PortatifBarista
Barista
- İsim
- Burak ATA
Daha fazla
- İsim
- Burak ATA
- Değirmen
- Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
- Ekipmanlar
- Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- Eskişehir
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
- Tepebaşı (Eskişehir)
Bence cupping puanı konularına hiç girmeyin, çünkü sca cupping puanı tam bir saçmalıktır. Sebebiyse; bu puanlar genelde yıkama istasyonlarında bulunan Q arabica grader lar tarafından veriliyor. Yani oradaki kavuran kişi ayrı, Türkiye'de satın alıp kavuran kişi ayrı. Ki bir kavrum sonucunda bu çekirdeğin puanını düşürmek çok olası bir durum. Sca puanlamasının bir çok unsuru var. Misal türkiye'de 7 tane q grader var, bazılarının kendi kavurma işletmeleri var. Misal Kahve fabrikası (Şerif Başaran), Kimma Coffee Roastery (Aslı Yaman) bu kişiler bile kendi işletmelerindeki kahveleri puanlayamıyorlar. Çünkü ticari kaygı olduğu için objektif olunamıyor. Bu sebeple kahve puanlama durumu son derece meşakkatli ve ütopik bir konu. Evet kahvenin potansiyelinin bilinmesi konusunda önemli ama son tüketicinin çok da dikkate almaması gereken bir konu bu.Benim de soruyu size yöneltmemde ki amacım, konu hakkında ki bilgi ve tecrübelerinizden yararlanmak.
Benim null'da ki bilgilere göre tek takıldığım tek nokta yazdığım gibi SCA cupping puanı. Tedarikçi sayfasına da girip aynı kahveyi için bilgilere baktım. Fakat cupping puan bilgisi tedarikçi tarafından da paylaşılmamış.
Bu noktada ya benim atladığım ya da bilmediğim bir mevzu var. Eğer nitelikli kahve için 80+ puan tanımı yapıyorsak, bu puan bilgisi paylaşılmadığı sürece büyük çelişki olduğunu düşünüyorum şeffaflık açısından.