Merhabalar.
Seti ben de deneyimledim ve yorum yazmak için tüm çekirdekleri farklı reçeteler ile deneyimlemeyi bekledim. Dün itibariyle demlemeler tamamlandı ve şimdi yazıyorum.
Erken satın aldığım için çekirdekler valfsiz paketlerde geldi fakat sonradan bu durum düzeltildiği için irdelemeye gerek olmadığı kanısındayım.
Kahvelere gelecek olursak hem sıcak V60 hem de Japanese Cold Drip olarak demledim.
Elde ettiğim optimal reçeteler ve tadım notlarım aşağıdaki gibi:
Aricha
20/320 Kahve su oranı
TM 20 klik
Cafec Trad. Filtre
Kuş yuvası kahve yatağı ile
50 ml + 50 ml + 120 ml + 120 ml
30 saniye arayla döküş ve 3:30 bitiş
Kokuda nektarin tatta ise bariz bir kayısı tadı aldım. Bitişte damakta şeftali yedikten sonraki hafif burukluk kalıyor. Sonuç itibariyle nektarin-kayısı-şeftali üçgeninde gidip gelen bir tat zenginliği mevcut. Boxx Coffee’nin Alam Korintji’si gibi kompleks bir çekirdek fakat onda ekşimsi tatlar ön plandayken bunda tatlılık ön planda.
Guji Gigesa
17/275 kahve su oranı
TM 20 klik
Cafec Trad. Filtre
Düz kahve yatağı
50 ml + 65 ml + 75 ml + 85 ml
30 saniye arayla döküş ve 3:40 bitiş
Sanırım naturel olduğu için daha az miktarda demleme yapmama karşın demleme süresi daha uzundu. Fakat sonuç gayet tatminkâr. Kokuda baharatsı notalar ile başlayan serüven damakta fermente tatlar ile devam ediyor. Daha sonra ise derinden gelen tatlı-ekşi (lime gibi) notalar eşlik ediyor ve en son bitişte damakta çiğ fındığa benzer bir kapanış yapıyor. Optimal reçeteyi bulduğumda şaşırtan bir sonuç çıktı açıkçası.
Keramo
20/320 kahve su oranı
TM 20 klik
Cafec Trad. Filtre
Düz kahve yatağı
50 ml Blooming + 270 ml serbest döküş (yatağı 2 parmaktan daha fazla yükseltmeden)
Oldukça kompleks bir kahve. Malta eriği gibi önce ekşimsi fakat sonra tatlımsı notalar bırakıyor damakta. Genel olarak floral ve mayhoş bir çekirdek diyebilirim.
JAPANESE COLD DRİP
Tüm çekirdeklerde aşağıda yer alan Erencan Begiç’in reçetesini kullandım.
40/350/250 kahve/su/buz oranı
TM 24 klik
Cafec Trad. Filtre
Düz kahve yatağı
70 ml + 80 ml + 100 ml + 100 ml
Hamasho
Cold drip için favori çekirdeğim oldu. İnanılmaz derecede tatlı ve asidite dengesi harika bir sonuç aldım. İçimi çok rahat ve sanki tatlandırılmış gibi. Süt reçeli ve kahve kreması gibi aromalar mevcut.
Aricha
Baştan sona bariz şekilde mayhoş meyve tatları mevcut. Soğuk demleme olmasına karşın oldukça aromatik ve asiditesi Hamasho dan görece yüksek diyebilirim.
Guji Gigesa
Kokuda ve tatta çok net olarak beyaz çikolata hissiyatı mevcut. Bitişte ise damakta çok hafif portakal kabuğuna benzer bir ekşi-acımsı burukluk bırakıyor. Fakat çok derinde olması nedeniyle tatlılığı yine de fazla etkilemiyor.
Keramo
Hem burunda hem de ağızda bitterimsi tatlar bırakıyor. Alttan gelen isli tatlar da mevcut. Tatta koyuluk mevcut ama bu koyuluk aromatik bir koyuluk kısacası.
BONUS
Hediye olarak gönderilen
Burtukaana ile iki farklı reçete uygulayabildim fakat ortaya aromatik veya tatsal açıdan zengin bir kahve çıkmadı.
Hamasho’nun sıcak V60 yöntemi de keza öyle. Sanırım ya optimal reçeteyi bulamadım ya da bana hitap eden çekirdekler değil.
Umarım bilgiler yararlı olmuştur.
Tüketici dostu yaklaşımıyla farklı kahveler denememize vesile olan
@Sezy Coffee Roastery 'ye teşekkürler.