darkspace
Barista
- İsim
- Berkay
Daha fazla
- İsim
- Berkay
Zaman ayırdığınız ve detaylı şekilde açıkladığınız için çok teşekkür ederim öncelikle. Ben de onu düşünerek bu sabah kaynama noktasına getirip suyun baloncuk çıkarması ve "fıkır fıkır" olması durana kadar bekleyip hemen ardından (şu an elimi alıştırmak için özel reçetelere girişemiyorum çünkü saniyede 8gr döküş, 6.5gram döküş, otuz saniyede %60 eklemeyi tam tutturamıyorum) hoffmann yöntemiyle yapıyorum, ve kendisinin de dediği gibi acılık yakalayana kadar incelip, acılık noktasından bir tık daha kalın çekiyorum. Mesela sabah Coffee Department'dan El Salvador Cuzcachapa'yı 18 klikte denedim, kavrum tarihi 15.01, ama kavrulmuş bir tat ve ekşilik elde ettiğim için akşam daha ince bir öğütümle denemeyi düşünüyorum. Teknik olarak blooming'de ve toplam suyu koyduktan sonra da rao spin yapıyorum, en azından bu şekilde daha hassas olana kadar daha dengeli fincanlar alacağımı düşünüyorum.Nacizane suyu kaynama noktasına ulaştırıp ısının düşmesini beklemenizi tavsiye ederim. Ortam sıcaklığı da soğuma süresine etki etse de diğer yönteme göre daha tutarlı sıcaklıklar elde edilebilir. Atıyorum kaynadıktan sonra 4 dakika bekleyip yaptığınız demlemeyi çok sevdiyseniz, daha sonraki demlemelerde de 4 dakika beklerseniz çok yakın demleme sıcaklıkları elde etmiş olursunuz.
Demleme sırasında çaydanlığı ocağa geri koymak sıcaklığı nispeten sabit tutar herhalde. Ama çeşitli demleme reçetesi videolarında da göreceğiniz gibi çoğu kişi elektrikli kettle kullansa bile, demleme sırasında demliği ısıtıcı hazneye yerleştirmiyor. Çünkü profesyonel elektrikli kettlelar bile belirlenen derecenin 2-3 derece altına düşmeden tekrar çalışmıyor. Siz bu süre içinde zaten demlemeyi bitirme noktasına yaklaşırsınız. Bence daha önemli olan nokta demleme yatağındaki ısı kaybı. Bunu da ekipmanı iyi ısıtarak ve döküş hızı ile kontrol edebilirsiniz. En kolay-ucuz çözüm elektrikli kettle alana kadar bir çubuk termometre almak. Gayet uygun fiyatlara online bulabilirsiniz.
Öğütüm aralığı konusuna gelince, timemore kullanmıyorum ama farklı aralıklarda denemeler yapmak her zaman iyidir. Her çekirdekte sonuç o kadar değişebiliyor ki, bazen kesin over extrack olur keşke bu kadar ince öğütmeseydim dediğiniz fincan çok iyi olabiliyor. Aynısı tam tersi yani under extrack için de öyle. Her çekirdekte belli bir aralığı deneyip damağınıza en uyan aralığa karar vermenizi önerebilirim.