• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1Zpresso El Değirmenleri Türkiye'de

İki ayı geçti K-Pro ile. Her gün düzenli olarak espresso ve V60/Kalita ile kullanıyorum. Haznede tartıp öğütüm yaptıktan sonra tekrar tartıya koyuyorum hazineyi 0,01 eksik çıkıyor genelde. Değirmenin altını da bir kaç fırça darbesi ile kolayca temizliyorum. Çekirdeğe göre değişebilir tabi ama 0,5 gram bana hiç denk gelmedi.

statiğin tek kötü yanı etrafa biz fark etmeden çok fazla kahve tozu dağıtması. ben üç dört günde bir her şeyi yerinden kaldırıp siliyorum ve sildiğim bez tamamen kahve tozuyla kaplanıyor. keşke fısfıs dışında güzel bir çözüm olsa diyorum çünkü benim gibi kaşık kaşık alıp değirmene atanlar için fısfıs yapmak pek kullanışlı olmuyor. kaşık sapını ıslatıp değirmene sokmak da mümkün değil pek. tek çözüm ayrı bi hazneye 20gram kahve tartıp rdt yapıp değirmene atmak ama o da ek iki üç adım ekliyor rutine

Kpro ile jx pro nun dişlisi farklı sanırım.Bu farkın ogutume etkisini bilen var mı?

Evet malesef ikisinin ciddi anlamda etkisi var ama malesef sadece burr dişli tipiyle ilgili bir sonuç değil.

Kısaca durum şöyle;

K-pro kısaca heptagonal denilen yedigen biçimindeki bir burrdur. Bu tip burr tarzı aslında comandanteyle karşımıza çıkan burr biçimidir.

jx pro daki fark sadece 1mm lik bir büyüklük değil. Aslında öğütme anlayışı ve burr tamamen farklı. Burr tipi öncelikli açarak fotoğrafına bakabilirsiniz yedigen burrden çok farklı.

Merkez şaft ile JX pro nun öğütüm burr u değirmene sabitlenmiş halde. Bu ise öğütüm biçiminde aşırı tutarlılık getiriyor. Bu avantajı kullanarak JX Pro daha düşük mikronlarda öğütme seçenekleri sunuyor.

JX Pro her klikte 12.5 mikron atıyor. K-pro ise 22 mikron civarında. Red clips olmadan comandante de 30 mikron red clips varken 15 mikron.

JX Pro normal haliyle espresso türk kahvesi gibi ince öğütümlerde hassas oynama imkanı verebilen bir oyuncak. Lakin bu burr tipi ve mikron aralığının ciddi bir dezavantajı şu noktada başlıyor.

K-pro ve comandante gibi yedigen burrlu değirmenler öğütüm kalınlaştıkça tutarlılığını böyle şaft ile sabitleme olmadığı için burr un kendi hareketiyle de sürdürüyor. bu burr tipi, öğütüme merkezde sert biçimde sabit olmayışıyla bir katkısı mevcut. Bu değirmen tipinin orada ayrıca bir devinimi var.

Jx Pro da merkeze sabitlendiği için ne kadar kalına çıkarsak aralık o kadar açılacak. O aralıktan geçişte burr sabit olup hareketinde bir dalgalanma olmadığı için de dezavantajlı bir durum olduğu söyleniyor. Kalına çıktıkça homojen öğütmesi zorlaşır ve toz üretmesi artar.

Yani JX Pro nun burr tipinden çok merkez noktaya sabitlenişinden ötürü biz ne kadar kalına çıkarsak o kadar dezavantajlı bir değirmen kullanıcısına dönüşürüz. İnceldikçe bu iki değirmene karşı üstünlüğünü iddia edebilirken v60 v.b filtre demlemelerinde comandante K-pro gibi değirmenler açık ara öne geçer.

Yani özetiyle siz öğütümünüzün çoğunluğunu espressoda yapıyorsanız jx pro sizin için idealdir. Fakat ana içeceğiniz espresso değil ise k-pro comandante gibi değirmenler filtre demlemeleri için daha iyi sonuç vermektedir. Bunun en basitini elek testindeki farkta da görebilirsiniz. Comandanteye v60 gibi öğütümlerde en fazla yaklaşan şimdilik yüzde 2-3 gibi damağımızın tadamayacağı aralıklara inen k-pro. Timemore x'in elek testi sonuçlarını malesef bilmiyorum. İki kademeli öğütüm tipi zaman içinde bir avantaja dönüşebilir...

Bununla beraber JX PRO ile aynı burr u kullanan JX değirmeni söz konusu. Burr tipi birebir aynı. Lakin bu merkez şaft ile sabitlenmiş değil. Fakat öğütüm planlaması v60 lar için olduğu için sabit olmayan burr un bu konuda daha iyi sonuç vermesini bekleyerek yapmışlar. Lakin JX sabitlenmediği için tam tersine filtre demlemelerinde jx proya göre çok fazla toz üretiyor. Üstüne bir de öğütümünün rahatlıkla gözle görülür biçimde jx pro kadar homojen olmadığını söyleyebiliriz.

Ayrıca ek olarak JX pro 'nun 12.5 mikron klik başı öğütüm aralığı çok düşük bir aralık. Yani aeropress v60 v.b öğütümlerde sizin damağınız 1 kliklik bir şeyi hissedemez. Hatta 30 mikronluk comandante nin 1 kliğini bile çoğu kalın öğütümlü demlemede hissetmeyiz. (tabi burada sizin her gün cupping score u yazan sca sertifikalı bir deli olmadığınızı kabul ediyorum.) Ortaya çıkan farklılıklar aslında o an demlemedeki diğer değişikliklerin de bir etkisidir. Kahvenin çözünme miktarını ciddi etkileyen ince çekimlerde bu farklar espressoda basıncı ve çözünme miktarını keskin bir biçimde etkilediği için önemi var.

Son düzenleme:
@schiele ayrıntılı açıklama icin teşekkürler.Fakat k proda burr sabit diye biliyorum.Comandante’nin floating cone olarak tabir ettiği sistem hali hazırda çogu degirmende mevcut zaten.Bunun ayırt edici olduğunu düşünmüyorum.Aksine yapması daha kolay.Sabit burrda tam merkeze konumlandırmak zor olmalı.

@schiele ayrıntılı açıklama icin teşekkürler.Fakat k proda burr sabit diye biliyorum.Comandante’nin floating cone olarak tabir ettiği sistem hali hazırda çogu degirmende mevcut zaten.Bunun ayırt edici olduğunu düşünmüyorum.Aksine yapması daha kolay.Sabit burrda tam merkeze konumlandırmak zor olmalı.
Ne demek ben teşekkür ederim. K-pro da yedigen olunca sabit değil diye aklımda kalmış. Floating cone dediğimiz etken de sabitlemek de hepsi mühendislik açısından ayrı ayrı bir hesaplama konusu bence. Hangisinin mühendislik açısından daha zor olduğunu şahsen bilmiyorum. Doğrudan uzmanlık alanı gerektiren bilgiler bunlar. Biz değirmenlerin sonuçlarına odaklanıyoruz.

Ortada net olan şey JX Pro espresoda kullanmak birçok açıdan daha iyi. Comandante ve K-pro filtre demlemelerinde ise ondan daha iyi. Fakat bu değirmenlerin espressoda kötü olduğu anlamına da gelmiyor.

Genel olarak içeceğimizin demleme türü değirmen ihtiyacımızı belirliyor. Herkes açısından bu sorunun cevabı farklı...

Ne demek ben teşekkür ederim. K-pro da yedigen olunca sabit değil diye aklımda kalmış. Floating cone dediğimiz etken de sabitlemek de hepsi mühendislik açısından ayrı ayrı bir hesaplama konusu bence. Hangisinin mühendislik açısından daha zor olduğunu şahsen bilmiyorum. Doğrudan uzmanlık alanı gerektiren bilgiler bunlar. Biz değirmenlerin sonuçlarına odaklanıyoruz.

Ortada net olan şey JX Pro espresoda kullanmak birçok açıdan daha iyi. Comandante ve K-pro filtre demlemelerinde ise ondan daha iyi. Fakat bu değirmenlerin espressoda kötü olduğu anlamına da gelmiyor.

Genel olarak içeceğimizin demleme türü değirmen ihtiyacımızı belirliyor. Herkes açısından bu sorunun cevabı farklı...

@teyyaredenkahve üstad

commandante vs kpro filtre için
kinu vs jxpro espresso için yorum bekliyoruz sizden.

JX için araştırma yaparken Reddit'te bi kullanıcının Comandante ve JX-Pro için kendi çeviricisini oluşturduğunu gördüm.
"Comandante*1,63 - 2,9 = JX-Pro" şeklinde.
Örneğin Comandante 22 * 1,63 - 2,9 ≅ 33 JX-Pro gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.
JX'in vida adımı da JX Pro'nun 2 katı olduğu için çıkan sonucun 2 katını alıp kendi demlemelerimde denemeyi düşünüyorum.
Çoğu reçete Comandante üzerinden döndüğü için hem JX hem de JX-Pro kullanıcıları için bir fikir verebilir belki.

Son düzenleme:
JX için araştırma yaparken Reddit'te bi kullanıcının Comandante ve JX-Pro için kendi çeviricisini oluşturduğunu gördüm.
"Comandante*1,63 - 2,9 = JX-Pro" şeklinde.
Örneğin Comandante 22 * 1,63 - 2,9 ≅ 33 JX-Pro gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.
JX'in vida adımı da JX Pro'nun 2 katı olduğu için çıkan sonucun 2 katını alıp kendi demlemelerimde denemeyi düşünüyorum.
Çoğu reçete Comandante üzerinden döndüğü için hem JX hem de JX-Pro kullanıcıları için bir fikir verebilir belki.

Jx kullanıyorum bende. Jx pro / 2 olduğundan emin miyiz hocam? Eğer öyleyse bende bu formülü referans alayım

Son düzenleme:
Jx kullanıyorum bende. Jx pro / 2 olduğundan emin miyiz hocam? Eğer öyleyse bende bu formülü referans alayım
JX Pro'nun yarısı değil, 2 katı olmalı. Haziran oylamasını beklediğim için elimde sadece Taft'ın kahvesi mevcut şu an, Robusta barındırdığı için net bir gözlem yapamıyorum. Excel üzerinde kullanıyorum bu dönüştürücüyü, şu an için memnunum diyebilirim ama iyi bir çekirdekle daha net sonuçlar ortaya çıkacaktır. Elinizdeki çekirdeğe göre, örnek veriyorum Comandante 24 önerilen bir reçetede 72 klik (2,4 adım) deneyebilirsiniz. Yaklaşık bir sonuç vereceğini düşünüyorum

JX Pro'nun yarısı değil, 2 katı olmalı. Haziran oylamasını beklediğim için elimde sadece Taft'ın kahvesi mevcut şu an, Robusta barındırdığı için net bir gözlem yapamıyorum. Excel üzerinde kullanıyorum bu dönüştürücüyü, şu an için memnunum diyebilirim ama iyi bir çekirdekle daha net sonuçlar ortaya çıkacaktır. Elinizdeki çekirdeğe göre, örnek veriyorum Comandante 24 önerilen bir reçetede 72 klik (2,4 adım) deneyebilirsiniz. Yaklaşık bir sonuç vereceğini düşünüyorum
Yazdığımı yanlışlıkla sildim ama kısaca tekrar yazayım. JX Pro 100 klik ise JX'in buna eşdeğer öğütümü her türlü 100'den düşük olmalı. 1/2 oran kesin ise JX'e 50 deriz mesela.

Verilen formülden şöyle bir çevirici yaptım basitçe. Deneyen arkadaşlar görüşlerini yazarsa güvenilirliğinden emin oluruz.

Aslında örneğin ben comandante 23 klik kullanılan tariflerde jx de 2.3 tur kullanıyordum v60’ta ve memnundum bu ayardan. Bu tabloda bunu destekliyor.

Öte yandan çoğu adımda şöyle kolay bir genelleme mümkün jx kullanıcıları için. Comandante klik sayısı kadar tur Jx için uygun görünüyor. İnceleyenlerin yorumlarını bekliyorum.

Ekli dosyalar

• 4EEAA89C-9738-4539-A0B1-8B95DD0FE9ED.png
    4EEAA89C-9738-4539-A0B1-8B95DD0FE9ED.png
    14.1 KB · Görüntüleme: 189
JX'deki 2.2 Cmd 22'ye göre biraz kalın bence. Kendi deneyimlerimde JX 2 - CMD 22 denk geliyor gibi. Aynı parametrelerle demleyip tek fark değirmen tuttuğumda bu şekilde aynı süreleri alıyorum. Tabi ne kadar doğru bir test orası tartışılır

Son düzenleme:
JX'deki 2.2 Cmd 22'ye göre biraz kalın bence. Kendi deneyimlerimde Cmd 20 - Jx 2.2 denk geliyor gibi. Aynı parametrelerle demleyip tek fark değirmen tuttuğumda bu şekilde aynı süreleri alıyorum. Tabi ne kadar doğru bir test orası tartışılır
Anlamadım. JX 2.2 CMD 22 ye göre kalın kalıyor dediniz, sonra daha ince bir CMD ayarı söylediniz.

Sanırım Reddit'teki kullanıcının denkleminden çıkan sonuçtaki 33'ten kastı aslında 1Zpresso'nun lisanıyla 3.3 rotasyon.
Buradan yola çıkarak, KX Pro'daki her rotasyonun 40 klik olduğu düşünülürse ve bu klikler 0.0125 mm'ye tekabül ediyorsa aynı sonucu, her klikte 0.025 mm ilerlediği için önce 0.025'ye sonra da her rotasyonda 30 klik olduğu için 30'a bölersek aslında JX'teki rotasyon sayısını, eğer 30'a bölmezsek de klik sayısını bulmuş oluyoruz.
Benim paylaştığım şekilde de, aslında aynı şeyi buluyoruz bambaşka bir yolla.
Toparlayacak olursam, paylaşmış olduğum denklemden CMD 22 = JX Pro 132 Klik (3,3 Rot) = JX 66 Klik (2,2 Rot) sonucu çıkıyor. Fakat daha önce de belirttiğim gibi ne CMD ne de JX Pro sahibiyim, birebir karşılaştırma yapamıyorum sadece yakın sonuçlar olduğunu gördüm 2-3 denemede.

Geri