• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Zümrüt Karaca olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Yeni başlayan birisi için espresso makinesi önerisi

Değerli bilgileriniz için teşekkür ederiz.

robottan bir farkı olur mu sizce?

@NoDRaC robot veya flairle temelde nasıl bir fark olur? sizden de yorum alabilir miyim.
Bu makine yani gaggia, beko/arçelik ile boiler kapasitesine kadar dahi birebir aynı diyebiliriz. Tek farkı gaggia da selenoid valf var. İkinci el temiz beko/arçelik temizliğine göre 500-1000 arası bulunabiliyor. Keşke en azından boiler kısmında bir farklılık yapıp biraz büyütselerdi, o zaman daha tercih edilesi olurdu
 
Bu makine yani gaggia, beko/arçelik ile boiler kapasitesine kadar dahi birebir aynı diyebiliriz. Tek farkı gaggia da selenoid valf var. İkinci el temiz beko/arçelik temizliğine göre 500-1000 arası bulunabiliyor.

Aslında sorum robotla farkıydı.

Robotu olan birisine katacağı şey ne olur tadım anlamında.

Makine olduğu için çıktı süreci daha kolay olacak orası kesin.
 
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederiz.

robottan bir farkı olur mu sizce?

@NoDRaC robot veya flairle temelde nasıl bir fark olur? sizden de yorum alabilir miyim.
Selamlar @Cleverfan . Robot espresso makineler, bir çekme kolu kullanılarak, dışarıdan su eklenen ve herhangi bir elektrik aksamı bulunmayan manuel makinelerdir. İyi bir espresso elde etmek için birkaç parametrenin birlikte olması önem taşımaktadır. Bunlar:

1- Suyun 92 ile 94 derece arasında bir sıcaklıkta olması,
2- Basıncın 9 ile 15 bar arasında (çekirdeğine göre) olması,
3- Kahvenin basınçla özütünü alma süresi olarak da ortalama her 1 grama 2 saniye düşecek kadar bir akışının olması. Örneğin 16 gram double shot bir kahveden 1/3 oranında espresso alınacağı düşünülürse, akış süresinin maksimum 28-32 saniye aralığında tamamlanması ve toplamda da (damak tadına göre) 50 ile 75 ml. espressonun üstüne çıkmaması hedeflenir. Bu sürede de sabit bar ve sabit su sıcaklığının kesintiye uğramadan kahvenin içinden geçmesi gerekir.

Robot espresso makinelerde ise su sıcaklığının bu kahvenin içinden geçme sürecinde sabit kalmaması, sürecin genelde 15-20 sn. gibi çok kısa bir sürede sonuçlanması ve kol kuvveti ile oluşturulan basıncın en fazla 5-6 bar'a kadar çıkmasından dolayı elde edilecek espressolar istenilen sonucu vermeyecek, ekşimtrak ve acı fincanların oluşmasına yol açacaktır. Dolayısıyla manuel bir robot makinesi ile elektrikli espresso makineler arasında karşılaştırma yapmak bile aslında yanlış bir karşılaştırma olur. Her durumda, elektrikli makineler daha iyi, aroması yerinde ve dengeli fincanların üretilmesine olanak sağlayacaktır.
 
Son düzenleme:
Robot espresso makinelerde ise su sıcaklığının bu kahvenin içinden geçme sürecinde sabit kalmaması, sürecin genelde 15-20 sn. gibi çok kısa bir sürede sonuçlanması ve kol kuvveti ile oluşturulan basıncın en fazla 5-6 bar'a kadar çıkmasından dolayı elde edilecek espressolar istenilen sonucu vermeyecek, ekşimtrak ve acı fincanların oluşmasına yol açacaktır.
Süreç genelde 15-20 sn değildir, siz istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bir dakikanın üzerinde shotlar almıştım Flair ile. En fazla 5-6 bara kadar da çıkmaz. 9-10 barı rahat görürsünüz.

Elektrikli makineler ile manuel makinelerin farkları konuşulabilir pek tabii ki. Ama bunlar pek doğru olmamış sanki.
 
@NoDRaC robot veya flairle temelde nasıl bir fark olur? sizden de yorum alabilir miyim.
Ben Robot kullanmadım, flair sahibiyim. Flaire kıyasla robot kullanıcıları cihazlarından oldukça memnun. Kişisel yorumum Robotun 58mm profesyonel öçülerde sepeti nedeni ile daha ince öğütüme buda daha hızlı ve kolay çözülmeye neden oluyor. Flairde gramajı azaltıp daha ince öğütüm yapılarak test yapılabilir (planlarım arasında). Ek not: tecrübesine güvendiğim Lelit Bianca sagibi sevgili @mrsandman Robottan çok memnun.

Flair, Robot vb cihazların amatör veya başlangıç seviyesinde olan kullanıcılara hitap etmediğini düşünüyorum. Neden bu düşüncedeyim; espresso demlemek için bir çok değişken mevcut doğru kahve, uygun öğütüm boyutu, düzgün hazırlık aşaması doğru su sıcaklığı basınç vs... liste dahada uzayabilir. Yarı otomatik cihazlarda basınç ve su sıcaklığını düşünmenize gerek kalmıyor. Sadece doğru kahve ve uygun öğütüm boyutunu bulmanız yeterli. Bir süre sonra hangi kahveyi nasıl öğütmeniz gerektiğini öğreniyorsunuz. Doğru sonuçlar ile çok kısa sürede damağınızı geliştirme imkanınız var. Diğer önemli faktör ise hazırlık aşaması. Yarı otomatik cihazlarda kahve demlemek manuel cihazlara göre oldukça hızlı.

Kişisel önerim espresso ya merak saranlar için; kendini ispatlamış yarı otomatik başlangıç cihazı (gaggia classis, Lelit glenda vb) , iyi bir el değirmeni satın almaları. Espresso kahve öğütümü için cihazdan daha önemli olan düzgün bir değirmen. Maalesef 3k civarı bu şartları sağlayan elektrikli bir değirmen yok.
 
Bu arada konu sahibine haber edeyim gelburada lelit fred 2500 tl olmus guzel fiyat
 
Sütsüz içen ve ard arda 3 4 kahve yapmayan herkese direkt olarak robot tavsiye ederim. Neden derseniz inanın profesyonel makinelerden tek farkı bu.
 
Benim makine geldi.ilk kahvelerimi yaptim.

breville dose control ile once 3 numarada cektim ( ic ayar 6 ) sonra hafif eksi oldu kahve.gerci kahvemde elimde ki v60 kahvesiydi.

18 gram kahve cektim,36 gram kahve alip durdum.( megersem 60 ml civari almam lazimmis.sonradan ogrendim.bir videoya gore gidiyordum.latte de double espresso cekmek lazimmis..

ardindan eksilik gitsin diye ic ayari 4 e aldim.dis ayari da 1 e aldim.kahveyi 15. saniyede vermeye basladi :(( baya aci bir kahve oldu..

makine simdilik gayet iyi.tchibo kapsullerinden ilk kahve acemiligime ragmen daha lezzetliydi..
 
Benim makine geldi.ilk kahvelerimi yaptim.

breville dose control ile once 3 numarada cektim ( ic ayar 6 ) sonra hafif eksi oldu kahve.gerci kahvemde elimde ki v60 kahvesiydi.

18 gram kahve cektim,36 gram kahve alip durdum.( megersem 60 ml civari almam lazimmis.sonradan ogrendim.bir videoya gore gidiyordum.latte de double espresso cekmek lazimmis..

ardindan eksilik gitsin diye ic ayari 4 e aldim.dis ayari da 1 e aldim.kahveyi 15. saniyede vermeye basladi :(( baya aci bir kahve oldu..

makine simdilik gayet iyi.tchibo kapsullerinden ilk kahve acemiligime ragmen daha lezzetliydi..
Espresso makinelerinde, kahveyi incelttikçe suyun geçeceği boşluklar azalacak ve dolayısıyla da su akışı yavaşlayacaktır. Akışın yavaşlamasıyla, portafiltrenin içindeki basınç ve sıcaklık da doğru orantıda artacağı için sonuç olarak daha yoğun ve gövdesi daha yüksek (acılığı fazla ve hatta yanık tatlarına yakın) fincanlar elde edersiniz. Kahvenin kalınlığı arttırılırsa, kahve partiküllerinin köşegen sayısı azalacağı için portafiltre içindeki boşluklar da artacak ve basınçlı su daha rahat kahvenin içinden geçecek ve sonucunda ise gövdesi daha hafif, tatlılığı yüksek ve meyvemsi tatların ön planda olduğu ancak daha seyrek kıvamda bir fincan elde edersiniz. Özetle çok ince çekilmiş bir kahvenin içinden su geçmeye çalışacak ancak ince kahve buna izin vermediği için portafiltre içindeki kapalı ortam iyice sıkışacak ve kahve yanacaktır. Dengeli bir espresso kahvesi için ne çok kalın ne de Türk kahvesi gibi (un, pudra kıvamında) olması gerekmekte. Çekirdeğine ve kavrum profiline göre değişmekle birlikte ben kahvelerimi espresso için Comandante'de 8 ile 12 click aralığında çekiyorum. Ne tam un gibi ince ne de V60 filtre kahvesi gibi orta kalınlıkta oluyor. Espressonun bu öğütüm kıvamına "orta-ince" diyorum.
 
bilgi icin tesekkurler.daha ilk espresso deneyimim ancak 4-5 yillik v60 tecrubemden sonra en azindan isin iskelet kismini biliyorum :) fakat espresso isinde en onemli kisim ogutucu ve ogutucu ayari.ilk alistirmada kilolarca cekirdek harcadiktan sonra dogru ayarlari buluyor cogu kisi.bende makineme en uygun ayari ufak ufak ayarlari degistirerek bulmaya calisacagim.son yaptigim kahvede incelik ayari 1 oldugundan turk kahvesi gibi cektim muhtemelen.zaten topak topak olmustu kahve.

birde kutudan cikan plastik temper 53 mm gibi bir olcude.acilen 58 mm guzel bir temper almam lazim. onerilere acigim..
 
bu arada yari otomatik oldugundan en azindan bardagin altina bir terazi koyuyorsunuz.ve elimde ki timemore black mirror teraziyi koydugumda bardak sigmiyor.evdeki hicbir bardak sigmadi..keske biraz daha yuksek olsaymis..
 
Bir şey merak ediyorum ben daha kolay ve rahat olduğu için Philips 5447/90 Full otomatik makine almayı düşünüyorum bunun yerine gaggia New classic + değirmen ve gereken diğer ekipmanları alsam Gaggia'nın Philips'den espresso performansı fark edilebilir düzeyde mi bir de şunu belirtmek isterim tam anlamıyla acemiyim bu konularda yani belki çok iyi bilen biri gaggiadan muhteşem bir espresso çıkartabilirken benim gibi bir acemi de sonuç hüsran olur mu?
 
Bir şey merak ediyorum ben daha kolay ve rahat olduğu için Philips 5447/90 Full otomatik makine almayı düşünüyorum bunun yerine gaggia New classic + değirmen ve gereken diğer ekipmanları alsam Gaggia'nın Philips'den espresso performansı fark edilebilir düzeyde mi bir de şunu belirtmek isterim tam anlamıyla acemiyim bu konularda yani belki çok iyi bilen biri gaggiadan muhteşem bir espresso çıkartabilirken benim gibi bir acemi de sonuç hüsran olur mu?
Tam otomatik espresso makinelerinin en büyük handikapı, çekirdeğin tipine göre kahvenin ayarlarıyla oynayamamak. Genelde tam otomatik makinelerin menülerinde öğütüm seçeneği olarak İnce-orta-kalın şeklinde 3 seçenek bulunur. Manuel makinelerde ise bu aralık sınırsızdır. Espresso kahvede basit ama bir o kadar da önemli temel kural şudur: "Çekirdek öğütümü inceldikçe gövde artacak, çekirdek öğütüm kalınlığı arttıkça da gövde seyrelecektir." Yani damak zevkinize uymaz ise çekirdeğin öğütümünü değirmeninizde hemen inceltirsiniz ya da kalınlaştırırsınız ve almış olduğunuz paket bitene kadar aynı kalibrede tüketirsiniz. Yeni bir çekirdek aldığınızda ise bu kalibrasyonu her seferinde değiştirebilirsiniz. Oysa tam otomatik full espresso makinelerinde bu seçenek yoktur. Toplamda 3 öğütüm seçeneği olduğu için asla manuel bir espresso makinesinin tadını vermez. Bu yüzden dikkat edin kahve zincirlerindeki büyük espresso makineleri -ne kadar gelişmiş olursa olsun- temelde hepsi manuel sisteme dayalıdır.
 
18 gram kahve cektim,36 gram kahve alip durdum.( megersem 60 ml civari almam lazimmis.sonradan ogrendim.bir videoya gore gidiyordum.latte de double espresso cekmek lazimmis..
Merhaba aldığınız oran doğru 18 e 36 gr ile double espresso almış oluyorsunuz zaten. 60 ml çıktı almak biraz fazla lungoyu da geçmiş oluyorsunuz çok sulu ve tadı tam olmayan bir kahve elde etmeniz olası bu şekilde
 
Espressoda genelde 1/3 oranı standart olarak kabul edilir.
Ekli dosyayı görüntüle 19137
Kahvesakal'ın açıklaması: https://youtube.com/clip/UgkxkgsaH11Oh4GLv6AIMRw_RWV60KDhJ4eV
1:3 oranı klasik italyan espresso oranı olarak geçiyor, ancak bunun nedeni italya’da eski zamanlarda 7 gr kahve ile 21 ml’lik single espresso kahve yapılması. Modern espressoda ise 1:2 veya 1:2,5 daha daha kabul edilir oranlar.

Genel olarak oranlara çok takılanmaması gerektiğini düşünüyorum. İçtiğiniz kahve güzelse 1:3 de olur 1:4 de.
 
Konu makineden oranlara gecmis benim de bir sorum olacak orani 1:2 olarak sabit tuttum diyelim sure ne olmali bir de kavrum profiline gore bu parametreler ne oranda degismeli (gramaj/oran/süre ) olarak simdiden cevaplayan arkadaşlara teşekkurler
 
Konu makineden oranlara gecmis benim de bir sorum olacak orani 1:2 olarak sabit tuttum diyelim sure ne olmali bir de kavrum profiline gore bu parametreler ne oranda degismeli (gramaj/oran/süre ) olarak simdiden cevaplayan arkadaşlara teşekkurler
Oran (gr.)= 1/3 Her 1 gram kahve çekirdeğine 3 gram su. Örneğin 8 gram çekirdeğe maksimum 24-30 gram arasında espresso. Ya da 16 gram double shot için maksimum 48 ile 60 gram arasında espresso.

Süre (sn.)= 2/1 Her 2 gram espressoya 1 saniye olacak şekilde akış. Örneğin 60 gram double espresso için maksimum 30 saniyede bitiş. Ya da 30 gram normal shot için maksimum 15 saniyede bitiş.
 
Geri
Üst