• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1Zpresso El Değirmenleri Türkiye'de

Bu aralık çok geniş ve kesinlikle pour over için referans almazdım. İncelememe de bakabilirsiniz. Bir çok kez yazmışımdır ama maalesef yorumlar kayboluyor.
Doğrudur. İçinden kart çıkıp çıkmadığı sorulmuştu onun için paylaştım aslında. Ben V60 için 7-8, Türk kahvesi için 2.5, Flair için 3.5-3.8 aralığında kullanıyorum.
Temizliği de daha bugün yaptım, kalibrasyon yaparken sıkıştırma ihtimali var evet. O yüzden ortalardan başlayıp deneye deneye sıfırı bulmakta fayda var. Alıştıktan sonra bir dakika bile sürmüyor.

Kesinlikle katılıyorum.

Sıkıştırırsanız panik yapma olasılığınız yüksek. Bir türlü çıkıyor ama uğraştırabiliyor. İnceleme sırasında bunda bahsetmiştim. İlk el değirmeniniz ise kesinlikle panik olursunuz :) El alışkanlığı gerekiyor.
Açarken 0 klikte açmıyorum daha geniş bir kliğe alıp açıyorum. Montaj işlemini yaparken 0 noktasına alıp o şekilde ayar vidasını sıkıyorum ve 0.1 klikte kol hemen boşa düşüyor. Hiç sıkışma durumu yaşamadım. Yine de işi sağlama almak için dediğiniz yöntem daha garanti.

Öğütücüyü güzel günlerde kullanın. Ben de K-Pro kullanıyorum, birkaç arkadaş daha bahsettiğiniz sürtme sesinden bahsetmişti, 0.1 den 0.7-0.8 e kadar gittikçe azalan bir sürtme sesi hepsinde var sanırım. Ki diğer marka/model öğütücülerde de en küçük ayarlarda bu tür sürtme sesinden bahsedilmişti forumda.
Bu ayarlarda öğütüm de yapılmıyor.

Bir de yük altında aslında kesici merkezleniyor ama bu ayarlarda öğütüm yapılmadığından normal bir durum diyebilirim. K pro da 25 klik altına ihtiyaç duyacağınızı sanmıyorum.

Açarken 0 klikte açmıyorum daha geniş bir kliğe alıp açıyorum. Montaj işlemini yaparken 0 noktasına alıp o şekilde ayar vidasını sıkıyorum ve 0.1 klikte kol hemen boşa düşüyor. Hiç sıkışma durumu yaşamadım. Yine de işi sağlama almak için dediğiniz yöntem daha garanti.
Ürün bana geldiğinde kullanan sayısı sadece bir kaç kişiydi ve inceleme vs de pek yoktu. Timemore da da benzer bir durum olmuştu :)

Firma da K Pro'yu inceleme amaçlı biraz da kısa süre için verdiğinden, ben sıkıştırınca panik olmuştum :) Kendi ürünüm olsa belki daha rahat olurdu :) Siz güzel bir yöntem bulmuşsunuz. Doğrusu da o şekilde ama kesiciye fazla bastırıp vidayı çok sıkmamak lazım.

Evet, bence V60 için 8-9 çok kalın. Eliniz alışıksa ve akış kontrolünüz iyiyse 7 güzel bir başlangıç olacaktır. Comandante de ince öğütüm kullanıyorsanız, 65-70 arası da deneyebilirsiniz.
Merhaba Levent bey. K-Pro'da V60 için 7 dersek, immersion switch için kaç diyebiliriz?

Merhaba Levent bey. K-Pro'da V60 için 7 dersek, immersion switch için kaç diyebiliriz?
Immersion yöntemi kullanılan reçeteye göre çok değişiyor ama ben 2 dklık bir suda bekletme süresi kullanakcaksam, normal V60 ayarımdan bir iki tık kalın öğütüyorum. Immersion dripperda ilave karıştırmalar, uzun bekleme süreleri yapılıyorsa daha da kalın öğütülebilir. Bunun tam tersi de geçerli.

7.2-7.3 ile başlanabilir ama dediğim gibi damak tadı ve diğer parametrelere bağlı. Kahve süzülüş hızınız stabil olmalı ve tıkanma olmamalı.

Değirmen sahiplerine merhaba.
Aranıza k pro ile yeni katıldım. Mevcutta commandante vardı. İlk izlenimim değirmenin commandanteden hızlı, sessiz, kalite hissiyattanın daha iyi olması. Ayrıca commandanteden daha statiklendiğini de gözlemledim. Üstten ayar mekanizmasını merak ettiğimden kproyu seçtim. Jx pro ile arasında çok gittim geldim ancak hem filtreye daha uygun hem ayar mekanizsması hem de çantalı olması cezbetti. @pofpof sayesinde değirmeni kolayca sıfırlayabildim. Kampanyada emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Clever dripperla 82 83 ayarda filtre kağıdı tıkandı. Biraz daha kalına gidip deneyeceğim. Kağıt da dandik gerçi.

Aranıza k pro ile yeni katıldım. Mevcutta commandante vardı. İlk izlenimim değirmenin commandanteden hızlı, sessiz, kalite hissiyattanın daha iyi olması. Ayrıca commandanteden daha statiklendiğini de gözlemledim. Üstten ayar mekanizmasını merak ettiğimden kproyu seçtim. Jx pro ile arasında çok gittim geldim ancak hem filtreye daha uygun hem ayar mekanizsması hem de çantalı olması cezbetti. @pofpof sayesinde değirmeni kolayca sıfırlayabildim. Kampanyada emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Clever dripperla 82 83 ayarda filtre kağıdı tıkandı. Biraz daha kalına gidip deneyeceğim. Kağıt da dandik gerçi.
Merhaba. Statik ve hız konusunda size katılıyorum. Fakat 82 83 çok kalın bir ayar, ben 70 73 arası kullanıyorum ve tıkanmıyor. Kağıttan olabilir dediğiniz gibi.

Bende clever ile demliyorum. 70-73 arası tıkanma yaptı. Özellikle kahve üzerine su koyarsam. Tchibo kağıdı kullanıyorum. Ama dediğiniz aralıkta bir sorun olmadı. Kağıttan olsa gerek

Önceden timemore C2 kullanıyordum. K-Pro daha hızlı öğütüyor ama sanki biraz daha fazla güç istiyor gibi geldi bana.

Önceden timemore C2 kullanıyordum. K-Pro daha hızlı öğütüyor ama sanki biraz daha fazla güç istiyor gibi geldi bana.
Öğütüm aralıklarınızı bilmiyorum ne yazık ki fakat veriler üzerinden gidersek, daha büyük burr = daha çok tork gereksinimi. Kolun uzatılmasıyla bu azaltılmaya çalışılmış olsa da (dönüş çapının artırılarak direnci daha dengeli hale getirme, mesela taksitlendirme gibi), asla küçük çaplı burrler kadar olamaz diye düşünüyorum. Mesela dediğimi örneklemek gerekirse, bir yarış pisti düşünün, sola doğru viraj var. Eğer virajı içten, yani kıvrımın az olduğu yerden alırsanız daha çok yavaşlamanız gerekir, fakat yol azalır (burada efor artıyor fakat süre kısalıyor gibi düşünebiliriz). Tam tersine genişten alırsanız, daha hızlı geçebiliyorsunuz fakat katetmeniz gereken mesafe artıyor, burada da yol artıyor, fakat daha rahat geçiyorsunuz.
Bu benzetmeyi daha anlamlı kılmak için şöyle düşünebilirsiniz, küçük bir cismi hareket ettirmek mi daha kolaydır, yoksa büyük bir cismi mi? Burada da burrun çapından ötürü artan dış yüzey, daha çok çekirdekle temasa giriyor, fakat daha çok çekirdekle temas = daha çok efor, daha kısa süre oluyor. Daha önce C2 kullanıyordum ve açık çekirdeklerde biraz güç isteyebiliyordu fakat yine de zorlayıcı hissettirmiyordu, K-Pro'da C2'ye oranla ne kadar fazla güç uygulamanız gerekiyor?

Merhabalar, sanırım kampanyayı kaçırdım. Jx pro almayı düşünüyorum. Bir sonraki kampanya zamanlaması ile ilgili bilgi var mıdır acaba?
Selamlar.

Öğütüm aralıklarınızı bilmiyorum ne yazık ki fakat veriler üzerinden gidersek, daha büyük burr = daha çok tork gereksinimi. Kolun uzatılmasıyla bu azaltılmaya çalışılmış olsa da (dönüş çapının artırılarak direnci daha dengeli hale getirme, mesela taksitlendirme gibi), asla küçük çaplı burrler kadar olamaz diye düşünüyorum. Mesela dediğimi örneklemek gerekirse, bir yarış pisti düşünün, sola doğru viraj var. Eğer virajı içten, yani kıvrımın az olduğu yerden alırsanız daha çok yavaşlamanız gerekir, fakat yol azalır (burada efor artıyor fakat süre kısalıyor gibi düşünebiliriz). Tam tersine genişten alırsanız, daha hızlı geçebiliyorsunuz fakat katetmeniz gereken mesafe artıyor, burada da yol artıyor, fakat daha rahat geçiyorsunuz.
Bu benzetmeyi daha anlamlı kılmak için şöyle düşünebilirsiniz, küçük bir cismi hareket ettirmek mi daha kolaydır, yoksa büyük bir cismi mi? Burada da burrun çapından ötürü artan dış yüzey, daha çok çekirdekle temasa giriyor, fakat daha çok çekirdekle temas = daha çok efor, daha kısa süre oluyor. Daha önce C2 kullanıyordum ve açık çekirdeklerde biraz güç isteyebiliyordu fakat yine de zorlayıcı hissettirmiyordu, K-Pro'da C2'ye oranla ne kadar fazla güç uygulamanız gerekiyor?
Kullanıcıyı zorlayacak bir güç değil. Çok az bir fark var. Ama kpro süre olarak çok iyi. Yani tercihim tabi ki süre olur.

Merhabalar sevgili arkadaşlar,​

İlk olarak değirmenimi sarraf titizliğiyle tüm parçalarına ayırıp uzun uzun inceledim. Dış kasa, burr kesicilerinin her birini, iç kesicilerin her birini kısacası tüm parçaları dikkatlice gözden geçirdim:
Nokta hata bulamadım, pes doğrusu temiz işçilik.
-
Görsel olarak -öznel tabi- şık🤩
-Çantası şık, kullanışlı ve sağlam. Çantasız el değirmeni olur mu ? Olmamalı net!
- Dolu çanta içeriği. Eşinizden, ablanızdan, kardeşinizden fırça dilenmeye ne gerek var. Temizleme pompası (bağlantı için renkli yazıya tık) kaliteli bir lens pompası.
Hasılı hem çantasını hem çanta içi elemanlarını , değirmenin yanında gelmeyenlere tavsiye ederim.

Sıfır Noktası:
Ayarlamak çok zamanımı almadı fakat; “0” noktasını klik ayar halkası hareket etmeyecek şekilde ayarladım. 0’dan sonra 1. ve 2. adımda kol tam anlamıyla boşa düşmedi. 3. adımda boşa düştü. C40’ta alıştığım bu ayarı K plus’a uyarladım.
Özetle benim yaptığım kalibrasyonda 0’dan 1 klik ilerleyince aynen C40’taki gibi kol tamamen boşta kalıyor. Bu ayar sonucu benim değirmende -2 klik var. Yani 0’dan 2kilik daha gidebiliyoruz.

Temizlik öğütümü (Gramlı, saniyeli):
Eldorado ibiraci
çekirdeğini 18gr 2,3,3.5 ve 4 (20-30-35-40) kliklerde öğüttüm. Çoook amatör fotoğraflar ve ektedir.

Sonuç: Görsel olarak şık, sağlam ve oturaklı. Değirmenin yanında ihtiyaç duyabileceğiniz yardımcı elemanlarla gelmesi. Öğütüm ve klik ayarlamanın kolaylığı hatta keyfi. İlk izlenim için tam not 👍🏻
Uzun kullanım yorumlarını, açık kavrum öğütümünü, fincana yansımasını uzun kullanım deneyimi sonrası paylaşmak daha doğru olacaktır. Ama şu haliyle hızlı bir öğütücü olduğunu hatta en ince öğütümlerde bile sapasağlam elde durduğunu söylemek mümkün.

Not: Yukarıdaki görüşler, amatör bir ev demleyicisinin öznel yorumlarını içermektedir.

Ekler:

Ekli dosyayı görüntüle 12553Ekli dosyayı görüntüle 12554Ekli dosyayı görüntüle 12555Ekli dosyayı görüntüle 12556
Hocam son dusunceleriniz neler? Bir de levent abi k pro incelemesinde 33 klikte 10 gr kahveyi 50 saniyede ogutuyor. Senin ogutumde 35 klik 18 gr 29 saniye. Belli bir miktara kadar tamam ama fark neden bu kadar fazla oldu acaba? K pro ile k plus un kesici kısmı aynı diye biliyorum

K Plus, C40'a göre:
-
Klik ayarı ve öğütümü son derece konforlu
- Öğütüm yine C40’a göre çok hızlı
- Manyetik hazne yine çok pratik; öğütüm konfor ve hızına ekstra katkı.
Öğütürken kauçuk gövdeden tutuyoruz -ki böylece gövdeyi rahatlıkla kavrayabiliriz ve yine bu açıdan gövdenin çapı çok iyi. C40’ı kavramak ve kontrol altında tutmak daha fazla kuvvet istiyor öğütme esnasında- manyetik hazneden tutarsanız yerinden çıkabilir.

Nasıl öğütüyorum: (Kişinin kondisyonu, motivasyonu vs gibi öznel durumları biliyoruz elbette)
Hem C40 hem de K-Plus’ta öğütüm yaparken gövdeyi sol elimle kuvvetlice kavrayıp
(yukarıda da yazdığım gibi daha az kuvvet ve daha konforlu bir tutuş avantajı var K-Plus’ın) mümkün mertebe dik ve sabit tutup kronometre çalışır çalışmaz sağ elimde 100 m koşucusu bir atlet edasıyla :ROFLMAO: çeviriyorum.

C40’ta bunu özellikle red clix’e geçtikten sonra sürenin çok uzadığını yazan arkadaşlar sonrası sıklıkla yaptım
-18gr çekirdeği red clix 13 klik öğütme rekorum 1dakika. Ortalaması 1dk 15snlerde.
-
20 gr çekirdek normal aks 20-23 klik arası ortalama 50-55 saniyelerde. Bu denemeleri de meraktan çok daha evvel yapmıştım. O nedenle hatırladığım kadarı ile ortalamaları yazdım.
- Comandante kullanan arkadaşlar şu konuda benimle hem fikirdir diye düşünüyorum:
Öğütme esnasında sıklıkla çekirdekler öğütücü bıçak kısımları arasında kesilmeyip bir engele takılmış gibi esneme yapıyor, bu esnada hızlıca kolu çok az geriye getirip hafif sallayarak öğütmeye devam ediyoruz. Umarım anlatabilmişimdir.
Bu durumun öğütüm teknik kısmına, bilmine etkisine dair (olumlu-olumsuz) bilgim yok! Belki taş ve sert çekirdek geldiğinde olumlu bir durumdur, ama teknik kısmını bilmeyen ev kullanıcı olarak öğütüm akıcılığını kesen bir durum benim için.

Sonuç:

Yukarıda yazdığım öğütüm sürelerini tartışırız, hatta boş verdik diyelim, ama çoğunluğun fikir birliği edeceği konu sanırım "öğütüm ergonomisi ve hızının üst seviyede olduğudur. Coffee Chronicler'dan ahbabım:LOL: Asser "This grinder is an engineer’s dream." diyerek son noktayı koymuş.

Ek Başlık "Fincana Yansıması":
Tamam buraya kadar gayet iyi peki ya fincandaki performans? Burada buram buram yasemenler, karanfiller, bayramlık süt reçelleri, ballı sütlü bademler, en özel çilekler, tartlar... Fincanda dans ediyorlar adeta :ROFLMAO:
Herkesin övdüğü homojen öğüten, altın oranda toz bırakan o muhteşem değirmeni alan arkadaşım, evet sen. Durumlar nedir?

Not:
Kahve arkadaşım Sayın @selamet ile yasaklar sonrası bir araya gelerek tüm şartları eşitleyip yaptığımız bilimselli deneyselli sonuçları "K-Plus vs C40" başlığında burada paylaşırız. Ne dersin @selamet ?

Herkese Not: Yukarıdaki görüşler, amatör bir ev demleyicisinin öznel yorumlarını içermektedir.

Son düzenleme:
Geri