Denizhan Bey, sorunuz kesinlikle çok güzel!
Benim de özellikle son demleme şampiyonamdaki tarifimde ufak ufak ön demleme yaklaşımımı değiştirmiştim. Genellikle 1/2-1/3 oranlarında önerilse de ben 1/4,7 oranda yapmıştım. Bazen 1/5 ya da 1/6 oranı da denediğim oluyor.
Öncelikle demlemenin aşamalarına SCAA The Coffee Brewing Handbook kitabından bakalım. Not: SCA öncesinde SCA America ve SCA Europe vardı.
Ekli dosyayı görüntüle 4713
Ön demleme-çiçeklenme-pre-wetting-pre-infusion adına ne dersek diyelim amacı belli. Asıl ekstrakte etme aşamasına ön hazırlık bu bölüm. Oranı o sebeple sınırlı tutmaktansa kahveye hazırlayacağımız en uyacak reçeteye göre arttırıp azaltma ayarlamaları yapmak en pratik çözüm.
Coffee Circulor’un yaklaşımını bilmesem de Patrik’in yaklaşımını biliyorum. Kendi WBrC reçetesi de gayet keyifliydi, düz tabanlı demleme ekipmanlarda konik V yapılı ekipmanlardan daha verimli sonuç alınıyor. Kendisi de kendi tasarımı olan düz tabanlı bir demleme ekipmanıyla bu reçeteyi hazırlamıştı. Bence devrimci ve verimli bir bakış açısı ve teknik.
Bir yandan da videomu izlediyseniz sonlara doğru iki video paylaşıyorum kartlarda. İlki Tetsu’yla Patrik’in videosu. Bu videoyu paylaşma amacım partiküllerin toplanması konusunda aynı görüşlere sahip olduğumuzdan değil, demleme basamaklarına daha devrimci yaklaşımlar sergileyip paylaştıkları için paylaştım. İkincisi Chris Baca’nın demleme ile ilgili videosu Chris Baca’yla aynı görüşü paylaşıyoruz benzer fikri o da açıklıyor diye paylaştım.
Patrik’le Tetsu’nun videosunda Tetsu yeni demleme metodu denediğini anlatıyor. İnce öğütüp tek basamakla demleme. Videoda Patrik Tetsu’ya, insanlar ön demlemeye çok önem veriyor aslında sen burada ön demleme yapmıyorsun gibi birşey söylüyordu yanlış hatırlamıyorsam. Tetsu’da cevap olarak istersen buna sadece ön demleme de diyebilirsin diyor.
Kısaca onlar gibi benim şu anki görüşüm basamağın isminin ve gramajının öneminden ziyade yaptığımız ilk basamaktaki oranın ve beklemenin tada nasıl yansıdığı.
Umarım sorunuza yardımcı olabilmişimdir.