• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1Zpresso X-Pro Kahve Değirmeni

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HaLiL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Benim X Pro da geldi ve 1-2 gündür deniyorum. İlk başta mekanizması Comandante’ye göre biraz karışık gelse de manuel el değirmeni kullanan arkadaşlar çabuk uyum sağlayacaktır. Gayet minimal boyutlarda ve kaliteli bir hissiyatı var. Cmd gibi sağlam hissettirmese de beğendiğimi söyleyebilirim. Çabuk çizileceğini düşündürdü bana. Kolun hareketli olması da çok hoşuma gitti.

İlk tecrübelerime göre çok emin olamadım ama Comandante 17-18 klik civarı X Pro’da 2.0.0 gibi tahmin ediyorum. Bunu mikron büyüklüğüne göre değil demlemenin süresine göre hesapladım. Bu sebeple çok toz üreten naturel bir çekirdek değilse elimdeki çekirdek 2.0.0 ayarında başlarım diye düşünüyorum ilk v60 demelemeye.

İlk olarak Kafein Kültür Meksika Finca La Estanzuela demledim, Cmd ye göre daha canlı bir sonuç elde ettim ve daha çok beğendim.

Birazdan Tin Coffee El Mirador demlerim, Cmd 22 klik yazıyor verilen reçetede. X Pro da 2.2.0 ile öğütüm yaparım muhtemelen. Toplam sürede ne sonuç verecek paylaşırım tekrardan.

İlk mesajımdan alıntıladığım mavi renkli başlığa tıklayınca açılan dosyaya göz atın.
peki değirmeni tamamen saat yönünün tersinde sıktığımızda sona geldiğinde burr un dişlilerine zarar verirmiyiz.tamamen kapattımızda iç mekanizmada birbirine sürden yerler varmıdır?

peki değirmeni tamamen saat yönünün tersinde sıktığımızda sona geldiğinde burr un dişlilerine zarar verirmiyiz.tamamen kapattımızda iç mekanizmada birbirine sürden yerler varmıdır?
Kol dönmeyecek şekilde sıfırlayıp kolu çevirirseniz sürter.
-Sıfır ayarını yapın
-30’a gelin (0.30) TK başlangıç öğütüm aralığı. Kafanız rahat olsun.

Geçenlerde zojirusi termos ve X Pro için Kılıf sorarken @Vgnft arkadaşımız c40 için kullandığı çantayı paylaşınca 19 Nisan’da sipariş vereyim dedim az evvel geldi. Çanta linki.
Konu mankeni oğluma teşekkür ederek fotoğrafları ekliyorum
IMG_3622.jpeg
IMG_3620.jpeg
IMG_3621.jpeg
IMG_3619.jpeg
IMG_3623.jpeg

merhaba değirmenin sıfır noktasını nasıl ayarlıyorsunuz? tamamen saat yönünün tersinde çevirip son noktasına ayarlamamak gerekiyormuş sanırım

Dışarıdan klikli değirmenler arasında en kolay 0 ayarı yapılan değirmen olabilir

Gercekten bu mekanizmanin muhendisligine hayran kaldim. Cok basarili
Yıllar önce Knob projesi oluşurken fikrimiz sorulduğunda birebir bunu tarif etmiştim, hatta turdan tura onluklu sisteme geçmenin bir yolunu bulmalarını tavsiye ettim. Bizimkiler napıyor bilmiyorum ama atı alan bu defa hakikaten üsküdarı geçti. 🙂

Dışarıdan klikli değirmenler arasında en kolay 0 ayarı yapılan değirmen olabilir

Video için teşekkürler. İleride diğer kullanıcılar için de büyük kolaylık olacak.
Benim ayrıca bir önerim olacak. Hali hazırda JX kullandığım için zamanında bir konu açmıştım ve orada @anilozler 'in oluşturduğu bu tabloya denk gelmiştim.
Verilen formülden şöyle bir çevirici yaptım basitçe. Deneyen arkadaşlar görüşlerini yazarsa güvenilirliğinden emin oluruz.

Aslında örneğin ben comandante 23 klik kullanılan tariflerde jx de 2.3 tur kullanıyordum v60’ta ve memnundum bu ayardan. Bu tabloda bunu destekliyor.

Öte yandan çoğu adımda şöyle kolay bir genelleme mümkün jx kullanıcıları için. Comandante klik sayısı kadar tur Jx için uygun görünüyor. İnceleyenlerin yorumlarını bekliyorum.
Biliyorsunuz ki verilen reçetelerde çoğunlukla Comandante kullanılıyor ve yukarıdaki tablo benim ilk zamanlarda fazlasıyla işime yaramıştı. Halen ara ara açar bakarım.
Böyle bir tabloyu X-Pro için de yapmamız mümkün mü? @ukhassoy bir reddit'te bulduğu bir denklemden bahsetmiş. X-Pro için de deneyebilir misin şansımızı?

Ekli dosyalar

• 4EEAA89C-9738-4539-A0B1-8B95DD0FE9ED.png
    4EEAA89C-9738-4539-A0B1-8B95DD0FE9ED.png
    14.1 KB · Görüntüleme: 102
Son düzenleme:
X Pro denemelerim devam ediyor ve ettikçe kafamda cmd ile karşılaştırmalı öğütüm aralıkları belirmeye başladı. Cmd ile pour over demlemelerde çoğunlukla 18-23 kliklerde öğütüm yapıyorum ve 15-16 gr lık demlemeler oluyor genelde. Cmd 16-17 civarı X Pro da 2.0.0, cmd 22-23 klik civarı da 2.2.0 a denk geliyor. Öğütüm boyutlarını inceleme ile değil demleme süresine bakarak karşılaştırıyorum.

Kalınlığına bağlı olarak tutuş ergonomisi çok güzel, kol büyük olduğu için öğütüm de gayet rahat ve keyifli. Verdiği fincanlar çok başarılı, cmd ile yapılan kahvelerden aşağı kalır yanı yok. Kahve yatağında çamurumsu bir görüntü ile karşılaşmadım. Gün geçtikçe daha çok sevmeye başladım ufaklığı :) tamam çok ufak olmasa da abilerinin yanında bu hissi verdi bana.

@HaLiL hocamın da yukarı da minik mankeninin tatlış tutuşu ile paylaştığı çanta ile seyyar kullanımda daha pratik olacaktır.

Bu gün tadım için 28.4 kavrumlu Null Demse Wote yaptım. 10/160ml oran x-pro 2.2.0 da öğütüm 50-50-60 gibi 3 döküş yaptım 2:30 civarı bitti. Kahve biraz daha degass istiyor gibi bir de sanırım su sıcak geldi hafif buruk-acımsı tatlar aldım. Ancak değirmenin öğütüm tutarlılığı ve yok denecek kadar az tozlu öğütüm kahve yatağından da belli oluyor. Pour-over performansı çok başarılı ve bu fiyata her türlü demleme öğütümü yapabilen üst düzey bir ürün olduğunu söylemeliyim. Espresso denemeleri de yapacağım ancak Robot'u hazmettikten sonra.

Vitus Coffee Ethiopia Bombe Ayla 18.Nisan Kavrum
Elmacık + ms 150ppm
16/40ml
Cafelat Robot
1Zpresso X-Pro 0.4.5, üst kağıt filtre,
2 bar 10 sn ön-demleme, 7 bar bitiş 50 sn

4 shot ile "dialing" yapabildim değirmenin öğütümü çok hassas toplam 20 klik içerisinde espresso alınabiliyor. 0.4.0 makinayı nerdeyse tıkıyor 1.0.0 şelale gibi 0.5.0 da biraz hızlı ve düşük basınç gelince 0.4.5 ile tam istediğim basıncı ve süreyi yakaladım. Shot dengesi çok iyiydi uğraştığıma değdi, hafif asiditeye eşlik eden meyvemsi notalar, yüksek gövde ve tatlılık ile X-pro ve Robot ikilisi kahvenin hakkını verdi diyebilirim.

IMG_20230507_180550.jpg

Fam Ethiopia Idido 28.Nisan Kavrum
Buzdağı + ms 150ppm
16/40ml
Cafelat Robot
1Zpresso X-Pro 0.4.5, üst kağıt filtre,
2 bar 10 sn ön-demleme, 7-8 bar bitiş 40 sn

Degass henüz bitmemiş sanıyorum, buzdağı su maden suyu katmama rağmen iyi çözemedi, öğütüm biraz kalın geldi, tüm bu etkenler birleşince kahvenin tam potansiyeline ulaşamadığımı düşünüyorum. 1 hafta kadar daha bekleteceğim, sonraki öğütüm 2-3 klik ince olmalı ve elmacık + maden suyu formülü açık kavrumlarda çok etkili. Görüciiz.

IMG_20230512_150903.jpg

Merhaba aldıkdan sonra ilk defa temizliyorum ama acayip sıkışmış bu parçayı çıkartamadım. Saat yönünün tersine çevirin diyor kitapçığında malesef çok sıkı ve acaba burası çıkmıyor mu diye düşündüm :)
Önerisi olan varmıdır çıkarabilmek için yada benzer durum yaşayan

Ekli dosyalar

• 12235EAF-BC8F-4F6C-8803-980DDE7E45D3.jpeg
    12235EAF-BC8F-4F6C-8803-980DDE7E45D3.jpeg
    26.5 KB · Görüntüleme: 55
Merhaba aldıkdan sonra ilk defa temizliyorum ama acayip sıkışmış bu parçayı çıkartamadım. Saat yönünün tersine çevirin diyor kitapçığında malesef çok sıkı ve acaba burası çıkmıyor mu diye düşündüm :)
Önerisi olan varmıdır çıkarabilmek için yada benzer durum yaşayan
1.5 senedir kpro kullanıyorum bende de sıkışık orası çıkartamıyorum :)

Lastik eldivenle doğru yöne çevirdiğinizde açılacaktır diye düşünüyorum.

Ekli dosyalar

• IMG_3752.jpeg
    IMG_3752.jpeg
    29.6 KB · Görüntüleme: 48
Geri