• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Yeni hasat 'nitelikli' kahve artan fiyatlar artmayan şeffaflık

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mimds
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Siz bence konuyu anlamamışsınız henuz... kişilerin seffaf olmak gibi bir iddiasi yok ancak nitelikli kahve denilen kahve kulvarinin böyle bir cabasi, konulmuş ilkeleri ve iddiasi var... bunlari biz keşfetmedik... oraya gore, ,buraya göre degisen ilkeler de degil bunlar... bu isi yaptığını iddia eden herkesin bu ilkeleri olabildiğince uygulaması gerekiyor... ha böyle bir çabanız yoksa tercih sizin, ama yaptiginiz is sıradan bir ticari faaliyetten oteye gecmez...
Ben bahsettiğiniz ilkelere uymaya çalışanların olduğunu düşünüyorum. Nitelikli kahve diyerek insanların bunu kullanmaya çalışmasını da yumuşatarak anlatmaya çalıştım. Siz beni anladığınıza emin misiniz? :)

Nasil bir şeffaflık uyguluyorlar mesela?
İzninizle yazmayı unutmuşum siz nasıl bir şeffaflık bekliyorsunuz örneklendirdiğim yerler özelinde söyleyebilir misiniz? Belki de doğru düşünmüyorum olabilir sonuçta.

İzninizle yazmayı unutmuşum siz nasıl bir şeffaflık bekliyorsunuz örneklendirdiğim yerler özelinde söyleyebilir misiniz? Belki de doğru düşünmüyorum olabilir sonuçta.
Ben sizi anlamamışım ya o nedenle önce siz lütfen:) mesela bahsettiğiniz firmalar digerlerinden farkli ne yapiyorlar size gore.

Ben sizi anlamamışım ya o nedenle önce siz lütfen:) mesela bahsettiğiniz firmalar digerlerinden farkli ne yapiyorlar size gore.
Sorularınız çok net keşke cevaplarınız da öyle olsa daha kolay anlaşabiliriz. Bu şekilde bir yere varmak mümkün değil çünkü günler yetmez. Bana şeffaflıkla alakalı kimlerin dikkat ettiği konusunda soru soruyorsunuz. Ben buradan şunu çıkarıyorum hepsini yalayıp yutmuşsunuz. Neden kendi düşüncelerinizi paylaşmak yerine empoze etmeye çalıştığınızı anlamıyorum.

Son düzenleme:
Sorularınız çok net keşke cevaplarınız da öyle olsa daha kolay anlaşabiliriz. Bu şekilde bir yere varmak mümkün değil çünkü günler yetmez. Bana şeffaflıkla alakalı kimlerin dikkat ettiği konusunda soru soruyorsunuz. Ben buradan şunu çıkarıyorum hepsini yalayıp yutmuşsunuz. Neden kendi düşüncelerinizi paylaşmak yerine empoze etmeye çalıştığınızı anlamıyorum.
Estağfurullah aksine siz bir iddiada bulundunuz ve örnekler verdiniz, neye gore verdiğinizi de paylaşmanızı rica ettim... seffaflik adina bu firmalar digerlerinden farkli bir şeyler yapıyor olmalılar ki örnek olarak verdiniz herhalde...

Estağfurullah aksine siz bir iddiada bulundunuz ve örnekler verdiniz, neye gore verdiğinizi de paylaşmanızı rica ettim... seffaflik adina bu firmalar digerlerinden farkli bir şeyler yapıyor olmalılar ki örnek olarak verdiniz herhalde...
Yine bir kaç örnekle izah etmeye çalışayım madem. Coffeerem'de Hakan abi çekirdeklerin puanlarını çok kafaya takıp pazarlayan biri değil. Null Cihan abi eski hasat elinde stok bulunan kahvelere güveniyorsa eğer satmaya devam ediyor. Diğer taraftan çok garip tadım notaları paketlerde görülüyor. (Basra Limonu, Vişne kompostosu) Ezberci bir sistemle ilerlemiyor kendi tadımlıyor vb. söyleyebilirim. Workshop'a katılıp Peru kahvelerinin orada nasıl ne şekilde seçildiğini, nasıl aldıklarını, doğurduğu maliyetleri bire bir kameradan çekilmiş görüntülerle şahitlik ettiğimi söyleyebilirim. Türkiye koşullarında ayakta kalmak zor bazılarının elinden geleni yaptığını düşünüyorum.

Yine bir kaç örnekle izah etmeye çalışayım madem. Coffeerem'de Hakan abi çekirdeklerin puanlarını çok kafaya takıp pazarlayan biri değil. Null Cihan abi eski hasat elinde stok bulunan kahvelere güveniyorsa eğer satmaya devam ediyor. Diğer taraftan çok garip tadım notaları paketlerde görülüyor. (Basra Limonu, Vişne kompostosu) Ezberci bir sistemle ilerlemiyor kendi tadımlıyor vb. söyleyebilirim. Workshop'a katılıp Peru kahvelerinin orada nasıl ne şekilde seçildiğini, nasıl aldıklarını, doğurduğu maliyetleri bire bir kameradan çekilmiş görüntülerle şahitlik ettiğimi söyleyebilirim. Türkiye koşullarında ayakta kalmak zor bazılarının elinden geleni yaptığını düşünüyorum.
Ben de diyorum ki kimse yapmak zorunda değil... bir şey ya vardır ya yoktur... bu arada yurtdisinda da herkes hakkiyla yapiyor degil elbette... seffaflik kahvenin tarladan fincana kadarki seruveninin biz tüketiciler açısından olabildigince seffaf ve izlenebilir olmasi ile alakalı bir tavir... bizde bu anlamda seffaflik icinde olan bir firma ben bilmiyorum... beklentilerim de asgari, en azindan kahve kunyeleri adam gibi olsun... Hasat yılını, tedarikcilerini de açıkça yazsınlar...ve bu bilgiler izlenebilir, dogrulanabilir olsun... ötesi var da onlari yapabilmek bu ülkede zor, o kadarını kimse beklemiyor zaten...

Konuyu takip ediyorum. @Extract önerisi üzerine merak edip null'a girdim ve verilen bilgilere baktım. Aşağıdaki bilgiler yazılmış bir kahvesi için. SCA cupping puanı harici her bilgi, var gibi geldi bana.

@mimds Sizce eksik bir bilgi var mı başka? Bunu bireysel değil genel olarak soruyorum, yani künye dediğimiz şeyde madde madde neler aramalıyız? Varsa konu dahili yurtdışı bir örnekte olabilir yararlanmak için.

YANDARO – BURUNDİ
Yetiştirici: Kabarore topluluğuna mensup 3190+ küçük yerel üretici.
Ülke: Burundi
Bölge: Kayanza
Alt Bölge: Yandaro, Kayanza, Kabarore
Çiftlik – İstasyon : Yandaro Yıkama İstasyonu (Kooperatifi)
İşleme: Yıkanmış
Varyete: Red Bourbon
Rakım: 1,800 metre
Hasat: 2019-2020
Tedarikçi: Sucafina Specialty

Konuyu takip ediyorum. @Extract önerisi üzerine merak edip null'a girdim ve verilen bilgilere baktım. Aşağıdaki bilgiler yazılmış bir kahvesi için. SCA cupping puanı harici her bilgi, var gibi geldi bana.

@mimds Sizce eksik bir bilgi var mı başka? Bunu bireysel değil genel olarak soruyorum, yani künye dediğimiz şeyde madde madde neler aramalıyız? Varsa konu dahili yurtdışı bir örnekte olabilir yararlanmak için.
Estağfurullah ben de otorite değilim ancak az cok öğrendik neyin ne olduğunu bu süreçte... paylaştığınız bilgiler arasında eksik gördüğüm tek madde kahvenin tedarikcisine dair dogrulanabilir bir link olabilir... şeffaflığın icinde sizin kahveyi yesil cekirdek olarak ne odeyip aldiginiza dair bilgiyi paylasmak da var ancak bunu herkes direk paylasamiyor, kolay kolay...

Kahvenin fincanıma gelene kadar ki serüvenini takip etmeyi seviyorum ve buna göre yurt içi alımları gerçekleştirerek hem kavuruculara destek olmayı daha öncesinde de en leziz, en farklı kahveleri tatmaya gayret ediyorum. En gerçek haliyle değerlendirebilmek adına kör tadım yapıyorum. Coffeerem, Null gibi kavurucular umarım daha çok kitleye ulaşmaya devam ederler. Eksik olmasınlar..

Kahvenin fincanıma gelene kadar ki serüvenini takip etmeyi seviyorum ve buna göre yurt içi alımları gerçekleştirerek hem kavuruculara destek olmayı daha öncesinde de en leziz, en farklı kahveleri tatmaya gayret ediyorum. En gerçek haliyle değerlendirebilmek adına kör tadım yapıyorum. Coffeerem, Null gibi kavurucular umarım daha çok kitleye ulaşmaya devam ederler. Eksik olmasınlar..
Coffeerem konusunda katılıyorum size.Hep farklı denemeler icinde standardın dışına çıkmaya çalışıyor.Guatemala san pedro hasat 2018 ama gel gör ki kahve çok aromatik.Zaten deneyip begenmedigi kahveyi satışa ciksrmadigini soylemişti.Şimdi bu yazinizdan sonra null’u da deneyeceğim.

Estağfurullah ben de otorite değilim ancak az cok öğrendik neyin ne olduğunu bu süreçte... paylaştığınız bilgiler arasında eksik gördüğüm tek madde kahvenin tedarikcisine dair dogrukanabilir bir link olabilir... şeffaflığın icinde sizin kahveyi yesil cekirdek olarak ne odeyip aldiginiza dair bilgiyi paylasmak da var ancak bunu herkes direk paylasamiyor, kolay kolay...

Coffeenutz bir nebze daha bilgilendirici sanırım bu konuda. Hasat yılı, tedarikçi bağlantısı, fiyat bilgisi vs..

Coffeerem konusunda katılıyorum size.Hep farklı denemeler icinde standardın dışına çıkmaya çalışıyor.Guatemala san pedro hasat 2018 ama gel gör ki kahve çok aromatik.Zaten deneyip begenmedigi kahveyi satışa ciksrmadigini soylemişti.Şimdi bu yazinizdan sonra null’u da deneyeceğim.
Umarım beğenirsin. Ben çok beğeniyorum Cihan abi'nin kavurduğu kahveleri. Aynı zamanda Cihan abi sadece bir kavurmahaneyi yönetiyor, Null bir kahve dükkanı değil. Bu yüzden şartlarını göz önüne aldığımda ayakta kalması daha zor olduğu için daha çok saygı duyuyorum. Umarım en kısa zamanda deneme fırsatın olur. Geri dönüşlerini paylaşırsan mutlu olurum :)

Tedarikçi firmadan link paylaşılamaması bazen tedarikçi firmadan kaynaklanıyor. Ne yazık ki Türkiye'deki çoğu tedarikçi firma çekirdeklerini daha düne kadar gizliyordu. Sadece ticari işletmelere listeler gönderiliyordu. Hatta rica minnet kavurucu bazı arkadaşlardan bu listelere ulaşıp, takiplerini o şekilde yapıyorduk. Lakin yavaş yavaş yeşil çekirdek tedarikçileri de sattıkları çekirdekler hakkında daha şeffaf olmaya başladılar. ( Bu demek değildir ki hepsi şeffaf. Hala daha bir çok yeşil çekirdek firmasının listeleri sadece ticari işletmelere gönderiliyor.) Bu durumdan kaynaklı bilgi geçemeyen kavurucular doğal olarak sadece isim yazabiliyorlar. Türkiye'de şeffaflık olarak beğendiğim firma ilk olarak Coffee Nutz. Bir çok firmaya göre çok daha şeffaf bir işletmedir kendileri. Bunun yanı sıra Coffeerem, Null, Probador Colectiva da şeffaflık konusunda ellerinden geleni yapan firmalar.

Estağfurullah ben de otorite değilim ancak az cok öğrendik neyin ne olduğunu bu süreçte... paylaştığınız bilgiler arasında eksik gördüğüm tek madde kahvenin tedarikcisine dair dogrulanabilir bir link olabilir... şeffaflığın icinde sizin kahveyi yesil cekirdek olarak ne odeyip aldiginiza dair bilgiyi paylasmak da var ancak bunu herkes direk paylasamiyor, kolay kolay...

Benim de soruyu size yöneltmemde ki amacım, konu hakkında ki bilgi ve tecrübelerinizden yararlanmak. :)

Benim null'da ki bilgilere göre tek takıldığım tek nokta yazdığım gibi SCA cupping puanı. Tedarikçi sayfasına da girip aynı kahveyi için bilgilere baktım. Fakat cupping puan bilgisi tedarikçi tarafından da paylaşılmamış.
Bu noktada ya benim atladığım ya da bilmediğim bir mevzu var. Eğer nitelikli kahve için 80+ puan tanımı yapıyorsak, bu puan bilgisi paylaşılmadığı sürece büyük çelişki olduğunu düşünüyorum şeffaflık açısından.

Neden bunu yapıyorlar, merak ettim açıkçası? Aynı çekirdeğin birçok alıcısı olduğu için mi?
Bilemiyorum, sanırım liste fiyatlarını gizlemeye çalışıyorlar. Ya da son tüketicinin nitelikli olup olmadığını öğrenmesini istemiyorlar. Aslında bu sektörün en problemli kısmı ne yazık ki yeşil tedarik üzerine çalışan firmalar. Türkiye'de direct trade yapacak firma sayısı az olduğu için (çünkü çok büyük oynamak lazım, çok paranız olması lazım) bu tarz yeşil çekirdek ithalatı yapan firmaların eline düşüyorlar. Şeffaflık ve takip edilemezlik zaten bu aşamada başlıyor. Tedarikçi çekirdeği getirmiş fakat nereden getirdiği belli değil. Kavurucu bu tedarikçiden numune alıyor, çekirdek çok güzel, ama takip edilebilirliği yok. İşte bu aşamada kavurucunun bir karar vermesi gerekiyor. Bazı kavurucular kabul etmezken bazı kavurucular da kabul edip stok çekiyorlar ve kavurup piyasaya çıkarıyorlar.

Geri