• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1Zpresso El Değirmenleri Türkiye'de

İnceye gitmek süreyi uzatabilse de tam olarak aynı sonucu vermiyor gibi. Ekstra müdahaleyi de pek sevmiyorum. Bu yüzden TH3'ten Traditional'e veya başka bir filtreye geçebilirim.

Şimdi demledim. Worka Carbonic 15/240, 68 klik bitiş 2.20.
İnce öğütüm ile demlemek ve overextract (acımsı-bitter tatlar) yapmamak için biraz alışmak gerekiyor. İyi değirmenin avantajı size bu tarz şeyler ile oynama fırsatı da vermesi.

İnce öğütümde dışardan müdahale az ve su döküşü de ideal olursa, keyifli sonuçlar veriyor.

Worka Carbonic in benim kullandığım reçeteye benzer çıkmış. Umarım tadı da iyidir.

Son dönemde J-Max alan arkadaşların espresso için kullandığı ayarla ilgili görüşlerini alabilir miyim? Ben espressoda istediğim akışı 146-147 de bulabildim. 26-30 saniyede 14 gram kahveye 35 ml espresso. wdt ve doğru tamping yapmanın önemi saklı tabiki. Ekli dosyayı görüntüle 17288
Makine ve doza göre değişse de benim başlangıç ayarım 1+3.

Olsun hocam 40lı hario da var o da olur :Dhario için varsa bir tavsiyeniz ben de tarifinize göre onu abacaya uyarlamaya çalışırım.:)
Kahvesine ve demleme stilinize göre değişir ama dediğim aralıkları kullanıyordum. Tek doğru klik yok :) damak tadı ile çok alakalı.

Tek kişi için 68-69 ile başlıyordum. Demleme konusunda yeni iseniz 70-73 arası daha uygun olur.

Ben hala tam emin değilim C2'de kullandığım 19 klik'in kaça denk geldiğine. 68-80 arasındaki ayarları denedim. 80 bariz kalın oldu dripper'a koyunca anladım. Tabi kasuya gibi yöntemler için kullanılabilir. 68 de yeterince ince kaçıyor. Yalnız 73 klikin tam olarak optimum sonucu verdiğini deneyimleyemedim aromatik yönden biraz düşük kalıyor gibi.

Demleme bitişlerim ise hayli düştü. 10-15 saniyelik farklar var. Özellikle su tutmayan kahvelerle TH3 kullanırken 2 dakikayı geçemediğim bile oluyor son döküşü 1.40'ta bitirip.
Ben de K-pro ile çok benzer bir deneyim yaşıyorum.

0 klik ayar mekanizmasının dönebildiği son nokta. 0.1'de kol düşüyor, 0.5 değerinde ise sürtünme sesi tamamen bitiyor.

Bunları belirtme ihtiyacı duydum çünkü önceden yazılmış bazı mesajlarda kol düşmesi vs. daha ileri kliklerde olduğu iddia ediliyordu. 70 klik üzerine çıktığımda akış çok çok hızlı ve kullandığım filtre de hario bol poşet, yani öyle pek de hızlı akışı ile ünlü bir filtre değil.

Ben 2 buçuk dakika gibi süreleri 60-65 klik arasında tutturabiliyorum ancak.

Son düzenleme:
Arkadaşlar sormak istediğim 2 soru olacak.
1- Kolun düştüğü yerden (düştüğü yer 3 numaraya denk geliyor bende) mi başladınız yoksa son noktasından kolun dönmediği yerden (4 numaraya denk geliyor) mi?
2- Clickleri tam olarak idrak edemedim, örneğin 4'ten direkt 3e doğru gidince mi 1 click sayıyorsunuz yoksa 1 kere çevirince mi 1 click sayıyorsunuz?

3-4 arasında 3 click olduğundan sormak istedim.

1 videoda 21 click olarak 2 tur çevirip 1 adım ileriyor. ( Buradaki hesap 63 e denk geliyor )
1 videoda 21 click olarak 2 tur çevirip 1 sayı ileri gidiyor. ( Buradaki hesap ise 69 a denk geliyor )

Arkadaşlar sormak istediğim 2 soru olacak.
1- Kolun düştüğü yerden (düştüğü yer 3 numaraya denk geliyor bende) mi başladınız yoksa son noktasından kolun dönmediği yerden (4 numaraya denk geliyor) mi?
2- Clickleri tam olarak idrak edemedim, örneğin 4'ten direkt 3e doğru gidince mi 1 click sayıyorsunuz yoksa 1 kere çevirince mi 1 click sayıyorsunuz?

3-4 arasında 3 click olduğundan sormak istedim.

1 videoda 21 click olarak 2 tur çevirip 1 adım ileriyor. ( Buradaki hesap 63 e denk geliyor )
1 videoda 21 click olarak 2 tur çevirip 1 sayı ileri gidiyor. ( Buradaki hesap ise 69 a denk geliyor )

Selamlar @4PieD

Soruların hangi modele dair?

Tekrar Selamlar @4PieD

Ben bir JX Pro modeli kullanıcısıyım.Her bir step'in arasında 4 ufak nokta var.

Ben başlangıç noktası olarak kolun net olarak dişlilere hiç sürtmediği tam olarak boşlukta olduğu nokta olarak alıp,arından gelen en büyük noktanın yönüne yani rakamların büyüdüğü yönde çevirerek yeniden kolun tam düştüğü noktaya gelince 1 Tam Tur diyorum.Yani rakamlar ile 10 adım lakin küçük noktalarıda dahil ettiğimde 40 adım ilerlemiş oluyorum.Umarım sorularınıza bir nebze cevap verebilmişdir.

Siz kolun düştüğü noktayı baz almışsınız anlaşılan. Ben hem düşmediği hem de düştüğü noktayı baz alarak ilerleyip deneyeyim, ayrıca gördüğüm kadarıyla aralarındaki minikler 1 click değil, 3'ten 4'e vs gidince tam 1 click ediyor gördüğüm kadarıyla.

Teşekkür ederim yönlendirmeleriniz için :) @NoPainNoCoffee

Siz kolun düştüğü noktayı baz almışsınız anlaşılan. Ben hem düşmediği hem de düştüğü noktayı baz alarak ilerleyip deneyeyim, ayrıca gördüğüm kadarıyla aralarındaki minikler 1 click değil, 3'ten 4'e vs gidince tam 1 click ediyor gördüğüm kadarıyla.

Teşekkür ederim yönlendirmeleriniz için :) @NoPainNoCoffee

Tekrar Selamlar @4PieD

Doğrudur 3'ten 4'e geçince bir 1 Step ve/veya bir 1 Click oluyor tabi eğee başlangıç noktası tam sayıya denk geldi ise.Benimde kullandığım JX Pro modelinde başlangıç noktası aradaki ufak noktalarada denk gelebiliyor.Rica ederim,keşke elimden fazlası gelse.

J-max'in herbir klik'inin 8.8 micron olduğu belirtiliyor. Bu durumda espresso aralığı olarak belirtilen 90-150klik 800-1300 micron'a, filtre aralığı 180-240klik 1600-2100 micron'a karşılık geliyor. Bunlar mantıklı görünmüyor. Zannedersem espresso 200-400, filtre 500-800 micron gibi rakamlar. Bu durumda her klik, 8.8 micron'dan küçük olmalı. Öyle olsa kesinlikle onu belirtip, reklamını yaparlardı zannediyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Bazı kliklerin hiç etkisi yok mu bu durumda? Ya da sabit 8.8 micron değil, en kötü durumu raporluyorlar. Bu durumda oldukça yüksek bir varyasyon olması lazım

J-max'in herbir klik'inin 8.8 micron olduğu belirtiliyor. Bu durumda espresso aralığı olarak belirtilen 90-150klik 800-1300 micron'a, filtre aralığı 180-240klik 1600-2100 micron'a karşılık geliyor. Bunlar mantıklı görünmüyor. Zannedersem espresso 200-400, filtre 500-800 micron gibi rakamlar. Bu durumda her klik, 8.8 micron'dan küçük olmalı. Öyle olsa kesinlikle onu belirtip, reklamını yaparlardı zannediyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Bazı kliklerin hiç etkisi yok mu bu durumda? Ya da sabit 8.8 micron değil, en kötü durumu raporluyorlar. Bu durumda oldukça yüksek bir varyasyon olması lazım
Merhabalar, o mesafe kesicinin dikey yöndeki hareketini belirtmekte ve öğütüm boyutu ile aralarında doğrudan bir bağlantı yok. Ne kadar çok adım sayınız olursa, o kadar hassas kontrol edersiniz. Temek olarak verilen mikron değerinden bunu anlamak lazım.

Kesici geometrisi öğütüm boyutunu belirleyen en büyük etken.

Son düzenleme:
Değirmen özelliklerinde belirtilen bunun gibi micron değerleri, her bir klikte iç ve dış kesicinin birbirinden ne kadar uzaklaştığını gösteriyor genelde. Kesicilerin geometri yapıları farklı olduğundan öğütülmüş çekirdek inceliği üzerindeki etkisi bire bir değil.

Belki flat burr değirmenlerde daha doğrudan bir hesaplama yapılabilir bu şekilde, ama konik yapıdaki kesicilerde hesaplanabilir mi bilmiyorum.

Merhabalar, o mesafe kesicinin dikey yöndeki hareketini belirtmekte ve öğütüm boyutu ile aralarında doğrudan bir bağlantı yok. Ne kadar çok adım sayınız olursa, o kadar hassas kontrol edersiniz. Temek olarak verilen mikron değerinden bunu anlamak lazım.

Kesici geometrisi öğütüm boyutunu belirleyen en büyük etken.

Değirmen özelliklerinde belirtilen bunun gibi micron değerleri, her bir klikte iç ve dış kesicinin birbirinden ne kadar uzaklaştığını gösteriyor genelde. Kesicilerin geometri yapıları farklı olduğundan öğütülmüş çekirdek inceliği üzerindeki etkisi bire bir değil.

Belki flat burr değirmenlerde daha doğrudan bir hesaplama yapılabilir bu şekilde, ama konik yapıdaki kesicilerde hesaplanabilir mi bilmiyorum.

Açıklama için teşekkür ediyorum. Klik ve micron değerlerine bakaraktan hassaslıkları arasında nicel bir karşılaştırma (bu diğerinden 2 kat daha hassas gibi) yapmak zor sonucu mu çıkıyor bu durumda?
J-pro, K-pro ve J-max'de farklı design olmakla beraber aynı boyutta burr var. 0-French Press aralığı için yaklaşık olarak, sırası ile 50, 100, 420 klik var. Ama micron değerleri 12.5, 22 ve 8.8. Klik sayısına bakarsak, K-pro, J-pro'dan daha hassas bir değirmen. Ama pratikte bu doğru değil zannediyorum (belki de bunda yanılıyorum). J-pro ve J-Max micron değerleri arasında çok büyük fark olmamakla beraber, klik sayıları arasında uçurum var.

Açıklama için teşekkür ediyorum. Klik ve micron değerlerine bakaraktan hassaslıkları arasında nicel bir karşılaştırma (bu diğerinden 2 kat daha hassas gibi) yapmak zor sonucu mu çıkıyor bu durumda?
J-pro, K-pro ve J-max'de farklı design olmakla beraber aynı boyutta burr var. 0-French Press aralığı için yaklaşık olarak, sırası ile 50, 100, 420 klik var. Ama micron değerleri 12.5, 22 ve 8.8. Klik sayısına bakarsak, K-pro, J-pro'dan daha hassas bir değirmen. Ama pratikte bu doğru değil zannediyorum (belki de bunda yanılıyorum). J-pro ve J-Max micron değerleri arasında çok büyük fark olmamakla beraber, klik sayıları arasında uçurum var.
JX-Pro => 200+ klik (beş tur, her tur 40 klik)
K-Pro => 100+ klik (bir turdan biraz fazla, bir tur 90 klik)
J-Max => 420+ klik (beş turdan biraz az, her tur 90 klik)

Yani JX-Pro 50 klik değil 200 klik. Klik sayısı ile mikron değerleri ters orantılı diyebiliriz. Ancak bu değerler ayarlanabilecek maksimum klikler değil ondan tam birbiri ile kıyaslamak doğru olmaz. 1zpresso'nun referans aralıklarına göre kıyasladım.

Sizin yanılmanızın sebebi JX-Pro'nun referans aralıklarında sanki her turda 10 klik varmış gibi yazılmış olması ancak her tam turda 40 klik mevcut. Kahvetrip'in incelemesinde görmüştüm ben de. İncelemeye buradan ulaşabilirsiniz.

Yani JX-Pro 50 klik değil 200 klik. Klik sayısı ile mikron değerleri ters orantılı diyebiliriz. Ancak bu değerler ayarlanabilecek maksimum klikler değil ondan tam birbiri ile kıyaslamak doğru olmaz. 1zpresso'nun referans aralıklarına göre kıyasladım.

Sizin yanılmanızın sebebi JX-Pro'nun referans aralıklarında sanki her turda 10 klik varmış gibi yazılmış olması ancak her tam turda 40 klik mevcut. Kahvetrip'in incelemesinde görmüştüm ben de. İncelemeye buradan ulaşabilirsiniz.
Bu yüzden ben 1Zpresso'nun birden fazla tur ile ayarlanan değirmenlerinde ve Kinu için klik referansı kullanmıyorum. Kafa karıştırıcı olabiliyor.

Tur sayısı ve sayılar üstünden gidiyorum ve reçetelerimde o şekilde veriyorum.

2+6 , 2 tam tur ve ardından çizgi 6 sayısında

1+3+5 , 3. kısmı pek kullanmıyorum ama bu da J-Max için bazen gerekiyor. 1 tam tur + ardından çizgi 3 ve 4 sayıları arasında gibi...

Evet, haklısınız. JX-Pro'nın sayıları arasında 4'er click varmış. Bu durumda mantıkla bir hale geliyor.
Ürün yelpazesi biraz karışık şirketin. Comandante + red clix, K-pro'dan daha hassas incelik ayarı sağlıyor diye düşünüyordum. Daha detaylı bakınca, emin değilim artık.

Geri