• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Yeni hasat 'nitelikli' kahve artan fiyatlar artmayan şeffaflık

  • Konuyu başlatan mimds
  • Başlangıç tarihi
M

mimds

Guest
Bu konuda lütfen başlık içeriği ile ilgili tartışalım Şeffaflık. Fiyat tartışmalarını bu konuda devam ettirebiliriz.

Bu başlığı ne zamandır açmayı istiyorum. Malumunuz kahve ülkemizde yetişmiyor, yani tamamen ithal bir ürün. Dünyada da yetiştiği alanlar sınırlı. Nitelikli kahve olarak sınıflandırılan çekirdekler ise toplam kahve üretiminin yaklaşık %10'u kadar. Bu sınıfa giren kahvelerin bir çok özelliği bir arada taşıması gerekiyor, konunun teknik ayrıntılarına girmeyeceğim ancak üzerinde uzlaşılmış kriterlere göre 80 ve üstü puana sahip olmaları gerektiğini artık az çok hepimiz biliyoruz. Yapılan değerlendirmelerin objektif olup olmadıkları bir yana bu puanların çoğunlukla kahveleri satın aldığımız kavurucuların elinden çıkan, satın aldığımız son ürüne ait olmadığını, daha öncesinde verildiğini de bildiğimizi düşünüyorum.

Hal böyleyken yeşilken kavurucumuza gelen ve daha önceki aşamalarda yapılmış değerleme kriterlerine göre, örneğin 90 puana sahip olan bir kahvenin kavurucunun elinden çıktığında aynı değerde olup olmadığını bilmiyoruz, yani 90 puanlık bir kahve aldığımızı düşünsek de potansiyelinin altında bir kavurum işlemi sonucu 85, hatta daha da aşağıda puana düşmüş bir kahve satın almış da olabiliriz... O yüzden bu puan durumu çok tartışılır bir konu aslında...

Neyse, devam edelim... Gelmek istediğim asıl konu şu, nitelikli kahvelerin, yani +80, veya +85 puanlı kahvelerin, sonradan özel işlemler uygulanmış olanları hariç, kilo ya da çuval fiyatları, özellikle de yeni hasat yani şu an için 2019'un son çeyreği ve 2020 yılının mahsullerinin ithalat fiyatları hakkında bir fikrimiz var mı? Olmalı mı?

Tabii ki fiyatların ürünün hangi ülkeden, ya da bölgesinden geldiğine göre değiştiğini de biliyoruz. Ancak alt sınırların ne olduğu hakkında bir fikrimiz var mı?

Şunu da biliyoruz, satın alırken aldığımız bedeli belirleyen en önemli aşama kahvenin kavrulması aşaması. Artizan bir meslek haline geldiği kabul edilen nitelikli kahve kavurma işi son ürün maliyetini belirleyen en önemli aşama ve burada ürünün satış bedelinin bir anda yeşil ham madde halinin bir kaç katı üstüne çıktığını görebiliyoruz...

Burada üzerinde uzlaşılmış ya da piyasaca belirlenmiş bir ölçü var mıdır yok mudur bilemiyorum ancak, pazarlama stratejileri, paket tasarımı, marka değeri, alıcı kitle vs gibi sonucu etkileyen bir çok faktör daha devreye giriyor...

Teşbihte hata yoksa konuya çok basitçe 24 ayar altın/kuyumcu ilişkisi olarak da bakabiliriz... Tabii konunun çakma altın/vasat kuyumcu ya da 22 ayar altın/kötü kuyumcu gibi açılımları da var ancak biz yine de konuya tüm koşulların optimum olduğu kabulü ile yaklaşalım...

Kısacası burada bir alt limit var ya da olmalı...

Peki bu alt limit 2020 yılı için nedir? Örneğin 85 puanlı olarak x kavurucunun eline her şey dahil(ithalat vergisi, laboratuvar masrafları vs vs aklınıza gelen herşey) kilosu x tl'ye gelen x ülkesine ait bir ham yeşil çekirdeğin kavrulduktan ve paketlendikten sonraki satış bedeli ortalama nedir?

Ürün yeşil haliyle 2018 ya da daha önceki yıllara aitse, ki nitelikli kahve kategorisinin ruhuna, felsefesine, etik değerlerine, üzerinde en çok beylik sözler söylenen şeffaflık ilkesine tamamen aykırı olsa da bunu çoğu zaman biz tüketiciler hiç bilemiyoruz, bu durum son ürün maliyetini ne kadar etkiliyor?

Örneğin künyelerinde belirtilmemiş olsa da x ülkesinden, yöresinden gelmiş x adlı ürün 100 tl iken hemen her şeyi aynı olan bir ürün bir başka kavurucunun elinden 50tlye satışa konabilir mi? 1. mi işi bilmiyor, yoksa 2. kimsenin bilmediği ticari bir sırra mı sahip!? 1.den aldığımız üründen bir an için emin olalım, 2.nin sattığının 'aynı yılın' benzer 'nitelikli' puana sahip bir ürün olma ihtimali var mı?

Kıvranmadan soralım, ülkemizde 250gr.lık paketi 100tlye de 'nitelikli' kahve satılıyor, 50tl.ye de... Birinin uçtuğunu düşünsek de bunların aynı yıl mahsulü olma ihtimali , eğer öylelerse ikisinin de gerçek anlamda 'nitelikli' olma ihtimali sizce nedir?

Yoksa; bunlar beni hiç ilgilendirmiyor, en ucuz en iyidir 'hocammm', ya da fincandan aldığım keyfe bakarım 'hocammm', künye, hasat, puan, nitelik, ilkeler vs umurumda bile değil diyenlerden misiniz...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Bu başlığı açma nedenim zaman zaman 'çok pahalı', 'durduk yerde/döviz bir kıpırdadı yine zam yaptılar', açıkça söylenmese de 'kazıklanıyoruz/muyuz' acaba, gibi kısmen haklı/haksız, yerli/yersiz endişe ve sitemlere cevaben söylenebileceklere yer açmaktı... Ya da tüketici tarafı için eksikliği haklı olarak çokça dillendirilen ve kavuruculara karşı güven eksikliğine neden olan hasat yılı, künye bilgileri gibi bu işin ruhunda olan ancak piyasa ve rekabet koşulları da göz önüne alınarak olabildiğince gerçekçi hale getirilmiş şeffaf ticari ilkeleri masanın iki yanındaki insanlar olarak konuşmaktı...
 
Alternatif daha ucuz kavurucular muhakkak vardır. Satanın fiyat koyması özgürlüğü ve tüketicinin istediğini alma özgürlüğü.

Çok pahalı kahveyi sorguladığınız kadar çok ucuzuda sorgulamanız faydalı olacaktır. Sanırım @mimds Denizhan Bey'in değindiği nokta bu.
 
Alternatif daha ucuz kavurucular muhakkak vardır. Satanın fiyat koyması özgürlüğü ve tüketicinin istediğini alma özgürlüğü.

Çok pahalı kahveyi sorguladığınız kadar çok ucuzuda sorgulamanız faydalı olacaktır. Sanırım @mimds Denizhan Bey'in değindiği nokta bu.
Evet tam da bunu söylüyorum aslında... Ve dahası var... Pahalı satanın ne kadar alıp ne kadara sattığını, nereden aldığını filan görebiliyoruz... Nedeni niçini, alıp almamak sonraki konular ancak bunu kolayca görebiliyoruz... Ancak ucuza satanın nereden aldığını, hangi yılın hasadını sattığını, hatta sattığının gerçekten nitelikli olup olmadığını hiç bilemiyoruz... Pahalı satanı sorgulamak kolay da asıl golü diğer taraftan yiyor olabilir miyiz!?
 
Ne acıdır ki şu başlık altında bile sadece fiyata kilitleniyoruz :(

Oysa nitelikli olmanın hiç yerine gelmeyen bir çok olmazsa olmazı var... Tedarikçiler konusu mesela, nedense hiç konuşulmuyor... Bugün iyi kötü güvenilir bir tedarikçiden ortalama kaça alınabiliyor yeşil çekirdek? Sahi piyasadaki küçük ya da büyük tedarikçiler, bunların kaçı gerçekten 'nitelikli' çekirdek getiriyor?

Diğer taraftan, satın aldığımız ürünün gerçekten künyesi şeffaf, 'izlenebilir', söylendiği gibi 'nitelikli' olup olmadığına henüz bakamadık... Açıkçası epeyce bir zaman önce bu konuda tatminkar bilgi vermeyen hiç bir kavurucudan alım yapmayacağımı söylemiştim... İstedikleri kadar indirim vs yapsınlar, bir yerlerde bazı ilkelerimiz olmalı... Mesela hasat yılı yazılmalı mutlaka... eski hasat, ucuzsa ucuz ona göre alıcısı mutlaka olacaktır, yazılmalı mutlaka! ama yazmayınca yeni hasat getirenle haksız rekabet oluyor... Kavurucu arkadaşlar ne düşünüyor acaba bu konularda?
 
Ne acıdır ki şu başlık altında bile sadece fiyata kilitleniyoruz :(

Oysa nitelikli olmanın hiç yerine gelmeyen bir çok olmazsa olmazı var... Tedarikçiler konusu mesela, nedense hiç konuşulmuyor... Bugün iyi kötü güvenilir bir tedarikçiden ortalama kaça alınabiliyor yeşil çekirdek? Sahi piyasadaki küçük ya da büyük tedarikçiler, bunların kaçı gerçekten 'nitelikli' çekirdek getiriyor?

Diğer taraftan, satın aldığımız ürünün gerçekten künyesi şeffaf, 'izlenebilir', söylendiği gibi 'nitelikli' olup olmadığına henüz bakamadık... Açıkçası epeyce bir zaman önce bu konuda tatminkar bilgi vermeyen hiç bir kavurucudan alım yapmayacağımı söylemiştim... İstedikleri kadar indirim vs yapsınlar, bir yerlerde bazı ilkelerimiz olmalı... Mesela hasat yılı yazılmalı mutlaka... eski hasat, ucuzsa ucuz ona göre alıcısı mutlaka olacaktır, yazılmalı mutlaka! ama yazmayınca yeni hasat getirenle haksız rekabet oluyor... Kavurucu arkadaşlar ne düşünüyor acaba bu konularda?

Künye konusunda epey uğraş veriyoruz, bence sesimiz yavaş yavaş duyulmaya başladı. Eski hassat kahvenin de kötü olmadığını anlayacak bir topluluğuz. Bu konuda herkes şeffaf olabilir.

Dediğin gibi nitelikli kahve şeffaflıktan geçiyor. Ülkemizde ticari kaygılar maalesef bu niteliklerin önüne geçiyor :(
 
Arkadaşlar bu başlığı başta kendim olmak üzere bu forumda bulunan herkes birseyler paylaşalım öğrenelim diye açtım, birbirimizi suçlamak ya da günah keçisi ilan etmek için değil... Lütfen birbirimizi kıracak üsluptan kaçınalım... Bakin bazılarınız eskiden beri bu konunun içinde olabilir, buradaki insanların hepsinden fazla birseyler biliyor olabilirsiniz, musade edin biz de öğrenelim bunlari... daha konunun basinda konuşamayacak hale gelmeyelim...rica ediyorum herkesten
 
Ne diyeyim arkadaşlar siz de haklısınız... Konuşulanlar ağırlıklı olarak kahvenin fiyatı, ucuz iyidir ve fincan performansları...

Oysa bu başlıkta;

* bu ülkede neden kavurucuların hala doğru dürüst kahvelerin künye bilgilerini, özellikle de hasat yılını, tedarikçilerini yazmadıkları,

* neden hemen hemen hiç bir kavurucumuzun, özellikle de büyüklerin doğru dürüst çiftlik gezmediğini ve direk alım yapma zahmetine girmediğini, sadece kopyala yapıştır kavur yaptıklarını,

* neden tedarikçiler ne getirirse onlara mahkum olduklarını,

* tedarikçilerin bu anlamda niteliklerini, kaçının ve hanglerinin gerçek anlamda nitelikli yeşil getirip getirmediklerini, kendilerinin hangi yolla yeşil çekirdek tedarik ettiklerini,

* piyasada satılan ister ucuz ister pahalı kahvelerin kaçta kaçının gerçek anlamda nitelikli oldukları,

* neden hep aynı çekirdeklerin dolaştığını, iç piyasanın bu anlamda kısırlığını,

* görece olarak ucuz gibi görünmelerine rağmen Polonyalı, Slovak, Romen, Rus kavuruclar bile patır patır dünyanın her yerine kahve satabilirken neden hiç bir kavurucumuzun yurt dışınaki ev demleyicileri tarafından bilinmediği, tanınmadığı, alışveriş yapmadıkları,

* neden kavurucularımızın belli vasat çekirdekler dışında zaman zaman da olsa bizi daha üst düzey kahvelerle buluşturmadıkları...

* pandemiden dolayı kahve üretiminin, üreticilerinin durumu, yakın gelecekte bizi neler beklediği

* bu sürecin kahve fiyatlarına nasıl yansıdığı, bunun bize yani kur farklarıyla birlikte ithalata, kavuruculara ve biz tüketicilere nasıl yansıdığı...

gibi gibi gibi... o kadar çok konu var ki... ama varsa yoksa kazık yiyoruz, o ucuz çekirdekler daha iyi, vs vs vs... Nitelikli kahve kültürüne dair bunlardan öte konuşulan bir şey yok...
 
Ne diyeyim arkadaşlar siz de haklısınız... Konuşulanlar ağırlıklı olarak kahvenin fiyatı, ucuz iyidir ve fincan performansları...

Oysa bu başlıkta;

* bu ülkede neden kavurucuların hala doğru dürüst kahvelerin künye bilgilerini, özellikle de hasat yılını, tedarikçilerini yazmadıkları,

* neden hemen hemen hiç bir kavurucumuzun, özellikle de büyüklerin doğru dürüst çiftlik gezmediğini ve direk alım yapma zahmetine girmediğini, sadece kopyala yapıştır kavur yaptıklarını,

* neden tedarikçiler ne getirirse onlara mahkum olduklarını,

* tedarikçilerin bu anlamda niteliklerini, kaçının ve hanglerinin gerçek anlamda nitelikli yeşil getirip getirmediklerini, kendilerinin hangi yolla yeşil çekirdek tedarik ettiklerini,

* piyasada satılan ister ucuz ister pahalı kahvelerin kaçta kaçının gerçek anlamda nitelikli oldukları,

* neden hep aynı çekirdeklerin dolaştığını, iç piyasanın bu anlamda kısırlığını,

* görece olarak ucuz gibi görünmelerine rağmen Polonyalı, Slovak, Romen, Rus kavuruclar bile patır patır dünyanın her yerine kahve satabilirken neden hiç bir kavurucumuzun yurt dışınaki ev demleyicileri tarafından bilinmediği, tanınmadığı, alışveriş yapmadıkları,

* neden kavurucularımızın belli vasat çekirdekler dışında zaman zaman da olsa bizi daha üst düzey kahvelerle buluşturmadıkları...

* pandemiden dolayı kahve üretiminin, üreticilerinin durumu, yakın gelecekte bizi neler beklediği

* bu sürecin kahve fiyatlarına nasıl yansıdığı, bunun bize yani kur farklarıyla birlikte ithalata, kavuruculara ve biz tüketicilere nasıl yansıdığı...

gibi gibi gibi... o kadar çok konu var ki... ama varsa yoksa kazık yiyoruz, o ucuz çekirdekler daha iyi, vs vs vs... Nitelikli kahve kültürüne dair bunlardan öte konuşulan bir şey yok...

İyi de abi, künye haricinde yazdığın bütün maddeler yine içsel ekonomimiz ve tüketicinin karşılayabilme ihtimaline bağlı.

Neden çiftliğe gidemiyorlar? Uçak bileti fiyatları, oradaki masraflar. Neden tedarikçiye mahkumlar? Çünkü tedarikçi olmadan getirtmek çok daha pahalıya patlayacak. Neden hep aynı çekirdek geziyor? Stok bitirip, çoklu alımda indirim imkanı sunuluyor. Yurtdışına neden kahve gitmiyor? @metin Bey Yonder.coffee ile bir ara yolluyordu, ama yine de yurtdışı kargo fiyatlarını düşününce böyle bir şeye gerek bile duyulmuyor vs vs...

Her şey ekonomiye bağlı, ama konuşulması gereken tek şey ekonomi zaten, yeşilin ücretini biliyoruz ama üreticiye ne kadar veriliyor biliyor muyuz?
 
İyi de abi, künye haricinde yazdığın bütün maddeler yine içsel ekonomimiz ve tüketicinin karşılayabilme ihtimaline bağlı.

Neden çiftliğe gidemiyorlar? Uçak bileti fiyatları, oradaki masraflar. Neden tedarikçiye mahkumlar? Çünkü tedarikçi olmadan getirtmek çok daha pahalıya patlayacak. Neden hep aynı çekirdek geziyor? Stok bitirip, çoklu alımda indirim imkanı sunuluyor. Yurtdışına neden kahve gitmiyor? @metin Bey Yonder.coffee ile bir ara yolluyordu, ama yine de yurtdışı kargo fiyatlarını düşününce böyle bir şeye gerek bile duyulmuyor vs vs...

Her şey ekonomiye bağlı, ama konuşulması gereken tek şey ekonomi zaten, yeşilin ücretini biliyoruz ama üreticiye ne kadar veriliyor biliyor muyuz?
Bunları bir ölçüde ben de biliyorum ama konu oraya indirgenince bunun adı 'nitelikli' kahve filan olmuyor o zaman, kendimizi kandırmayalım... kopyala yapıştır kavur sat, hiç zahmete girme... oysa nitelikli kahve sadece kahvenin çekirdeğin tadı aroması vs değildir bu top yekün, içinde bir sürü aktörü, süreci olan bir kültürdür... bizimkinin adı ticaret... Kurukahveci Mehmet Efendinden bir farkı kalmıyor o zaman konunun, günahlarını alıyoruz onların...
 
Olay yine ekonomiye geliyor Denizhan abi. Butik bir iş ve kimse bu maliyeti kolay kolay kaldıramaz. Şanslıyız ki yine ülkemizde 1-2 tane tedarikçi var.

Künye konusunda haklısın, onda da ticari kaygılar var, hepsi yazmıyor. Bu konuda çok uğraştım....

Yine de ülkemizde işlerini güzel yapan ve sektöre bir şeyler katmaya çalışan işletmeler var. Ellerindeki imkanlar ile güzel kahve kavurup satanlar mevcut.
bunlar züğürt tesellisi maalesef Leventcim... ama saygı duyuyorum, bir bakış açısı sen de haklısın... oysa dikkat edersen bir sürü insan yurt dışından kahve almaya başladı, imkan olsa herkes alacak, farkındasınız değil mi... Gardelli gelince buradaki 80tlye pahalı diyenler basıyor paket başına 200tlyi alıyor bir kaç paket... buralardan anlaşılması gereken bir şeyler var... bu aynı herkesin imkan bulsa yurtdışında, medeni bir ülkede yaşamak istemesi gibi... daha güzel bir filmi, müziği dinleme isteği gibi...

hep kavuruculara vuruyoruz, varsa yoksa tek günah keçisi onlar... onlara kahve satan tedarikçileri konuşalım biraz da... kaç paraya alıyor kavurucular bu kahveleri bu beylerden, mesela...
 
Merhaba, konuyu farklı bir yere çekmek istemem ama ben
Mesela son bir kaç aydır yurtdışından bazı kavurucuların kahvelerini deneyimliyorum... Bizim kavurucularımızın kahveleri başlarda iyiyken kısa sürede aroma ve tat kaybına uğruyor oysa adamların kahveleri 40 - 45 güne kadar büyük ölçüde ne aroma ve ne de tat kaybına uğramadan performans gösteriyorlar... buyrun size bir başka konu...

Görüyorum ve arttırıyorum, son dönemde yurtiçinden farklı farklı kavuruculardan kahve aldım, yurtdışından sadece Barn'dan aldım, Barn'ın bütün kahveleri kör tadımda birbirinden net bir şekilde ayırt edilebilecek iken yurtiçinden aldıklarım kesinlikle hafızamda yer etmeyen, birbirine benzeyen kahvelerdi. Daha iyi veya daha kötü karşılaştırması yapmıyorum, çekirdeğin tadının farklı olmasından bahsediyorum sadece.
 
Künye konusunda haklısın, onda da ticari kaygılar var, hepsi yazmıyor. Bu konuda çok uğraştım....

Bu konuda acaba biz tüketici olarak bir şey yapamaz mıyız?

Künyede neler olması gerektiğini hep beraber belirleyelim. Yurt içinde hangi kavurucular künye bilgilerini tüketiciye belirtiyor diye ağırlıklı olarak puanlayalım.
Forum üyeleri de alım yaparken objektif hazırlanan puanlamadan yararlansın. İsteyen alım tercihlerini yada yeni denemelerini ona göre yapsın. Tüketicinin bu yöne doğru talebi olursa mecburen satıcıda bu talebe istek vermeye başlar. Artık bilgilerin yazılmaması ticari kaygı yaratmaya başlar. Bu yönde genel bir istek ve tüketici bilinci olmadıkça, satıcılar istediği bilgiyi paylaşmaya istediğini saklamaya devam eder diye düşünüyorum.

edit: düzenleme
 
Bu konuda acaba biz tüketici olarak bir şey yapamaz mıyız?

Künyede neler olması gerektiğini hep beraber belirleyelim. Yurt içinde hangi kavurucular künye bilgilerini tüketiciye belirtiyor diye ağırlıklı olarak puanlayalım.
Forum üyeleri de alım yaparken objektif hazırlanan puanlamadan yararlansın. İsteyen alım tercihlerini yada yeni denemelerini ona göre yapsın. Tüketicinin bu yöne doğru talebi olursa mecburen satıcıda bu talebe istek vermeye başlar. Artık bilgilerin yazılmaması ticari kaygı yaratmaya başlar. Bu yönde genel bir istek ve tüketici bilinci olmadıkça, satıcılar istediği bilgiyi paylaşmaya istediğini saklamaya devam eder diye düşünüyorum.

edit: düzenleme

@PepukKahve İsmail ile beraber her hafta Kahve Masası programında kavurucuları ağırlıyoruz. Orada da soruyoruz. Yayınlarda bazı kavuruculardan bunun sözünü aldık.

Farkındalık yaratmak ve talep etmek bizim elimizde. Umarım aynı noktada buluşabiliriz.
 
@PepukKahve İsmail ile beraber her hafta Kahve Masası programında kavurucuları ağırlıyoruz. Orada da soruyoruz. Yayınlarda bazı kavuruculardan bunun sözünü aldık.

Farkındalık yaratmak ve talep etmek bizim elimizde. Umarım aynı noktada buluşabiliriz.
Valla Leventcim kavurucu ya da tedarikçi olsam ve şurayı takip ediyor olsam hiç uğraşmam... aslında kimsenin böyle talebi yok, olan sayısı bir avucu geçmez... kavururum bol bol nitelikli diye oradan buradan bulduğum eski hasat ticari kahveleri, satarım 30 - 40tlye, valla kapış kapış gider! buraya da yaparım bir güzel indirim tamamdır :)) haa online satışa da koyarım merdiven altı imalatçılara yaptırdığım patentsiz çakma bir kaç ekipman, sen sağ ben selamet... :))

tam da dünkü Macaristan maçı gibi... durumu o kadar iyi özetliyor ki...

ben artık hiç kendimi yormayacağım bu konularda, allah size sabır versin :)
 
Mesela son bir kaç aydır yurtdışından bazı kavurucuların kahvelerini deneyimliyorum... Bizim kavurucularımızın kahveleri başlarda iyiyken kısa sürede aroma ve tat kaybına uğruyor oysa adamların kahveleri 40 - 45 güne kadar büyük ölçüde ne aroma ve ne de tat kaybına uğramadan performans gösteriyorlar... buyrun size bir başka konu...
Denizhan Bey selamlar. Açtığınız konu ve amacı çok değerli aslında. Bu konuya direkt ben de yıllardır yarışmalara Tim Wendelboe kahvesiyle hazırlandığım, onlarla ekip gibi çalıştığım için fikrimi paylaşmak istedim. Genel olarak Nordik kavuruculardan alışveriş yapıyorsunuz siz de, Nordik Kavurma Stili diye sektörde isim yapmış kavurma felsefesiyle alakalı tat kaybının daha uzun sürelere yayılması Nordik kahvelerde. Kısaca ve kabaca daha açık kavrulan kahvenin gaz salınımı süresi daha uzun oluyor. Bu birinci etken. İkinci etken sanıyorum Coffee Collective de dahil buna Tim’den biliyorum yine bazı firmalar nitrojenle paket içerisinde kalan oksijeni de dışarıya atarak paketlerini mühürlüyor, böylelikle kahvenin okside olması çok ciddi anlamda azaltılıyor. Bununla ilgili bilgi paylaşımını Youtube’a attığım Tim Wendelboe ile yaptığım söyleşide paketlemenin sorulduğu soru sekmesinden de bulabilirsiniz.
 
Denizhan abi @mimds diğer konuyu silmeden sizin mesajlarınız ile kendimce bir başlık yazarak (önerdiğiniz başka bir başlık olursa düzenlerim) yeni bir konu açtım. Artan kahve fiyatları ile birlikte artmayan şeffaflığı burada tartışabiliriz.
 
O zaman ben de kendi yorumumu kendim taşıyayım:)
Aslında burada basit bir sağlama yapmak mümkün. Toplu alım organizasyonlarında 30-40% indirimler gördük. (Belki daha fazlası da olabilir ama ben hatırlayamadım) Kargo fiyatının sabit olduğunu düşünürsek aslında bu indirim çekirdek fiyatı üzerinden 50%+ bir indirim anlamına geliyor. Firmaların toplu alımlarda zararına ürün verdiğini düşünmüyorum. Belki düşük marj ya da tanıtım amaçlı kafa kafaya fiyat verilmiş olabilir. Ama her halükarda normal zamanda bu civarda bir kar marjı olduğunu düşünebiliriz.
Bu oran satış miktarları düşükken mutlak değer olarak küçük bir rakama karşılık geleceğinden yetersiz gibi gelebilir ama bu durum her iş için geçerli. Bu nedenle aslında kavurucular satış miktarını artırarak para kazanıyor olmalı. Bugüne kadarki en yüksek alımımız herhalde 1-1,5 ton civarındaydı. Kilosunda 10TL bile kazansalar hepitopu 10.000TL yapar. Rakamı küçümsemek için söylemiyorum ama bu kadar rakam kaç kez tekrarlanır? Bizimki gibi küçük alımlardan 250gr. Kahveyi 100TL'ye de satsalar bence ancak hobilerini finanse ediyor olurlar:)
Özetle 40-50TL'ye nitelikli kahve olur ama o fiyata günde 20-30 paket kahve satarak para kazanılmaz:)
 
@mimds durumun özeti işte bu. Talep bu yönde. Kavurucularda talebi karşılamak için ellerinden geleni ve hile hurdasını yapıyor. Artisan bir iş için fiyat bu kadar önemli bir nokta olunca doğal olarak kavurucu artisan yönünü kaybediyor/önemsemiyor.
 
Benim mesajıma istinaden yazdıysanız düzeltmek isterim. Söylemeye çalıştığım, maliyetlerin "şeffaf" olmadığı ve bu nedenle kavurucuların ticaretlerini sürdürmek adına kahveleri hakettiğinden fazla bir değere satma yoluna gidebileceğiydi. Kendi adıma ucuz kahve gibi bir talebim yok. İyi kahveyi değerinde almayı talep ediyorum;)
 
Geri
Üst