• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Vadedilen Tadım Notlarını Alabildiğiniz Kavurucular

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Freeman
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Freeman

Barista
İsim
HD
Daha fazla  
İsim
HD
Değirmen
Timemore chestnut C2
Ekipmanlar
Moka pot, Timemore fish smart elektrikli Kettle, Chemex, V60 , espro travel french press, woodneck
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Gaziantep
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Şahinbey
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Şehitkamil
Mrb arkadaşlar. Malum bazı çekirdeklerin verilen tadım notlarını tam olarak alamıyoruz. Bu yüzden çoğu zaman kendimizde hata arıyoruz. Ama sebebin her zaman olmasa da genellikle kahve ve kavurma kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Yurt dışından 3 çeşit kahve almıştım. Kahveler bitene kadar aldığım kahveleri rastgele özenmeden demledim ve hiç kötü bir sonuç almadım. Hepsi de Vadedilen tadım notlarını büyük oranda verdi.
Denediğim Yerli KAVURUCULAR dan kahveleri ile tadım notları en uyumlu olan kavurucu bana göre Coffee factory.
Firma ile hiç bir bağım yoktur sadece kişisel fikrim.
Peki size göre Vadettiği tadım notlarını alabildiğiniz kavurucu veya kavurucular hangileri? Onları da denemek adına öğrenmek istiyorum.
Bol kahveli günler...

Ben sadece acı, tatlı, ekşi olarak algılıyorum. Bugüne kadar bu kahvede şu meyve tadı var dediğim hiç bir çekirdek olmadı. Benimki renk körlüğü gibi bir şey sanırım. Bu arada renk körlüğü de var bende :)

Mrb arkadaşlar. Malum bazı çekirdeklerin verilen tadım notlarını tam olarak alamıyoruz. Bu yüzden çoğu zaman kendimizde hata arıyoruz. Ama sebebin her zaman olmasa da genellikle kahve ve kavurma kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Yurt dışından 3 çeşit kahve almıştım. Kahveler bitene kadar aldığım kahveleri rastgele özenmeden demledim ve hiç kötü bir sonuç almadım. Hepsi de Vadedilen tadım notlarını büyük oranda verdi.
Denediğim Yerli KAVURUCULAR dan kahveleri ile tadım notları en uyumlu olan kavurucu bana göre Coffee factory.
Firma ile hiç bir bağım yoktur sadece kişisel fikrim.
Peki size göre Vadettiği tadım notlarını alabildiğiniz kavurucu veya kavurucular hangileri? Onları da denemek adına öğrenmek istiyorum.
Bol kahveli günler...
Benim için kesinlikle Coffeenutz ve onun tüm afrika çekirdekleri.
V60,origami ve tüm cold brew yöntemlerinde memnun etmiştir.
Ikinci olarak da boxx coffee. Peru, Colombia, Ethiopia.

Tadım notları aslında kullandığınız değirmene de bağlı. Bu şey demek değil, üst düzey değirmenin varsa hepsini alabilirsin.

Timemore C2 kullanırken belki çok temiz olmayan ama aroma berraklığı yüksek kahveler içtim. Null'un hani abartılı bulduğumuz tadım notlarından "sıvı toblerone"u bile aldığım olmuştu. Limon, şeftali, çilek, vişne, böğürtlen, pekmez, kakao vb. pek çok notayı belirgin şekilde alabiliyordum. Şu an 1zpresso KPro kullanıyorum mesela. Aromalar daha iç içe ve yuvarlatılmış olarak geliyor. Nadiren berrak bir meyve aroması alabiliyorum. Tabi bu lezzetsiz kahve içtiğim anlamına gelmiyor.

Timemore kendi içinde bile farklı kesicilerin farklı özelliklerine vurgu yapıyor. Biri daha asidik sonuç verirken diğeri dengeli; biri daha yüksek aroma berraklığı sunarken diğeri daha kompleks sonuçlar verebiliyor.

Yani demem o ki berrak bir meyve aroması alamamanız sizin kötü demleyici-tadımcı olduğunuza, kahvenin kötü olduğuna veya notaları yazan kişinin salladığına işaret etmiyor.

Kahve Fabrikası'nın Nordic serisi tadım notlarını en net aldığım kahvelerdendir. V60'da 25gr kahveye 500 ml su ile Kasuya tarzı (kalın öğütüm) 5 eşit döküş kullanmıştım.

Bence CoffeaCirculor ve Coffeenutz'ın, kavrum-tadım notalarında istikrarlı ve en iyileri. Bazı kavurucuların notları fazla ayrıntılı ve abartılı olabiliyor, bunları birebir beklememek lazım ;)

Son düzenleme:
Birde söylemeden geçemeyeceğim , tadım notları tutan ama keşke tumasaydı dediğim domates notası oldu 😁 , gerçekten domates tadı vardı ama kahveye hiç yakışmamıştı.

Bence CoffeaCirculor ve Coffeenutz kavrum ve tadım notalarında istikrarlı ve en iyileri. Bazı kavurucuların notları fazla ayrıntılı ve abartılı olabiliyor, bunları birebir beklememek lazım ;)
Nutz Damo için Sake tadım notu eklemişti(: o zamanlar iyi şaşırtmıştı beni
Şimdide seçkisinde ki Duwancho naturel değilde, anaerobik olsaydı kesin Şeftalili Varım 'yazardı(:

@Eluna alaylı q grader. Kavurucuya güvenmem ona güvenirim
Estağfurullah üstadım, o sizin güzel damaklılığınız:LOL:
Bizde yapılan genel bir yanlış var, aslında @orkunustel zamanında bundan bahsetmişti; tadım notu dediğiniz şey sadece size içeceğiniz kahvenin tatsal dağılımını anlamanız için bir çıkış noktası. Size çoğu zaman "bak kesin olarak bu kahvede bu var, %100 bu tadı alacaksın" demek yerine, bahsedilen tadım notlarına yakın tatlar barındıyor anlamına geliyor. Hatta bu hususta çilek tadım notasının suistimali ile ilgili uzun bir dalga geçiş de olmuştu kulüpte belki dikkat etmişsinizdir en ufak tatlılık alan çilek yazıyor diye.
Yine bazı kavurucular tadım notu yazmak yerine sadece daha yuvarlak ifadeler de yazabiliyor -ki bence böylesi de makbul- örn; la cabra. adamlar melisa çiçeği-ahududu göbeği yazmıyor da çiçeksi ve asidik meyveler yazıyor.
Aslında böyle olması da çok yanlış değil çünkü tadı sadece kahve kendi başına belirlemiyor. işin içinde su, demleme, filtre, öğütüm vsvs kırk tane değişken var.
O yüzden bu tadım notu dediğiniz şeyi aradığınız yola tutulan bir fener gibi düşünürseniz daha mutlu olursunuz. Öbür türlü nerede benim çileğim diye isyan başlar bir yerden sonra.😁

Son düzenleme:
Nutz Damo için Sake tadım notu eklemişti:) o zamanlar iyi şaşırtmıştı beni
Şimdide seçkisinde ki Duwancho naturel değilde, anaerobik olsaydı kesin Şeftalili Varım 'yazardı:)
Sake içmedim ama tadım notlarına neden konulduğunu anlayabiliyorum. Şeftalili Varım'ı tadım notlarına koymak için direkt şeftali notası yeter. Alkolik herhangi bir tat yok direkt şeftali suyu :D

Sake içmedim ama tadım notlarına neden konulduğunu anlayabiliyorum. Şeftalili Varım'ı tadım notlarına koymak için direkt şeftali notası yeter. Alkolik herhangi bir tat yok direkt şeftali suyu :D
Sake ben de 1-2 defa içtim hakikaten damoda o vardı bence (var diyorum 🤣)

Bu tadım çarkının dış halkalarına çıkmanın tehlikeleri de var tabii: Kişisel tecrübelere, kullanılan su ve demleme şartlarına göre değişebiliyor…

İç halkalar güvenli yol ama bu sefer kavurucunun gönlünden kopan yazacaklarına ket vurulmuş olunuyor, bir nevi iletişimini kuramıyor…

Bırakın kavurucular desin diyeceklerini özgürce, füturlu, fütursuzca :)

Çok önemli not: o fincamigos’ta hindistan cevizi yağı var diyorum @ventigrammi 🤣

15:41 de bence çok basit bir anlatım var. Sonuçta tadım notaları aslında genelleme ayrıca cupping ile alınan tadım notaları demeleme çeşitlerine göre farklılık gösteriyor ama kahve için çok jenerik çok genel bilgileri bence güzel özetlemiş

şimdilik petra ve kafein kültür. onda da tüm kahvelerinde değil :D

ama çekirdek önemli olduğu için bir süre sonra aramamaya başladım ben de bu fişne sulu, liçi meyveli, yaban mersinli aromaları.

bu arada kişiye özel fermantasyon yapan firma arıyorum, bulan varsa haber etsin bana :D

Tadım notunun bariz alınması elbette zor bir şey. @Ömer Aydın ‘ın kozyatağı şubesinde Le Nez Du Cafe(umarım doğru yazmışımdır) koku setini denerken bunu daha net anlamıştım. Aslında her gün kokladığım bilindik kokular vardı. Ama ilk kör bir koklama yaptığında sadece tanıdık bir koku aldığını anlıyorsun ancak adını koymakta zorlanıyorsun. İsmine bakınca oturuyor. Bu dediğim sette de koku çok baskın yani kahveden alabileceğin oran bunun altında oluyor ve sonuç olarak tadım notunu eşleştirmek zor. Bazen bunu karşılamak için tadım notlarında yazanları gaz salımı beklerken yemeye/içmeye/koklamaya çalışıyorum. Özellikle pahalı bir kahveyse mesela ilk aklıma kernel’in las lajası geldi onun için yaban mersini tüketmiştim kahveyi içmeden.

Şunu da söyleyeyim bir çok kavurucudan kahvenin üzerinde yazan tadım notlarının 1-2 sini alabildiğim de oldu. Bunun yanında kahveyi öğütürken kokusuna alışlanlık kazanıldığı için bence içerken tadım notu almak iyice zorlaşıyor. Tada olan burun desteği sıfırlanmış oluyor sanki. Bazen eşim hazırlayınca bunu daha net anlıyorum. Kahve kokusu daha buram buram alınıyor ben öğütmediğim için. Bunun için belki sushideki zencefil turşusu gibi koku ve tadı sıfırlayan bir şey yapmak belki işe yarayabilir bilemiyorum. Bu konuyu birisi araştırıp yazmıştır belki.

Son olarak aslında çekirdeğinin konu başlığına yazacaktım ama kısmet burayaymış kronotropta dün colombia la rivera lakto fermente içtim. Açıkçası barista çok özenmeden demledi ama net ayva tatlısı tadım notunu alabildim. Hatta sanıyorum kahvenin hasat yılı da 2020 çok bilgi alamadım baristadan ve paketinden. Fiyatı biraz uygun olsa hemen bir paket de eve alırdım.

Dip not: sevgili @Ömer Aydın mara espresso da pamuk şekeri panama gesha da çilek/kavun tadlarını aldım(daha başka çekirdekler de sayabilirim :) ) ama fincamigos’ta Hindistan cevizini alamadım ne yapalım olsun :D

Son düzenleme:
Kahve Fabrikası'nın Nordic serisi tadım notlarını en net aldığım kahvelerdendir. V60'da 25gr kahveye 500 ml su ile Kasuya tarzı (kalın öğütüm) 5 eşit döküş kullanmıştım.ş

Kahve Fabrikası'nın Nordic serisi tadım notlarını en net aldığım kahvelerdendir. V60'da 25gr kahveye 500 ml su ile Kasuya tarzı (kalın öğütüm) 5 eşit döküş kullanmıştım.
Son zamanlarda kahve fabrikasının nodric serisini içiyorum bu sabah o seriden içtiğim Etiyopya kahvesi çok hoşuma gidince bu konuyu açmak aklıma geldi 😉

Geri