2 günlük bir süreçti.
2- Ülkemizde telsiz almak için lisansa sahip olmanız gerekmiyor ama kullanmak için lisansa sahip olmalısınız. Bu durum biraz saçma ve yanlış kullanıma sonuç doğuruyor fakat yasalar böyle. Yani 11.11 de isterseniz telsiz alabilirsiniz, lisansınızı isterseniz 1 sene sonra alın. Kullanmadığınız sürece kimse bir şey demez. Tabi yasalara göre, kullanmamaya üzerinde taşımak ve dinleme yapmak da dahildir bunu da belirteyim.
Teşekkür ederim. Yurtdışından alınan cihazların tesliminde lisans göstermek gerekiyormuş sanırım, aliexpressten falan, bu doğru mudur bilginiz var mı?

Teşekkür ederim, İstanbul'dayım. Çocukluktan beri ilgimi çeker telsiz işleri, yabancı filmlerde gördükçe özenirdim çocukken. Şimdilerde güvenlik amacıyla daha çok istiyorum, muhtemelen son iki yıl yaşadığımız depremler benim gibi çok kişiyi telsiz konusuna yöneltti. Tabii umarım asla acil durum muhaberesine ihtiyaç duyulmaz, bir hobi olarak kalır.
Çok zevkli ve derya deniz bir hobi:) İstanbul'da başvuru onaylandıktan sonra sınav tarihini geç verebilirler,ama bence siz yine de kendinizi hazır hissedince başvurun. Deprem konusuna gelince,TA2AWR Murat ŞEN hocam deprem çantasının içine Baofeng UV3R koymuştu,el kadar bir cihaz,fm radyo seçeneği ve feneri de var. Telsizler gerçekten hayat kurtarıyor enkaz altında.

Arkadaşlar bir konuya açıklık getirmek isterim. Amatör Telsizcilik bir hobi değildir ve hobi olarak görülmemelidirde.
Amatör telsizciler afet durumlarında gönüllülük esasına dayalı haberleşme birimleridir bir nevi.
Telsiz haberleşmesi Jammer kullanımı hariç çökmez, bir merkezi dağıtıma bağlı değildir hücresel bağlantı yapmaz bireysel ve toplumsal haberleşmeye açıktır(Bazı frekanslar).
Amatör Telsizcilik Lisansı bireylere bazı özel frekanslarda haberleşme yapma izni verir. bu lisansa sahip olmayanların halk bandı denilen (pmr telsiz frekansları) frekanslar haricinde haberleşme yapması kanunlar gereği yasaktır. Hatta amatör telsizcilik öyle her frekansta haberleşmede yapamaz sınırlıdır.

sadece küçük bilgiler vermek istedim. 73s.(iyi günler). TB4BUA(Türkiye-B sınıfı Lisans-4.Bölge-BUA amatör kodu. demektir.)

Arkadaşlar bir konuya açıklık getirmek isterim. Amatör Telsizcilik bir hobi değildir ve hobi olarak görülmemelidirde.
Amatör telsizciler afet durumlarında gönüllülük esasına dayalı haberleşme birimleridir bir nevi.
Telsiz haberleşmesi Jammer kullanımı hariç çökmez, bir merkezi dağıtıma bağlı değildir hücresel bağlantı yapmaz bireysel ve toplumsal haberleşmeye açıktır(Bazı frekanslar).
Amatör Telsizcilik Lisansı bireylere bazı özel frekanslarda haberleşme yapma izni verir. bu lisansa sahip olmayanların halk bandı denilen (pmr telsiz frekansları) frekanslar haricinde haberleşme yapması kanunlar gereği yasaktır. Hatta amatör telsizcilik öyle her frekansta haberleşmede yapamaz sınırlıdır.

sadece küçük bilgiler vermek istedim. 73s.(iyi günler). TB4BUA(Türkiye-B sınıfı Lisans-4.Bölge-BUA amatör kodu. demektir.)
Elbette konuyu ciddiye alıyor ve güvenlik nedeniyle ilgi duyuyorum şu an için, kast ettiğim bir temenni olarak bir afet ya da benzeri bir durum hiç yaşanmaması, böyle bir kullanıma ihtiyaç hasıl olmaması. Elbette bu biraz imkansız ne yazık ki ama, iyi dileklerde bulunmaktan da zarar gelmez sanırım:)

Verdiğiniz bilgiler güzel yalnız ilk paragrafa biraz katılmıyorum:)

Devlet kurumları talep ettiği durumda amatör telsizciler haberleşmeyi sağlamakta yükümlüdür,ki Aydın TRAC ekibi daha gece vakti İzmir'e varmıştı. Ama amatör telsizciliği hobi olarak görmemek,afet haberleşme sorumlusu olarak görmek doğru değil. BTK ve KEGM'de yer alan resmî tanım bile "Amatör Telsizcilik, hiçbir maddi menfaat gözetmeden sadece şahsi heves ve gayret ile telsiz tekniği alanında bilgi alışverişini sağlayan bir uğraştır. Amatör telsizci olmak için öncelikle Amatör Telsizcilik Belgesine sahip olmak gerekmektedir." Diyor.

Geri