• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Tetsu Kasuya Yeni V60 Tarifi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan kranfile
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Türkçe altyazısı yok. özetleyecek var mı acaba 🙃

Reçete şu şekilde: 20 gr kahve - 300 gr su
Kahve için videoda cmd 45 click kullanmış ama 40 click de olur diyor, özetle baya kalın öğütüm 1200-1350 mikron arası
30x10 şeklinde döküşler var, bloom 30 sn diğer döküş aralıkları 15 sn yani 0-30-45-60-75-90-105-120-135-150 sn lerde 30 gr döküş var.

Üşenmedim kalktım denedim, neo Dripper ile timemore 078s in en kalın ayarında kahveyi çektim.

Kasuya’ya saygım var ama bazen b.kunu çıkarıyor, videoda kullandığı kahveyin fincanını 720 tl den satıyorlarmış belki o kahveyi havanda dövsen yine güzel fincan çıkarırsın ama bence her kahvede çalışacak bir reçete olmaktan uzak.

Videoyu gördüğüm gibi reçeteyi denedim. Saat geç olduğu için 20g yerine 15g kahve ile yaptım; haliyle döküş başı 22.5g tutturmak biraz işkence oldu. 20g ile de denemek lazım.

Kahve: Milestones - El Salvador Santa Rosa
Öğütüm: Comandante 42 click
Su: Assu / 96°C

10 döküşte 22.5g olayı çok nizami olmadı tabii, pratik yapmadan uygulaması biraz zor bir reçete. 20/300 ile 30g su dökmek daha rahattır. Tetsu Kasuya suyu daha eşit yaydığı için Neo Dripper kullanıyormuş o da işi kolaylaştırıyordur ama V60 ile de aynı reçeteyi uyguladığını söylüyor.

Tadım notları:
Sıcakken gayet tatlıydı, soğudukça özellikle gövde/ağız hissi değişti. Bendeki demleme hedef süreden biraz erken bittiği için gövde bir tık zayıf kaldı diyebilirim. Ama Tetsu Kasuya'nın bahsettiği o jöle yeme hissi harbiden geliyor, o tatlılığı ve hissi aldım (Özellikle son yudumları iyice soğuyana kadar beklettim bu his daha da arttı).

Özetle; asiditesi düşük, bayağı tatlı ve bitişte rahatsız edici/acı bir tat barındırmayan, içimi rahat bir cup çıktı. 20/300 yapıp daha uzun temas süresi ile daha da güzelleşir gibi.

Son düzenleme:
Bugün montag ombligon ile 42 click 15:225 olacak şekilde 10 basamak demledim. Hızlı akmasını istemediğim için mugen kullandım. Çözünme ile alakalı sanılanın aksine çok büyük problemler yok, ben biraz sulu buldum sadece. Sanırım biraz daha inceltebilirdim. Zaten tatlı ve kompleks olan bir kahveyi daha az kompleks yapmış oldum. Tatlılık da öyle damakta jöle hissi verecek kadar artmadı, her ne kadar tatlı gövdeye sahip bir kahveyi denesem de. Gün içinde başka bir kahveyle tekrar deneyeceğim bakalım ne olacak.

Kral öğütmemiş bütün halde koymuş. O nasıl kalınlık ya. stabil yapması zor bir reçete olmuş.

Bir önceki denememdeki her şey aynı, ratio 20/300 olacak şekilde tekrar demledim. Bu sefer 30 ml dökmek daha rahat oldu. Fincanda yansıması biraz daha gövde(genele göre hafif hala) oldu fakat bu sefer de bahsettiği jöle yeme hissiyatını alamadım. Gün sonunda uygulayacağım bir reçete mi ? sanmıyorum.

Son zamanlarda çok severek içtiğim Montag'ın Alma Negra'sı ile denedim bu reçeteyle, pek tatmin edici olmayan bir çıktı aldım. Juicy, tatlı, reçelimsi bir kahve bu normalde ama sakızımsı bir katman eklemek dışında kahvenin algılanan karakterini olumsuz etkilemiş. Zaten her kahvede çalışacak bir reçete gibi durmuyordu ama bir daha denemem herhalde.

Ronaldo da, Messi de, Tetsu Kasuya da tadında bırakmayı bilemedi 🤣 Bu reçeteyi deneyeceğimi sanmıyorum ama Devil's Recipe diye geçmişte 5 döküşlü reçetesiyle kötü çıktı almak imkansız gibi bir şey bence.
Ben bunu deneyip beğenmiştim. Bahsettiğiniz reçete detayları nedir acaba? Denemek isterim hatırınızda varsa

Hocam uzun olduğu için Devil's Recipe'i yapay zekaya yazdırdım. Yalnız bunun için Hario Switch gerekiyor. Kısaltarak aşağı alıyorum:

Kahve: 20 gram
Su: 280 ml
Öğütüm: CMD 20-22 civarı.
Su sıcaklığı (ilk döküşlerde 93, belirli bir noktadan sonra 70-75 derece).

İlk aşama:

0:00 – Ön Demleme (Bloom): Süreyi başlatın. 93°C sıcaklıktaki sudan 60 gram dökün. Tüm kahvenin ıslandığından emin olun. Switch açık olduğu için su direkt alt tarafa süzülecektir. 30 saniye bekleyin.

0:30 – İkinci Döküş: Yine 93°C suyla 60 gram daha dairesel ve yumuşak bir döküş yapın. Süzülmeye bırakın.

2. Aşama: Su Sıcaklığını Düşürme

1:15 süresine geldiğinizde, kettle'daki sıcak suyun içine bir miktar oda sıcaklığında su ekleyerek su sıcaklığını 70°C - 75°C seviyesine indirin.

3. Aşama: İmmersiyon (Demleme) Fazı (Düşük Sıcaklık)

1:15 – Switch'i Kapatın: Hario Switch'in mandalını yukarı kaldırarak kapatın. Artık su aşağı süzülmeyecek.

Suyu Tamamlayın: Sıcaklığı düşürülmüş (70°C) sudan tartı 280 gramı gösterene kadar (yani 160 gram) hızlıca ekleyin.

Kahve yatağını düzleştirmek için dripper'ı çok hafifçe bir kez sallayabilirsiniz.

1:45 – Switch'i Açın: Kahve içeride tam 30 saniye boyunca demlendikten sonra mandalı tekrar aşağı indirin (açın) ve kahvenin tamamen süzülmesini bekleyin.

Hedef Süre: Öğütüm boyutunuza bağlı olarak tüm süzülme işleminin 3:00 dakika civarında bitmesi gerekir.

5 parçalı 4:6 Tetsu Kasuya metodu

Ben Tetsu Kasuya'nın 4:6 oranlı daha basit klasik 5 döküş reçetesini daha pratik buluyorum ve genelde onu kullanıyorum aslında. Onda da hemen hemen her zaman iyi kahve alıyorum. Normalde 1:15 e göre ama ben kendi keyfime göre ayarlıyorum.

1:17 oranında yapıyorum genelde. Kullandığım kahve miktarına göre gereken suyu 5 parçaya bölüyorum. Diyelim 300 ml su gerekiyorsa

Döküşleri:

40 + 80 + 60 + 60 +60 ml olarak yapıyorum. (94-95 derece su kullanıyorum).. Her döküş esnasında 30'a saniye bekliyorum vs vs.. Bu daha basit.

Hocam uzun olduğu için Devil's Recipe'i yapay zekaya yazdırdım. Yalnız bunun için Hario Switch gerekiyor. Kısaltarak aşağı alıyorum:

Kahve: 20 gram
Su: 280 ml
Öğütüm: CMD 20-22 civarı.
Su sıcaklığı (ilk döküşlerde 93, belirli bir noktadan sonra 70-75 derece).

İlk aşama:

0:00 – Ön Demleme (Bloom): Süreyi başlatın. 93°C sıcaklıktaki sudan 60 gram dökün. Tüm kahvenin ıslandığından emin olun. Switch açık olduğu için su direkt alt tarafa süzülecektir. 30 saniye bekleyin.

0:30 – İkinci Döküş: Yine 93°C suyla 60 gram daha dairesel ve yumuşak bir döküş yapın. Süzülmeye bırakın.

2. Aşama: Su Sıcaklığını Düşürme

1:15 süresine geldiğinizde, kettle'daki sıcak suyun içine bir miktar oda sıcaklığında su ekleyerek su sıcaklığını 70°C - 75°C seviyesine indirin.

3. Aşama: İmmersiyon (Demleme) Fazı (Düşük Sıcaklık)

1:15 – Switch'i Kapatın: Hario Switch'in mandalını yukarı kaldırarak kapatın. Artık su aşağı süzülmeyecek.

Suyu Tamamlayın: Sıcaklığı düşürülmüş (70°C) sudan tartı 280 gramı gösterene kadar (yani 160 gram) hızlıca ekleyin.

Kahve yatağını düzleştirmek için dripper'ı çok hafifçe bir kez sallayabilirsiniz.

1:45 – Switch'i Açın: Kahve içeride tam 30 saniye boyunca demlendikten sonra mandalı tekrar aşağı indirin (açın) ve kahvenin tamamen süzülmesini bekleyin.

Hedef Süre: Öğütüm boyutunuza bağlı olarak tüm süzülme işleminin 3:00 dakika civarında bitmesi gerekir.

5 parçalı 4:6 Tetsu Kasuya metodu

Ben Tetsu Kasuya'nın 4:6 oranlı daha basit klasik 5 döküş reçetesini daha pratik buluyorum ve genelde onu kullanıyorum aslında. Onda da hemen hemen her zaman iyi kahve alıyorum. Normalde 1:15 e göre ama ben kendi keyfime göre ayarlıyorum.

1:17 oranında yapıyorum genelde. Kullandığım kahve miktarına göre gereken suyu 5 parçaya bölüyorum. Diyelim 300 ml su gerekiyorsa

Döküşleri:

40 + 80 + 60 + 60 +60 ml olarak yapıyorum. (94-95 derece su kullanıyorum).. Her döküş esnasında 30'a saniye bekliyorum vs vs.. Bu daha basit.
Çok teşekkür ederim, deneyeceğim mutlaka

Geri