Selamlar,
7 derecelik bir offset kullanıyorum ve bunu farklı kahve çeşitlerini deneyerek teyyid ettim. Çoğu bende 93 derecede dengeli bir tada ulaşıyor. Sensörler arasında da zaman zaman ufak farklar olabiliyor. Bu konuda çok hassassanız sensörü makineye takmadan önce, 100 derece kaynayan suda deneyip doğruluğunu teyyid ettiğiniz bir süt termometresini sensörle beraber sıcak suya batırarak sensör sapmasını kontrol edebilirsiniz.
Sıcaklık ayarlamasını, çekirdek öğütüm derecesi ve kahve gramajını hassas bir şekilde ayarlama şansınız var ise, bu kriterlere öncelik verdikten sonra yapmanızı öneririm. Ama bütün bunları hassas bir şekilde ayarladıktan sonra bile, kullandığınız çekirdek için doğru ayarı ararken zaten gerektiğinde 92, 94, 95 dereceleri deneyeceksinizdir. Burada asıl mesele demleme boyunca sıcaklığı belirli bir aralıkta tutmak ve böylelikle çekilen her shotta mümkün olduğunca aynı tadı yakalamak.
Derece ölçümünü daha doğru hale getirmek için farklı metodlar var ama ben makinenin orjinal halini kazanın bütünlüğüne zarar verecek şekilde bozup yapılan bu modifikasyonları hem zor hem riskli buluyorum, hem de makinenin ömrünü kısaltacağını düşünüyorum. Bunu çok eski ikinci el bir Gaggia Classic bulursam merak duygusuyla yapabilirim ama burada espresso kültürü Avrupa, İngiltere veya Amerika gibi eskilere dayanmadığından oralardaki gibi 10 yıllık 15 yıllık bir Gaggia Classic bulmak pek mümkün değil. O yüzden şimdiye kadar böyle bir test yapmadım.
Sıcaklık stabilitesini yarım derecelere ve altına indirmek istiyorsanız ve bütçeniz varsa Rancilio Sylvia Pro'yu öneririm.
Rancilio Silvia Pro Pid Espresso Kahve Makinesi ürünü Espresso Perfetto garantisi ile satıştadır.
www.espressoperfetto.com
Bu makinenin yüksek standartlardaki stabilitesi, sıcaklık sensörünü nereye koyduğundan çok makine içinde orjinal Sylvia'ya göre yaptıkları geliştirmelerle ilgili. Ancak tabi standart Sylvia'nın aşağı yukarı iki katı pahalıya geliyor. Bütçeniz daha kısıtlıysa da 10 bin liraların biraz üstüne büyük kazanlı ve başlık ısıtmalı modeller mevcut. Ama bu modellere de PID takıldığında Sylvia Pro ile aynı fiyat mertebesine geliyor ve ben ev kullanımı için çok uygun olduklarını düşünmüyorum. Bir iki kişiye espresso yapmak için yarım saat önceden ısıtmanız gereken bir makine çok kullanışlı gelmiyor. Gaggia Classic burada daha önce bahsettiğim gibi küçük kazanı, yüksek rezistans değeri (güçlü ısıtıcı) ve PID takılabilme özelliğiyle ev kullanıcıları için ön plana çıkıyor. Bu haliyle, özellikle de OPV ve PID geliştirmelerinden sonra oldukça güzel espresso yaptığını düşünüyorum ve dünya genelinde böyle düşünen insan sayısı bir hayli fazla. Ama herşeyin ötesinde elbette tamamı tercih meselesi.