• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60'a İlk Başladığınızda Hatalarınız Nelerdi?

darkspace

Barista
İsim
Berkay
Daha fazla  
İsim
Berkay
Merhabalar, bugün ilk demlememi yaptım ve büyük ihtimalle Hoffmann yapmaya çalıştıysam bile bir çok hata yaptım, ve sizlerden de öneriler almak istiyorum. V60 ile demlemeye başladığınızda ilk zamanlarınızda yaptığınız hatalar nelerdi? Eğer hatırlıyorsanız nasıl sonuçlar ortaya çıkarıyordu?

Sıcaklığı önemsememek, suyu önemsememek, döküşü önemsememek, çok ince veya çok kalın öğütüm derecelerine önyargılı olmak, düzgün sonuç alamadığım tarifin hiçbir parametresini değiştirmeden milyor kere peş peşe denemek, demleme süresini önemsememek, fişne tadı aliorm diyenlere gülmek.
Bizzat katılıyorum.
Ha bide 100’lü Hollanda filtre almak 😂

Merhabalar, bugün ilk demlememi yaptım ve büyük ihtimalle Hoffmann yapmaya çalıştıysam bile bir çok hata yaptım, ve sizlerden de öneriler almak istiyorum. V60 ile demlemeye başladığınızda ilk zamanlarınızda yaptığınız hatalar nelerdi? Eğer hatırlıyorsanız nasıl sonuçlar ortaya çıkarıyordu?
  • Daha önce pour over tarzı demleme tecrübeniz yoksa V60 ile başlamak hatadır diyebiliyorum. ;) Düz taban bir demleyici ya da immersion dripper ile başlamak çok daha kolay olacaktır.
  • Elinizdeki diğer ekipmanlar da iyi değilse (kettle, öğütücü), şevkiniz kırılabilir. Yılmayın.
  • En önemli şey elinizdeki ekipmanları tanımak ve sınırlarını anlayabilmek. Döküş kontrolünüzü geliştirirseniz, gerisini yavaş yavaş çözersiniz.
  • Hario Hollanda malı filtrelerden acemiyken uzak durmanızı tavsiye ederim. Genel kullanım için olan standart filtrelerden alabilirsiniz.
  • Suyu önemseyin. Musluk suyu ya da alkalinitesi yüksek sular kullanmayın.
  • Bir de damağınız umarım farkları ayırt edebiliyordur.

Bu forumda çoğu sorunuza cevap bulabilirsiniz ;)

• Daha önce pour over tarzı demleme tecrübeniz yoksa V60 ile başlamak hatadır diyebiliyorum. ;) Düz taban bir demleyici ya da immersion dripper ile başlamak çok daha kolay olacaktır.
  • Elinizdeki diğer ekipmanlar da iyi değilse (kettle, öğütücü), şevkiniz kırılabilir. Yılmayın.
  • En önemli şey elinizdeki ekipmanları tanımak ve sınırlarını anlayabilmek. Döküş kontrolünüzü geliştirirseniz, gerisini yavaş yavaş çözersiniz.
  • Hario Hollanda malı filtrelerden acemiyken uzak durmanızı tavsiye ederim. Genel kullanım için olan standart filtrelerden alabilirsiniz.
  • Suyu önemseyin. Musluk suyu ya da alkalinitesi yüksek sular kullanmayın.
  • Bir de damağınız umarım farkları ayırt edebiliyordur.

Bu forumda çoğu sorunuza cevap bulabilirsiniz ;)
Umuyorum ki bu musluk suyu kapsamına ters osmoz ile arıtılan musluk suları da girmiyordur 😅

Son düzenleme:
V60 ile başlamak konusunda @teyyaredenkahve ‘yi anlamama karşın katılmıyorum. V60 ile başlamak bir tercihtir.

Çocukken resim yaparken önce en kolay kısım olan gökyüzünü boyayanlardan mısınız yoksa direkt en detaylı ağacı boyamaya çalışanlardan mısınız?

Çok fazla kafa ütülemeden eğer zorlu bir başlangıç yapmayı sevenlerdenseniz, fincandaki kahveye etki eden parametreleri anlayıp v60’ı çözdüğünüz zaman diğer tüm pour over ekipmanlar ile demleme yapmak da çok kolaylaşacaktır. İhtiyaç duyacak mısınız emin değilim çünkü iyi demlenmiş bir v60 diğer bütün pour overları döver.

Önce cefa sonra sefa diyenlerdenseniz, bol bol okuyup, araştırıp kendinizi geliştirip devam ederseniz güzel fincanlar elde etmeniz çok yakındır. Tabii tam tersini düşünüp basamakları tek tek de çıkabilirsiniz ama bu yolda daha farklı ekipmanlar almanız gerekebilir.

Ben v60 ile başladım, pişman değilim. Hala da en iyi pour over ekipmanının v60 olduğunu düşünüyorum ki bu konuda yalnız olmadığımı da biliyorum.

En büyük hatam kg79 değirmenle yaptığım kahveler sonucunda harcadığım kahvelerdir sanırsam.

Öncelikle zaman ayırıp tecrübelerinizi, bilgilerinizi ve tavsiyelerinizi paylaştığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Su olarak ppm değerini ne yazık ki bilmiyorum ama ilk günden beri içme suyu kullanıyorum. Aldığım kitin içindeki filtrelerin hollanda üretimi olduğunu bildiğim için şimdilik 100'lü karton kutulu japon üretimi filtrelerden aldım.

Bugün fark ettiğim en büyük sorun açıkçası suyun sıcaklığını anlamak ve kontrol etmekte oldu. Ucu biraz daha ileri doğru kıvrıldığı için bana nispeten daha yavaş döküş imkanı sağlayan bir çaydanlık kullanıyorum şimdilik ve suyu onun içinde ısıtıyorum kayıp yaşamamak için, fakat suyu sıcak tutmak için ocağı kapattıktan sonra ısıttığım alana geri koymak iyi bir fikir mi? (elektrikli ocak kullanıyorum ve kaynamadan hemen önce altını kapatıyorum. Yoksa kaynamaya ulaştırıp kaynama durana kadar bekleyip, o şekilde kullanmak mı daha iyi olur?

Bir diğer sorum da öğütüm ile ilgili olacak, timemore c2'de 18 klik kullanıyorum ve demleme sonucunda düz bir kahve yatağı elde ediyorum ve çamurlanma görmedim, daha da ince ayarda overextract noktasını bulana kadar incelmeli miyim, yoksa standart olarak 18 klik yeterli olur mu?

Günlerdir forumu okuyarak (özellikle kahve firmaları ve çekirdekler ile ilgili) olabildiği kadar çok bilgi edinmeye çalışıyorum, ve öğrendikçe öğrenecek yeni bir konu çıkıyor, matruşka hesabı 😁 😁.

en buyuk hatam yanlıs filtre kagidi kullanmaktir ama bu benim hatam degil sonucta fabrika hatali bir urun basiyor

Bende ilk olarak V60 ile başlıyorum yaklaşık 40 gündür bu forumda ve eskisinde ve başka bir forumda hergün 7-8 saatimi harcıyorum tekrar tekrar okuyorum , seyrediyorum. Bugün itibari ile tüm ekipmanlarımı tamamladım. Önce commandante ve Origami ve abaca filtre almıştım ve 22 gün önce ilk denememi düz mantık yürüterek 2 kişi için reçetenin 2 katı olur mantığı ile 36-38 gr kahve ile yapmıştım. Çıkan sonucu görünce araştırıp 2 kişilik demlemelerin 25 gr ile yapıldığını ve ekipmana Felicita arc dahil ederek 15 gün önce ve demlikle 2 . denememi yaptım. Kronometremi çalıştıramadım döküş hızım ve zamanlarımı kontrol edemedim sadece su miktarları doğru oldu birde toplam demleme zamanı ilkine göre daha iyiydi. Dün ekipmana fellow stagg bugünde 600 ml server katılınca ( Allah hepinize daha iyilerini nasip etsin inşallah) 3 . Denemeyi yaptım. Defalarca sevgili Orkun Üstel in 2 kişilik reçetesini izleyip ona göre planladım. Kahve Kronotrop 4.01.21 kavrum La Rivera bugün ilk açılış 21 klik 25 gr kullandım . Tartı akışa ayarlıydı okuduklarımdan öyle anlamıştım ama pratiğin önemini 1 kez daha anladım 15 sn. de 120 ml suyu döktüm blooming için 35 de devam edeceğim bir baktım kronometre çalışmıyor 🙄 kolumdaki saat ten kaldığım yerden devam ettim ama kafa hatada kaldı kaç sn vs derken arada bir 30 sn fazla bekledim derken 4 dk biraz geçirdim toplamda . şu an tartı antremanını da tamamladım ancak pratik çok önemli elbette . Sonuçta uzun yıllardır evimde breville filtre kahve cihazından kavrum tarihini bilmediğimiz kilolarca kahve tükettik ,bundan sonra kalabalık gruplara demlerim onunla . En kötü demlemem bile onlardan iyi 👌 hedef benim gibi evde keyif için yapmaksa bu işi , cefasını çekiyorum ,çekmeye de devam edeceğim ama biliyorum ki sefasını sürmek o kadar da zor değil ama çok iddialı bir barista olmaksa hedef o kadarını bilemem.Keyifli demlemeler herkese , her atılan mesajı ilgiyle takip ediyorum her konuda .
edit : suyu yazmamışım Buzdağı Damacana

Ben 1x2 altı düz filtrelerden almıştım migrostan v60 için, filtre çok farketmez ki o kadar para mı verilir demiştim hario için. O da küçük gelmişti. 1x4 almıştım arkadaştan katlayınca altı konik oluyordu daha iyiydi. Şimdi geldiğimiz duruma bak, hario bol poşeti beğenmiyoruz. 😆

Öncelikle zaman ayırıp tecrübelerinizi, bilgilerinizi ve tavsiyelerinizi paylaştığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Su olarak ppm değerini ne yazık ki bilmiyorum ama ilk günden beri içme suyu kullanıyorum. Aldığım kitin içindeki filtrelerin hollanda üretimi olduğunu bildiğim için şimdilik 100'lü karton kutulu japon üretimi filtrelerden aldım.

Bugün fark ettiğim en büyük sorun açıkçası suyun sıcaklığını anlamak ve kontrol etmekte oldu. Ucu biraz daha ileri doğru kıvrıldığı için bana nispeten daha yavaş döküş imkanı sağlayan bir çaydanlık kullanıyorum şimdilik ve suyu onun içinde ısıtıyorum kayıp yaşamamak için, fakat suyu sıcak tutmak için ocağı kapattıktan sonra ısıttığım alana geri koymak iyi bir fikir mi? (elektrikli ocak kullanıyorum ve kaynamadan hemen önce altını kapatıyorum. Yoksa kaynamaya ulaştırıp kaynama durana kadar bekleyip, o şekilde kullanmak mı daha iyi olur?

Bir diğer sorum da öğütüm ile ilgili olacak, timemore c2'de 18 klik kullanıyorum ve demleme sonucunda düz bir kahve yatağı elde ediyorum ve çamurlanma görmedim, daha da ince ayarda overextract noktasını bulana kadar incelmeli miyim, yoksa standart olarak 18 klik yeterli olur mu?

Günlerdir forumu okuyarak (özellikle kahve firmaları ve çekirdekler ile ilgili) olabildiği kadar çok bilgi edinmeye çalışıyorum, ve öğrendikçe öğrenecek yeni bir konu çıkıyor, matruşka hesabı 😁 😁.
Nacizane suyu kaynama noktasına ulaştırıp ısının düşmesini beklemenizi tavsiye ederim. Ortam sıcaklığı da soğuma süresine etki etse de diğer yönteme göre daha tutarlı sıcaklıklar elde edilebilir. Atıyorum kaynadıktan sonra 4 dakika bekleyip yaptığınız demlemeyi çok sevdiyseniz, daha sonraki demlemelerde de 4 dakika beklerseniz çok yakın demleme sıcaklıkları elde etmiş olursunuz.
Demleme sırasında çaydanlığı ocağa geri koymak sıcaklığı nispeten sabit tutar herhalde. Ama çeşitli demleme reçetesi videolarında da göreceğiniz gibi çoğu kişi elektrikli kettle kullansa bile, demleme sırasında demliği ısıtıcı hazneye yerleştirmiyor. Çünkü profesyonel elektrikli kettlelar bile belirlenen derecenin 2-3 derece altına düşmeden tekrar çalışmıyor. Siz bu süre içinde zaten demlemeyi bitirme noktasına yaklaşırsınız. Bence daha önemli olan nokta demleme yatağındaki ısı kaybı. Bunu da ekipmanı iyi ısıtarak ve döküş hızı ile kontrol edebilirsiniz. En kolay-ucuz çözüm elektrikli kettle alana kadar bir çubuk termometre almak. Gayet uygun fiyatlara online bulabilirsiniz.
Öğütüm aralığı konusuna gelince, timemore kullanmıyorum ama farklı aralıklarda denemeler yapmak her zaman iyidir. Her çekirdekte sonuç o kadar değişebiliyor ki, bazen kesin over extrack olur keşke bu kadar ince öğütmeseydim dediğiniz fincan çok iyi olabiliyor. Aynısı tam tersi yani under extrack için de öyle. Her çekirdekte belli bir aralığı deneyip damağınıza en uyan aralığa karar vermenizi önerebilirim.

Ters osmoz sonucunda çıkan suyun değerlerine bakmak lazım. Benim sistemimden 10 ppm civarı çıkıyor, yani uygun değil :) Mineral katkısı ya da bypass varsa, daha şanslısınız :)
Benim RO sistemden aldığım sularda 10 ppm civarı. Sistemim 5 aşamalı. Acaba RO üzerinden ne yapabiliriz bir fikriniz var mı Levent hocam ben bulamadım. En yakınımda olan buzdağı suyu kullanıyorum düzenli olarak.

Benim RO sistemden aldığım sularda 10 ppm civarı. Sistemim 5 aşamalı. Acaba RO üzerinden ne yapabiliriz bir fikriniz var mı Levent hocam ben bulamadım. En yakınımda olan buzdağı suyu kullanıyorum düzenli olarak.
Mineral filtre taktırabilirsiniz ya da bypass vanası ile ayarlama yapılabilir. Ben bazen şişe sular ile harman da yapıyorum :)

Mineral filtre taktırabilirsiniz ya da bypass vanası ile ayarlama yapılabilir. Ben bazen şişe sular ile harman da yapıyorum :)
Bir araştırma yaptım nasıl eklenir 5 li sisteme 🤔 buzdağı zaten 60 ppm olduğu için karışım yapmaya uygun değil :) yüksek ppm li su olursa denerim.

Geri