Vaadedilen notayı bazen çok gerçekçi bir biçimde aldığım oluyor. Ama bu o kahveyi güzel yapmıyor ki. Hatta çoğu zaman bu üzerinde konuştuğumuz tadım notalarının, total lezzeti gölgede bıraktığını düşünüyorum ve bunu çok anlamsız buluyorum.Bir dirilteyim burayı. Özellikle tadım notlarını alabildiğim ve memnun olduklarım çoğunlukla: kawa, grizzly, niji, cleancup, preon, coffeenutz, null diyebilirim. Ancak çoğunlukla da alamıyorum bu notları. İçtiğim şeyi bir şeye benzetmiyorum, zihnimde kısaca bi "meyvemsi, asidik, çiçeksi, gövdeli, tatlı, acı, kavruk, buruk" gibi bir değerlendirme olup bitiyor.
Bazen de tadım notlarını hissediyorum ancak karşılaştığım durum kahvedeki dengesizlikten dolayı hiç hoşuma gitmiyor. Mesela:
"elma" -> Isırılıp bir süre bekletilmiş, kararmaya yüz tutmuş, mayhoşlaşmış dandik bir golden elma ya da korkunç derecede asidik, ateş eden bir yeşil elma
"çilek/kayısı" -> Olgunlaşmamış, tatlılıktan en uzak hallerini düşünün bu meyvelerin. Sert ve açık renkli halleri.
"greyfurt/nar" -> İkisinin de içteki zarını, kabuğunu falan düşünün. Asla olgun ve tatlı hallerini anımsatmıyor
"çiçeksi" -> papatya acılığı
"çaysı" -> buruk
katılıyorum. Ama özellikle bu kelime seçimlerimizi daraltmamızın faydalı olduğunu da düşünüyorum. Yeni başlayanlar için hayal kırıklığı bence. "tatlı çilek ve milka çikolata" dendiğinde nitelikli kahveye ilk başladığım zamanlar "benimki niye olmuyor" diye düşünüyordum. Sonra gidip kafede yerinde içince anlıyordum ki aslında benim demlemem normalmiş.Vaadedilen notayı bazen çok gerçekçi bir biçimde aldığım oluyor. Ama bu o kahveyi güzel yapmıyor ki. Hatta çoğu zaman bu üzerinde konuştuğumuz tadım notalarının, total lezzeti gölgede bıraktığını düşünüyorum ve bunu çok anlamsız buluyorum.
Söz gelimi, Niji'nin uygun fiyatlı bir Kongosu vardı. Narı kabuğuyla ısırmışcasına gerçek bir nar tadı alıyordum. Veya Grizzly deki Kostarika El Venadoda gerçek bir olgun kayısı tadı aldığım demlemeler oldu. Bu, deneyim anlamında hoş bir şey ama toplam lezzet adına hiç bir şey ifade etmiyor.
Mesela Tin Vulkan Azul Anaerobik Gesha'dan ne vaadedilen tadım notalarını aldım ne de daha önce içtiğim bir kahveye benzetebildim. Ama muhteşem bir kahve. Anlat desen anlatamıyorum. Fermente bir hissiyatı da vardı ama dengeliydi, meyvemsilik de vardı. Çok zarif çok kompleks katmanlı falan diyebiliyorum.
İşte bu tadım notaları tam da burada işe yarıyor. Damağımda gerçekleşen deneyimi bir başkasına anlatmak, yahut kendi zihnimde hatırlamama yardımcı olmak için. Söz gelimi, birisi bana "bu kahveden şeftali aldım" dediğinde o kahve hakkında hiç bir bilgi edinmiş olmuyorum. Onun yerine "çaysı gövde, pürüzsüz, temiz" gibi ifadeler kullansa bir de yanına şeftaliyi eklendiğinde o zaman zihnimde daha önce içtiğim sert çekirdekli meyve profilli yıkanmış bir Etiyopya geliyor ve o kahve hakkında bir kanaatim oluyor.
Yeni başlayanlara verilecek en büyük tavsiye burada havada uçuşan "çilekleri, portakalları, okaliptüsleri" çok ciddiye almamaları, moral bozmamaları. Ben yazıyorsam da "sallıyor bu adam" demelerini tercih ederim, kendileri için daha iyi olur çünkü. Farklı farklı kahveler içip daha genel kavramlara odaklanmak gerek.katılıyorum. Ama özellikle bu kelime seçimlerimizi daraltmamızın faydalı olduğunu da düşünüyorum. Yeni başlayanlar için hayal kırıklığı bence. "tatlı çilek ve milka çikolata" dendiğinde nitelikli kahveye ilk başladığım zamanlar "benimki niye olmuyor" diye düşünüyordum. Sonra gidip kafede yerinde içince anlıyordum ki aslında benim demlemem normalmiş.
Lance hedrick'in demleme ısılarıyla ilgili bir videosu vardı son ayda çıkmış. Orada en çok beğendiği kahve için "canlı, tatlı, diğerlerine göre daha acı ama sıkıntı yok yine de en güzeli bu" diyordu. Ne demek "acı"? Şaşırdım mesela, beklentimi nasıl şekillendirmişsem artık nitelikli kahve dünyasında bir kahvenin "meyve şöleni, çilek, karpuz, karamel" olmasını bekliyor halde buldum kendimi. Böyle olmadığını bilsem de bu yönlendirmeler insanın bilinçaltına sızıyor.
Grizzly'den Costa Rica Aquiares Estate cok net armuttu Hatta bu zamana kadar armut notasini aldigim tek kahveydi diyebilirim 2023 enler listesine ekledimGrizzly'den El Salvador Finca Divina Providencia'dan bariz bir turunçgil aldım tüm demlemelerimde, mandalina yazıyordu pakette, mandalinadır kumkuattır bilemem ama çok bariz bir turunçgil hissiyatı vardı.
Keske bi bayram indirimi yapsada alsak harbiden , mart ayinda yaptigim alimlardan cok memnun kaldim Tadim notasi neyse karsiligi net sekilde o oldu iki kahvesi icin deGrizzly Finca La Siberia - Olgunlaşmamış eriği daha içmeden buram buram aldığım favori kahvelerimden biri.
Bu arada eskiden bayram haftası kahve firmaları indirim yaparlardı, ne oldu onlara sahi?
- Nerde o eski bayraaamlaar
https://youtube.com/shorts/TtWV5jaaMyE?feature=shareKeske bi bayram indirimi yapsada alsak harbiden , mart ayinda yaptigim alimlardan cok memnun kaldim Tadim notasi neyse karsiligi net sekilde o oldu iki kahvesi icin de
Hooop burdayım.