M
mimds
Guest
Bu başlığı ne zamandır açmayı istiyorum. Malumunuz kahve ülkemizde yetişmiyor, yani tamamen ithal bir ürün. Dünyada da yetiştiği alanlar sınırlı. Nitelikli kahve olarak sınıflandırılan çekirdekler ise toplam kahve üretiminin yaklaşık %10'u kadar. Bu sınıfa giren kahvelerin bir çok özelliği bir arada taşıması gerekiyor, konunun teknik ayrıntılarına girmeyeceğim ancak üzerinde uzlaşılmış kriterlere göre 80 ve üstü puana sahip olmaları gerektiğini artık az çok hepimiz biliyoruz. Yapılan değerlendirmelerin objektif olup olmadıkları bir yana bu puanların çoğunlukla kahveleri satın aldığımız kavurucuların elinden çıkan, satın aldığımız son ürüne ait olmadığını, daha öncesinde verildiğini de bildiğimizi düşünüyorum.
Hal böyleyken yeşilken kavurucumuza gelen ve daha önceki aşamalarda yapılmış değerleme kriterlerine göre, örneğin 90 puana sahip olan bir kahvenin kavurucunun elinden çıktığında aynı değerde olup olmadığını bilmiyoruz, yani 90 puanlık bir kahve aldığımızı düşünsek de potansiyelinin altında bir kavurum işlemi sonucu 85, hatta daha da aşağıda puana düşmüş bir kahve satın almış da olabiliriz... O yüzden bu puan durumu çok tartışılır bir konu aslında...
Neyse, devam edelim... Gelmek istediğim asıl konu şu, nitelikli kahvelerin, yani +80, veya +85 puanlı kahvelerin, sonradan özel işlemler uygulanmış olanları hariç, kilo ya da çuval fiyatları, özellikle de yeni hasat yani şu an için 2019'un son çeyreği ve 2020 yılının mahsullerinin ithalat fiyatları hakkında bir fikrimiz var mı? Olmalı mı?
Tabii ki fiyatların ürünün hangi ülkeden, ya da bölgesinden geldiğine göre değiştiğini de biliyoruz. Ancak alt sınırların ne olduğu hakkında bir fikrimiz var mı?
Şunu da biliyoruz, satın alırken aldığımız bedeli belirleyen en önemli aşama kahvenin kavrulması aşaması. Artizan bir meslek haline geldiği kabul edilen nitelikli kahve kavurma işi son ürün maliyetini belirleyen en önemli aşama ve burada ürünün satış bedelinin bir anda yeşil ham madde halinin bir kaç katı üstüne çıktığını görebiliyoruz...
Burada üzerinde uzlaşılmış ya da piyasaca belirlenmiş bir ölçü var mıdır yok mudur bilemiyorum ancak, pazarlama stratejileri, paket tasarımı, marka değeri, alıcı kitle vs gibi sonucu etkileyen bir çok faktör daha devreye giriyor...
Teşbihte hata yoksa konuya çok basitçe 24 ayar altın/kuyumcu ilişkisi olarak da bakabiliriz... Tabii konunun çakma altın/vasat kuyumcu ya da 22 ayar altın/kötü kuyumcu gibi açılımları da var ancak biz yine de konuya tüm koşulların optimum olduğu kabulü ile yaklaşalım...
Kısacası burada bir alt limit var ya da olmalı...
Peki bu alt limit 2020 yılı için nedir? Örneğin 85 puanlı olarak x kavurucunun eline her şey dahil(ithalat vergisi, laboratuvar masrafları vs vs aklınıza gelen herşey) kilosu x tl'ye gelen x ülkesine ait bir ham yeşil çekirdeğin kavrulduktan ve paketlendikten sonraki satış bedeli ortalama nedir?
Ürün yeşil haliyle 2018 ya da daha önceki yıllara aitse, ki nitelikli kahve kategorisinin ruhuna, felsefesine, etik değerlerine, üzerinde en çok beylik sözler söylenen şeffaflık ilkesine tamamen aykırı olsa da bunu çoğu zaman biz tüketiciler hiç bilemiyoruz, bu durum son ürün maliyetini ne kadar etkiliyor?
Örneğin künyelerinde belirtilmemiş olsa da x ülkesinden, yöresinden gelmiş x adlı ürün 100 tl iken hemen her şeyi aynı olan bir ürün bir başka kavurucunun elinden 50tlye satışa konabilir mi? 1. mi işi bilmiyor, yoksa 2. kimsenin bilmediği ticari bir sırra mı sahip!? 1.den aldığımız üründen bir an için emin olalım, 2.nin sattığının 'aynı yılın' benzer 'nitelikli' puana sahip bir ürün olma ihtimali var mı?
Kıvranmadan soralım, ülkemizde 250gr.lık paketi 100tlye de 'nitelikli' kahve satılıyor, 50tl.ye de... Birinin uçtuğunu düşünsek de bunların aynı yıl mahsulü olma ihtimali , eğer öylelerse ikisinin de gerçek anlamda 'nitelikli' olma ihtimali sizce nedir?
Yoksa; bunlar beni hiç ilgilendirmiyor, en ucuz en iyidir 'hocammm', ya da fincandan aldığım keyfe bakarım 'hocammm', künye, hasat, puan, nitelik, ilkeler vs umurumda bile değil diyenlerden misiniz...
Hal böyleyken yeşilken kavurucumuza gelen ve daha önceki aşamalarda yapılmış değerleme kriterlerine göre, örneğin 90 puana sahip olan bir kahvenin kavurucunun elinden çıktığında aynı değerde olup olmadığını bilmiyoruz, yani 90 puanlık bir kahve aldığımızı düşünsek de potansiyelinin altında bir kavurum işlemi sonucu 85, hatta daha da aşağıda puana düşmüş bir kahve satın almış da olabiliriz... O yüzden bu puan durumu çok tartışılır bir konu aslında...
Neyse, devam edelim... Gelmek istediğim asıl konu şu, nitelikli kahvelerin, yani +80, veya +85 puanlı kahvelerin, sonradan özel işlemler uygulanmış olanları hariç, kilo ya da çuval fiyatları, özellikle de yeni hasat yani şu an için 2019'un son çeyreği ve 2020 yılının mahsullerinin ithalat fiyatları hakkında bir fikrimiz var mı? Olmalı mı?
Tabii ki fiyatların ürünün hangi ülkeden, ya da bölgesinden geldiğine göre değiştiğini de biliyoruz. Ancak alt sınırların ne olduğu hakkında bir fikrimiz var mı?
Şunu da biliyoruz, satın alırken aldığımız bedeli belirleyen en önemli aşama kahvenin kavrulması aşaması. Artizan bir meslek haline geldiği kabul edilen nitelikli kahve kavurma işi son ürün maliyetini belirleyen en önemli aşama ve burada ürünün satış bedelinin bir anda yeşil ham madde halinin bir kaç katı üstüne çıktığını görebiliyoruz...
Burada üzerinde uzlaşılmış ya da piyasaca belirlenmiş bir ölçü var mıdır yok mudur bilemiyorum ancak, pazarlama stratejileri, paket tasarımı, marka değeri, alıcı kitle vs gibi sonucu etkileyen bir çok faktör daha devreye giriyor...
Teşbihte hata yoksa konuya çok basitçe 24 ayar altın/kuyumcu ilişkisi olarak da bakabiliriz... Tabii konunun çakma altın/vasat kuyumcu ya da 22 ayar altın/kötü kuyumcu gibi açılımları da var ancak biz yine de konuya tüm koşulların optimum olduğu kabulü ile yaklaşalım...
Kısacası burada bir alt limit var ya da olmalı...
Peki bu alt limit 2020 yılı için nedir? Örneğin 85 puanlı olarak x kavurucunun eline her şey dahil(ithalat vergisi, laboratuvar masrafları vs vs aklınıza gelen herşey) kilosu x tl'ye gelen x ülkesine ait bir ham yeşil çekirdeğin kavrulduktan ve paketlendikten sonraki satış bedeli ortalama nedir?
Ürün yeşil haliyle 2018 ya da daha önceki yıllara aitse, ki nitelikli kahve kategorisinin ruhuna, felsefesine, etik değerlerine, üzerinde en çok beylik sözler söylenen şeffaflık ilkesine tamamen aykırı olsa da bunu çoğu zaman biz tüketiciler hiç bilemiyoruz, bu durum son ürün maliyetini ne kadar etkiliyor?
Örneğin künyelerinde belirtilmemiş olsa da x ülkesinden, yöresinden gelmiş x adlı ürün 100 tl iken hemen her şeyi aynı olan bir ürün bir başka kavurucunun elinden 50tlye satışa konabilir mi? 1. mi işi bilmiyor, yoksa 2. kimsenin bilmediği ticari bir sırra mı sahip!? 1.den aldığımız üründen bir an için emin olalım, 2.nin sattığının 'aynı yılın' benzer 'nitelikli' puana sahip bir ürün olma ihtimali var mı?
Kıvranmadan soralım, ülkemizde 250gr.lık paketi 100tlye de 'nitelikli' kahve satılıyor, 50tl.ye de... Birinin uçtuğunu düşünsek de bunların aynı yıl mahsulü olma ihtimali , eğer öylelerse ikisinin de gerçek anlamda 'nitelikli' olma ihtimali sizce nedir?
Yoksa; bunlar beni hiç ilgilendirmiyor, en ucuz en iyidir 'hocammm', ya da fincandan aldığım keyfe bakarım 'hocammm', künye, hasat, puan, nitelik, ilkeler vs umurumda bile değil diyenlerden misiniz...