• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Şubat 2023 - Tetra N Caffeine - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DaunterM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
@Sefer Dağ beyden Bombeyi bu sene tekrar getirmesini bekliyoruz
Bombeyi aratmayacak kadar güzel bir Ethiopia Konga siteye eklendi bugün .Kavururken ve tadım esnasında bombeyi anımsattı hatta bombe'nin abisi diyerek sevdiğim iki gözümün çiçeği oldu umarım sizlerde içip deneyimlerinizi paylaşırsınız .Afiyetler şekerler olsun şimdiden 🌿
From Ankara With Love 🤍

Konga mı javier rubio mu @Sefer Dağ ? İkisinden birisini alabilirim. Tercihim daha meyvemsi olması.

Buzdağı ile norbey quimbayo demleyen var mı? Ben istediğim tadı alamadım bittersi baskın oldu. Nestle su alacağım en yakın fırsatta.

Bu ay toplu alıma Jairo Arcila alarak katıldım. Paketi açtığımda çekirdek renklerinin homojen olmadığını ve kavrumun nispeten koyu (hatta yer yer yağlı çekirdekler de vardı) olduğunu fark ettim, ancak kokusu yanık değildi ve parfümsü bir böğürtlen kokusu vardı. Anaerobik işlem görmüş kahve çekirdeklerinin kavurma sonucu homojen renk almaması durumunu bildiğimden ve kokusunun harika olmasından dolayı kahvenin lezzetinden endişe etmedim. Öğütülmüş kahve çekirdeği de böğürtlen kokuyordu ve inceden bir anason kokusu vardı. Demleme esnasında sıradan bir anaerobik kahve kokusu aldım. Demleme sonucunda rahatsız etmeyen hafif bitter tat ve beraberinde güçlü bir yıldız anason tadı vardı. Kahve ılıdıkça bitter tat hızlıca kaybolurken sırasıyla anason, böğürtlen ve tropik meyveler tatları arasında geçiş oluyor. Çok tatlı ve hoş bir bitiş ve aftertaste ile bu mutlu deneyimi sonlandırdım. Kahvenin geri kalanını içerken çift cidarlı bir bardağa doldurup tat geçişlerinin farkına vararak yavaş yavaş içmeyi düşünüyorum zira çok hoş bir tatsal geçiş sunuyor.
Reçete olarak kavurucu reçetesi ve 4x60 reçetesini origami dripper ve th-3 cup one filtre ile kullandım. İkisi de hemen hemen aynı sonucu verdi. Degassing'i tamamlanmış kahve gönderdikleri ve bu kadar sınırda bir kavrumu başarıyla sonuçlandırdıkları için Tetra'ya teşekkür ederim. Tetra'dan bu ilk alışverişim ancak zannediyorum son olmayacak. Ankara'da oturduğum için dükkanlarını da gidilecek yerler listeme ekledim.

Son düzenleme:
Buzdağı ile norbey quimbayo demleyen var mı? Ben istediğim tadı alamadım bittersi baskın oldu. Nestle su alacağım en yakın fırsatta.
Her iki suyla denedim, nestle ile daha iyi oluyor. Buzdağı ile biraz havalandırmak gerekiyor.

Ethiopia diye BENSA bombe
Demleme yöntemi:Origami air s
Filtre:Hario v60 bol poşet
Gram:16/250
Öğütüm:Cmd 20 klik
Su: Nestle püre life 92 derece
0:30 50 ml ön demleme
30:1.05 100 ml döküş
1.05 :1:45 e kadar kalan 100 ml döküş
Bitiş 2:55 saniye
Müthiş kompleks bir kahve oldu bu sefer resmen sulu sulu şeftali yiyorum havası vardı kahvede.Marketler de meyve suyu diye satılsa kimse yadırgamaz bence soğuk halinide düşününce bu fikir değerlendirilmeli.After taste baya güzel oldu bu tarifle.Bu kahve her haliyle güzel chemexle demlerseniz ağzınızda nane ferahlığı alabilir.Adeta şarap gecesi yapıyor havası da alabilirsiniz.

Colombia dıofanor ruız
Demleme yöntemi:Origami air s
Filtre:Hario v60 bol poşet
Gram:16/250
Öğütüm:Cmd 20 klik
Su: Nestle püre life 92 derece
0:45 50 ml ön demleme
0:45: 1.15 200ml döküş
Bitiş 2:00 saniye
Böyle bir tarif denemek istedim Farklı olarak tadım notlarının haricinde greyfurt alıyorum ben bu kahvede ama çok net geliyor bu tarifle kendi tarifi ile demlersek vişneli brownie hatta içtikten sonra alıp deneyin damağınız da kalan o tat ikisin de de aynı oluyor.Ama bu tarifle demlerseniz bir greyfurt yemiş kadar oluyorsunuz bilginize 😅

Firma: Tetra N Roastery
Kahve: Colombia-Jario Arcıla
Kavurma Tarihi:01.02.23
Çekirdek Miktarı: 20 gr
Demleme Metodu: Chemex, Blooming sonrası (45 saniye-60mL)- İlk döküş (140 mL)-İkinci Döküş (100mL)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Comandante- 23 klik
Su Miktarı: 300 mL
Su Markası ve Sıcaklık: Bulak su (pH:8.4) -93
Demleme Süresi: 2.30

@Tetra.n.Roastery bütün Colombia serisinin alımını ve tadımını yapmış bulunmaktayım.Arcıla seçmemin nedeni gerek özelden gerekse forumda farklı demleme reçetesine ihtiyaç duyulduğunu gördüm.Öncelikle öğütümü biraz kalınlaştırarak ve blooming süresini biraz artırarak başladım.Aslında çok kompleks ve yoğun bir kahve yanıltıcı olan tarafı kahvenin ilk yudumunu biraz soğuduktan sonra yapmanız.Çünkü ilk yudumdaki yoğunluğu acılık olarak algılayabilirsiniz.Kahve hafif soğuduktan sonra potansiyelinin üstünde kendini gösteriyor. Öncelikle yaban mersini ve böğürtlen ana tadım notası arkadan hafif ananas eşlik etmektedir. Gövdeye şarabımsı demekle alakalı çok düşündüm bana andıran direk viski gövdeli diyebilirim.Daha sonra greyfurt eşlik ettiği bir asitidite ve son bitişte baskın tadım notası böğürtlen diyebilirim.Baştada söylediğim gibi mükemmel kompleks bir kahve benim damak tadıma hitap eden bir demleme oldu.Bir parantezde Tetra diğer kahvelerinden bahsedeceğim.Bu aylık alımın dışında diğer kahvelerini daha önce yerinde gerek kavrum aşaması gerek ise cupping yapma fırsatım oldu. Kendim deneyim yaptığım için bu cümleleri yazma gereği duydum.Özellikle geçen hafta sevgili @Sefer Dağ ile bir tadım notu paylaşımı fırsatım oldu. Ben aslında kavrum profili bakımından tecrübeli biri değilim. Ancak tadım notalarını girerken paylaştığımız bilgi içersinde x kahvesinin daha kavrulmuş veya daha açık kavrulmuş örnekleri var mı dediğimde hemen diğer test kavrumlarının hangisi profilini daha çok etkilediği örnekleride tecrübe etme fırsatım oldu.Denediğim ve aldığım kahveler içerisinde tadım notalarını net bir şekilde aldığım ve bardağı etkileyecek herhangi bir koyu kavruma dayalı acılık yaşamadık.Bütün kahvelerde farklı tadım notlarını paylaşma fırsatımız oldu.Özellikle Ally seçkisinde benim damak tadıma hitap etmeyen çekirdekler mevcuttu.Bu tamamen kahvenin tadımından ne beklediğimize bağlı olduğunu belirtmek lazım.Ancak Ally seçkisinde özellikle Kosta Rika benim hayran olduğum bir çekirdek oldu.Çok farklı yerlere gidecek bir kahve.Alacaklara tavsiyem degassing süresini biraz uzun tutumaları hatta ilk 1 hafta ile 15 gün arasında demlemeler yapıp kahvenin profilini değerlendirmelerini tavsiye ederim. Benim için çok güzel bir deneyim olan bu çekirdekler için perde arkasında verilen emeklere ve bu güzel kahveleri bize ulaştırdığı için sevgili @Sefer Dağ teşekkür ederim.Emeğinize sağlık.

Kahve: Colombia-Jario Arcıla
Çekirdek Miktarı: 20 gr
Demleme Metodu: Chemex, Blooming sonrası (45 saniye-60mL)- İlk döküş (140 mL)-İkinci Döküş (100mL)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Comandante- 23 klik
Su Miktarı: 300 mL
Su Markası ve Sıcaklık: Bulak su (pH:8.4) -93
Demleme Süresi: 2.30

@Tetra.n.Roastery bütün Colombia serisinin alımını ve tadımını yapmış bulunmaktayım.Arcıla seçmemin nedeni gerek özelden gerekse forumda farklı demleme reçetesine ihtiyaç duyulduğunu gördüm.Öncelikle öğütümü biraz kalınlaştırarak ve blooming süresini biraz artırarak başladım.Aslında çok kompleks ve yoğun bir kahve yanıltıcı olan tarafı kahvenin ilk yudumunu biraz soğuduktan sonra yapmanız.Çünkü ilk yudumdaki yoğunluğu acılık olarak algılayabilirsiniz.Kahve hafif soğuduktan sonra potansiyelinin üstünde kendini gösteriyor. Öncelikle yaban mersini ve böğürtlen ana tadım notası arkadan hafif ananas eşlik etmektedir. Gövdeye şarabımsı demekle alakalı çok düşündüm bana andıran direk viski gövdeli diyebilirim.Daha sonra greyfurt eşlik ettiği bir asitidite ve son bitişte baskın tadım notası böğürtlen diyebilirim.Baştada söylediğim gibi mükemmel kompleks bir kahve benim damak tadıma hitap eden bir demleme oldu.Bir parantezde Tetra diğer kahvelerinden bahsedeceğim.Bu aylık alımın dışında diğer kahvelerini daha önce yerinde gerek kavrum aşaması gerek ise cupping yapma fırsatım oldu. Kendim deneyim yaptığım için bu cümleleri yazma gereği duydum.Özellikle geçen hafta sevgili @Sefer Dağ ile bir tadım notu paylaşımı fırsatım oldu. Ben aslında kavrum profili bakımından tecrübeli biri değilim. Ancak tadım notalarını girerken paylaştığımız bilgi içersinde x kahvesinin daha kavrulmuş veya daha açık kavrulmuş örnekleri var mı dediğimde hemen diğer test kavrumlarının hangisi profilini daha çok etkilediği örnekleride tecrübe etme fırsatım oldu.Denediğim ve aldığım kahveler içerisinde tadım notalarını net bir şekilde aldığım ve bardağı etkileyecek herhangi bir koyu kavruma dayalı acılık yaşamadık.Bütün kahvelerde farklı tadım notlarını paylaşma fırsatımız oldu.Özellikle Ally seçkisinde benim damak tadıma hitap etmeyen çekirdekler mevcuttu.Bu tamamen kahvenin tadımından ne beklediğimize bağlı olduğunu belirtmek lazım.Ancak Ally seçkisinde özellikle Kosta Rika benim hayran olduğum bir çekirdek oldu.Çok farklı yerlere gidecek bir kahve.Alacaklara tavsiyem degassing süresini biraz uzun tutumaları hatta ilk 1 hafta ile 15 gün arasında demlemeler yapıp kahvenin profilini değerlendirmelerini tavsiye ederim. Benim için çok güzel bir deneyim olan bu çekirdekler için perde arkasında verilen emeklere ve bu güzel kahveleri bize ulaştırdığı için sevgili @Sefer Dağ teşekkür ederim.Emeğinize sağlık.
Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim afiyetler olsun 🌿
From Ankara With Love 🤍

Bu ay toplu alıma Diofanor Ruiz alarak katıldım. Paketi açtığımda çekirdek renklerinin homojen olmadığını ve kavrumun nispeten koyu (hatta yer yer yağlı çekirdekler de vardı) olduğunu fark ettim, ancak kokusu yanık değildi ve parfümsü bir böğürtlen kokusu vardı. Anaerobik işlem görmüş kahve çekirdeklerinin kavurma sonucu homojen renk almaması durumunu bildiğimden ve kokusunun harika olmasından dolayı kahvenin lezzetinden endişe etmedim. Öğütülmüş kahve çekirdeği de böğürtlen kokuyordu ve inceden bir anason kokusu vardı. Demleme esnasında sıradan bir anaerobik kahve kokusu aldım. Demleme sonucunda rahatsız etmeyen hafif bitter tat ve beraberinde güçlü bir yıldız anason tadı vardı. Kahve ılıdıkça bitter tat hızlıca kaybolurken sırasıyla anason, böğürtlen ve tropik meyveler tatları arasında geçiş oluyor. Çok tatlı ve hoş bir bitiş ve aftertaste ile bu mutlu deneyimi sonlandırdım. Kahvenin geri kalanını içerken çift cidarlı bir bardağa doldurup tat geçişlerinin farkına vararak yavaş yavaş içmeyi düşünüyorum zira çok hoş bir tatsal geçiş sunuyor.
Reçete olarak kavurucu reçetesi ve 4x60 reçetesini origami dripper ve th-3 cup one filtre ile kullandım. İkisi de hemen hemen aynı sonucu verdi. Degassing'i tamamlanmış kahve gönderdikleri ve bu kadar sınırda bir kavrumu başarıyla sonuçlandırdıkları için Tetra'ya teşekkür ederim. Tetra'dan bu ilk alışverişim ancak zannediyorum son olmayacak. Ankara'da oturduğum için dükkanlarını da gidilecek yerler listeme ekledim.
Diafonor Ruiz’in demledikten sonra serverdaki ilk kokusu bana kahvaltı masasına konup havayla bir miktar temas edince kokusu biraz mayhoşlaşan çilek reçelini anımsatıyor.Şekerlenmiş çilek reçeli de diyebilirim.

Demleme Reçetesi:

Kavurucu: Tetra N Caffeine @Tetra.n.Roastery
Çekirdek: Norbey Quimbayo Washed
Demleme Yöntemi: Aeropress Ters - Çift Filtre
Öğütüm: Cmd 23 Klik
Kahve Miktarı: 25gr
Su Miktarı: 240ml + 70ml bypass - 90 derece - Abant
Toplam Süre: 2:50

0-00.10 arası 60 ml suyu döküp. Döktükten sonra 20-25 defa olacak şekilde swirl yapıp 00.30 a kadar bekliyorum.

00.35-01.20 arası suyu 240mlye tamamlıyorum. Ve 01.40 da daha önce ıslattığım çift filteri süzgeci aeropress e yerleştirip,

02.00-02.50 Aeropressi çevirdikten sonra son bir kez swirl yapıp, pistonu ilk başta hızlı (2. ve 3. kademenin ortalarına kadar) daha sonra yavaş bir şekilde bastırarak 02.50 de demlemeyi tamamlıyorum. Yaklaşık olarak 195-205 ml civarında bir bardak elde ediyoruz.

Son olarak 70 ml su ile bypass yapıp, demlemeyi sonlandırıyorum.

Genel olarak asiditesi yüksek, belirgin ekşi meyveler eşlik etti.

Son düzenleme:
çok boş kalmış burası @Tetra.n.Roastery kahve hediyelerini kimse almak istemiyor sanırım. Ne video ne resim hiç bir şey yok.

Çoktan diğer arkadaşların değerli yazıları var ama 6000 üyede sürekli yazan 10 arkadaş var sadece lütfen arttıralım biraz. Yazmak istemeyen video çekebilir ses kaydı da atabilir.

2021 Buzluktaki Mzungumdan 50 Gr'da Birinciye benden hediye!

Selamlar,

V60 konusunda hala oldukça amatör sayılırım bence. Ancak yine de tecrübelerimi paylaşmak istedim. Forumda yapmış olduğum ilk değerlendirme olacak.
Kahve: Brezilya - Sitio Mantiqueira
Çekirdek Miktarı: 15 gr
Demleme Metodu: V60- James Hoffmann 1 Cup
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Timemore C3 - 13 klik
Su Miktarı: 250 mL
Su Markası ve Sıcaklık: Saka Damacana - 89 Derece
Demleme Süresi: 3:30
Kahve ile ilgili ilk fark ettiğim şeylerden birisi bana kalırsa sıcaklık yükseldikçe aromaları azalıyor ve acılaşıyor. Normalde anaerobik kahveler dışında sıcaklığın bu kadar etki ettiğini düşünen biri değilim ancak sanıyorum işlenme metodu "honey" olduğu için çok etki etti. İlk başlarda hep 92-94 arasında geziyordum. İlk defa 89'lara kadar düştüm ve tat olarak çok daha güzel sonuçlandığını düşünüyorum. Ancak zor çözünen bir kahveymiş hissiyatı alıyorum. Belki farklı klik'lerde ancak bu sıcaklıklarda denemeler yapabilirim çünkü bir diğer 89 derece denemem 3:50 demleme süresi ile sonuçlandı :) (Demleme sonunda v60'ı çevirerek müdahalede buluyorum. belki de biraz sert çevirdim.) Genel olarak demlemelerimde Hoffmann'ın V60 tekniğini kullandım.

Kahvenin sıcak notalarının daha topraksı olduğunu düşünüyorum. Ancak özellikle sıcaklığın biraz düşmesi ile meyvemsilik ortaya çıkıyor. Tadım konusunda çok yol kat etmesi gereken biri olarak bile kutuda yazan "Red Plum" notasının çok yerinde bir not olduğunu söylemek isterim :) Hiç asidite hissetmedim. İçimi oldukça keyifli biraz soğudukça neredeyse tatlanmaya başlıyor diyebileceğim bir kahve.

Son dönemlerde düşük asiditeli ve tatlı meyvemsi kahvelere yönelmiş durumdayım. Bu bağlamda bu kahve beni oldukça mutlu etti. Bunun yanı sıra güzel tatlar vaad etse de demlemesi çok zor değil sanki. Ne yaparsanız yapın emeğinizin karşılığını kırmayarak size az ya da çok bir aromatiklik sağlıyor kendince. Pişman etmiyor, ellerinize sağlık tekrardan :)

Aldığım diğer kahve NORBEY QUIMBAYO ancak ona sıra gelmedi henüz...

Kavurucu: Tetra N Caffeine @Tetra.n.Roastery
Çekirdek: Daye Bensa Bombe
Demleme Yöntemi: Tricolate
Öğütüm: Comandante mk3 31 klik
Kahve Miktarı: 66,6 gram (evet 66,6)
Su Miktarı: 1 litre (Buzdağı 1.5 litre)
Su Sıcaklığı: 95 derece ile başlayıp hiç tekrar ısıtmadım. Öncesinde de ekipmanı ısıtmadığım için ilk döküşler hızlı soğumuş olabilir. Demleme boyunca devam eden sıcaklık değişimini sola yaslanmış bir çan eğrisi olarak düşünebilirsiniz.
Toplam Süre: 11 dakika
Oran: 1/15,015015015...

Galiba en iyi demlemem bu oldu. Kalın öğütüm, düşmekte olan sıcaklık, düşük ajitasyon ve uzun süreli bir demleme bir araya gelince her halükarda dengeli bir sonuç alınıyormuş, daha önceki denemelerime de dayanarak bunu söyleyebilirim.

Çeşitli v60 tarifleri denediğimde bazı keskin tatları engelleyemediğimi hissettim bu kahvede. Şimdilik bu iyi bir sonuç ancak yine de düşük gramajlı, çok daha ince öğütümlü tarifler denemek daha verimli olabilir. Bir kez tricolate ile 1/17 oran ile 12 gramlık bir demleme yaptığımda daha tatlı sonuçlar elde ettiğim olmuştu ancak onda istemediğim acı (bitter değil, buruklukla eş seyreden ve astringent denilen) tatlar da belirgindi.

Bu kahve deneyimimle ilgili söyleyebileceğim en net şey tatların bana sürekli "dumanlı" geldiği. İs tadı gibi bir şeyden bahsetmiyorum, sanki tadım notları orada bir yerde var ama hep üstünde bir buğu varmış gibi. Çok keyifli diyebileceğim sonuçlar alamadım henüz.

Su olarak da Nestle Pure Life öneriyor sanırım şirket ama Niji'den Alireza Bey'le su konusunu konuştuğumuzda Nestle'nin bölgeden bölgeye suyu çok değişebiliyor demişti bana sanırım. Güneydoğuda yaşadığım için batıdaki arkadaşlarla su konusunda aynı markadan bile bahsetsek aynı sudan bahsetmiyoruz, yine de ben Buzdağı'nın çok daha güzel sonuç verdiğini ancak bir parça acılık katabildiğini not edeyim buraya.

Sayın yöneticiler kesinlikle size bu konu hakkında katılıyorum. Aranızda yeniyim iyi ekipmanlar edindim, bilirsiniz tecrübesiz bir şekilde yol almaya çalışıyoruz nitelikli kahve dünyasında. Burada tecrübeli dostların edinmiş olduğu deneyimler, kendi reçetelerini söylemesi çok hoşuma gidiyor. Özellikle tadım notlarını paylaşmaları bizleri kahve almaya adım attırıyor.

Geri